Reklama

Trojka je dostupná voľne v DVB-T, Dvojka HD sa presúva do MUX 1

Vysielanie novej stanice Trojka je od dnešného dňa dostupné voľne (FTA) v terestriálnom vysielaní v SD (MPEG-2) aj HD kvalite (MPEG-4).

Na základe požiadavky verejnoprávneho vysielateľa RTVS nahradila Trojka (SD/MPEG-2) v 3. multiplexe kanál Dvojka HD (MPEG-4), ktorý sa následne presunul do 1. multiplexu. Rovnako sa v tomto multiplexe objavila aj HD verzia Trojky (MPEG-4).
Pokračovanie nižšie:

Trojka v SD kvalite je tak šírená na doterajšej pozícii Dvojka HD v 3. multiplexe. V tomto prípade nie je teda nutné spúšťať ladenie. Dvojka HD a Trojka HD sú šírené však iba z vysielačov 1. multiplexu, ktoré už prešli na vysielací štandard DVB-T2. Vzhľadom k tomu, že ide o nové pozície, je potrebné spustiť vyhľadávanie, aby sa oba nové programy v tomto multiplexe uložili do prijímacieho zariadenia. Diváci, ktorí nemajú ešte možnosť prijímať 1. multiplex v štandarde DVB-T2, ide napr. o vysielače Bratislava – Kamzík, Nové Mesto nad Váhom – Veľká Javorina, Žilina – Krížava a ďalšie, budú môcť dočasne prijímať iba programy Dvojka a Trojka v SD kvalite z 3. multiplexu. HD verzie oboch týchto programov získajú až po prechode 1. multiplexu na DVB-T2 (najneskôr v lete 2020).

Trojka odštartuje oficiálne v nedeľu 22. decembra o 6:00 a programovým základom bude bohatý televízny archív RTVS. Vysielať má 24 hodín denne v dvoch rotáciách. Aktuálny program stanice môžete nájsť v našom TV Programe.

Nové zloženie multiplexov:

MUX1 (DVB-T): TV LUX, ČT1, ČT2, JOJ Cinema HD, Sport 1, Sport 2 HD

MUX1 (DVB-T2): Dvojka HD, Trojka HD, TV LUX HD, ČT1, ČT2, JOJ Cinema HD, Sport 1, Sport 2 HD, Devin, Junior, Litera, PatriaFM, PatriaRD, Pyramida, Radio_FM, ReginaBA, ReginaBB, ReginaKE, Slovakia, Slovensko

MUX2 (DVB-T): TV JOJ, JOJ Plus, WAU, TA3, JOJ Cinema Promo, otta – interaktivna sluzba

MUX3 (DVB-T): Jednotka HD, Jednotka, Dvojka, Trojka

MUX4 (DVB-T2): JOJ HD, Markiza HD, Doma, Dajto, Prima Plus, Prima Cool, Film+, Minimax, RiK, Eurosport, Eurosport 2, Discovery, Viasat Explore, Viasat History, Viasat Nature, VH1, Eroxxx

MUX Plustelka Viac (DVB-T2): Travel Channel HD, Paprika, Epic Drama HD, FilmBox Premium HD, Ceskoslovensko HD – Be2Can Channel, FilmBox, FightBox HD , Senzi, Plustelka Viac intro

Vždy aktuálnu ponuku DVB-T/T2 multiplexov, aj so zoznamom vysielačov, môžete nájsť už tradične v sekcii Vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Super prišli sme o dvojku hd . Fakt načase zahodit anténu .

    1. ha! a to este len sport sa v SD bude pozerat, MS20 v hokeji najblizsie asi budem pozerat cez PC….

    2. tak som sa nasral, to musel ozaj odbornik nacasovat ten presun do MUX1. Prisli sme o vsetky HD prenosy na dvojke. Darcek ako sa patri… Tlieskam.
      PS: pisem to 15min, aby som dodrzal pravidla diskusie….

  2. Pěkně to ti hotentoti dotentovali, Dvojka HD skončila a místo ni bez přelaďování je Trojka v SD. Děkuju RTVS za Dvojku v SD, včil nevím jestli je to tam žralok nebo delfín jak je to rozmazané!!!!

