Reklama

Trojka prinesie do DVB-T viaceré zmeny, na satelite bude v MPEG-4

So spustením Trojky, ktorá má oficiálne odštartovať vysielanie v nedeľu 22. decembra, môžu diváci očakávať, že vo verejnoprávnom multiplexe nastanú zmeny. Dôvodom je obmedzená kapacitu multiplexu, ktorá je už teraz využitá takmer na maximum. Verejnoprávny vysielateľ bude tak musieť niečo z aktuálnej ponuky tretieho DVB-T multiplexu vyradiť.
Pokračovanie nižšie:

Na prekvapenie to však nebudú SD programy, ale Dvojka v HD kvalite. „Vo finálnej fáze bude v tomto multiplexe takáto ponuka: Jednotka HD, Jednotka SD, Dvojka SD a Trojka SD,“ uviedla pre portál SatelitnáTV.sk hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková. RTVS tak zatiaľ ponechá aj naďalej vo verejnoprávnom multiplexe pre divákov SD verzie staníc Jednotka a Dvojka ešte v staršom formáte MPEG-2 a k ním pridá navyše Trojku tiež v tomto formáte.

Z terestriálneho vysielania však Dvojka vo vysokom rozlíšení nevypadne. RTVS ju plánuje zaradiť do prvého celoplošného multiplexu, spolu s Trojkou HD. Treba však upozorniť, že 1. multiplex má aktuálne výrazne nižšie pokrytie ako 3. multiplex a navyše postupne prechádza na normu DVB-T2 s moduláciou 256 QAM. Pre niekoľko tisíc divákov terestriálneho vysielania môže tak byť Dvojka HD po prechode do 1. multiplexu nedostupná. Len pre predstavu, zatiaľ čo 3. multiplex šíri aktuálne 68 vysielačov a prevádzačov po celom Slovensku, v prípade 1. multiplexu je to iba 24 vysielačov.

Okrem terestriálneho vysielania má RTVS šíriť Trojku na vlastné náklady aj na satelite Astra 3B (23,5°E). Program sa objaví na rovnakej frekvencii ako sú aktuálne Jednotka HD a Dvojka HD. Pôjde teda o kapacitu slovenského operátora Towercom, frekvenciu 12 363 MHz. Pri satelitnej distribúcii však bude šírená Trojka iba v SD kvalite, no už v novšom kompresnom formáte MPEG-4.

Plánované technické parametre pre príjem programu Trojka :
Družica: Astra 3B (23.5°E)
Frekvencia: 12363 MHz
Polarizácia: V
FEC: 3/4
SR: 29500
Norma: DVB-S2
Modulácia: 8PSK
Názov: Trojka
Provider: Towercom
Video formát: MPEG4

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Neskutočné. Túžba RTVS platiť Towercomu za prenájom dvoch multiplexov jednoducho nepozná hraníc. Tomu vravím priateľstvo, akože to bolo….aha, s Towercomom na večné časy a nikdy ináč….Teda, páni a dámy, toto je možné jedine na Slovensku. Pripájam sa k myšlienke zrušiť okamžite koncesionárske popolatky a tento bo….del platiť zo štátneho rozpočtu, nach sa páni riaditelia predmetných inštitúcií naťahujú o peniaze so slovutnými pánmi poslancami.

    1. Skôr by som zrušil celé DVBT zbytočne platia Tv
      2x twcom môže kludne pon§kať svoje tv ces satelit

    2. Juraj Červenak – je to najjednoduchší zdroj signalu

      – je to zadarmo (existujú ľudia, ktorým stačí DVB-T a nechcú platiť platenú TV … alebo si platia OTT služby typu NetFlix a pod. a k tomu im stačí základná ponuka DVB-T … alebo soc. slabší občania )

      – DVB-T/T2 je dobrá platforma, iba u nás ju Towercom totálne doglgbal

  2. A keď spustí RTVS aj Štvorku,budúci rok,tak potom vypadne aj Jednotka HD a bude šíriť verejnoprávny MUX iba 4 SD stanice,tak potom to je úžasné,milá RTVS,kedy konečne začnete vypínať sd stanice ?

