Reklama

V ČR pozastavili vypínanie DVB-T vysielačov kvôli koronavírusu

V susednej Českej republike sa rozhodli kvôli koronavírusu pozastaviť prechod na DVB-T2. S účinnosťou od dnešného dňa preto nebudú odpojené v marci už žiadne DVB-T vysielače a nedôjde ani k preladeniu prechodovej siete DVB-T2. Informovali dnes o tom České Rádiokomunikácie (CRO).
Pokračovanie nižšie:

Z uvedeného dôvodu nebude preto dnes v noci odpojený 2. multiplex z vysielačov Cheb – Zelená hora a Jáchymov – Klínovec a nebude ani preladená prechodová DVB-T2 sieť 12 z 31. na 38. kanál. Odpojené tiež nebude vysielanie programov ČT na DVB-T vysielačoch České Budějovice – Kleť a Vimperk – Mařský vrch, ktoré bolo naplánované na 19. marca 2020. Presunie sa aj začatie prechodu na DVB-T2 na južnej Morave, ktoré bolo naplánované na 31. marca. Z vysielačov Brno – Kojál, Hády, Barvičova a Mikulov – Děvín bude preto odpojený multiplex s verejnoprávnymi stanicami neskôr. Vypnuté nebude ani vysielanie 2. multiplexu v Ústí nad Labem a Chomutove.

Chceme ľuďom, ktorí majú veľa starostí so súčasnou zložitou situáciou, ušetriť aspoň nutnosť prelaďovania televíznych prijímačov. Televízne vysielanie je teraz primárnym kanálom prenosu informácií v reálnom čase, pozemné vysielanie má na rozdiel od všetkých ostatných platforiem povinnosť zabezpečiť prenos vysielania čo najväčšiemu počtu ľudí a nebudeme túto situáciu komplikovať nutnosťou preladenia. Ľudia musia myslieť predovšetkým na ochranu svojho zdravia,“ hovorí Vít Vážan, generálny riaditeľ CRA. „Rušíme preto všetky termíny vypínania existujúceho vysielania až do konca marca. O nových dátach rokujeme s ČTÚ a MPO, je to aj otázka medzinárodnej koordinácii kmitočtov. Akonáhle budeme mať harmonogram doladený, budeme o ňom okamžite informovať, „dodáva Vít Vážan.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Zaujimave ze od 17.3.2020 mi prestali ist CT1/2/24 (kanal 29, MUX1), ktore som chytal z Brna, som v okoli Trnavy. Tusi niekto co za tym moze byt?

    1. Nemôže to byť tým, že v Maďarsku sa menili nejaké kanály a preklápalo sa z DVB-T na DVB-T2. Že či to negumuje to. Lebo na Slovensku sa menil na 29. kanál len Ružomberok – Úložisko, ale to máš ďaleko.

    2. Maďari menili až 18-teho, alebo môže to byť príčina. Taký Gerecse k29 navýšili až na 81,3 kW. Ako to prášia smerom na SR neviem, ale signál sa výrazne zlepšil.

    3. pri zmene kanálov a preklápaní na DVB-T2 mohli robiť v HU nejaké zmeny na anténnom systéme…

Komentáre už nie sú povolené.