Reklama

Dnes sa prelaďuje Nové Mesto nad Váhom – Veľká Javorina

Telekomunikačný operátor Towercom dnes preladí všetky celoplošné multiplexy na vysielači Nové Mesto nad Váhom – Veľká Javorina. Diváci, ktorí prijímajú programy z uvedeného vysielača, si tak budú musieť preladiť svoje prijímacie zariadenia.
Pokračovanie nižšie:

Prvý multiplex bude preladený na 39. kanál (618 MHz), druhý multiplex na 21. kanál (474 MHz), tretí multiplex na 23. kanál (490 MHz) a štvrtý multiplex na 27. kanál (522 MHz).

Okrem prelaďovania bude tiež preklopený prvý multiplex zo staršej normy DVB-T na novšiu DVB-T2. Vďaka tomu získajú diváci navyše k doterajším programom rozhlasové stanice RTVS a programy TV Lux, Dvojka a Trojka už budú dostupné v HD kvalite (HD/MPEG.-4). Ak sa teda stane, že programy z prvého multiplexu po preladení zariadenie nenaladí, je potrebné si overiť, či podporuje štandard DVB-T2.

Aktuálny zoznam DVB-T/T2 a DAB+ vysielačov môžete nájsť v sekcii Vysielače, ktorú pravidelne aktualizujeme.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Nové Mesto nad Váhom ďakujem Teverkomu že mi dal rádio STV 3 Hd Lux Hd asi nemám na rádio DT 2 je spica to jsem sa zaradoval 34 programu na 48 mám plustelku kartu ale rádio rtvs stačí rádio internet to je sila načo to robili mix nový je sila CT 1 Hd CT 2 Hd není meli dať ďalší tv načo mi je že mám Stv 1 STV 2 STV 3 a to stejne je i Hd tak to staré vypnut a dať ďalší tv hlavne že mám rozhlasové stanice Dab + rádio je medzi 80 roku tak i DT 2 je to stejne Česka republika jede meli by ste sa hanbiť aby Mel 2* stejnny program, inak signál Javorina slape ale mám stého šok cekal jsem vic

    1. A ešte, aby toho nebolo málo, ako „bonus“ prechádza STV 3 z nonstop vysielania z 24 hod. na 18 hodín denne…

    2. Ad Václav Valek: To naozaj nedokážete zopár myšlienok vyjadriť zrozumiteľne? Slovenčina aj čeština majú vety oddelené bodkami. Váš príspevok je jediná veta plná chýb a nezmyslov. Vráťte sa do základnej školy…

  2. Dakujeme pekne rusí miestní multiplex dunajská streda kanál 23 nedá pozerat. A na kamzík kanál 27 odtedy vóbec nemám signál gratulujem

    1. Jozko ake je tvoje miesto prijmu, ze sa ti to navzajom rusi s DS? A na com to chytas -TV alebo STB? Uved znacku/model.

    2. Jozef, som presvedčený, že Tvoj problém sa dá vyriešiť. Treba byť trpezlivý. Zisti si odskúšaním vhodnou anténou (často stačí prútová bytová anténa) na rôznych miestach v izbe, z ktorých vysielačov a z ktorých kanálov (multiplexov) ide najsilnejší signál. LG televízor máš správny, H265 je už nutný v ČR, u nás stačí zatiaľ H264. Silu signálu Ti ukáže televízor pri ručnom ladení, nepoužívaj automatické ladenie, lebo naladíš aj kanály so slabším signálom. Tým pádom by si mal naladené aj mnohé duplicitné programy a nevedel by si ich správne zoradiť, tie slabšie by mohli vypadávať. Ak v tomto nie si zbehlý, požiadaj nejakého šikovného amatéra (alebo odborníka), aby Ti s tým pomohol.

  3. Normálné lg vebos smart plus tv podporuje aj HEVC H265 dvbt2 bívám tesedikove predtím nemal som problém

    1. Tvoj primarny vysielac je Nitra Zobor, prip. BA Kamzik. Uprav polohu a smerovanie anten tak, aby si mal dobry prijem z týchto vysielacov a plus DS

    1. Jedna z príčin môže byť DVB-T2. Aký máš TV či box?

    2. Gabika, po preladení kanálov prešla TV LUX do nového štandardu DVB-T2, kodek MPEG-4. Tvoj televízor pravdepodobne podporuje len starší štandard DVB-T. Cez anténu TV LUX naladíš iba vtedy, ak si dokúpiš vhodný tv box k Tvojmu televízoru, alebo nový televízor s podporou DVB-T2, kodekom MPEG-4 a kompresným formátom H.265 ( formát H.265 bude potrebný v dohľadnom čase).

