Reklama

V tomto týždni sa prelaďujú DVB-T/T2 vysielače pre Trenčín a Detvu

V poslednom májovom týždni preladí Towercom DVB-T/T2 vysielače Trenčín – Nad Oborou a Detva – Javor. Po ich preladení dokončí operátor niekoľkomesačný proces uvoľňovania pásma 700 MHz, ktorý prebieha od leta minulého roku. Žiadny z celoplošných multiplexov tak už nebude šíriť signál na vyššom ako 49. kanáli (698 MHz). Reálne to však bude maximálne 48. kanál (690 MHz).
Pokračovanie nižšie:

Vysielač Trenčín – Nad Oborou sa bude prelaďovať už dnes v utorok 26. mája. Prvý multiplex bude preladený na 39. kanál (618 MHz), druhý multiplex na 21. kanál (474 MHz) a tretí multiplex na 23. kanál (490 MHz). V pláne je aj spustenie štvrtého multiplexu na 27. kanáli (522 MHz).

K preladeniu vysielača Detva – Javor dôjde vo štvrtok 28. mája. Prvý multiplex bude preladený na 32. kanál (562 MHz) a druhý multiplex na 21. kanál (474 MHz). Tretí multiplex zostáva na pôvodnom 33. kanáli (570 MHz). Podobne ako v Trenčíne, aj tu sa plánuje spustiť štvrtý multiplex na 27. kanáli (522 MHz).

Počas prelaďovania budú vypnuté všetky dotknuté vysielače. K ich zapnutiu môže dôjsť najneskôr až vo večerných hodinách. Divákom preto odporúčame, aby si preladili svoje zariadenia až večer.

Okrem prelaďovania bude tiež preklopený prvý multiplex zo staršej normy DVB-T na novšiu DVB-T2. Vďaka tomu získajú diváci navyše k doterajším programom rozhlasové stanice RTVS a programy TV Lux, Dvojka a Trojka už budú dostupné v HD kvalite (HD/MPEG.-4). Ak sa teda stane, že programy z prvého multiplexu po preladení zariadenie nenaladí, je potrebné si overiť, či podporuje štandard DVB-T2.

Aktuálny zoznam DVB-T/T2 a DAB+ vysielačov môžete nájsť v sekcii Vysielače, kde už boli zapracované všetky zmeny k dnešnému dňu.

Prehľad zmien:

VysielačZmena kanálov
Trenčín (Nad Oborou)MUX1 z 55. na 39. kanál
MUX2 z 52. na 21. kanál
MUX3 z 57. na 23. kanál
MUX4 plán (27. kanál)
Detva (Javor)MUX1 zo 49. na 32. kanál
MUX2 zo 60. na 21. kanál
MUX3 bez zmeny (33. kanál)
MUX4 plán (27. kanál)

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. —V pláne je aj spustenie štvrtého multiplexu na 27. kanáli (522 MHz)……
    Ja zas plánujem dovolenku na Marse. Spoločné v oboch plánoch je to, že nikto, vrátane mňa, nevie, kedy, ako, a či vôbec…

    1. Beriem svoj úvodný príspevok späť, signál na všetkých muxoch sa výrazne zlepšil.

    1. Pred preladenim mali tie 3 čo išli každý 50KW. Teraz mám na všetkých štyroch lepší signál, čo je dané aj nižšími kanálmi, ale domnievam sa, že majú aj teraz každý 50KW.

  2. A plustelka viac preco platím ked tesedikove nemajú pokritie

    1. Tak tomu nerozumiem ani ja, že prečo to platíte, keď to nechytáte. Veď Towercom tam vytvoril neplatenú upútavku, aby ste si mohli vyskúšať, či to chytíte a či to nebude vypadávať, logicky až potom si človek zaplatí ak je príjem v poriadku..

    2. @ Skratek:

      Tieto vysielače zostávajú pre MUX 4 alebo bude na nich vysielať PLUSTELKA VIAC?

      K32 Rožňava – Edelényska 2
      K36 Trenčín – Drietoma

      Lebo ide o duplicitné vysielače, keď MUX 4 už vysiela z vysielačov Dievčenská skala a Nad Oborou.