    V MUXu 1 furt to samé bez stanic od RTVS. MUX 1 sem zkusil aj přeladit a furt naladí jenom Sport 2 HD, JOJ Cinema HD, TV Lux, Sport 1 a CT1 s CT2.
    Super, polovina Slovenska má MUX 1 ještě v DVB-T. Aj když to od jara do léta překlopí do DVB-T2, tak aj tak dost diváků bude v kelu a jenom kvoli Dvojce s Trojkou a TV Luxu budou moset kupovat novú TV nebo setobox kvoli desítce nebo stovkám těch co mají ještě furt DVB-T jen s MPEG-2 a ne už TV s DVB-T MPEG-4 (ne T2 264) které už prodávaji minimálně osum roků!!!

  3. Normarní ľudia používajú provaiderov na satelite alebo kto ma možnosť optiku tak samozrejme optiku. DVBT a terestrial použivajú len mizive percento kto nie je ochotný zaplatiť a tomu SD stačí.

    1. Presne tak optika je už skoro všade a satelit je úplne všade
      preto je zbytočnost DVBT

    2. Marián @ :

      Bože co to meleš za capiny i satelitu?! A včil řekni kdo má SATu Trojku v HD? Za další to má každý ke TV kvůli RTVS platit 4 € navíc? Pokud toto opravdu myslíš vážně tak o tobě velmi pochybuji.

      Veřejnoprávní TV v HD by v dnešní době už měla být v pozemáku samozřejmostí a nenechávat MPEG-2 kvůli stovce trotlů co mají doma 20 roků starý CRT televizor na kterém je už obrazovka v kelu a k němu ještě deset roků starý settobox!!!! Pokud zajde do sberňáku tak tak tam určitě settobox DVB-T jen s MPEG-4 bez problému najde a za nějaký symbolický bakšiš ho tam získá!!!

    3. Zdenku
      Na slovensku je karta i RTVS bes poplatkov takže nevidim problém zrušit DVBT

    4. Juraj Červenák @ :

      Víc jak jedna karta RTVS na jednu domácnost to je super pohádka a nějaká dalši by ještě nebyla?

    5. aso @ :

      Protože nejsou na tebe ale od kde koho. Moc dobře to vím přímo od RTVS jak to je. A má to aj jeden známý Moravák z Moravy co tam mini nemovitost a platí aj poplatek RTVS kromě ČT. Vic karet nevydávají dle RTVS na jeden koncesionárský poplatek a dle RTVS nelze další získat ani za další jednorázový poplatek a podobně.

    6. aso @ :

      V České republice si kartu ČT koupíš a proto jich můžeš mín na jeden koncesionářský poplatek. Rozhodně to má ČT lepší než RTVS protože která domácnost má dnes pouze jeden televizor na celou domácnost. Toto je dobré jen pro somráky co chtějí kartu úplně zadarmo. Raději si ji zakoupit a ne se nechat omezovat na jednu kartu pro celou domácnost. Česká televize překonvertuje jakoukoliv kartu Skylink na Kartu ČT.

    7. Dvojku HD nahradila Trojka SD. Ale na konci pribudla TrojkaHD a aj DvojkaHDna inom kanáli. No niektorý úbožiaci zhadzujú druhých bez toho aby naskôr zistili pravdu.

    8. Marián,….. a ty platíš koncesionárske poplatky RTVS ? Tak čo tu píšeš za bludy ? Verejnoprávny multiplex by mal byť VÝKLADNOU SKRIŇOU RTVS, tak ako je to v každom normálnom štáte európskej únie, viď Česko !
      Koncesionár RTVS by mal mať právo za svoje poplatky dostávať to najlepšie z dielne RTVS a nie odpad.
      A nie ešte za to platiť providerom v káblových, satelitných alebo optických sieťach !!!

