Reklama

Tento rok sa dotkne prelaďovanie aj miestnych DVB-T vysielačov, najbližšie v Leviciach

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) nevydáva a nepredlžuje povolenia na DVB-T/T2 vysielače, ktoré vysielajú na vyššom ako 50. kanáli, už niekoľko rokov. Dôvodom je uvoľňovanie pásma 700 MHz pre potreby 5G internetu. Toto sa týka všetkých DVB-T/T2 vysielačov, vrátane miestnych.
Pokračovanie nižšie:

V tomto roku sa tak nedotkne prelaďovanie iba celoplošných, ale aj vybraných miestnych DVB- vysielačov, ktoré vysielajú ešte v pásme 700 MHz. Podľa našich zistení končí platnosť povolenia v tomto roku vysielačom Levice – NSP (52. kanál), Nitra – Klokočina (52. kanál), Komárno – Pávia ulica (53. kanál), Púchov – Chmelinec (51. kanál) či Smižany – Za kaštieľom (51. kanál).

Najbližšie končí platnosť povolenia pre DVB-T vysielač v okresnom meste Levice, ktorý šíri programy Levická TV a TV Noe HD. Vysielač má platné povolenie iba do konca februára 2020. Aby diváci neprišli o programy, musel prevádzkovateľ vysielača, operátor AVIS, požiadať regulátora o nové povolenie.

AVIS požiadal o koordináciu novej frekvencie (kanála), lebo túto frekvenciu už nie je možné opäť prideliť. Koordinácia prebehla úspešne a v súčasnosti prebieha konanie o udelení povolenia,“ uviedol pre portál SatelitnáTV.sk Roman Vavro, tlačový hovorca Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ).

Podľa našich informácií má AVIS v pláne vysielať v Leviciach na 30. kanáli (546 MHz). Divákov tak v blízkej dobe čaká preladenie zo súčasného 52. na nový 30. kanál. O podrobnostiach ešte budeme informovať.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

    1. no a čo chcete pri tých smiešnych výkonoch vysielačov 5 W 10 W, to sa ani nedá nazvať výkon.

  1. Klasický AVIS, zase kanál, kde vysielajú z veľkých vysielačov Rakúšania. Malá útecha je, že Towercom používa v BB kraji Laskomer namiesto Suchej Hory. Ale aj tak – signál bez rušenia len v rámci mesta.

  2. mam logaritmicku antenu smer cca ok, rad stromov pred antenou, zosilnovac dvojvstupovy s lte filtrom, oba filtre aktivne. jeden vstup okrem LV aj sitno. antena na hu – sito so symetrizacnym clenom a filtrom k26,k41.
    vsetko fungje ako ma. uvidime co bude po preladeni na k30. predpokladam bude to lepsie.

    1. V roku 2005 som kupoval anteny zosilovace a vsetko mozne len aby som chytal z Magury STV 1. Predajca mi povedal ze za tie prachy som uz mohol mat satelitny prijem. Tak o rok som dal Digi a mam ho dodnes. Nelutujem. Uz tak nebudem chytat na antenu pokus omyl a skusat ci to pojde. A dvb t2 ma na Slovensku vobec nezaujima. To by mali zrusit ako vo Švajčiarsku.

    2. Jozef,tak presťahuj do Švajčiarska,keď sa ti tak páči,tam a plať aj milion eur za satelit,len nevnucuj svoje choré myšlienky iným,ktorý majú dvb-t a sú sním spokojný!

    3. nebyvam ba vesmirnej stanici. je to tak cca 12 km vzdusnou cestou od vysielaca LV.

  3. Jozef*súhlasím.Celé slovenské dvb_t je o ničom.Nízke výkony vysielačov-vysoké náklady na montáž+neustále výpadky a prelaďovanie.Ja fungujem na OTT službe a úplná pohoda.