  3. Radšej by som bol za HD Verziu RTVS:Trojky než SD Mazanicu

    1. Ach toto je zapredane slovensko. Naco este aj platit za tento SD odpad. Koncesie ako novodoba forma vypalnictva v zasade neplatim. Byt patri otcovi a ten je ztp takze je oslobodeny od platenia. A ten vypatlany sprdnuty skajlink, ktory by za nanutene pozeranie tony reklam kazdych 15 minut mal platit nam neriesim. Poviem iba jedno ani ten srotlink neplatim a ked chcem pustim si od nich co bude treba. Zasrani ziskuchtovi vycurani uplatkari Towertrol so srotlinkom sa mi mozu strcit aj s celym svojim DVBT a satelitom do prdele. To uz nema obdoby toto co stvaraju za somariny.

    2. Nerozumiem tomu.
      3001 RTVS1 SD!!!??? (SEM JU MALI DAT!!!)
      3002 RTVS2 SD
      3003 RTVS1 HD
      3004!!!??? RTVS2 HD (sem buchnu tu RTVS3 SD!!!???? ) (???!!!! Tu mali dat RTVS4 ŠPORT, RTVS2 HD by ešte pockala!!!!)

  4. Nebojte. Smer to nakoniec vybavi, aby bolo dobre. Ked to vedeli vybavit s energiami, preco by to nevybavili aj s tv signalom.

    1. az na to ze towercom je kollarov a liberalnej mafie.
      to len aby si nemudruval „lebo fico“

  5. Jednoznačne RTVS 1,2,3 v HD + rádia doplniť , SD vypnuť, pre koho , veď už dávno má každý h.264 príjem zabezpečený , staré STB v MPE2 už ani nevidieť v kontajneroch, už sú dávno vyhodené.

    1. Ale veď o to práve ide, je jasné, že SD by RTVS dávno mohlo vypnúť, preklopiť všetko v HD + rádiá do h.264 v 3.muxe….lenže potom by už nemohli za provízie prelievať verejné peniaze z koncesií do súkromnej spoločnosti….

    2. Brumty-súhlasím s tým čo si napísal,je to logický krok…ale,stále v niektorých domácnostiach vidím MPEG2 boxy a vypnúť im STV1+2 SD pred Vianocami by bola pre nich katastrofa.Dátum štartu STV3+ koordinácia s Tower…bola šitá na poslednú chvíľu.Áno-bolo dosť času na výmenu boxov,ale poznáš Slovač…pokiaľ to ide nemením… k tomu usporiadaniu čo si napísal,dôjde až na budúci rok.

    3. Upozornil som Rtvs že čo robia je blbosť.Mali verejnoprávny mux preklopiť do DVBT2 v MPEG-4 a bolo by po probléme.RTVS 1, 2, 3, v HD aj 4, v HD by sa tam zmestilo +Rozhlas.Keď prejdeš Plustelku tak si myslím že aj v SD by tam ešte zmestili.

  6. pre redakciu: tá Dvojka HD a Trojka HD bude len na preladených vysielačoch? ak nie tak kde to potom pomestia?

    1. Áno, z dôvodu kapacity multiplexu budú len z vysielačov, ktoré už prešli na DVB-T2.

    2. Jedine čo pozerám na RTVS,je šport na Dvojke a od 22.decembra,budem pozerať už len sd mazanice,pekný darček na Vianoce,ak to naozaj urobia,treba celú RTVS rozpustiť !

    3. Podľa mňa to bude ešte skôr,ako 22.12.,aj ja som už šport v HD na Dvojke dopozeral.1.Mux. u nás v Lučenci bude prehodený na dvb-t2,len niekedy v máji 2020 a niekde 1.Mux ani nie je,ja nemám slov už.

