Reklama

Trojku je možné prijímať bez poplatkov, cez anténu aj satelit

V nedeľu 22. decembra odštartoval na slovenskom trhu nový televízny kanál Trojka. Prevádzkovateľom je verejnoprávna RTVS. Podobne ako doterajšie dva verejnoprávne programy Jednotka a Dvojka, aj Trojku je možné prijímať bez mesačných poplatkov a to nielen cez DVB-T a DVB-T2 vysielače po celom Slovensku, ale aj vďaka družici Astra 3B (23,5°E).
Pokračovanie nižšie:

V terestriálnom vysielaní je dostupná Trojka v SD aj HD kvalite. V SD kvalite je k dispozícii v 3. celoplošnom multiplexe, ktorý je nazývaný aj verejnoprávny. V lepšej obrazovej kvalite si môžu program naladiť diváci z 1. celoplošného multiplexu, ale iba z vysielačov, ktoré už prešli na nový vysielací štandard DVB-T2.

Bezplatný príjem stanice Trojka (SD/MPEG-4) je možný aj prostredníctvom družice Astra 3B (23,5°E). V prípade satelitnej distribúcie je síce program kódovaný, každý koncesionár má však nárok na bezplatnú dekódovaciu kartu RTVS, ktorá pracuje s kódovacím systémom Irdeto. Kartu vydáva bezplatne priamo RTVS. Stačí o ňu len požiadať. Podmienkou je uhrádzanie úhrad za služby verejnosti tzv. koncesionárske poplatky (https://www.rtvs.sk/formulare/sat). Vďaka tejto dekódovacej karte je možné prijímať všetky programy RTVS cez satelit, teda nielen Trojku, ale aj Jednotku HD a Dvojku HD bez platenia ďalších poplatkov.

Pre príjem cez satelit je však nutné vlastniť prijímacie zariadenie s podporou HD/MPEG-4 a kódovacieho systému Irdeto do ktorého sa následne vloží dekódovacia karta RTVS. Okrem toho sa samozrejme požaduje mať nastavenú správne satelitnú parabolu na družicu Astra 3B (23,5°E) a vyhľadané programy verejnoprávneho vysielateľa. Všetky sú šírené z frekvencie 12 363 MHz. Kompletné parametre uvádzame nižšie.

Okrem karty RTVS je možné na príjem programov slovenského verejnoprávneho vysielateľa použiť aj bezkartové CAM moduly Plustelka či samostatné dekódovacie karty Voľná telka a Plustelka. Pre príjem všetkých troch programov Jednotka HD, Dvojka HD a Trojka netreba mať pritom na karte aktivovaný žiadny balík Plustelky. Funkčnosť sme otestovali ako na karte so zaplateným balíkom Plustelka Štandard, tak aj na CAM module Plustelka bez aktivovaného plateného balíka. Všetko fungovalo bez najmenších problémov. Dekódovacie karty a CAM moduly Plustelka si však musí už užívateľ zakúpiť. Výhodou je, že v prípade potreby je ich možné použiť aj na príjem platených programov z terestriálnej platformy Plustelka.

Technické parametre pre príjem:

NázovFrekvenciaPol.FECSRNorma/ModuláciaKódovanie
Jednotka HD (MPEG4)12363 MHzV3/429500DVB-S2 / 8PSK0668 (Irdeto),069A (Irdeto),0624 (Irdeto),0D96 (Cryptoworks),0500 (Viaccess)
Dvojka HD (MPEG4)12363 MHzV3/429500DVB-S2 / 8PSK0668 (Irdeto),069A (Irdeto),0624 (Irdeto),0D96 (Cryptoworks),0500 (Viaccess)
Trojka (MPEG4)12363 MHzV3/429500DVB-S2 / 8PSK0668 (Irdeto),069A (Irdeto),0624 (Irdeto),0500 (Viaccess)

PIDy:

NázovV PIDSID.PCR PIDPMT PIDAudio
Jednotka HD (TV/MPEG4)50154905501550055025 slo (Mpeg),5035 qaa (Mpeg),5095 slo (AC3),5115 slo (Mpeg)
Dvojka HD (TV/MPEG4)50164906501650065026 slo (Mpeg),5036 qaa (Mpeg),5096 slo (AC3),5116 slo (Mpeg)
Trojka (TV/MPEG4)55404911554055015521 slo (Mpeg),5611 slo (Mpeg)

Prehľad programov podľa frekvencií:

Počet frekvencií: 1
FrekvenciaPol.FECSRNorma/ModuláciaPočetProgramy
12363 MHzV3/429500DVB-S2 / 8PSK3Dvojka HD, Jednotka HD, Trojka

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Trojka nie je zadarmo. Za trojku, ako aj za iné verejnoprávne kanály treba platiť koncesionárske poplatky.