    1. Netrepte aj s Jozefom. Výkony sú viac-menej dostatočné, to skôr chýba lepšia sieť dokrývačov v niektorých hornatých oblastiach plus doplniť na všetky vysielače MUX1 a 4. Vysoké náklady na montáž… Keď kúpiš rožok za 5€, lebo nemáš prehľad, koľko normálne stoja, je to tvoj problém. Jedine s tými výpadkami a prelaďovaním máš čiastočne pravdu – ale keď si zoberieme, koľko kartových mariášov a výmen prijímačov zažil taký dlhoročný zákazník Skylinku, koľkým ľuďom seká obraz od OTT poskytovateľov, tak to opäť nie je argument v prospech tvrdenia, že DVB-T je o ničom.

  4. Paráda. Na 30. kanali chytám zatiaľ výborne český plex (Nitra) a toto keď pustia v Leviciach tak mám po prijme. Naozaj teším , to ten výber kanálov asi robia práve za týmto účelom.

    1. Na 30. kanali v NR cesky mux? Aky? A keby aj, ved to je daleko a mas to na uplne opacny smer a navyse je este aj ina polarizacia.

    2. Na K30 je možné na západe Slovenska prijímať český DVB-T vysielač Jihlava – Javořice (30, 33, 35). Využívajú to hlavne tí, ktorí majú v okolí príjmu miestne rušičky narovnakých kanáloch a nemôžu prijímať napr. Brno – Kojál alebo Valašské Klobouky – Ploštiny.

    3. Jihlava? Tak to som nevedel, ze doleti az tak daleko. Kazdopadne o miestny mux v LV by som si starosti pri Nitre nerobil. Skor by som sa bal aby nahodou nepreladili miestny mux v NR na 30. kanal, alebo o rusenie zo Zilina-Krizava, ked ju preladia.

    4. Navyse pozeram, ze na 30. kanali je MUX3, ktory bude 25.5.2020 vypnuty. Nahradi ho MUX 23 na 35. kanali.

  5. Nesťažujte sa 🙂 na Orave je vpmux na 26k a teraz keď CZ pustil vpmux z fridku na 26k na 20kw tak tí čo bývajú vyššie nemajú nič 🙂

  6. A čo je najhoršie, že K26 je finálny DVB-T2 kanál v ČR pre multiplex ČT (väčšina vysielačov 100 kW) ako aj to, že K26 je finálny DVB-T2 kanál pre Slovensko a konkrétne pre 50 kW vysielače Námestovo – Magurka, Ružomberok – Úložisko, Bralová skala. Rozdielna je len polarizácia ČR H, SR V.

    1. Ale polarizácia dačo pomôže naše je vertikal a český mux hor.

  7. Napriek všetkým peripetiám,nevidìm dvbt ako slepù ulicu.Ponuka programov by mohla byť lepšia,myslìm v HD,štátna tv automaticky.Hovorìm zo skùsenostì s rodičmi,sù spokojnì,plustelka je v pohode.Samozrejme mladì preferujù inè,ale to je v poriadku.Skvalitniť by sa mali lokálne tv.

  8. V Nitre neviem ja som kúsok za zlatými Moravcami vyššia poloha a Čechov nechytam len keď bolo ešte analógové vysielanie som chytal ČT 1 zrnite to bolo aj ta3 vysielala analogovo na 39k ale tam mi to rusila STV 2 z veľkej javoriny, teraz mi idú len české rádia na 87.6 „radio impuls na 104,5 frekvence 1 dvb t z Čiech resp Moravy mi nejde mam aj TV s podporou hevc 265

  9. České DVB-T/T2 vysielače by Ti možno išli na 2x alebo 4x SITO antény.

  10. Ked všetko bude preladene na Slovensku aj Morave tak skúsim ale väčšinou mi večer a ráno nabiehaju rakusania ale to je 99% v kóde ešte aj puls 24 dali do kódu a spočiatku bola free

  11. čo máte stále proti dvb-t. treba kvalitné antény – západné slovensko okres malacky -9.sk. staníc- 37.cz. staníc- 3. stanice rakúsko.

Komentáre už nie sú povolené.