    9. Marko @ :

      Vieš vôbec čítať alebo pochopiť písaný text keď píšeš „Ale na konci pribudla TrojkaHD a aj DvojkaHDna inom kanáli. No niektorý úbožiaci zhadzujú druhých bez toho aby naskôr zistili pravdu.“

      Ty sám pritom vieš iba druhých osočovať že sú úbožiaci a podľa toho čo si napísal to skôr pasuje na teba. Ty sám tu pritom zhadzuješ druhých bez toho než si zistíš pravdu a realitu.

      Vieš radšej si ešte raz pozorne prečítaj článok a hlavne tuto časť: “ Diváci, ktorí nemajú ešte možnosť prijímať 1. multiplex v štandarde DVB-T2, ide napr. o vysielače Bratislava – Kamzík, Nové Mesto nad Váhom – Veľká Javorina, Žilina – Krížava a ďalšie, budú môcť dočasne prijímať iba programy Dvojka a Trojka v SD kvalite z 3. multiplexu. HD verzie oboch týchto programov získajú až po prechode 1. multiplexu na DVB-T2 (najneskôr v lete 2020). „!!!

      Poznáš napríklad to kde nič nie je tam ani smrť neberie alebo vytrhni na dlani chlup keď tam nie je?!

      Pokiaľ o tom nevieš tak celé západne Slovensko od Oravy až po Bratislavu má MUX 1 stále v norme DVB-T a nie po novom už v DVB-T2 264/AVC/MPEG-4.

      PS: Naozaj si sa pekne strápnil tým čo si napísal a že nevieš ani čítať a pochopiť písaný text!!!

    10. Hohohó Jurko@SAT kartu RTVS získaš,len ak si ukážkový platiaci koncesionár.

    11. Chcel som prvú časť príspevku dať do správnej diskusie, ale je už uzavretá.
      1 – Včera som si na Astre 23,5 ° naladil Trojku SD, mám kartu RTVS, ide. Potom som šiel k otcovi naladiť, tiež na satelite, má Skylink, naladil som mu, ale vyskočilo okienko: Kódovaný signál (asi nejako takto to bolo napísané). Jednotka i Dvojka mu idú. Dúfam, že 22. decembra mu kolektív M7 umožní ju sledovať.
      2 – Juraj, nie každý už má optiku, nám ju už roky sľubujú, a to máme roky rokúce urobené kolektory. Pred dvoma rokmi sa pýtali opäť, či chceme optiku, súhlasil som, stále nič. Zato vo vzdialenej mestkej časti tento mesiac už zaviedli, pričom pre ňu museli kopať výkopy, tam nie sú žiadne bytovky, len rodinné domy a radové domy, ktoré sú aj v našej štvrti.

    12. Přesně tak, vysílalo se v horší kvalitě a přesto se na to lidi dívali. Dnes by chtěl každý HD ale proč když obsah je stejný

    13. Normálni ľudia žijú aj mimo mestských aglomerácií…a tam o zakopanie optiky veľký hráči na trhu nejako nemajú záujem.. Je fajn že štát zabezpečí šírenie signálu aj do týchto miest… Keď budete mať o tridsať rokov viac a doba vás technológiou predbehne budete rád za jednoduché riešenia..akou je dnes DVB T pre seniorov..

  4. Pred štartom 4ky SD odpoja a v roku 2022 prejde 3. mux do DVB-T2. Takže páni v RTVS, o čom to je?

    1. Biznis. Vytiahnu prachy na kampaň ako musia prejsť na DVBT a HD. Pritom stačilo iba vypnúť už teraz SD, Alena tom by nikto nezarobil. Ja som anténu odpísala a šťastie mam optiku.

  5. Este dlho potrva optike , az sa dostane ku kazdemu. Ani v centre Michaloviec ju nemame a ani na dedine, kde mam chalupu. DVB- T sleduju najma seniori a na tych kazdy kasle. Teraz im pustia TV8 a nech volaju. No co uz, dokedy narod nepovstane, nic sa nezmeni.

  6. Je to vyzitka RTVS, ak maju divaci platit koncesie, maju pravo mat vsetky programy v HD, a taktiez radia v Dab. Alebo zrusme koncesie.

