Reklama

V DAB+ skončilo Rádio Liptov

Z digitálneho rozhlasového multiplexu (DAB+) v Banskej Bystrici vypadla tento týždeň komerčná rozhlasová stanica Rádio Liptov. Na zmenu nás upozornil jeden z našich pravidelných čitateľov.

Jediný DAB+ multiplex operátora AVIS tak šíri aktuálne deväť rozhlasových staníc z toho dve od komerčných vysielateľov a sedem od verejnoprávnej RTVS.
Pokračovanie nižšie:

Podľa našich informácií bolo odpojené Rádio Liptov z DAB+ multiplexu iba dočasne. Dôvodom má byť údajne chýbajúca licencia pre šírenie v DAB+. Po získaní novej licencie by malo byť šírenie opäť obnovené.

Na Slovensku je dostupných aktuálne šesť DAB+ vysielačov, päť prevádzkuje Towercom a jeden AVIS. Rozhlasoví vysielatelia však nemajú veľký záujem vysielať v DAB+ a preto je u nás digitálne rozhlasové vysielanie v takom stave, v akom je.

Aktuálny zoznam DAB+ a DVB-T/T2 vysielačov, ako aj ponuku jednotlivých multiplexov, môžete nájsť v sekcii Vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Nie je stanoveny presny termin vypnutia analogu, ,vsetko sa to udeje asi o 11,55 h.

    1. Nie je dôvod vypínať FM.Všetko funguje ako má-všetci sú spokojný:aj rádia aj poslucháči.

  2. Treba si uvedomit, ze analog frekvencne modulovany tzv. FM v rozsahu od 88 do 108MHz aj pri horsom signale je stale mozne zachytit, t.j. pri jazde autom s radiom s RDS povuvam nepretrzite skoro na vsetkych miestach na slovensku. V pripade DAB ak klesne signal pod uroven spracovania v zavislosti od citlivosti tunera bud pocuvam, alebo sa to sekne a odmlci sa to, pozna len dva rezimy, t.h. bud hra alebo nie, kdezto analog hra aj ked tzv zasumeny, z pohladu clenitosti nasho uzemia uz davno malo byt rozhodnute, ze prechod na DAB je totalny nezmysel.

    1. Akurát že DAB obsahuje samoopravný kód, takže pri rovnakom ERP vysielača bude hrať aj tam, kde FM dávno úplne šumí, tak netáraj, že DAB je nezmysel.

    2. DAB+ nie je vobec nezmysel. Treba si tiez uvedomit, ze jeden DAB+ vysielac moze sirit 10 az 15 radii. V FM potrebujes na kazde radio jeden vysielac. Pre solidne pokrytie DAB bude stacit vyrazne menej vysielacov.

      Prikladom moze byt Rakusko kde je 10 DAB vysielacov a pokrytych je uz 77% uzemia.

  3. Mily neznalci, DAB radio je to iste ako terestrialne analogove TV bysielanie a DVB vysielanie ci uz T/T2, v minulosti signal analog na celom slovensku a dnes kde je nedostatocny signal, tej v podstate ziaden signal, tak tu nemudrujte. Co plati pre digital DVB-T/T2, to iste plati pre DAB/DAB+. V pripade vojny jedune co by ako tak obcanom vedelo poskytnut info je analog, lenze za chvilu nikto nebude mat na to prijimac, takze tak. a mi to jedem DAB+ ak ma bysielat kvalitu a nie ausus, tak potom zavudni na 10 az 15 radii, moze vysielat aj 30 ale v akej kvalite datoveho toku, to potom uz zvuk ksickej telefonnej linky bude lepsi.

    1. Trepeš tu dve na tri a ešte máš drzosť nazývať iných neznalcami… Keď už porovnávaš analógovú TV s DVB-T/T2, tak zabúdaš na to, že kde bol analógový vysielač s ERP 600 kW, tam je dnes DVB-T vysielač s 30-50 kW a pokrytie má rovnaké alebo ešte lepšie. Že dnes pri DVB-T existujú doliny so zlým príjmom, že pokrytie MUX1 a 4 nie je na úrovni MUX3, to nie je chyba technológie, ale prevádzkovateľa (Towercomu). A som zvedavý, ako by si napchal viac ako 5 celoplošných TV staníc do pozemného analógového vysielania, kde na 1 kanál máš 1 stanicu a kde neexistuje SFN, mudrlant! A to už nehovorím o HD… A to, čo trepeš o informovaní obyvateľov v prípade vojny, je tiež na hlavu. DVB-T/T2 a DAB to zvládnu úplne rovnako, ako analógové vysielanie. A čo sa týka počtu staníc v DAB, tak aj pri porovnateľnej až vyššej kvalite, ako má FM, sa ich na jeden kanál vojde najmenej 8. Aj osemnásobná redukcia počtu vysielačov je obrovské zlepšenie efektivity. Nehovoriac o nižších potrebných ERP. Okrem toho, na väčšine chrastítok, na ktorých ľudia najčastejšie počúvajú FM rádiá, by nepostrehli zhoršenie kvality zvuku, ani keby im tam zrazu šla DAB stanica s bitrate 48 kbps. Ale technicky najsilnejší argument v prospech DAB a zároveň komerčne najsilnejší v jeho neprospech je to, že FM pásmo je už prehustené, niet voľných frekvencií. Čo nevyhovuje poslucháčom, to vyhovuje vysielateľom, lebo sa nemusia obávať ďalšej konkurencie. Preto sa nehrnú do DAB, chcú čo najdlhšie udržať status quo a svoje príjmy z reklamy.