  4. Len pre zaujimavot, ide vam kanal 27 z Javoriny? Pred preladenim mi isiel na 23 ke 30/100 – pasivna antena-a teraz 40/0. Alebo este ladia?

    1. Ani tesedikove neide kanál 27 kamzík odtedi ked preladily

  5. 5.5.2020, Madunice – kanál 27 (Plustelka z Javoriny) slabý signál – časté výpadky.
    Ostatné kanály 39, 21, 23 príjem OK.

    1. Ad Karsat, Jozef,
      vdaka za odpoved, u ma to iste, som zvedavy, co s tym Towercom boys vykonaju.

  6. Vzeci jsi stezuju že nejde signál preladil jsem STV a rádia jsem múzu zblázniť asi máte staré tv Lux HD Javorina jupi

  7. U mňa takisto 27.kanal bez príjmu,ostatné v pohode,písal som,volal som,tipek mi povedal,že mám potočit s anténou,hneď som ukončil hovor.
    Takže platený mux 4 pre mňa momentálne nedostupný.
    Úplne super Towercom.

    1. Presne ako vravis. Zeby znizili vykon lebo zmenili diagram vyzarovania? Prechod z 23 na 27 taky rozdiel sam osebe sposobit nemoze. Vcelku by ma zaujimalo, co na to Skratek, ak je online.

    2. check2 to treba riešiť len s Towecomom, ak bude viac sťažností určite to pomerajú, aby zistili príčinu..

  8. Check2…na Slovensku je to tak,všetko čo funguje a je jednoduché treba skomplikovať aby to nefungovalo,len preto,aby bolo treba niečo dokúpiť či zaplatiť.

    1. No takto to nie je. Zmeny si vynútil vývoj techniky a situácie, nikto to nerobí naschvál, aby komplikoval niekomu život.

  9. Vlado jsu lehni jsi vypij si sedni jsi sú Valach ktery maka na Slovensku tak se omluvam ostatnom to nevadí bavíme sa Javorina dtv 2

    1. Václav, sorry, trochu som to prehnal. K veci: Je fakt, že po preladení Veľkej Javoriny dnes vypadol 27.kanál (4.multiplex) z vysielača Kamzík. Dúfam, že dočasne. Nerozumiem, prečo nové kanály 39 a 27 z Veľkej Javoriny (1. a 4. multiplex) sú rovnaké ako nové kanály z Kamzíka, musia sa predsa ovplyvňovať. Ja som v dosahu oboch vysielačov, preladil som si na nitriansky Zobor (31. kanál).

    2. Rovanké kanály sa neovplyvňujú, na meráku je vidieť, že vzdialenejšie vysielače majú meškanie signálu. Problémy môžu byť, buď, že ešte nedoladili SFN sieť na jednotlivých vysielačoch alebo ak nemôžete prijímať tie kanály, ktoré prešli do DVB-T2 je potrebné urobiť úpravy na anténach, napr. ak ste DVB-T prijímali na hrane signálu v okrajových častiach pokrytia, po prechode na DVB-T2 mohol klesnúť signál o 3 dB a viac a to spôsobuje buď kockovanie alebu úplnu tmu v obraze. Je potrebné zosilniť signál alebo zvýšiť zisk použitím vonkajších antén na strechách alebo trojitých antén atď. A naopak ak ste blízko vysielača a máte Intenzitu signálu: 100 % a Kvalitu signálu: 0 % vyhoďte z anténnej krabičky predzosilňovač a elektrický adaptér a namontujte do anténnej krabičky obyčajný symetrizačný člen a na koniec kábla obyčajnú anténnu koncovku do televízora alebo set-top boxu.

  10. Keď to dnes preladily nejdú my dnes platené programy

    1. Musíš vzit ovládač a naladiť automatické ladenie zapnes ok a cekas pak ti to naladí a máš 48 kanálu plustelku +

    2. Dobry den, bydlim nedaleko hranic v CR. Doposud jdem chytal SK televize. Nyni po prechodu na DVBT2 vysilac Velka Javofina nechytam nic, nemuzu naladit SK TV. Mam TV samsung DVBT2 Hevc 265. Neni chyba v tom ze Jaborina vysila Hevc264? Co musim udelat abych najafil SK Tv. Dekuji Honza

    3. V tom problém nebude, H 265 „zvládne“ starší H 264 úplne v pohode. Na 2.a 3. multiplexe by si mal v Čechách teoreticky „vydělat“, pretože prešli na nižšie kanály 21 a 23. Otázka je 39.kanál, ten je síce tiež nižšie, ale so zmenou modulácie u DVBT2 asi klesne aj dosah. Definitívne to však bude vidieť až po preladení Trenčína o 3 týždne, keď sa na západnom Slovensku dobuduje akási lokálna jednofrekvenčná sieť uvedených multiplexov.

