Reklama

Trojka by mala odštartovať ešte tento rok, k dispozícii je už program

Už dlhšie sa hovorí o tom, že sa RTVS pripravuje na spustenie dvoch nových televíznych kanálov, ktoré by mali odštartovať v roku 2020. Podľa zistení portálu SatelitnáTV.sk by však mala RTVS spustiť v poradí tretí program ešte tento rok. Nasvedčujú tomu programové plány, ktoré máme k dispozícii. Podľa programových plánov má Trojka odštartovať v nedeľu 22. decembra 2019 o 6. hodine ráno. Nepôjde však s najväčšou pravdepodobnosťou o športový kanál, ale o stanicu zameranú hlavne kultúru a programy z bohatého archívu RTVS.
Pokračovanie nižšie:

Podrobnosti o novom programe zatiaľ k dispozícii nie sú. RTVS sme kontaktovali ešte v pondelok 25. novembra 2019, hovorkyňa sa nám bohužiaľ k tomu do dnešného dňa nevyjadrila. Nie je teda známe, či bude program šírený v DVB-T, na satelite Astra 3B (23,5°E), alebo prostredníctvom internetu.

Tretí program už RTVS mala, išlo o športový kanál, ktorý začala vysielať 8.8.2008 o 14:00 hodine pri príležitosti štartu letných olympijských hier v Pekingu. Program bol od začiatku vysielaný v štandardnom rozlíšení, no v priebehu olympijských hier a MS v hokeji dočasne aj v HD. Počas svojho takmer trojročného vysielania priniesla vtedy Trojka niekoľko zaujímavých športových udalostí ako preteky F 1, NHL, Ligu majstrov či MS v hokeji a iné.

K ukončeniu vysielania športovej Trojky došlo z finančných dôvodov 30.6.2011.