  7. Antik: Diváci nájdu program vo všetkých platformách operátora v HD kvalite. Zaradený bude do základných balíčkov – rovnako ako Jednotka a Dvojka. Presná pozícia známe ešte nie je, má však dostať „významnú programovú pozíciu medzi najobľúbenejšími kanálmi“. S archívom pre stanicu provider počíta, nie však od štartu.

  8. Mne prehodilo lux TV jednotka hd aj dvojka hd my ostali na rovnakých pozíciách naopak trojka hd sa mi objavila na konci zoznamu pred radiami mam TV sony

  9. Teraz som preladil a poukladal nanovo DVB-T v Michalovciach , všetko OK.

  10. No opravujem namiesto dvojky hd je trojka i keď na lište mi svieti dvojka hd no našiel som aj normálnu dvojku hd i keď hlboko zahrabane lebo je tam plno rakúskych kódovaných programov plustelka a plustelkaviac TV nitricka, central, tv Bratislava Noe TV a co ja viem plno je toho a dosť zdlhavo sa to na sony televízoroch usporiadava

  11. Brumty @ :

    Ale západ Slovenska od severu (Orava) až po juh (Bratislava) nie to rovnaké ako východne a stredne Slovensko kde sa vysielače už dávnejšie prelaďovali. To samé platí aj pre východ Moravy zo Sliezskom ohľadne príjmu slovenského DVB-T.

  12. To už kto mohol vymyslieť. Takže teraz si RTVS platí za prenájom dvoch muxov no to to je veľmi úsporné riešenie. Predraženému Towercomu je to samozrejme jedno.

    1. Towercomu to nie je jedno. Towercom si mastí brucho. Ide o peniaze vážení priatelia a nie o rozum….

    2. Petersu @ :

      A ten prenájom MUXu 1 naviac k MUXu 3 by mal manažment RTVS zaplatiť z ich vrecka a nie z koncesionárskeho poplatku!!! Toto je iba veľký tunel a nič inšie!!!

    3. Veď si to musia niekde vynahradiť po tom, čo odišla TV Angelika a spol., aby bolo na tučné vypasené odmeny…

  13. Mikrovlnkar @ :

    Ty dva MUXy v DVB-T vymysleli asi zámerne aby bol tlak na zvýšenie koncesionárského poplatku RTVS. Slovensko je na Guinessovu knihu rekordů že kvůli třem stanicím potřebuje provozovat dva Multiplexy. Teraz bol riaditeľ RTVS vycapený na Dvojke a riadne sa tam rehotal.

  14. Prosím zaradiť naspäť Dvojku HD do 3. multiplexu (DVB-T) … namiesto toho vyradiť Dvojku SD a nahradiť ju Trojkou (kľudne v SD)

    Je rok 2019 … väčšina už má TV s podporou MPEG4 … v 3. multiplexe to malo vyzerať takto : Jednotka HD, Dvojka HD, Trojka HD (všetko v MPEG4) a zvýšilo by miesto i pre plánovanú Štvorku HD

    Ďakujeme

  15. vysielat tie predpotopne SD sunty v HD, hoci T2, je uplny nezmysel, aktivny obraz zaberie tak 70% obrazovky, zbytok bude cierna diera, nakolko v STV sa nikto nebude obtazovat preformatovat pomer stran 4:3 do formatu 16:9 so zachovanym aspect ratio tak, aby cierne pruhy pokryli len bocne okraje obrazovky.

  16. Na ešte nepreladených vysielačoch DVB-T MUX 1 nie je nejaká voľná kapacita, aby tam spustili aspoň Dvojku HD ? ? ?

  17. Keď tak RTVS chcela zaradiť 3 kanál v mpeg2 mala to urobiť v mux2. Aj keď si myslím, že v mpeg4 v SD by vošla aj do 3 muxu. HD nemá veľký význam keď aj tak obsah bude v SD.

    V Poľsku síce vysielajú v mpeg4 ale koľko im tam vošlo.