  11. Mňa by zaujímalo na čo to bolo dobré toto preľadovanie keď HD je len STV. Na HD JOJ potrebujem mať Plustelku? Ja mám aj Skylink pre HD programy. Ale principialne! Narobili bordel v preladovaní ľuďom skomplikovali život s televízormi. A výsledok svetu na posmech. Cha cha . Fakt som čakal že DVB T2 nám prinesie programi v FULL HD kvalite. Toto je asi podobný projekt ako naše dialnice. HD kvalita v ďalekom nedohľadne. Ďalšia sranda je keď sa pozrieme na české programy, tam napočítame desiatky programov a u nás máme JOJ, JOJ Plus a WAU. TOWERCOMU treba dať medajli za nesmiernu prínos v telekomunikačnej oblasti. Gratulujem.

    1. Prelaďovanie sa deje kvôli tomu, že DVB-T / T2 musí opustiť horné pásmo doteraz určené pre televízne vysielanie t. j. 700 MHz – 49. až 60. kanál UHF už idú pre mobilných operátorov.

      Pre televízne vysielanie DVB-T / T2 sa budú už využívať len 21. až 48. kanál UHF.

      V budúcnosti hrozí aj ďalšie prelaďovanie, ak by prešla 3. digitálna dividenda, t. j. televízne vysielanie DVB-T / T2 by muselo opustiť 42. až 48. kanál UHF.

    2. j s: Neviem prečo práve televízne pásmo určili pre 5G, ale bude z toho problém s DVB-T. V minulosti, keď sa zaviedlo LTE, sme museli dať na STA pásmový filter, lebo daná telekomunikačná anténa nám zahltila (širokopásmový) zosilňovač tak, že nebol signál z ani jedného kanála. Napokon to potvrdil aj opravár, ktorý to riešil pásmovým filtrom. To nás čaká opäť po spustení 5G. Telekomunikačné firmy vôbec nezaujíma, že svojim dočinením spôsobia škodu ľuďom, bývajúcim blízko ich antén. Žiaľ ani jeden politik v parlamente, ani telekomunikačný úrad nezaviazal telekomunikačné firmy k tomu, aby oni prerobili STA na okolitých panelákoch. Zase my máme hľadať opravára a platiť mu za prerábku. A koľkokrát ešte?

    3. @ Juraj: V STA-čke určite nemáte širokopásmové zosilňovače. V STA sa používajú len kanálové a priepusty len na potrebný kanál, ostatné všetko sa filtruje, aby do toho neliezli parazity, LTE atď.

    4. Keď ruší LTE treba sa obrátiť na Regulačný úrad a mobilní operátori zabezpečia odstránenie rušenia v STA. Treba sa obrátiť na Regulačný úrad oni to presne vysvetlia ako to je, že kto odstráni rušenie v STA, keď rušia mobilní operátori s LTE.

    5. dnes sú v niektorých STAčkach aj DSP, ale veľa je aj takých, v ktorých sú širokopásmové zosilňovače a dokonca sú aj také ehm zbastlené s krabičiek pre individuálne antény (Teroz, Alexy)

    6. Signál: Ale máme širokopásmový zosilňovač s dvomi vstupmi (2 antény), bol som prítomný pri montáži. Neskôr, kvôli LTE na jeden vstup museli dať pásmový filter.

    7. xxxxx: A kto by sa mal obrátiť na regulačný úrad z paneláku? Správca určite sa neobráti, oni by chceli, aby sme odsúhlasili likvidáciu STA – veď v dome je už optika. To je teda prístup, len aby s tým nemali problém. 🙂 Na druhej strane, keby sa toho niekdo ujal, ako dlho to rieši úrad?

    8. Juraj: správca musí urobiť to, na čom sa uznesie spoločenstvo vlastníkov. Ale na RÚ sa môže obrátiť ktokoľvek, nemusí to byť ausgerechnet správca. Otázka je, či sa neoplatí radšej tých pár eur za filter a jeho montáž zaplatiť z fondu opráv, než to takto komplikovať, na jeden byt to vyjde, čojaviem, najviac také 2€. A nadávať na mobilných operátorov, že montujú LTE vysielače, resp. BTS, ktoré rušia TV príjem nemá zmysel. Ak by ich nemontovali, ľudia by zase nadávali, že nemajú mobilný signál, mobilný net, atď. 5G, 4G a pod. sa preto umiestňujú do UHF pásma, lebo je to vynútené fyzikou. Vyššie frekvencie majú horší dosah, nižšie (VHF…) zase vyžadujú príliš veľké dipóly na dobrý príjem, t. j. antény by sa nezmestili do mobilných telefónov.

