Reklama

Miestny DVB-T vysielač v Leviciach šíri signál na novom kanáli [aktualizované]

Obyvatelia okresného mesta Levice a jeho blízkeho okolia môžu oddnes opäť prijímať tamojší miestny DVB-T multiplex, ktorý bol dočasne mimo prevádzky skoro dva mesiace. Potrebné je však preladenie prijímacích zariadení, vzhľadom k tomu, že došlo k preladeniu vysielača na nový vysielací kanál. Podľa našich informácií preladil AVIS miestny DVB-T vysielač v Leviciach na 30. kanál (546 MHz). Okrem toho došlo aj k výmene vysielacej antény a k úprave vysielacieho výkonu.
Pokračovanie nižšie:

Podľa platného povolenia môže miestny DVB-T vysielač šíriť signál na 30. kanáli s maximálnym povoleným výkonom 1 kW ERP. Vysielač je umiestnený na tamojšej nemocnici s poliklinikou. Len pripomeňme, že pôvodne šíril vysielač signál na 52. kanáli s maximálnym povoleným výkonom 2 kW.

Levický miestny DVB-T vysielač šíri aktuálne tri televízne programy. Súčasťou multiplexu je Levická TV (SD/MPEG-2), TV Romana (SD/MPEG-2) a český kresťanský kanál TV Noe (SD/MPEG-4). Podľa našich informácií bude ešte vysielač v týchto dňoch v testovacom režime, môžu sa preto ešte objaviť občasné výpadky.

Aktualizované 30. 4. o 19:30: Vysielač je z technických príčin dočasne vypnutý.

Aktualizované 4.5. o 16:50: Po odstránení technických problémov je vysielač opäť v prevádzke.

Technické parametre šírených programov:

NázovV PIDSIDPCR PIDPMT PIDAudio
Levicka TV (TV/MPEG2)23041230423062305 (MPEG)
Noe TV (TV/H.264)50204910502050105030 cze (MPEG)
TV Romana (TV/MPEG2)10012100110001002 (MPEG)

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Nepochopiteľné, ako mohli už aj tak slabý výkon znížiť ešte na polovicu. Teraz to bude sekať a kockovať ešte viac…

    1. Našťastie to ide už aj na magiu, takže kašľať na celý levický dvb-t…

  2. kiloWATT je na „miestny“ multiplex až moc !!! Nepochopiteľný je kanál 30 – prečo sa chcú „pretláčať“ s Viedňou a Mattersburgom ? A čo urobia, keď Towercom presunie vysielač z Laskomera na Suchú horu ?
    Nepochopiteľné sú aj modulačné parametre – na 3 SD programy predsa stačí 16-QAM, 1/2, 1/32 a to má inú odolnosť voči rušeniu.

    1. Už nech konečne presunú vysielač Banská Bystrica a spustia to zo Suchej hory (1223 + 290 m n. m.), kde to bolo medzinárodne skoordinované s výkonom 25 kW – Kanály: 27, 30, 33, 37, 40, 47

    2. nic na Suchu horu nepresunu! To by museli dat na madarske hranice 3km vysoky ocelovy plot, aby signal nepokryl polovicu Hungarie 🙂

  3. mam smerovu logaritmicku antenu, zosilovac na maximum, rad stromov pred antenou, vzdialenost od vysielaca cca10 km. signal je na hrane prijimania, sem tam kocky bez zasekov, zatial stabilne, ale toto je hranica mozneho prijmu. pokial bude pocasie nepriaznive prijem bude nemozny. bude potrebny robustnejsi prijem zmenou parametrou.

    1. no, ak to mas tak, ako pises, nieco je zle! 10km od vysielaca 1kW musis mat prijem na kratku Yaginu bez zosilnovaca bez problemov! samozrejme ak nie si niekde v „tieni“, ci za kopcom.

    2. ano rad hustych vysokych stromov pred antenou a nie idealna poloha voci sitnu, antena nastavena na kompromis, plus t rozbocovac na dve telky.

    3. Suchá hora by mohla páliť 25kW iba v úzkom páse smer sever.
      Na juh útlm pod 5kW. Preto sa ani nespustila.
      Poďakuj sa koordinátorom. Hlavne , že Maďari k nám svietia cez pol republiky..

  4. 29 K maďar, 31 Plustelka
    Gratulujem úradu , ktorý prideľuje frekvencie .

    1. plačeš, Avis požiadal, úrad zistil, že Plustelku to rušiť nebude, maďarovi to nevadí a dokonca ani rakušanovi to (na rovnakom kanále) nevadí, Avis teda povolenie dostal a asi mu to zarušenie nevadí, gratuluj škratekovi.

    2. Nechápem , v čom je problém ? Tie kanály vedľa seba ti nejak vadia ?

    3. Ak sú približne rovnaké silné kanály vedľa seba, tak to nevadí (napr. ako to bolo na Veľkej Javorine 55, 56, 57). Horšie je ak máš vedľa seba silný kanál a slabý kanál alebo silný, slabý, silný a ešte s rovnakou polarizáciou. Tam je dosť problém to zlúčiť a odfiltrovať. Niekedy je problém aj keď je silný a slabý kanál a je ešte medzi nimi jeden voľný.