TV Program Trojky na prvý deň vysielania

Nedeľa 22.12.2019

ČasProgram
06:00Slovensko Advent
Peter Nagy z Auly Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Benefičný koncert venovaný organizáciám, ktoré menia Slovensko k lepšiemu. (Slovenská republika 2017) (Repríza)
07:05Vyznanie pútnika
Dokumentárny film o prof. Karolovi Plickovi, zberateľovi folklóru a ľudových piesní. Réžia: Martin Slivka (Slovenská republika 1983) (Repríza) čb
08:00Babička to zariadi (1/3)
Iba malý domček Pôvodný televízny seriál o živote rodiny v sedemdesiatych rokoch minulého storočia. Réžia: Karol Strážnický Účinkujú: Eva Krížiková, Ivan Krivosudský, Pavol Mikulík (Československo 1973) (Repríza) čb
08:30Nad pamäťou histórie
Televízny dokument o najvzácnejších kultúrnych umeleckých pamiatkach na Slovensku od stredoveku po dnešok. (Slovenská republika 1997) (Repríza)
09:05Husári
Televízna inscenácia divadelnej hry Pierrea-Aristida Breála Réžia: Karol Spišák Účinkujú: Stanislav Dančiak, Jozef Kroner, Martin Gregor, Božidara Turzonovova (Slovenská republika 1966) (Repríza) čb
10:25Zimný slnovrat na kopaniciach
Dokumentárny film o vianočných zvykoch pod Veľkou Javorinou. (Slovenská republika 1986) (Repríza)
10:55Malé biblické príbehy
Boh stvoril svet Animované príbehy Starého zákona. (Slovenská republika 1995) (Repríza)
11:00Namiesto pamätí
Moje Kysuce Jozef Kroner číta svoje poviedky. (Slovenská republika 1984) (Repríza)
11:15Vôňa medovníkov
Dokument o výrobe medovníkov na Slovensku. (Slovenská republika 1990) (Repríza)
11:40Chvíľa pre pesničku
Spieva Waldemar Matuška, Oľga Blechová – Matušková a hrá skupina KTO. (Československo 1984) (Repríza)
12:00Moje obľúbené omyly
Spomienky Borisa Filana a jeho hostí na televízne Vianoce. Účinkujú: Boris Filan, Jitka Molavcová, Pavol Hammel, Václav Patejdl, Katka Karovičová, Peter Topoľský, Janko Lehotský, Marika Gombitová. (Slovenská republika 1992) (Repríza)
12:40Svetové dedičstvo UNESCO na Slovensku
Spišský hrad Dokumentárny film o jednom z najkrajších slovenských hradov. (Slovenská republika 2015) (Repríza)
12:55Stratený list
Veseloha rumunského klasika o priebehu príprav na voľbu poslanca do parlamentu. Réžia: Peter Mikulík Účinkujú: František Dibarbora, Eva Krížiková, Martin Gregor, Jozef Kroner a ďalší (Slovenská republika 1965) (Repríza) čb
14:15Pozvanie do kraja Dobšinského povestí
Rozprávanie o gemerskom kraji, jeho piesňach, krásach a povestiach. (Československo 1984) (Repríza)
14:55Slovensko Advent
Pocta Svetozárovi Stračinovi Adventný koncert, venovaný výnimočnému skladateľovi a jeho tvorbe. Účinkuje Symfonický orchester Slovenského rozhlasu a jeho hostia. (Slovenská republika 2016) (Repríza)
16:35Svetobežník
Izrael Dokument nielen o svätých miestach krajiny, v ktorej sa odohrali mnohé historické udalosti. Réžia: Oto Vyhlídal (Slovenská republika 1994) (Repríza)
16:50Chalupárium alebo Keď v meste padla…
Zábavný program s Michalom Dočolomanským a jeho hosťami. Účinkujú: Michal Dočolomanský, Tibor Huszár, Jozef Adamička, František Hrúzik, Milan Waldner, Ivan Vojtek, Štúdiová skupina Eugena Botoša. (Slovenská republika 2003) (Repríza)
17:30Radosť zo života
Albín Brunovský Návšteva v ateliéri uznávaného výtvarníka. Réžia: Miriam Petráňová (Slovenská republika 2008) (Repríza)
17:55Do-re-mi
Hudobný film o rozmarných zápletkách. Réžia: Martin Hoffmeister Účinkujú: Marián Labuda, Jana Nagyová, Pavol Hammel, Peter Lipa (Slovenská republika 1986) (Repríza)
18:40Chvíľa pre pesničku
Hrajú a spievajú Marián Varga, Pavol Hammel, Fedor Frešo a Collegium Musicum. (Slovenská republika 1981) (Repríza)
18:50Vystrúhať znovu dreveného koníka detstva
Verše Vladimíra Kompánka. (Slovenská republika 1973) (Repríza)
19:00Správy RTVS
(Slovenská republika 2019)
20:00Straty a nálezy
Rudo Prvá časť 5-dielneho seriálu. Príbeh mladého začínajúceho lekára Petra Oberuča. Réžia: Stanislav Párnický Účinkujú: Milan Kňažko, Slávka Budínová, Juraj Kukura, Sylvia Turbová, Magda Vášáryová, Ladislav Chudík, Jana Plichtová a ďalší (Slovenská republika 1975) (Repríza)
21:05Pesničky na zimu
Hudobno-zábavné pásmo o zime s poprednými slovenskými interpretmi. Účinkujú: Jana Kociánová, Zora Kolínska, Eva Sepešiová, Karol Duchoň, Pavol Hammel. (Slovenská republika 1973) (Repríza) čb
21:25Škola žien
Televízna inscenácia Moliérovej komédie. Nestarnúci príbeh lásky, podozrievania, podvádzania a nečakaného rozuzlenia o žiarlivom pánovi Arnolfovi a mladej zamilovanej Agnese. Réžia: Pavol Haspra Účinkujú: Loepold Haverl, Kamila Magálová, Milan Kňažko, Juraj Slezáček, Zuzana Kronerová a ďalší (Českos…
22:40Pán Chudík
Televízne postavy Ladislava Chudíka v rokoch 1963 – 1975. (Slovenská republika 2009) (Repríza)
23:05W. A. Mozart Symfónia č. 41 „Jupiterská“
Záznam koncertu Cappelly Istropolitany. Účinkujú: Cappella Istropolitana, diriguje Libor Pešek (Slovenská republika 1995) (Repríza)
23:45O čom je život podľa…
Filmová esej o hodnotách života očami kňaza Jána Sucháňa. (Slovenská republika 1999) (Repríza)