    9. Čo znamená ausgerechnet? používajte slovenské výrazy, alebo anglické!

    10. „Ausgerechnet“ (= práve, akurát) je celkom bežne používaný výraz aj v hovorovej reči (slangu) u nás.

    1. Potvrdzujem aj ja, ráno už kanál 27 ide bez najmenších problémov, 46/100 dľa údajov môjho LG – t.j. minim. tak dobre, ako na 23-ke pred preladením.

  12. Ani mne nejde 27 ale 23 ide paradne len nie tie programy za ktore platim .

  13. Kanál 27 uz funguje kamzík ale kanál 23 dunajská streda miestní mux mózem zabudnút to je rozum slovenské rusí slovenské visielac

    1. K23 DS 10W je len pre mesto a blízke okolie. V Tešedíkove to pôjde jedine ak nájdete tieň napr. za strechou či komínom voči Javorine..

  14. Po preladění Kamzíka, javorina sa príjem zhoršil,zkusil som jiné anteny ale občas kostky,staré frekvence behaly bez prblémov.

    1. Možno ešte nedoladili na 100% SFN.
      Predtým bol z Kamzíkom zhodný , len K56.
      Tiež mi to niekedy kockovalo.
      Vtedy som radšej ladil mux 2 z Nitry a bol pokoj.
      Skúste pootočiť viac anténu , aby ste spravili útlm zo vzdialenejšieho vysielača k vám. Buď Kamzík alebo Javorina.

  15. Máte špatne tv nechápu mne vse slape nebutu sa opakovať maka tv dta 2 Javorina spica máš starý krap

  16. Zdravím z Moravy, chlapi co tam vyváďajů na téj javorině ti technici z Towercomu, do 4.5.20 signál třech multiplexoch na dobrej úrovni, od 5.5.20 kanál 21,23 a 39 ani ťuk, nezměnili polarizaci na horizontální, televizu mám dobrů, u nás chytám včecky programy v dvb-T2

    1. A dali ste odznovu automatické ladenie? Keby to nepomohlo, dajte individuálne ručné ladenie, navoľte K21 a stlačte vyhľadať OK, potom K23 atď…

  17. Zdravím mne pri Trenčíne idú všetky /21,23,27,39/ v poriadku.

  18. Pokud vysílá javorina HEVC 264 tak by se měl v televizi při kontrole kvality a úrovně signálu objevit aspoň nějaký procentuelní záznam, což do doby přeladění bylo jednoznačné. Jelikož můj televizor dokáže dešifrovat kodek HEVC 265, dokáže dešifrovat i kodek HEVC 264, který je mimo jiné starší. Pokud nebyl snížen výkon vysílače, vidím problém v polarizaci.

    1. Ohľadom preladenia Veľkej Javoriny:

      Ak máte televízor s H.265/HEVC umí aj H.264. Polarizácia sa určite nezmenila je skoordinovaná Vertikálna aj pre DVB-T2. Ešte by som chvíľu počkal, nemusí byť ešte doladená SFN sieť, (aj z Kamzíka to niektorým išlo až po pár dňoch). Ak to nepôjde ani potom, tak problém môže byť v tomto: Buď je nižší výkon na nových kanáloch alebo väčšie smerové obmedzenie oproti pôvodnému stavu. Ak to ale tak nie je, tak je problém na vašej strane.

      Ak ste to prijímali predtým na hrane signálu po prechode z DVB-T na DVB-T2 sa mohla znížiť kvalita signálu o 3 dB a viac a to spôsobuje buď kockovanie alebo spadnutie do tmy – čierny obraz. Je potrebné zvýšiť zisk signálu buď pridaním ďalšej antény / ďalších antén alebo zosilnením – lepší predzosilňovač. Naviac pri prechode z DVB-T na DVB-T2 sa zmenila modulácia signálu zo 64QAM na 256QAM (MUX 1 a MUX 4) a signál s takouto moduláciou je náročnejší na príjem a spracovanie. A detto aj napr. DVB-T ak bolo preladené z nižšieho kanálu K27 na vyšší K44, tak vyššie kanály sa tiež prijímajú obťiažnejšie ako nižšie, ale to nie je prípad Veľkej Javoriny, lebo tam išli vysoké kanály K55, 56, 57 na nižšie…

      Ak to prijímate na smerovú anténu, tak by som skúsil ešte otestovať na obyčajné alebo husté plzenské SITO s predzosilňovačom a LTE filtrom (SITO má širší uhol príjmu oproti smerovým YAGI anténam), prípadne vyskúšať rôzne set-top boxy – tie majú rôznu citlivosť tunerov. Najlepšie by bolo zmerať signál s merákom a hneď by ste vedeli, či došlo k poklesu signálu znížením výkonu alebo jeho smerovým potlačením / obmedzením.