    Tvp1 HD. Rtvs1 HD mpeg4
    Tvp2 HD Rtvs2 HD mpeg4
    Tvp info HD Rtvs1 SD mpeg2
    Tvp šport HD Rtvs2 SD mpg2
    Tvp 3 SD (za tie 2) Rtvs3 SD mpeg2
    Tvp kultura SD alebo Rtvs3 HD mpeg4

    Takže u nás to mohlo vyzerať takto. Ale nie každému v RTVS by to vyhovovalo.

    1. Načo SD ešte??? 4 HD Rtvs stačí. SD je ďalši dátový tok a peniaze. V krajnom prípade SD iba Trojka.
      3001 :Jednotka HD
      3002 :Dvojka HD
      3003 :Trojka SD/HD
      3004 :Šport HD
      Oni to dali takto:
      3001 :Jednotka SD
      3002 :Dvojka SD
      3003 :Jednotka HD
      3004 :Trojka SD
      Ešte ani takú banilitu neviem spraviť poriadne, aby Trojka bola tretia v poradí na 3003, ale je až na 3004. Keď tam dajú Šport, tak ju daj na 3003, kde mala byť Trojka.

    2. Poliaci majú trochu vyššiu kapacitu MUX-ov (tuším nejakých 24-25 Mbps), kvôli inak nastavenému FEC a ochrannému intervalu. Mohli to tiež spraviť takto s naším MUX3, dať tam všetky 3 stanice RTVS v HD aj v SD/MPEG-2 (s minimálnym dátovým tokom, aby donútili tých posledných pár Tutanchamónových spolužiakov kúpiť si MPEG-4 boxy) a v MUX1 (DVB-T2) namiesto toho nezmyslu preklopiť ČT-čky do HD. Ale to by potom nedali zarobiť Towercomu… Takto sa tunelujú peniaze z koncesionárskych poplatkov!

  18. porovnával som rozdiely SD a HD verzie Trojky, a je tam viditeľný rozdiel. HD sa fakt oplatí.

  19. Ja som len zvedaví,ako to bude RTVS riešiť budúci rok,keď spustia Štvorku.Verejnoprávny mux. bude mať 4 sd mazanice a isto,Jednotka HD a Štvorka HD pôjde potom do 1.muxu,ale musia nejaké stanice Plustelky vyhodiť,aby sa tam zmestili.Teraz platí RTVS 6 staníc + rádia a potom budú platiť 8 staníc + rádia,toto je tunel ako hrom.

  20. Totálna ignorancia divákov, čo ešte pozerajú RTVS na polovici Slovenska – náhrada Dvojka HD za SD mazanice pred hokejovými MS. To ani nehovorím o predpotopnom HbbTv.
    Tuposť vedenia RTVS nemá hraníc.

  21. Zdenek má pravdu zrušili 2 hd ale Javorina bude presadzovať na novú normu 22,apríla a 4 začne vysielať až v lete čo sa divite jsme na Slovensku dab rádio Novem meste nad Váhom mlčí Kojal jede ČR tak je to STU tv tak sa nedobre

  22. Tie max. 4 mesiace do preladenia bude musieť cca polovica Slovenska vydržať s STV 2 SD. Len nechápem prečo sa na Slovensku nevyužíva všetkých 7 celoplošných sietí DVB-T (vrátane 7-mej vo VHF a ešte bola 8-ma K61 – 69 OFF + už aj ďalšia 700 MHz je čiastočne OFF). RTVS by tak mohla mať 2 celoplošné multiplexy – jeden HD a druhý SD + rádia. Chápete tomu, 7 skoordinovaných (pôvodne 8) celoplošných multiplexov DVB-T a v prevádzke sú len 4 pridelené. A nemá sa kde vysielať…

    1. Mám plustelku a 2 a 3 mám SD Javorina Nové Mesto na Váhom tak nehazte bludy Moravak

    1. To ty si málo chápavý. Tie HD verzie polovica Slovenska v DVB-T/T2 nechytí a iba sa tým tunelujú koncesionárske poplatky.