    4. Dvojka HD a Trojka v HD bude v prvom muxe.Potvrdené z RTVS.Vo verejnoprávnom muxe bude 1.HD ,2, a 3. budú v SD.

  7. Nedať Trojku v HD cez Satelit tak nech idú do píííí aj celý Towercocot..

  8. TO JE ONO TO JE JE ONO TOJE ONO!!! LEN TAK ĎALEJ CELÁ RTVS AJ S CCELÝMM TOWERCOMOM SA ZNUSÍTE CELÉMU SLOVENSKU UŽ VÁS BUDÚ POZERAŤ IBA MYGRANTI AMOŽNNO ANI ONI. TO MÁME NA SLOVENSKU TAKÉ VELKÉ KAPACITY ŽE DOKÁŽU LEN TOTO V ROKU 2020 ??? 100×HANBA!!!

  9. Začne sa písať rok 2020 a oni idú pustiť stv3 v sd v dvbt a na satelite to je pekne na grc .V Japonsku už je štandard 4k a naši púšťajú sd verzie.

  10. To znamená, že na Záhorí a v časti Ba bude :2HD a :3HD v DVBT až na jar 2020, po preladení vysielača Kamzík, resp. V. Javorina?

  11. Dnes po dlhšej dobe som zapol tv na Rtvs2,vysielali region z košíc neviem či tam používajú sd kamery ten obraz otras cez skylink, prepol som na terestrial tam bol o niečo lepší ale aj tak v dnešnej dobe na zaplakanie.Celkovo rtvs aj jednotka kvalita obrazu slabá.Keď som pred pol rokom pozeral rtvs tak sa mi videl obraz lepší.

    1. V RTVS (STV) Košice prebieha rekonštrukcia, tak to môže byť tým, réžiu majú dočasne v prenosovom voze:

      Réžiu rekonštruujeme, pri záznamoch i vysielaní ju preto nahrádza prenosový voz:

      kosice.korzar.sme.sk/c/22244472/kosicania-v-akcii-cekovsky-sa-blazni-v-taraninkach-bic-ma-tri-podia.html

    2. V HD má náhodou RTVS kvalitu obrazu dobrú, tak v DVB-T, ako aj cez satelit. K Trojke v SD a k rošádam s MUX1 a MUX3 sa nevyjadrujem, už to tu (a oprávnene!) skritizovali iní.

  12. Je treba spraviť kampaň, aby staré STB v MPEG2 už išli do šrotu , koľko ich ešte je v domácnostiach ??? Po vianočných výpredajoch už bude azda nový televízor takmer všade, veď krabíc je už habadej pred domami.
    V kampani pomôžu aj regionálky a lokálky, len sa tomu treba venovať.
    Mám doma QLED 65 palcov , rád pozerám cez DVB-T , nakoľko monitorujem aj svoju TV Senior, ak bude RTVS 2 a 3 v SD , to aby som opäť platil satelit ???

    1. Koho zaujíma že ty máš doma Qled 65″ absolútne nikoho. Poznám domácnosti kde majú ešte CRT televízory a k nim DVB-T (bez T2)

    2. Tá QLED TV má isto i DVB-T2 tuner, takže v 1. multiplexe (pokiaľ vo vašom okolí vysiela) naladiť Dvojku HD aj Trojku HD

      @Kolkatikum – Ty si sa asi zasekol v čase … píše sa rok 2019, nie 2006

  13. preco nemoze byt verejnopravny multiplex dvb-t s mpeg4 s parametrami multiplexu ako v madarsku ? hd madarskych programov je naozaj hd.
    slovenskym „manazerom“ hanba !

  14. Prečo,keď už musia byť sd programy RTVS nemá v mpeg 4,ale v mpeg 2 a bolo by po probléme z miesto ?

    1. tie mpeg-2 SD sú tam kvôli pár ľuďom čo majú mpeg-2 boxy

  15. Neviem čo tu stále vyplakávate, v maďarskom DVB-T ide Duna World v SD 576i a nie je veľmi veľký rozdiel s HD 1080i (M1, M2, M4Sport a M5). A na tej stanici dávajú občas i šport.
    Len na rozdiel od vás, Maďari stále plačú na tých staniciach za cudzími územiami – teraz na M5: Adjátok vissza a hegyeimet — Vráťte mi ‚moje‘ hory/vrchy z roku 2007.