    2. Pro Signál 07.05.2020 o 15:03
      Dík za vyčerpávající odpověď, zkusil jsem husté plzeňské síto včetně zesilovač AM – 777 a přímým směrem se signál z javoriny nechytá (mimo jiné má lokalizace je mezi Valašskými Kloboukami a Luhačovicemi). Čirou náhodou jsem odrazem chytil kanál 21 a 23 na obstojné úrovni, kanál 39 bez výsledku. Směr Žilina nepřipadá v úvahu s ohledem na terénní profil.

  19. Zdravím až od Kyjova. Taky se mně ztratily 5.5. všechny programy. Stačilo v anténě vyměnit ten kanálový zesilovač za širokopásmový a vše hned naběhlo. Polarizace je stejná. Asi budete mít podobný problém. Kvalitativně je to na stejné úrovni jak před přeladěním.

    1. Kvalitou a sílou signálu u K21, K23 a K27 jsem na 97% . K39 je už jen na 60%. A to jsem od Javoriny cca 60 km. A tak na 50% chytám tím směrem i kanály 32, 35 a 37. To ani nevím, který vysílač to je. Možná Trenčín nebo i dál. Chytám i 1 multiplex ORF (volné jsou jen v SD) a to je vysílač ještě o 30 km dál, než je Javorina. Jak psal Signál, je to o kvalitní anténě, respektive STB.

    2. Kanály 32, 35 a 37 idú z vysielačov Žilina – Krížava a Bratislava – Kamzík resp. Borský Mikuláš – Dubník.

      Tí ktorí nemôžete prijímať Veľkú Javorinu skúste namieriť antény buď na Žilina – Krížava, Bratislava – Kamzík, Borský Mikuláš – Dubník, Nitra – Zobor alebo Námestovo – Magurka a po 26. 5. 2020 aj Trenčín – Nad oborou. Vysielače ako Kamzík, Krížava, Zobor nemajú také veľké obmedzenie v smere na ČR ako má Veľká Javorina.

      Žilina – Krížava:

      MUX 1 – K47
      MUX 2 – K35
      MUX 3 – K32
      MUX 4 – K30

      Bratislava – Kamzík:

      MUX 1 – K39
      MUX 2 – K37
      MUX 3 – K44
      MUX 4 – K27

      Námestovo – Magurka:

      MUX 1 – K44
      MUX 2 – K46
      MUX 3 – K26 (kolízny s ČR)
      MUX 4 – K29

      Nitra – Zobor:

      MUX 1 – K28
      MUX 2 – K45
      MUX 3 – K48
      MUX 4 – K31

      Borský Mikuláš – Dubník:

      MUX 1 – K39
      MUX 2 – K37
      MUX 3 – K44
      MUX 4 – K27 (plánovaný)

      Trenčín – Nad oborou (po preladení 26. 5. 2020)

      MUX 1 – K39
      MUX 2 – K21
      MUX 3 – K23
      MUX 4 – K27 (plánovaný)

      Nové Mesto nad Váhom – Veľká Javorina (na územie ČR je vyžarovaný len cca 1 kW):

      MUX 1 – K39
      MUX 2 – K21
      MUX 3 – K23
      MUX 4 – K27

    3. Banská Štiavnica – Sitno:

      MUX 1 – K28
      MUX 2 – K45
      MUX 3 – K48
      MUX 4 – K31

  20. DVB T2
    Kamzík mně jde taky po natočení antény bez problémů. Na Javorinu jsem to měl z toho důvodu, že tam byly kanály 55 a 57 u sebe, a proto jsem měl v anténě kanálový zesilovač. Tady se nabízí taky v rozsahu 21 – 27, ale pokud to nebude ničím rušeno, tak tam nechám ten širokopásmový.
    Ale překvapuje mě ta vzdálenost až na Žilinu. Myslel jsem, že je to třaba Povážská Bystrica, ale je pravda, že ta nemá takový výkon.