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Program hodnotim veľmi kvalitne. Dufam ze bude tak isto kvalitny aj v nasledujúce dni

    1. Ten program môže mať zatiaľ aj funkciu „rezervný“, kým ešte nevysiela športová Štvorka. Ak nebudú mať kde dať športové prenosy môžu dať zatiaľ na túto Trojku, alebo ak pôjdu dva významné športové prenosy naraz, tak jeden sa dá na 2 a ďalší na 3.

  2. Tak to sa RTVS vyznamenala horší prepadák uš nemohli dať tak začo platíme kon.poplatky hanba ale sme na Slovenskú….

    1. Neviem odkiaľ si, čudnomenný, ale pravopis neovládaš. Kultúrny program nechceš, čo teda?

    2. Nechápem čo sa ti nepáči…prosím pochop že RTVS momentálne rieši koncepciu rozvoja…chce svoje programy definovať tak aby každí divák si našiel svoje…teda ak bude viac programových staníc tak sa dá napríklad zadeliť, že RTVS 1 – bude rodinná, RTVS 2 – bude venovaná deťom RTVS 3 – náročnému divákovi, resp. zahraničným slovákom RTVS 4 – bude športová. Je možné upratať jednotlivé skladby. Podľa tohto návrhu mi tu samozrejme chýba ešte jeden všeobecný okruh, ktorý by slúžil ako podporný napríklad v prípade olympijských hier, v čase kedy by napríklad nestíhal samotný športový okruh. Prípadne by mohlo doplňať spravodajstvo, reprízy obľúbených seriálov…teda optimálny počet televíznych okruhov aspoň podľa môjho názoru je 5

    3. Slaviander@Ešte musíš veľa chlebíka papať,aby si pochopil.

  3. Podľa všetkého by malo ísť o RTVS 3 – Retro a mala by to byť aj v DVB-T.

  4. dúfam že bude v dvb-t 3 VP muxe,od prvého dna vysielania.A ešte v akom rozlíšení bude vysielať, kedže sú to poväčšine programy vyrobené pred kapitalistickou revolúciou v 89roku.Ale inak je to výborné že sa konečne RTVS rozhúpala.

    1. Aj za mňa.Veľmi sa teším.Myslím,že to bude mať obrovský úspech.

  5. Z DVB-T by mali odstrániť STV1 a STV2 v SD kvalite (ostáva iba HD kvalita) a pridať STV3. Podľa článkov z na internete s pred pár mesiacmi.

  6. Trápny kaleidoskop by bol lepší než táto trápnosť. Čo to bude stáť? Prečo radšej neurobia detský kanál v slovenčine? Už aby boli voľby a Rezník skončil.

    1. Najprv mali spustiť športový program, potom detský / artový (po 20 h) a až potom archívny, ak nie ešte predním spravodajský ako má ČT stanicu ČT24

    2. zet-na tú propagandu ala čt24 to nepotrebujeme platiť zo svojich koncesií,objektívnejšia TA3 je súkromná a to úplne stačí.

    3. jaro
      objektívnejšia podľa vzoru Kmotríkovejšia…?

  7. Z DVB-T neodstránia zatiaľ STV 1 a 2 SD, lebo ešte veľa ľudí nemá nové televízory. STV 3 bude asi v SD, lebo inak by sa nezmestila do MUX 3 alebo jedine, že to dajú do iného muxu.

    1. To nevadí, staré televízory aj tak nemajú vlastný digitálny tuner, a set-top boxy zvládnu HD. S prepojením cez scart to funguje.

    2. 3.mux by mal prejsť do DVB T2 a potom tsm môžu byť všetky tri RTVS stanice +rozhlasové ktoré sú v prvom muxe dočasne.Tak to RTVS v článkoch uviedla.A idú vypnúť sd kvalitu lebo tv alebo set-top-boxy spľňajú HD kvalitu,staré som už nevidel.