    I nemecké HD-čká na Astre 19,2 ° idú len v 720P, okrem ServusTV HD Deutschland v 1080i, a žiadne mazanice (módny výraz).

    1. tie nemecké HD stanice majú väčší bitrate ako naše FHD stanice

    2. Áno, potvrdzujem, ZDF, 3sat či Arte v 720p majú bežne 10-14 Mbps, HD programy RTVS 6-7 Mbps (tým netvrdím, že to nestačí). Maďarské programy v DVB-T nie sú full HD – majú rozlíšenie 1440x1080i. A nielen Maďari majú hromadu pribrzdených nacionalistov, u nás sa ich tiež nájde habadej. Nechcem byť zlý, ale často sa dajú spoznať podľa toho, že radi poukazujú na nacionalizmus tých v zahraničí a nevidia, že sami sú úplne rovnakí. 😉

  16. neskutočné rtvs stále v sd už vysiela uhd a stv stale testuje sd???

  17. Veď práve to , koľko ľudí ešte používa MPEG2 STB ???? Kto urobil prieskum ??? Ako dopadol ??? Kde sú čísla ???

    1. Trojka HD bude len v DVB-T2 – MUX 1 a Trojka SD (obyčajná v MPEG-2) bude v obyčajnom DVB-T – MUX 3

  18. Takto by to malo vyzerať:

    DVB-T – Multiplex 3:

    Jednotka SD (MPEG-2)
    Jednotka HD (MPEG-4)
    Dvojka SD (MPEG-2)
    Trojka SD (MPEG-2)

    DVB-T2 – Multiplex 1:

    Dvojka HD (MPEG-4)
    Trojka HD (MPEG-4)

    JOJ Cinema HD (MPEG-4)
    TV Lux HD (MPEG-4)
    Sport 1 (MPEG-4)
    Sport 2 HD (MPEG-4)
    ČT1 (MPEG-4)
    ČT2 (MPEG-4)

    1. Ale tá Trojka HD bude len v DVB-T2, či aj normálne v DVB-T ??

  19. Najlepšiu kvalitu na satelite majú nemecké programy ako ZDF, ARTE, 3SAT, WDR atd. Vysielajú síce v HD 720i ale púšťajú vyšší bitrate. A samozrejme sú zadarmo FTA. Načo sú na Skylinku programy vo ,,full hd,, keď kvalitu majú slabú?

  20. Verejnoprávna televízia v normálnom štáte by mala byť dostupná všetkým, to znamená v Dvbt aj na všetkých satelitoch,IPTV atď, v SD,HD kvalite.alebo sa mýlim??? Mala by to byť samozrejmosť,potom je zbytočná siahodlhá diskusia…

  21. Vo verejnoprávnom multiplexe nastanú zmeny. Dôvodom nie je obmedzená kapacitu multiplexu. ALE OBMEDZENA KAPACITA ROZUMU VEDENIA RTVS. Retardovaný Technici Vedenie Spoločnosti = TO MÁME NA SLOVENSKU TAKÉ VELKÉ KAPACITY ŽE DOKÁŽU LEN TOTO V ROKU 2020 . Už aj RTVS pochovalo DVB-T na Slovensku = HANBA,HANBA,HANBA.

    1. Tú skratku (pomenovanie zlúčeniny SRo a STV) vymyslel priateľ Mariána, Riško.

    2. oOoOo: tvoji priatelia vymysleli pôvodne ešte priliehavejšiu skratku: RaTS = Rozhlas a televízia Slovenska, v preklade „potkany“. Také malé nevinné freudovské prerieknutie, muhehe…

  22. Čítam tu statusy o koncesionarskych poplatkoch a o ich zrušení. Snahe financovať RTVS skrze štátny rozpočet. Avšak tu sa naskytá otazka: „Kto vytvara štatny rozpočet ?“ Nie sme to len my občania? Čo sa zmení ak by to bolo tak ako to navrhujú iní.