  23. Rezník zarezal HD Dvojku miesto toho, aby zarezal SD dvojku.
    MUX1 nie je všade preklopený do DVB-T2. Pliatia zbytočne za ďaľší MUX. RTVS asi nevie, čo s €.
    Rádia patra do DAB+ nie do TV muxov.
    Ja mám CI+ Modul a TV DVB-T2.

  24. Tí, ktorí stále vyplakávate o mazaniciach, tak si kupujte Full HD televízory s rozlíšením 1920 x 1080 a nie Ready.

  25. Citat Vas..to je naozaj zabava..aj ked trapna..
    Nerozumiem tomu,ze tu pisu ludia,ktori nesleduju tv cez antenu..a ti,ktori maju satelity..
    Pre mna je dvbt super..chodim do prace,staram sa o rodinu a na sledovanie tv,mam minimalny cas..
    A neverim,ze vy..ostatni..nerobite nic ine,len sedite nonstop pri telke..a ak ano..je mi Vas luto..tak svoje komentare venujte radsej inym temam..a niekde inde..

  26. Nemáte skúsenosti, či sa dá v Piešťanoch chytiť mux 1 zo Zobora?

    1. Podla mňa ked mate dobre spravenú anténu chytíte Zobor tam je všetka rtvska v hd ja bývam za Z. Mor, a chytám aj kamzík tak zobor sa dá chytiť aj ba TT Piešťany ale nie na izbovku, ja chytám aj regionalky nie vždy TV central, nitricka tv Bratislava rakuske

    2. Mux 2, 3 zo Zobora chytám, ale na k. 28 vysiela prech. sieť 12. Takže otázka znie: Neruší v Piešťanoch k. 28 H z Kojálu k. 28 V zo Zobora?

    3. Na Tesle áno, bližšie smerom k Váhu už je to horšie a celkom pri Váhu ani ťuk.

  27. A bol by som rád keby všetky stanice ktoré sú v hd keď vysielajú starý program vo formáte 4:3 tak aby logo dávali do tých čiernych pruhov po bokoch a nie do obrazu proste stále v tom rohu

    1. V Piešťanoch by nemal lebo je dosť ďaleko kojal od Piešťan a je horizontal a Nitra 28kanal je vertikal ja mam na TV 28 k kvalítu 100%,ale aj ta SD verzia nie je najhoršia lebo ja mam 50palcovy sony a tento má vraj najlepšie spracovanie sd obrazu a môžem to potvrdiť. Áno chápem ze šport na dvojke len v hd by sa mal pozerať

  28. L100-súhlasim s vami že rádia treba dat do dab+ mám naladenych na dab+ 15 českých staníc 22 rakúskych staníc slovenské nula bodov???

  29. Pre mazaničiarov:
    Dnes ráno som chvíľku pozeral na MDR HD (zo satelitu) rozprávku Princ Bajaja a potom som prepol na STV 3 SD, tiež cez satelit, kde vtedy bola repríza Správ RTVS. Obraz na Trojke SD bol lepší, ako na hádéčkovom MDR.
    Ináč sa mi páči skrátená verzia Počasia na nej. 🙂

    1. No a nenapadlo ti, že je to tým, že správy downsamplované z full HD na SD budú mať z podstaty veci lepšiu kvalitu obrazu, ako starý film zo SD záznamu, hoci aj vysielaný na HD stanici? Obzvlášť pokiaľ to nebola digitálne zreštaurovaná verzia…

  30. pán MIKI MOUSE ok.moj sused si tiež kúpil lacny tv ready a tera nadáva,tv ful hd má obstojný obraz i v rozlíšení sd

    1. Ano, ale hlavná zásada kvalitného rozlíšenia je mať terestriálne vysielanie. Tiež mám SAMSUNG TV HD ready cez anténu a :1 a JOJ CINEMA HD sú na tom lepšie ako film, čo som pozrel na LG TV HULL HD na Markíze HD so Skylinku.

    1. Pokrýva viac než polovicu, ale v DVB-T2 norme vrátane Dvojky a Trojky v HD je to stále menej ako polovica územia. Až v lete budú všetky vysielače MUX1 preklopené do DVB-T2.

Komentáre už nie sú povolené.