    2. ERP pri DVB-T je akoby 10-násobok pri analógu, čiže 100 kW v DVB-T je akoby 1000 kW pri analógu.

    3. xxx: nedá sa to takto jednoducho lineárne prepočítať… Už len preto, že pokrytie závisí od parametrov ako FEC, guard interval, SFN áno/nie, poloha prijímača voči vysielačom v SFN, modulácie – QPSK / 16QAM / 64QAM / prípadne 256QAM pri DVB-T2, atď. …

    4. V DAB+ v porovnateľnej kvalite s FM sa dá šíriť dajme tomu 6 rádií. Oproti FM treba trochu viac vysielačov. Ale v podstate ak by sme šírili z každého vysielača kde dnes vysiela SRo1 tak pokrytie dosiahne nad 90%.

      Ak si vypočítame, že ak na šírenie celoplošného okruhu potrebujeme 12 vysielačov s priemerným výkonom 30kW a vynásobíme to od 6 vysielateľov potrebovali by sme 72 vysielačov.

      Pri DAB ak by sa vysielalo z 30 vysielačoch s priemerom 15kW tak aj tak stále dosahujeme už pri 2~3 staniciach lacnejšiu cenu za šírenie a pri 6 ešte lepšiu.

      Aj pre dokrytie má výhodu jednofrekvenčná sieť, pri FM musí sa hľadať voľná frekvencia.

      Dnes celoplošné naladíme 6 až 12 rádií záleží od lokality. Ak by sa spustili 3 siete môžme šíriť 18 staníc.

      Minimálne už RTVS mala mať vybudovanú vlastnú sieť vysielačov DAB. Aby celoplošné bola dostupná celá rozhlasová ponúka. A nie šíriť ich v Dvb-t2.

    5. V kodeku AAC-LE je kvalita zvuku minimálne na úrovni stereo FM vysielania už pri bitrate nejakých cca. 88-96 kbps (netto). Pri kvalitnom HW enkóderi stačí ešte aj kúsok menej. Pri úrovni ochrany 3A (štandard) je kapacita DAB+ multiplexu 1152 kbps, z toho myslím 1056 kbps netto. Takže v FM kvalite sa do jedného kanálu v DAB+ vojde minimálne 11 rozhlasových staníc. Ak by ich tam bolo iba 6, dátové toky by mohli dosiahnuť cez 170 kbps netto, čo sa pri použitej vzorkovacej frekvencii 48 kHz už blíži kvalite CD-DA. Zvyšovanie bitrate nad 160 kbps ale nemá veľký význam, k ďalšiemu zvýšeniu kvality zvuku už potom takmer nedochádza. Kvalita zvuku začne znateľne klesať pod kvalitu FM až niekde od 72 kbps nižšie (kodek HE-AAC v1 + SBR), ale aj to len pri hudbe, na hovorenom slove sa to prakticky neprejaví ani pri 60 kbps, keďže ľudská reč „okupuje“ nižšiu oblasť počuteľného spektra. Takže toľko ku všetkým kuvikom, ktorí spochybňujú DAB/DAB+ kvôli údajnej nekvalite zvuku v porovnaní s FM vysielaním. Aj ku tým, čo kverulovali, že v pilotnom vysielaní DAB+ majú rádiá smiešne nízke dátové toky. Nemajú, pohybujú sa medzi 96-136 kbps, takže jediná vec, ktorá kazí kvalitu zvuku pod úroveň FM, môžu byť akurát menej kvalitné reproduktory, zosilňovače a D/A konvertory v lacných DAB+ rádioprijímačoch.

    1. Tak skús počúvať tie onlajno rádiá v aute… Ešte k tomu s dátovo obmedzeným mobilným netom. Je x situácií, kedy online rádiá nie sú riešením príjmu. Okrem toho toto nie je argument v spore FM vs. DAB, lebo vo vzťahu k rádiám na nete platí pre DAB to isté, čo pre FM.