    1. Máš pravdu, to sú len premúdrelí kibici.
      Celkom ešte nezhlúpol, zatiaľ úplne, rozum abonenta.

    2. Rozdiel tu je, a to celkom viditeľný. V prípade zrušenia tzv. koncesionárskych poplatkov (ono sa to oficiálne volá ináč a oveľa dementnejšie) by musela byť RTVS financovaná zo štátneho rozpočtu, čo na prvý pohľad vyzerá, že je to jedno, veď daň ako daň, ale nie je to jedno. Ak by odišlo z rozpočtu pár stoviek miliónov na telku, o to menej by zostalo zlodejom z vládnej koalície na rozkradnutie. Zatiaľ čo poplatok sprosto zderú „zástrčkovým“ zákonom aj od toho, kto nemá TV prijímač, o milióny z rozpočtu by sa museli súdruhovia, pardon, slovutní páni papaláši naťahovať s Řezníkom, ktorého si tam sami dosadili. Bežný človek by ušetril pár eur mesačne a zlodeji z vlády by mali o jednu malú vrásku navyše – boli by totiž aspoň malý kúsok tlačení smerom (aké škaredé slovo!) k efektivite výdavkov. A ešte by aj bolo viac írečitej ľudovej zábavy v churále… 😀

  23. Škoda by bolo archyvu rtvs pretože us je načase spomínať a tešiť sa. Dnešná mládež by mala spoznať aký bol svet ako sa bavylo. Podľa mňa bola lepšia hudba zábava filmy seriály československej dielne. Verím že slovacy ocenia archív a potešia sa tomu ako žil žil národ v časoch komunizmu a ako sa bavylo. Ja osobne sa teším a verím ze rtvs3 bude mojim obľúbením tv programom. Us nepozerám domu dookola to isté samy turcy Dr. Hause monk koho to us bavy. Račej si pozriem staré ale krásne programy.

    1. Miroslav, trochu mäkšie píš, používaš primnoho „y“.

    2. 1. Máš hrozný pravopYs, 2. Nie je pravda, že kedysi bola lepšia hudba, zábava, filmy, seriály – je to len tvoj spomienkový optimizmus – a tie, ktoré boli fakt dobré, možno ani nepoznáš, 3. Dnešná mládež, až na pár zanedbateľných výnimiek, sa na tento druh programu zvysoka vieš čo. A nečudujem sa im, dnešných divákov tiež nebaví väčšina naivných filmov z 20. a 30. rokov.

  24. Debily radsej mohli vyradit 2 SD kanaly a pridat Trojku HD, ach boze

  25. Neuveriteľné, každý čakal, ze vypnú 1a 2 v sd. Trojku vzhladom na jej obsah tam mohli pridať aj v sd kvalite a doplniť rádiá. Toto je zase krok späť

    1. mnohí to nechápete a preto sa rozčuľujete – zbytočne-tu nejde o kvalitu ale o kvantitu
      otázka znie inak: ako inak by si chcel legálne vyplatiť peniaze do towercomu?Takto budú platiť towercomu za distribúciu SD aj HD a o to predsa ide.

  26. Rtvs už mohla na satelite pustiť stv3HD naco na satelite pustaju stary format co sme v afrike

  27. V 1 muxe budú všetky rtvs v hd i keď sa dožadujete 3 v hd načo?veď to sú staré programy archív načo zaoberať veľa dat za hd? Asi preto ako tu už dakto písal aby STV aj za naše peniaze platila towercomu za to by mala byť zodpovedná rtvs za neefektívne vynakladane prostriedky platenie towercomu za duplicitné kanály veď staré archívne materiály nie je potrebné vysielať na hd lebo za hd si towercom účtuje viac za toto platíme koncesie plus neobjektivne správy

  28. JOJka by mohla dať do slovenského DVB-T voľne program JOJ CINEMA s tým, že medzi filmami by sa vysielala reklama. Resp. 2x za film prerušiť 1 minútovou reklamou, tak ako to bolo v začiatkoch na TV Markíza pri vysielaní filmov.