    1. Všetci nie.
      Kopec ľudí je oslobodených a od Januára všetci dôchodcovia..

    2. nie vsetci dochodcovia su oslobodeni od koncesionarskych poplatko…

  2. Autor to píše v texte, že za kartu RTVS treba platiť koncesionárske poplatky.

    1. Ale v nadpise má, že je to zadarmo. Je to ako klamlivá reklama.

    2. Jaj, no tak. Potom to vezmime ad absurdum, i ten čo za ňu neplatí, platí za elektrinu. 😉

  3. „Zadarmo“ je aj u operátora SledovanieTV,ktorý ponúka po jednoduchej registrácii bez poplatkov všetky programy RTVS+TA3+Lux+TV8.

    1. Sledovanie tv potrebuješ internet a ten tiež nieje zadarmo.Takže platíš aj za to.

    2. Kalaj@musíš rozlišovať internet-plustelku-satelit-plyn-uhlie…

    3. Chces povedať že si zapnem operátora SledovanieTv tak mi to bez netu pôjde?Tak nesplietaj somariny.

    4. Kalaj@Ak si dávaš zapojiť internet kvôli televízii-je to tvoja vec.Internet je dnes v každej domácnosti samozrejmosť-bez neho sa nepohneš,tak pre to ho treba využiť napr. aj na OTT televíziu a zbytočne neťahať do domu ďalšiu TV sieť,či už sat alebo anténu.Alebo chceš povedať,že bez elektriny ti pôjde TV?

    5. Elektrika je samozrejmosťou ale zabúdaš na jedno.Platíš net + tv službu ktorá tiež nie je zadarmo a zaregistrovať sa.A pekne sa ti míňajú dáta.Prečerpáš balík a obnova tiež nie je zadara.Príklad (pri mzde 1000€ a viac ti to môže byť u prdele lebo nevieš čo je to keď máš cca 600€.A nepredieral si sa chudobou).

    6. „Internet je dnes v každej domácnosti samozrejmosť“ ha-ha-ha … smiešna 2.4GHz wifina sharovaná niekedy aj s celou dedinou, to nie je internet, na ktorom pôjde akákoľvek OTT služba, hlavne nie s komfortom porovnateľným s DVB službami.

    7. Najvýhodnejší pre obce je satelit.Plustelka a Voľná telka cez anténu má katastrofálne pokrytie,stretávam sa s tým pri inštaláciach.Kto nemá peniaze tomu stačí STV. V mestách sa už dá všetko poriešiť cez net.

    8. Nedá sa všetko ťahať cez net. Internet je dosť neefektívny pre broadcasting. Ak by všetci prešli z DVB príjmu (terestriálneho a satelitného) výlučne na služby typu OTT, VOD a podobne, tak by nestačila existujúca dátová infraštruktúra a v prime time by aj tým, čo sú na 300-500 Mbps optike, šiel net asi ako slimák s artritídou.

    9. Langnase Dora@ ale bratku,kde ty žiješ.Vyprávate tu o internete ako o Noemovej arche,ktorej sa nesmiem ani dotknúť…selé zle.

    10. @ speed 1GB: pozri si v zmluve, akú máš agregáciu linky. Vyskúšaj si Skylink live okolo ôsmej večer. Alebo si v rovnakom čase skús pozrieť YouTube či správy RTVS z ich webu cez LTE. MS v hokeji si skúsil pozerať cez net? Ja áno a videl som makový oný, 10 sekúnd zápasu a 30s buffering… Pričom hneď po skončení zápasu sa to „záhadne“ prudko zlepšilo, záznam šiel v pohode… Skrátka keď sa veľa ľudí zavesí na net a začnú ťahať terabajty videa, začne sa harmatanec. Všade máš potenciálne úzke hrdlá, na ktorých to viazne, môžeš mať Gbit linku a bude to figu platné, keď na nej sedí ďalších 200-400 ľudí, alebo servery nestíhajú… Už dnes tvorí 80-85 % dát prenášaných cez net video. A teraz do toho hoď navyše všetkých, ktorí doteraz pozerali TV cez satelit a DVB-T/T2… Takže je to tak, infraštruktúra by to nezvládla. Ak stále neveríš, naštuduj si pojmy agregácia, unicast, multicast, broadcast.