    1. Presne to som písal aj ostatným, že Krížava má vyšší výkon v smere na ČR a je aj nadmorsky vyššie umiestnená ako Veľká Javorina, ktorá vyžaruje na územie ČR len cca 1 kW.

  21. A mňá to furt nejede,už jsem aj tyčky natočil kolmo k zemi

    1. Pokud to šlo před přeladěním na původních kanálech, tak je problém v tom kanálovém zesilovači, který nové kanály nepustí. Taky jsem se ze začátku divil, přoč naráz zmizely programy a po automatickém ladění jsem chytil jen kanál 35. Kamarád, který mně ty antény dělal, hned věděl o co jde. Byl v anténě kanálový zesilovač na kanály 35 a 52 – 58. Takže jsem chytil jen programy vysílané v tomto rozsahu, ostatní to nepustilo. Tak jsem to vyměnil a hned se to načetlo.

    2. @Medard:

      V akej lokalite to (ne)prijímaš a na akú anténu (+ predzosilňovač)?

  22. slovenské rádia konečne po dlhej dobe na dvb-t ale nejde epg elektronický programovy sprievodca tzn.čo vysiela stanica české rádia ok.tak isto rakúske

  23. DVB-T2, dovolím si dotaz, přijímám Javorinu bezproblémově z moravské strany (cca25km), při přelaďování jsem narazil na sice slabší, ale přijímatelný konstantní signál na K45. Celkem by mne zajímalo o jaký vysílač by se mohlo jednat. Tipoval jsem to na Zobor, ale dle IO mi to nějak nesedí, s odstupem 36km na IO vidím další vysílač, jenž by mohla být Banská Štiavnica, ale dle mapy to přesně neodpovídá ( +4km dle mapy)

    dík za info, Karel

    1. MUX2 šíria aktuálne tri vysielače na k45. Nitra – Zobor, Banská Štiavnica – Sitno, Štúrovo – Modrý vrch a jeden prevádzač Nová Baňa.

    2. fajnsmeker, dík za info, tak z těch 4 vysílačů připadá v úvahu pouze Zobor a Sitno, ale jak jsem uváděl, tam se mi úplně neshoduje IO s definovanou vzdáleností.

    3. Čo sa týka vzdialeností km, tak asi to neukazuje správne. Predpokladám, že na K45 prijímaš Sitno (1009 + 68 = 1077 m n. m.), lebo to má anténny systém umiestnený nadmorsky oveľa vyššie oproti Zoboru (550 + 61 = 611 m n. m.). Výškové údaje sú uvedené podľa medzinárodne skoordinovaného plánu GE06 pre DVB-T2 a v súčasnosti sa môžu líšiť o pár metrov. V skutočnosti je základňa stožiara Sitno cca 991 m a Zobora cca 552 m. Koordinácie vysielačov sa robia len na pomyselný bod, preto dali Sitnu 1009 m, tak ako má v mapách uvedenú výškovu kótu. Ale tie výšky – pár metrov hore dole je zanedbateľné, je to len pre približnú orientáciu.

  24. Este otázka plustelka viac unás nic kamzík kanál 32 rusí sopron a nitra zobor kanál 36 rusí rakúskí mux takze smola co mám robit niekedy cez kamzík kanál 37 perfektne isiel západoslovenská televízia a tiez bol len 1 kw visielac

    1. Jozef: Aj keď otočíš anténu na K36 Nové Zámky alebo K36 Trnava ruší tiež rakúsky K36? A regionálny na K23 z Dunajskej Stredy prijímaš?

    1. V Bratislave to je na komíne pri slovnafte a nie na Kamzíku a vo vašom mieste sa to chytiť nedá, skôr by mohol ísť Zobor ale na to by bolo treba poriadnu anténu s poriadnym zosilňovačom, tieto vysielače boli určené prioritne pre dané mestá a blízke okolie..

    2. Regionálné uz len prijímám kanál 33 a kanál 49 trnava dunajskú stredu pokazil kanál 23 tiez natom visielá nové mesto nad váhom tam bívá rodina este aj oni nevedia normálné prijímat preco nedaly nové mesto nad váhom na kanál 24 tam neni nic

  25. Tak už jsem to identifikoval, jelikož se mi na IO objevil ještě jeden impulz, jenž přesně sedí na vzdálenost vysílačů Nitra vs Štůrovo, tak přijímám odrazem od objektu na hřebeni Bílých Karpat vysílač Nitra a na IO ještě vidím Bansků Štiavnicu a Štůrovo. Děkuji za navedení.
    Karel