      A v Rožňave a Trenčíne nie sú vysielače PLUSTELKA VIAC a K36 Trenčín MUX 4 zbytočne zasahuje do SFN siete K36 PLUSTELKY VIAC na Hornej Nitre, Podunajskej nížine…

  3. Plustelka 27 kanál mi vypadáva pri prechode auta okolo bytovky, robí to aj na SITO a aj po pripojení na STA zajtra skúsim vyhodiť zlučovač a pridať LTE filter uvidíme

  4. Keby aspoň plánovali 1. a 4. MUX pre Brezno a pre okolité obce…

  5. Prešov výkon 4 multiplexu 0,05 kW p bystrica výkon 8,50 kW Čadca 8,50 kW Lučenec 20,00 kW Prievidza 1,20 kW pital som sa tawrcom cez email dali mi link pre smerovalo na stránku plustelka ohľadom hlavne plánovane 4 mux Čadca p bistrica spustili ? a co ostatné pre redakciu doplniť namiesto otáznik a ostatních

    1. @ Milan + redakcia

      Ešte nie sú známe (?) aj tieto výkony ERP MUX 4 (doplňte to potom do zoznamu):

      K27 Trenčín – Nad Oborou
      K29 Bralová skala
      K30 Banská Bystrica – Laskomer
      K22 Kráľovský Chlmec – Malý vrch
      K22 Rožňava – Dievčenská skala
      K22 Snina – Magurica

    2. Ten výkon MUX 4 K22 Prešov 0,05 kW zo Šibenej hory je na zaplakanie rovnako ako MUX miestny regionálny K27 Prešov 0,01 kW. Tretie najväčšie mesto na Slovensko Prešov: 0,01 a 0,05 kW ! ! !

      Na to, že K22 sa využíva pre signál v oveľa náročne spracujúcom DVB-T2 a ešte so „zlou“ moduláciu 256-QAM, by mal mať na Šibenej hore výkon aspoň 5,5 kW a regonálny K27 aspoň 2 kW ako mal pôvodný K41 alebo nájsť iný kanál. Kanál s výkonom 0,01 kW je problém dostať aj do STA-čiek priamo v Prešove nieto ešte v okolí.

  6. No čuduj sa svete, popehadzoval a urobil som trochu poriadok s káblami STA pod strechou, a prehodil so výstup kábel z inej krabičky v byte a signál sa zlepšil o ďalších 25% zajtra tam šlahnem ešte do STA filter LTE a už rovno 5G

    1. Dnes som bola na chalupe na Budinskych lazoch od vysielača 2 km len opačným smerom sú otocene antény pozerala som cez ďalekohľad a signál nanič k27 ani náznak.Ja mam antenu plzenske sito smer BB signál dobrý a v zálohe BŠ Sitno.Od začiatku keď byvali starý rodičia prijimali BB.

    2. Treba žiadať Towercom, Regulačný úrad, kompetentné ministerstvá, vládu, aby bolo DVB-T / T2 vysielanie preložené na vysielač na ktorý to bolo skoordinované t. j. Banská Bystrica – Suchá hora.

  7. Zdravím všetkých. Otázka mimo tému ale neviem kde to napísať.
    Vie mi niekto vysvetliť, prečo sú naše verejnoprávne programy jednotka, dvojka a trojka rozdelené do dvoch multiplexov? Jednotka HD, dvojka a trojka sú v jednom a dvojka HD + trojka HD sú v inom. Stále sa tu píše o nedostatočnom priestore pre multiplexy ktoré následne kolidujú s cehraničnými a pritom sa to zdvojuje. Nie je možné skrátka vysielať všetky tri stanice iba v HD kvalite na jednom multiplexe? Pracovník Towercomu mi nevedel na túto otázku odpovedať, povedal len, že tak to skrátka je. Ďakujem za odpoveď.

    1. @Rado plánovali vypnúť SD verzie už v roku 2018 a stále nič. Že vraj nedostatok priestoru a Maďari majú v Áčku 3 HD programy, 1 SD program a 4 rádiá. Nepochopím, ale mohli by vypnúť tie SD verzie do štartu štvrtého okruhu Šport.

    2. preto, lebo niekto za to kasíruje krásne veľké prachy…

    3. No veď už idú do RTVS aj komisia aj NKÚ na kontroly, dúfam, že skontrolujú aj to platenie 2 multiplexov, kde sú programy RTVS – verejnoprávneho 3. a komerčného 1.

      Do RTVS zavolajú aj NKÚ, má preveriť zmluvy:

      medialne.trend.sk/televizia/rtvs-zavolaju-aj-nku-ma-preverit-zmluvy-rada-odmieta-nekona

  8. Ak by povedzme boli ľudia ktorým by stačili len verejnoprávne TV tak by im stačilo naladiť len jeden multiplex. Ja sa snažím zlučovať dve antény a robí mi to problém. Musím brať ohľad na dva multiplexy namiesto jedného. Jednoznačne vysielať ešte SD nemá zmysel. Fakt aj logicky pokiaľ HD nie je spoplatnené . Nevidím zmysel.

Komentáre už nie sú povolené.