  4. Táto veta veľmi nedáva zmysel: „Trojku je možné prijímať bez mesačných poplatkov a to nielen cez DVB-T a DVB-T2 vysielače po celom Slovensku.“

    Malo tam byť uvedené, že: cez NIEKTORÉ vysielače DVB-T2 (určite nie po celom Slovensku)

    1. Je to tam uvedené cez tie dvb t2 ktoré sú už prestavane na t2 myslím že nejde Bratislava kamzík a veľká javorina pri nm /vahom, ale zobor a Sitno pokrývajú veľkú časť južného a západného sk a táto dvb t2 ta h264 je na TV sony už od roku 2013 svagrovi som ju kupoval vtedy v akcii za 309€ takže sk programy máme všetky aj plustelka viac nám ide na 36kanale

  5. Trojku je možné príjmať zadarmo (teda len koncesionárske poplatky) len v DVBT terestriálne a cez RTVS satelitnú kartu.U ostatných operatorov platíte mesačný poplatok či ju máte alebo nie ako aj s ostatne programi čo majú v ponuke.Platíte tým 2-krát za to isté a podporujete tým satel.nenažrancov.Hlavne Telekom čo má v ponuke kanály len pre seba.

    1. Klameš!Poznám na trhu minimálne troch operátorov,ktorý ponúkajú RTVS bez poplatkov za šírenie.Otvor si Google a čítaj-keď na to neprídeš napíšem ti.Nápoveda:A….,S…..,T….!

    2. Prečo by som mal klamať?Od Towercomu cez volnú telku,cez Satelit RTVS kartu ale nepoznám už iný spôsob kde by si sa dostal k RTVS bez použitia plateného internetu a platenia za to okrem koncesionárskych poplatkov.

  6. Veľa ľudí používa karty s označením I CE Výmena. A tí majú smolu. Tieto karty podporovali i starší kódovací systém a zároveň aj nový No a trojka ide už len cec nový Irdeto. Tak ako je to s tým zadarmo?

    1. Ak máš tv s dvbt2 tunerom zapoj do klasickej antény ktorá je namierená na vysielač a nalaď si verejnoprávny mux a ak si v dosahu 1.muxu tak to máš zadara a v HD.

    2. 1. ICE karty Skylinku dekódujú Irdeto CAID 0624 bez problémov. Teda aj Trojku z Astry 23,5E.
      2. Programy RTVS z rovnakého zdroja dekóduje aj RTVS karta, ktorú každý koncesionár dostane na požiadanie zadarmo.
      2. Bez kódovania sú všetky programy RTVS, teda aj nová Trojka, v DVB-T/T2.

  7. Takže kúpiť novy primac. s podporou Irdeto. A ten určite nie je zadarmo. Ťažko to vysvetľovať starším ľuďom

    1. Niektoré prijímače (nie primače) majú možnosť prepnúť uni čítačku do Irdeto módu. Potom to pôjde aj bez nového prijímača.

  8. Stačí dvb-t kto nechce platiť nemyslím koncesionarsky poplatok to je povinné a máte tam S regionálnymi zo 10 staníc do nedávna boli 3 stanice a každý bol spokojný o obsahu a kvalite sa nevyjadrujem keď som bol chlapec pozeral som len orf to vtedy išlo na vhf pásme a to pokryvalo skoro pol slovenska ešte aj u nás ale za nami už nie lebo tam už veľké kopce

  9. Po štyroch dňoch sledovania Trojky môžem povedať, že pre mňa je táto stanica totálne nezaujímavá…

    1. Veľa ľudí používa karty s označením I CE Výmena. A tí majú smolu. Tieto karty podporovali i starší kódovací systém a zároveň aj nový No a trojka ide už len cec nový Irdeto. Tak ako je to s tým zadarmo?