  5. Ale vadí, vadí.
    Prečo asi tak už Avis prestal vysielať !
    Približne 19 hod.

  6. A, ešte keď Sitno (Towercom) , LV poliklinika (AVIS) v zákryte z jedného smeru na anténu užívateľa. AVIS 30 k minimálne 20 až 30 dB sinejší signál oproti 31 k na anténe užívateľa úplne zrušil 31 kanál.

    1. Pokiaľ ide o zahltenie širokopásmového predzosilňovača, tak tam by vadil akýkoľvek kanál, aj vzdialený. Ak Avis stále vysiela na k30, tak skús kvalitný, veľmi strmý kanálový filter.

    2. Kupujte super nízkošumové predzosilňovače. A ak máte napr. Intenzitu signálu: 100 % a Kvalitu signálu: 0 % alebo padá do nuly, tak vyskúšajte slabší predzosilňovač ako 45 dB, 36 dB, 30 dB. Napríklad len 25 dB, 22 dB, 20 dB… Ak je problém s rušiacim kanálmi vyskúšajte použiť tento zosilňovač Televes Avant X, je možné na ňom presunúť signál z prijímaného kanálu na iný kanál. Zadajte si názov do google a nájde vám presne info, čo všetko je možne s ním robiť, má aj množstvo filtrov.

    3. Ja nemám problém , ale ľudia majú problém. Povedz im, že to čo im išlo ešte pred týždňom a to pár rokov v pohode tak im dnes nejde, lebo lebo si majú dať kvalitný filter !!!
      Vieš čo spravia ?
      Skočia na pobočku nejakého satelitného operátora a niekto príde o klientelu.
      Pre prispievateľa Signál.
      Čo myslíš, IKUSI ONE 118 má kvalitné filtre?
      Ja už viem, ŹE NIE !!!!!!!!!!!! A, ten zosík NIE JE ŽIADEN ŠMEJD !!!
      Stačilo prideliť miesto 30 k ( 28 k Towercom, 29 k Hungar, 31 k Plustelka )
      21 kanál, 22 kanál, 23 kanál, 24 kanál, 25 kanál, alebo 33 kanál, 34 kanál, 35, kanál, 36 kanál, 37 kanál, 38 kanál, 40 kanál, 42 kanál, 43, kanál,.
      ANI JEDEN z hore uvedených nemá žiaden problém v LEVICIACH.
      Zato 30 bola NAJHORŠIA VOĽBA , aká JESTVUJE !

    4. Pre Signál.
      Hmmm dobrá rada nad zlato.
      Ja ti akurát, neuč vtáka lietať.

    5. Aký majú ľudia problém v Leviciach? Bol som tam a nemal som problém s príjmom a bolo vidieť aj Sitno aj Levický vysielač, aj technik ktorý to dáva do STA potvrdil že to ide..

    6. Je to dost na hrane. Bez rezervy.
      Ak nameras na antene : AVG PWR – 30 k = 78 dBuV a 31 k = 55 dBuV , je to problem dorovnat.
      Dufam, ze tym technikom som nebol ja.

    7. Mal som rozdiel 20, inštitúcia, ktorá testuje prijímače, povedala, že majú problém až keď je rozdiel nejakých 35.

    8. Niekde som čítal, že na TV prípojke majú byť MUXy výkonovo vyvážené. Že max. prípustné 10dBuV. Teda, ak ma pamäť nešáli.
      Prečo si neškriabať pravou rukou ľavé ucho, aneb. prečo nerobiť veci zložitejšími, ako sú.
      Presne to je 30k.
      Stále neviem, prečo úrad pridelil AVISu tu najhoršiu frekvenciu. Určite musel byť na to nejaký dôvod. Či ?
      Možno, nové Plustelka boxy vykryjú aj 30 dBuV. Ale zdá sa Ti to OK ?
      Ja mám s tým problémy. Kvalitné programovateľné zos. s filtrami to NEDOKÁŽU ! No jo tie najnovšie, ako Johansson 6710 PROFINO REVOLUTION to dokáže ( jedne rok je na trhu ). Ba sa u tejto mašinky dá navoliť v troch stupňoch strmosť filtrov. V tom najsilnejšom móde, Ti stolovú horu oreže pomaly na sínusovku (spektrák).
      Skús presvedčiť vlastníkov bytov, že si majú nechať prerobiť novú 3 – 4 ročnú STA a nech zainvestujú nejakých 200 – 300€. Johansson 6700 PROFILER REVOLUTION stojí 330 €. Ono, tuším aj tých 300€ si musia schváliť na domovej schôdze. Organizuj domovú schôdzu v dobe epidémie !
      A, to všetko iba pre divne pridelenú novú frekvenciu pre AVIS.

Komentáre už nie sú povolené.