    1. To je nereálne, v tých časoch sa na reklame dalo zarobiť, aj keď jej bolo oveľa menej. Dnes internetová reklama tak zrazila ceny, že s 2x 1-minútovou reklamou za film by žiadna FTA TV nemohla prežiť.

  29. miiro čo to píšeš japonci už testujú 16 k rozlíšenie???

    1. Načo sú tie 16K; 32K; … ? Pripomína mi to slepú uličku s 3D TV. Taká zábavka pre výrobcov techniky, čo dokážu, len aby vytiahli peniaze od niekoho. Budú len náročné na prenosovú rýchlosť a množstvo prenesených „dát“.

    2. 16K sa testuje akurát tak v laboratóriách. Na jednej strane by som súhlasil, že čokoľvek nad 4K je zbytočnosť, ale nie je pravda, že ide o vyťahovanie peňazí od ľudí. Jednak nikto nie je nútený kupovať to s revolverom pri hlave a po druhé, keď už fakt chcem nový televízor a full HD stojí skoro rovnako veľa, ako 4K, tak asi nemá zmysel brať nižšie rozlíšenie… A to isté sa zrejme zopakuje so 4K vs. 8K, atď.

  30. načo je to dobre ak to nepôjde cez všetkych operatorov a vymšľaju to len pre mafiu a bohačov

  31. Dobrý deň, chcem sa spýtať, či má niekto už nejaké skúsenosti s RTVS STV3? Myslím skúšobné vysielanie. Mám Skylink, prijímač GoSat a automatické ladenie Astry 3B. Skúšal som naladiť STV3 automaticky aj ručne, ale nič som nenašiel. Ďakujem za odpoveď. M. Nitra.

  32. Prepáčte, už som niečo našiel v inom vlákne…. Mirec.

  33. Verejnoprávny multiplex by mal byť „výkladnou skriňou“ verejnoprávnej televízie a rozhlasu. SD verzie, ak ešte majú opodstatnenie, by mali byť šírené podružne na iných multiplexoch. Tak jest.

  34. prečo už konečne nehodia všetky stanice na h 265 tak ako česy čo to tam v tom towercome stále šaškujú???

    1. Oni nesaskuju presne vedia co robia len nám to zabudol pan externý hovorca vysvetliť.

  35. :))) STV3 v HD je blbost, kedze pojde najma o starsiu Secam/Pal TV tvorbu, ktora je presne SD a to mnohokrat v horsej kvalite akp terajsie 640×480 videa. Sak kamery za sociku, vime?
    I tak super ze to bude!
    A ze nevyradili SD a nie je len HD je asi preto, ze niet casu na informacnu kampan a bud.rok su volby, bolo by toho naraz moc. Neskor sa asi i tak prejde na HEVC, ked bez toho sa nebudr dat kupit ani TV ani STB.

  36. To je vtip? Ci sa mi to len sniva. HD:2 v SD kvalite cez Skylink nam pojde na oledoch a inych 4 – 8K UHD ci Full hd- ckach? Tie krasne prirodo a cestopisne dokumenty, co konecne zacali vysielat, sa mi zmenia na mazanice starych VHS – iek? Som uz sice penzista, fandim vsak technickemu pokroku. Zazil som i prve CB vysielanie – tu by sa dalo mozno este viac usetrit na tych nenarocnych koncesionaroch. Len tak dalej pani. Uz mame len par krockov k druhemu Svajciarsku… Verim, ze to bude len na par tyzdnov zmenene… Alebo…?

  37. redakcia-zavádzate ludí že niektoré vysielače prešli na DVB-T2 ale iba v norme H 264 a nie HEVC 265 česi majú pokrytie 99

    redakcia-zavádzate ludí ked píšete že niektoré vysielače prešli na DVB-T2 áno ale iba v norme H264 a nie H 265. česi už sú vo finále v norme H 265 majú pokryté územie na 99 percent???

  38. Načo by nám bol Hevc265 veď Dvbt2 h264 nemá kto vysielať ,,iba sa tak hrnú do terestrialu“.

Komentáre už nie sú povolené.