  8. No my starší si radšej pozrieme veci, ktoré sme pozerali ako deci.Klasickú tv už ani nekukám, na filmy a seriály mám iné zdroje a na ostatné YouTube.

    1. Tych sportovych kanalov je vyse hlavy tak preco by nemohol byt ten 3.kanal tak trosku aj retro vela ludi by uvitalo trosku zaspominat si na filmy aj serialy. Vãcsina filmov ale aj serialov boli ovela kvalitnejsie ako tie sucasne

  9. Teoreticky,ak má trojka vysielať len vlastnú tvorbu,by mohla byť na satelite,ak bude aj FTA.

    1. Načo FTA??? Každý solídny prijímač pre HD (alebo aspoň DVB-S2 / MPEG-4) má buď irdeto alebo uni čítačku. A tie karty RTVS sú zadarmo. Tak FTA netreba. Ak platíš koncesionársky poplatok, čo každý kto nie je oslobodený, alebo ak si oslobodený, tak si môžeš objednať kartu RTVS, samotná karta je zadarmo a neplatia sa ani žiadne servisné poplatky. A kto má Skylink, tak platí aj tak, teda Skylink zákazníkom to tiež nebude vadiť, jedine ten CAID 0D96 by mohol byť teoreticky problém…

    2. SAT FAN, tak. Aj ja mám kartu RTVS pre satelit, stačí mi to. Dal som pred časom pápápá Skylinku. Na Astre 19,2 ° je dosť FTA-staníc, dá sa vybrať, čo sledovať, ak STV nič podľa mojej chuti nedáva. Často je problém, čomu dať prednosť. 😉 Na pozemných vysielačoch bude iste FTA, tak ju bude môcť sledovať (skoro) každí bez ďalších poplatkov. Ani za TaTri vôbec nebanujem, nesledoval som to ani veľmi, iba občas trochu v dobe, keď som čakal na kartu RTVS. Načo sa jedovať na „správach“ o a pre rozhádaných pajácov. „Aj sliny ušetrím“. 🙂

    3. Tie karty RTVS, sú nafigu,tiež mám doma jednu nefunkčnú.

  10. Odpad to bude. Niet peňazí na niečo slušne. Bude iba pre to aby bola. Denne 2,5 hodiny z vysielania zaberú upútavky na program. Treba tu stanicu hlavne pre deti, s poučným programom. Kapitán chcel viac verejnoprávnych staníc a idú voľby tak sa niečo zbúchalo, splnil sľub.

  11. Za zánikom minulej STV3,bola totálna neschopnosť vtedajšieho vedenia.Treba dodať,že vtedy nevznikala nová televízia-len sa rozšírila o ďalší kanála to je sakra rozdiel.Technika-personál-všetko bolo…škoda.

    1. @Detko Ja mám dve a obidve sú funkčné v čitačke ab cryptobox.

  12. Veľká vďaka p.Rezník,toto je super správa.Dúfam že to bude v DVB-T.Úplne postačí aj SD kvalita

    1. A nezabudni si vybrať zuby z pohára, dať si papuče, okuliare a načúvací strojček. Bakuľu maj poruke a ďakovný list „p.Rezníkovi“ navoňaj Peeetralonom, aby si prekryl pach naftalínu a plesne.

    1. Ja mám tiež kartu RTVS a funguje OK, pred tým som ju mal priamo v UNI čítačke, teraz mám modul funguje ako v UNI, tak aj v module (modul som kupoval kvôli SKYLINK-u a kanálu iConcerts, ktorý som mal cez leto). Kartu mám už cez 1 rok, zatiaľ bez problémov vo väčšine prijímačov, problém bol len v Ab Cryptobox 600 HD mini, tam asi je ale len potrebné preinštalovať softvér, aby podporoval Irdeto, Amiko ako aj môj nov Ab Cryptobox 650 HD fungujú s kartou bez problémov. Rovnako aj modul Irdeto Smit SKYLINK Ready.