    1. IO máš na meráku alebo prijímači? A akú značku máš?

  26. Prijimam Javorinu. Bohužel naladim sice plustelku ale ne na 27 kanalu ale (a ted se divim) na puvodnim 23 kanalu, krome markizy hd a Joj hd, ten multiplex nezobrazuje. Zaroven prijimam kanal 23 s jednotkou v hd bez problemu. Vsechny programy co jsou kodovane na kanalu 23 tak polovina z nich nema zadny sihnal a polovina ano, ale modul je nezobrazi. Kdezto programy z multiplexu 1na kanalu 39 se zobrazi i s modulem.
    Ted je otazka, proc plustelka vysila z Javoriny stale z kanalu 23 a bez signalu a bez markizy a joj hd? Diky za info

    1. A to prijímaš na televízore alebo set-top boxe? Vyskúšaj dať automatické ladenie, ak nepomôže daj individuálne – ručné ladenie – navoľ kanál 21 stlač OK vyhľadávanie, potom kanál 23, 27, 39 atď. opakuj. Ak nepomôže daj továrenské nastavenie.

  27. Opsal jsem schválně pár frekvenci.
    Eurosport 2 490Mhz,kanal 23
    Viasat Explorer 490 Mhz, kanal 23
    Dajto 40 Mhz, kanal 23

    Schválně zkontrolujte toto se mnou. Chci vzdet kde je problém

  28. Mam dva dvbt2 (h265) set top boxy a dal jsem prohledat kanal 21,23 a 39 a v pohode. Kanal 27 jsem dal hledat rucne tak i automaticky a ten samy problem, bez signalu. Vyhledal se ale placeny multiplex plustelky a kazdy program je označeny frekvenci 490 Mhz tj 23.kanal a zadny program nejde zobrazit s aktivním modulem. U obou chybi Joj hd a Markiza hd. Takze problem bude asi v signalu nebo nechapu proc se zobrazuje kanal 23. Pockam na vysílač Nad Oborou, ten mam 10km od baraku, Javorinu mam 25 km. Mozna signal Javoriny neni tak silny a pomůže az druhy vysílač

    1. Napíš do Towercomu, že to máš zaplatené a nefunguje to.

    2. Na 23. kanali je teraz mux3. Tie pozicie ti zostali este z pred preladovania. Preto ti na nich ukazuje signal. Jasne, ze ti obraz nepojde, ked sa mux4 preladil na k27. Odporucam vymazat vsetky naladene programy. Nebudes v tom mat potom chaos.

  29. pre Skrateka:

    Po preladení v Trenčíne MUX 4 z 23. kanálu na 27. kanál zostáva vysielač na TVP Drietoma alebo sa v deň preladenia 26. 5. spustí MUX 4 už z vysielacieho strediska Nad Oborou?

    1. vlastne z K36 nie K23 – ten mal byť pôvodne pre Trenčín v SFN s Veľkou Javorinou

      satelitnatv.sk/2019/08/plustelka-s-lepsim-pokrytim-v-trencine-a-okoli/

  30. Už zajtra prelaďuje Bojnice-Prievidza mux2+3,uvidíme kam upracú z tohoto TVP mux4+VIAC.Zatiaľ žiadne info.

    1. Pripravujeme správu, kde budú podrobnejšie informácie.

  31. Redakcia: Mohli by ste zistit aj informáciu či tam bude namontovaný na vysielač Bojnice-Prievidza mux1? Alebo bude pre oblast Prievidze a okolia polovičná cena Plustelky ked je šírený len mux4 Plustelka. Dakujem.

  32. kedy preladí slovensko na normu h 256 česy už sú s tým hotový 99% územia?

    1. andrej 12.05.2020 o 7:55 @ :

      Aby si sa z těch Čechů náhodou nepotento. Slovensko přeladí na normu H 265 až to udělá západní Rakúsko které sa taky neopičí po Němcom jak Češi.

      PS: Vidím že bez Čechů asi nemožeš ani žit, že? Když oni budou skákat ze střechy vysokého paneláku tak to samé budeš dělal tak aj ty s tím že sa tam dole rozpleštíš jak žaba?