    2. A čo nato Richard H. a James M.? Tí možno oponujú. Každému čosi iné vyhovuje a chutí. Neplač. Nemal si to v kuse pozerať štyri dni. I z dobrého jedla sa preješ, keď nie je menené a pestré. 😉

    3. Presne tak archív TV ale môžu na STV 2 dávať viac športu

    4. Viac športu chystajú na RTVS šport ako štvorka.Len názov štvorka nemôžu používať lebo právo na názov má operátor štvorka..Spustia ju na Majstrovstvách ak Slovensko postúpi vo futbale alebo Olympiáda v Tokyu.Už o tom informovali.

    5. Kalaj@múdro hovoríš-tak sa mi to páči-vecne s nadhľadom priamo k téme.

    6. Ján: už som ti to napísal vyššie. Tak ešte raz: ICE karty fungujú v režime Cryptoworks aj Irdeto. Treba jednoducho donútiť čítačku v prijímači pracovať v Irdeto režime – pokiaľ sa dá. Ak máš ICE kartu v Slizlink ready prijímači s Irdeto čítačkou, pôjde na nej aj Trojka (a TA3 a ďalšie). Ak ju máš v necertifikovanom prijímači, tak buď šup s ňou do Irdeto CA modulu (ak má prijímač CI slot), alebo prepni čítačku do Irdeto módu (ak prijímač má v menu takú možnosť – mnohé Cryptoboxy napríklad majú, aspoň v patch FW), alebo nahraj do prijímača alternatívny FW s podporou nejakého schopného softcamu a potom to správne nakonfiguruj (opäť, ak existuje pre daný prijímač takýto FW), alebo ak nič z toho nie je možné, kúp si nový prijímač. Prípadne pošli Slizlinku nasr… dený list, aby pripojili aj k Trojke a ďalším staniciam starší kódovací systém, potom to pôjde aj na starých boxoch. Síce nedúfam, že ti vyhovejú, ale svoju otázku „tak ako je to s tým zadarmo?“ smeruj na nich.

      P.S. Netuším, čo je „primac“. Teda okrem skomoleného slova.

    7. fzj: nesledoval som to 4 dni v kuse, na to si ako prišiel? To by sa ani nedalo vydržať… Iba som na to často prepol, aby som si spravil obraz o kvalite programu. A má to teda od dobrého jedla strašne ďaleko, aj Hammond a May (a kopec ďalších) z toho hodili šabľu, keď sa už teda pýtaš na nich… Do piatich minút som musel zakaždým prepnúť inam, lebo to bolo fakt na figu. Zbytočný program, zombíci vyliezajúci spod kameňa. Ak máš potrebu obhajovať akúkoľvek somarinu len preto, že je slovenská, nech sa páči. Je mi jasné, že prázdny nacionalizmus s koreňmi v primitívnej kmeňovej mentalite má stále veľa vyznávačov, a to nielen u nás. Ale potom si to ty, kto tu vyplakáva, nie ja.

    8. Keď dôjdu argumenty, tak nastúpi veľmi nemúdre a nekultúrne osočovanie, Jermiáš.

    9. fzj: a aké argumenty by si chcel, keď sa bavíme o nejakom všeobecne akceptovanom, alebo dokonca individuálnom vkuse? Keď si napríklad niekto postaví dom ako Cyril Talapka, všetci, ktorí majú štipku vkusu vidia, že je to škaredý gýč – ale som vážne zvedavý, aký argument by to vedel objektívne dokázať. A po druhé si nie som istý, či rozumieš významu slova „osočovanie“. Kde vidíš nejaké osočovanie?

    1. Clarkson.dakujem za info. Vyrieši to CA modul Ale určite nie pre 1 program. Počkám na tu Štvorku. Tam bude asi len šport a to bude zaujímavejšie Pekné sviatky prajem

  10. Clarkson: kde mam hladat v menu prijimaca (nejaky typ Amika) prepnutie uni citacky do Irdeto modu?
    Teda aby ficala aj ICE karta.

    1. Fakt nechcem byť zlý, ale keď dáš info, že „nejaký typ Amika“, jediná odpoveď na to môže byť „niekde v menu“. 😉

Komentáre už nie sú povolené.