    1. No chcel by som verit tomu,zeby ten program pozerali hlavne dnesni pubertiaci.

    2. ale veď to nie je pre pubertiakov, ktorí aj tak nedajú na to ani cent
      40,50 tnici nie sú dôchodcovia a tí hlavne platia koncesie,či len platiť a smotanu bude lízať lenivá mládež?

    3. Toto nebude pre vekovú kategóriu 40-50. Pridaj asi tak 20 rokov. A „lenivá mládež“ sa na celú tú „smotanu“ v podobe RTVS (fakt crème de la crème, LMAO) zvysoka vykašle, tí majú Tytrubko, Netflix, HBO Go, torrenty a milión ďalších služieb a možností. Prečo by mali platiť za „verejnoprávnu“ TV, keď ju nesledujú? A keď je verejnoprávna iba podľa mena? A keď sa platí za domácnosť, nie za osobu…?

  13. Oficiálne predstavenie tretieho programu RTVS je naplánované na budúci týždeň.

  14. Celá RTVS,by mohla zmeniť aj tie hrozné logá :1 :2,dúfam že aj zmenia a ešte tento rok,nie len trojku pridajú.

    1. Keby bol v minulosti za riaditeľa opäť zvolený Vašík, dnes to mohlo byť niekde úplne inde, lebo Sputnik to ťahá späť do 90. rokov a robí z toho normalizáciu…

    2. keby bol v miulosti znovu zvolený vašík- bola by rtvs nepozerateľná aj s tými hríbovinami , havranovinami a ostatnou propagandou.Vašík mal času dosť aby ukázal čo dokáže -ukázal nič a preto aj skončil.

    3. Šéf RTVS Rezník čelí ostrej kritike. Za spravodajstvo nadŕžajúce Dankovi a SNS:

      strategie.hnonline.sk/media/2030163-sefa-rtvs-reznika-ostro-kritizuje-transparency-international-upozornuje-na-spravodajstvo-nad-zajuce-dankovi-a-sns

      PO TASR POMÁHA REZNÍK DANKOVI AJ V RTVS:

      transparency.sk/sk/po-tasr-pomaha-reznik-dankovi-aj-v-rtvs/

    4. Serešove „transparenty“, 🙁 , objektivita ako hrom.

    5. @xxxx: Mika bol predsa Maďaričov kôň. Vtedy to nebolo provládne? O pluralite názorov ťažko hovoriť. Je značný nepomer konzervatívnych názorov oproti liberálnym v diskusných reláciách. A tento trend Rezník nezmenil.

    6. Mustafa či už sa ti loga páčia alebo nie …v podstate je to jedno. Aj ja mám na ne osobný názor a vedel by som si predstaviť aj iné grafické vyhotovenie. Avšak logo nerobí samotný program, ale jeho obsahová skladba a preto si myslím, že redizajn log jednotlivých televíznych kanálov či už sa mi páčia alebo nie – nie je v tejto dobe na mieste. RTVS by sa mala zamerať prvom rade na skvalitňovanie programovej štruktúry jednotlivých televíznych okruhov a nie nezmyselným pretváraním log, ktoré sú inak moderné a dá sa povedať aj celkom obstojné…možno dokonca najlepšie čo zatiaľ tam bolo.

    7. Meniť logá je blbosť, nepodstatná záležitosť a kváziproblém pre povrchných. Obsah je dôležitý, nie dizajn loga. Za Miku bola RTVS v najlepšej forme, hoci aj jemu bolo čo vyčítať, napríklad niektoré stupídne „dokumenty“ na Dvojke (apológia kreacionizmu a pod.). A dalo sa čakať, že sa tu vyplazia spod kameňa nazi a konšpirátorské hlísty a začnú sa oháňať Sorosom a kydať na Havrana či Hríba, ktorý navyše dlhé roky v RTVS vôbec nie je.

  15. to je strašný. keď to porovnám s talianskou RAI ktorá má filmový kanál RAI Movie alebo seriálový RAI 4 kde sú seriály od HBO tak toto je hanba.