  33. slovensky parlament uz schvalil telekomunikacnemu uradu povolenie pouzivat H265 od roku 2035

    1. Dobrý pokus o trolling. A teraz fakty: TÚ neexistuje, nahradil ho RÚ (Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb), slovenský parlament sa povolením používania kodekov, vrátane h.265 (HEVC), nikdy nezaoberal a zaoberať nebude a h.265 sa u nás začne používať najneskôr 1.1.2024, pretože sa k tomu zaviazal Towercom v žiadosti, ktorou sa prihlásil do verejnej sútaže (výberového konania) o pridelenie licencie na vysielanie celoplošného MUX1, ktorú vypísal RÚ pred pár mesiacmi. Vyhlásenie výsledkov bolo 21.8.2019 (a Towercom samozrejme vyhral). A keby som nebol presvedčený, že si si len robil srandu, za také dezinformácie by som ti patrične vynadal. 🙂

  34. .Zdravím ze Záhorá /Senica/
    Celkem by mě jako rodilého Hanáka , zajímalo jak nyní se chytá Velká Javorina v Prostějově , v Olomouci a v Přerově . Bohužel hranice máme “ opáskované a není teda možnost to osobně prubnout.

    1. Z celej tejto diskusie som nadobudol dojem, že Moravákom sa vo väčšine prípadov skôr oplatí nasmerovať antény na iné slovenské vysielače, než na Veľkú Javorinu.

    2. Z Veľkej Javoriny je na územie ČR vyžarovaný len cca 1 kW. Pre tých, ktorí majú možnosť prijímať aj signál z iných vysielačov je preto lepšie prijímať vysielače Bratislava – Kamzík, Nitra – Zobor, Žilina – Krížava, lebo z týchto vysielačov ide v smere na ČR vyšší výkon (určite dvojciferný, nepoznám diagram, ale môže z nich ísť v tom smere aj 10 – 20 – 30 – 40 – 50 kW…, prípadne sú nadmorsky vyššie umiestnené ako Krížava) a tým, že sú tieto vysielače vzdialenejšie od hraníc nemajú také veľké obmedzenie v smere na ČR ako má vysielač Veľká Javorina, kde je skoro úplne potlačený max. skoordinovaný výkon 50 kW.

  35. Karle,
    zdravím na Záhorí z Kroměříža.
    U mně příjem z Velké Javoriny na pasivní anténu bez problémů, ale na hraně (21, 23, 27 i 39 k),
    kvůli rozbočení k dalším TV teď chci přidat 16 db kanálový zesilovač.
    Jsem sice blíž k vysílači než Prostějov, Olomouc nebo Přerov, ale chodí to i tam.
    Zdravím Roman

  36. Máte niekto takýto LTE filter ako je na foto v odkaze nižšie, lebo sa mi zmazali na ňom písmená a neviem, či smerom doľava má ísť kábel k anténe a smerom doprava k 12V elektrickému zdroju. Viete poradiť, či je to tak ako píšem? Tento filter:

    img.datacomp.sk/img-sys/270264.jpg

    1. Maďari si s obmedzovaním smer SK také starosti nerobili.
      Dokonca ho navýšili.
      Gerecse je tiež priamo na hranici a dosť vysoko.
      Od preladenia na T2 mi prestal hrať lokal mux Avis Galanta 29k.
      Viacerým zase zvýšený výkon na K26 ukončil príjem K26 z Kojála.

  37. Dékuju do Kroměříža za pohotové info.
    Dnes jsem přelaďoval dva setoboxy u rodiny na Myjavě, města umístěnéhého přímo na dohled a blízko Javoriny. I tam je signál nic moc, určitě slabší než ten na p;uvodních kanálech 55, 56, 57 a 23 plustelky. Lituju všechny klienty Plustelky, a sděluji toto i pánům z Towercomu a vyzývám je , aby se k tomuto vyjádřili. Maďarské multiplexy na kanálech 22, 25, 42 a 46 z vysílače Gyor jsem včera v pohodě zachytil na výpadovce Senica směr Jablonica . multiplex A jsem nezachytil pouze z toho důvodu, že na kanále 35 vysílá TV SEnica

  38. Dobrý den,
    jsem od Uherského Hradiště a překvapilo mě, že nám doma nejdou oblíbené slovenské stanice STV1 a STV2 z Javořiny – nejsem technický talent, ale vím, že jsme doma udělali vše pro přechod na nový způsob vysílání. Předpokládám, že problém asi vzniká přelaďováním na slovenské straně a že je to jen dočasná výluka. Je to tak?

    1. Vim ze spolecne anteny v UH se musely preladit, konkretne sidliste Stepnice,

    2. V STA sa musia preladiť vložky – meniče. Alebo ak je priamy signál, tak kanálový predzosilňovač a zmeniť priepusty / filtre.

  39. A akú máte anténu, širokopásmovú alebo spoločnú anténu? Skúste najprv dať automatické ladenie na televízore alebo set-top boxe. Ak nepomôže, tak dajte individuálne – ručné ladenie – navoľte 21. kanál a stlačte OK – vyhľadávanie, potom 23. kanál, 39. kanál…

Komentáre už nie sú povolené.