  4. porovnávate tu analóg s digitálom, ale v analógu ste mali čo program to dvojmetrová yagina na streche, teraz máte plutvu alebo ufo za oknom a fňukáte že neide mux1 atď …

  5. Tak teda odbornici, ktory nic nevedia, to co som uz pisal, co plati pre tv a radioa vysoelanie, tak pre objasnenie veci Vam to vysvetlim este raz, analog na vyhodu, ako som uz pisal, aj v pripade horsieho signalu stale funguje, digital nie, ako priklad je tu satelitne vysielanie, motno niektory z Vas v tej dobe este ani nevedeli ci budu na tomto svete sa takisto satelitne vysielanie sirilo analofovo, aj za zlych poveternostnych podmienok slo pozerat, sice zasumene /v obraze tzv rybucky/, ale stale fingujuce vysielanie, pri prechode u satelitneho vysielania na digitalne v pripade nepriaznivych poveternostnych podmienok, nastava zastvorcekovanie a nasledny vypadok vysielania, tak iste ako pri terestrialnom vysielani. Preto na slovensku nema zmysel ziadne DAB ono v podstate ak neberem v uvahu tie mazanice s nedostataocnym pokrytim signalu tak anu DVBT/2, ved volne dostupne vysielanie ma tak malo tv kanalov, ze nema ani zmysel vysielat v digitale. A okrem ineho aby DVB_T vysielac pokral take iste uzmenie ako vysielac v analogu by musel vysielat tak isto velkym vykonom ako v minulosti analog

    1. To je blud na n-tu, že digitálny vysielač by musel mať taký istý výkon ako analógový, aby pokryl rovnaké územie ako analógový. Digitálu stačí 10-násobne nižší výkon na pokrytie rovnakého územia ako mal analóg.

    2. Janko Hraško: ty tragéd, už ti to bolo x-krát vysvetlené, aj s použitím konkrétnych faktov – a ty tu zas trieskaš tie svoje bludy… Nevieš ani prd o technológiách analógového a digitálneho vysielania, tak tu prestaň drzo tvrdiť, že biela kocka je čierna guľa. Už ti vysvetlil nick m m a další, ako sa veci majú, že na pokrytie rovnakého územia signálom stačí pri digitálnom vysielaní mnohonásobne menší výkon vysielača, napríklad. Že je tu málo FTA programov v DVB-T je irelevantné, pretože je tu aj cca. 30 ďalších kódovaných a ani tie FTA celoplošné + regionálne by sa v analógu všetky nezmestili do TV frekvenčných pásiem, maximálne polovica. „Mazanice s nedostatočným pokrytím“ sú ďalší blud – DVB-T má rozhodne lepší obraz (aj v SD) ako analóg a ty si kúp bielu palicu a vodiaceho psa. Napríklad preto, že v analógovej TV (PAL) sa farbonosná zložka (chrominancia) orezávala, aby sa dal obraz preniesť 8 MHz kanálom. Ale ty o tom vieš veľké guľové a trepeš hlúposti. A opakuješ sa s tým, že analógový príjem bude hoci zašumený, ale bude aspoň nejaký, zatiaľ čo digitálny zmizne – ale vôbec neberieš do úvahy súvislosti, pri akej úrovni signálu a teda aj ERP vysielača k tomu dôjde, že pri niektorých nastaveniach FEC a QPSK modulácii je príjem DVB-T možný z oveľa-oveľa slabšieho vysielača aj vo vzdialenosti, kde z analógu nebolo nič, iba zrno a šum, atď. A s porovnaním analógového satelitu vs. DVB-S/S2 si tiež zadrel, mne napríklad digitálny satelit kvôli počasiu nevypadáva, s výnimkou búrky, prakticky nikdy – a v takých prípadoch vypadával úplne aj analógový satelit, nie že bol zašumený, ale úplne. Tma. A to už ani nevravím o veľkostiach parabol, atď. Takže radšej si dôkladne naštuduj problematiku, kým sa začneš naparovať. Inak sa znovu strápniš.

  6. Kvalita signálu sa určuje minimálnym potrebným odstupom signálu od šumu (alebo rušenia) pre bezchybný príjem. Pre FM je to 36dB pre mono a 48dB pre stereo. Pre DAB+ je to od 12dB po 18dB v závislosti od FEC. Toľko oficiálne čísla ITU a EBU.

    1. Áno, a ešte k tomu v DAB/DAB+ sa dá úroveň ochrany voči chybám nastaviť individuálne pre každú stanicu, nie iba pre celý multiplex naraz, ako v DVB-T/T2.

  7. Rada pre vysielanie a retransmisiu začala správne konanie voči spoločnosti L-MEDIA s.r.o. (programová služba Rádio Liptov), vo veci možného porušenia § 24 ods. 7 zákona č. 220/2007 Z. z. o digitálnom vysielaní, v súvislosti s možným vysielaním programovej služby prostredníctvom digitálneho terestriálneho vysielania bez licencie na digitálne vysielanie:

    rvr.sk/zprava-tlacova-informacia-zo-zasadnutia-rvr-15-1-2020

Komentáre už nie sú povolené.