    1. Hanba je v tvojom veku taká naivita akú máš.Ešte to skús porovnať ešte z HBO,ZDF,BBC.
      Čo by si chcel za 4,64€/mes od koncesionárov z 5,4 mil.štátu ?Toľko peňazí ako od 55 mil?RTVS má 1/5 rozpočet ako ČT a tiež to nie je bohviečo.

  16. mozno bude vysielane aj nieco ostrejsie:havran skace na hriba,havran,hrib a pezinbaba na skladke…

    1. V treťom kanáli bude od rána do večera Kohútik Jarjabik kikiríkať operetky

    2. mnohokrát sú reprízy starších relácií lepšie ako nové ,,výtvory,, ktoré sa nedajú pozerať kvôli mizernej úrovni a nielen hereckej ale ak režisérskej,námetovej atď. Dôkazom môjho tvrdenia je aj neustále reprízovanie starších relácii v komerčných a verejnoprávnych TV ie le v ČR a SR.

    3. Myšiakovi Mikulášovi by sa zachcelo pišťať, no nemôže – nechcú ho, bo bolia z toho len uši, radšej nielen dajú i operetky.
      Erika, Vivi má pravdu, poväčšine úroveň nových výtvorov klesá až tak, že je to na zaplakanie. Samý podliezavý vypočítavý brak žiaľ. Netvrdím, že voľakedy bolo vždy všetko na úrovni, ale teraz často bezduchosť na zaplakanie.
      Bibiány, Vivieny, všetko najlepšie k Vášmu nielen k dnešnému sviatku!

  17. mne by sa to velmi pačilo,mam rada starsie programy-filmy rôzne relacie a pod. hlavne zo 70.tych a 80.tych rokov,ked som bola malá a tak by mi pripomenuli moje krasne stastne detstvo…a tak aspon nieco z verejnopravnej tv…je asi pravdou,ze ČT sa asi nikdy nevyrovname-myslim vsetkym programom,ktore majú a sú dostupne aj pre nás…a komu by sa STV3 nepáčila,tak nech ju nepozera…tiez suhlasim s nazorom,ze poväčšine novšie relacie RTVS nemaju žiadnu úroven-hlavne tie v piatok a sobotu v hlavnom vysielacom čase,,,ano,ani vtedy /70.te-80.te toky/ nebolo všetko na urovni…ale mám staré časopisy Televízia práve z tohto obdobia a tak porovnavam,pripominam si relacie,filmy,na ktore som skoro zabudla a hlavne spominam….velmi prajem aj priaznivcom sportu,aby sa aj im splnil sen v podobe športoveho programu

  18. Keď to nechceš nemusíš. Aj ja platím koncesionárske poplatky a ja to chcem. Rozdiel je však v tom že keď sa ti to nepáči nikto ťa nenúti to pozerať

  19. Ja sa chcem poďakovať ze konečne budem si môcť vychutnať archív rtvs3 pretože iné stanice ako doma o ničom turcy nič viac markíza opakujú dookola to isté nedá sa nič pozerať ale sa teším na inscenácie filmy dokumenty a hlavne Slovenská retro hudba klobúk dole velmy som šťastný mam co pozerať ďakujem trvs za všetko konečne sa teším na duchona kolinsku sepesiova a iné dokonale hudobné originály ešte rás ďakujem za váš archív konečne.

    1. No a kto ťa doteraz nútil pozerať tie turecké soap opery na Doma a ďalšie somariny na Markíze? A to sa tešíš, ako odpad nahradíš iným odpadom – hlavne, aby bol domácej proveniencie?

  20. mam 45.rokov a velmi sa tesim a dufam,ze si budem moct znova pozriet nase mozno aj zabudnute filmy a serialy. napr. zivot bez konca…..Myslim si, ze zahranicnych filmov a telenoviel,ktore sa mimochodom neustale opakuju, mame az prilis….Pre mna by to bol celkom pekny darcek k Vianociam. Len teda este ci sa mi bude dat naladit.

Komentáre už nie sú povolené.