Reklama

V Slovinsku majú vysielatelia veľký záujem o DAB+

Rozhlasoví vysielatelia v Slovinsku majú veľký záujem o vysielanie v tamojšom digitálnom rozhlasovom multiplexe (DAB+). Aktuálne je v krajine dostupný iba jeden celoplošný multiplex a ten už vôbec nepostačuje. Z toho dôvodu by chceli Slovinci spustiť ďalšie dva nové multiplexy, jeden celoplošný s označení R2, ktorý bude rozdelený na dva regióny (západ a východ), a jeden regionálny, s pokrytím iba hlavného mesta Ljubljana, pod názvom R3. Aktuálne už prebieha výberové konanie na pridelenie frekvencií. Informoval o tom web digitalniradio.si.
Pokračovanie nižšie:

K dnešnému dňu si môžu poslucháči v Slovinsku naladiť vďaka DAB+, na kanáli 10D (215,072 MHz), celkovo 19 rozhlasových staníc. Okrem toho sú dostupné v multiplexe ešte aj dva dátové kanály. Kompletný zoznam šírených staníc môžete nájsť už tradične v sekcii Vysielače.

Pri takomto vysokom počte rozhlasových staníc musí prevádzkovateľ multiplexu šíriť vybrané rádia s veľmi nízkym dátovým tokom. Ten začína na hodnote 24 kbps. V takejto nízkej kvalite vysiela aktuálne až päť rozhlasových staníc. V najlepšej kvalite (128 kbps) sú dostupné stanice tamojšieho verejnoprávneho vysielateľa RTV Slovenija.

Slovinský DAB+ multiplex je možné pri zlepšených podmienkach zachytiť aj na Slovensku či v susednej Českej republike. Ide najmä o vysielač Maribor – Pohorje.

Možno povedať, že Slovinci na rozdiel od nás, zažívajú digitálny ošiaľ. Na Slovensku zatiaľ rádiá o DAB+ veľký záujem nemajú. Z toho dôvodu je preto digitálne rozhlasové vysielanie u nás v takom stave, v akom je.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. „Na Slovensku zatiaľ rádiá o DAB+ veľký záujem nemajú. Z toho dôvodu je preto digitálne rozhlasové vysielanie u nás v takom stave, v akom je.“

    Redakcia pls urobte nejaký článok analýzu, kde sa dozvieme v akom stave je dab na Slovensku a hlavne prečo to tak je a aké sú vyhliadky najbližšej dobe a do budúcnosti.
    Snad towercom a AVIS majú niečo naplánované čím nás potešia, alebo vedia len vypinat už existujúci vysielač /Zobor/ a mat nás v NR na haaaku….

    Prečo sa nerozsiruje pokrytie hlavne rozhlasového verejnopravneho muxu ako je to npr ČR.
    Prečo nemá SRo záujem o zväčšovanie pokrytia svojich aj čisto digitálnych staníc v dab+?

    1. Ako bol zrušený vysielač na Zobore, tak v centre NR po dab signálne ani stopy. Ci dám automatické ladenie alebo konkrétne manuálne na BA tak veľké avisacke NIC. Skúšal som už aj interiérovu anténu so zosilňovačom alebo rôzne dab rádia a NIC…. škoda sa k tomu už aj vyjadrovať….

    2. DAB+ nebude asi nikdy prijatý štandard, tak ako ľudia v minulosti neprijali VKV I

    3. VKV I bol len iný frekvenčný rozsah, (zbytočne) prijatý (aj) u nás z politických dôvodov. DAB/DAB+ je úplne iná technológia, ktorá prináša reálne výhody.

  2. Dab+ sa presadi ,Slovensko nebude predca ciernou dierou ,vzdy sa na Slovensku vsetko robi na poslednu chvilu.

  3. DAB+ je úplne zbytočný projekt.Rádia a hlavne zahraničné počúvam cez net.A všetky tie funkčné FM prijímače u vás doma potom musíte vyhodiť.

    1. To, že niečo ty robíš inak, vôbec neznamená, že DAB je zbytočný projekt. Už sa tu popísalo veľa o tom, že nie každý a nie všade má k dispozícii neobmedzený net, že broadcasting rádií ale hlavne TV cez net si bude vyžadovať výrazné posilnenie infraštruktúry, ak by na to chcelo prejsť veľa ľudí, že je to plytvanie prenosovou kapacitou, atď. A analógové TV sme tiež museli vyhodiť… Prechod bude asi postupný, aby bola aspoň čiastočne umožnená prirodzená obmena techniky. Ako v prípade DVB-T a DVB-T2. Towercom by mal jasne definovať budúcnosť FM a DAB vysielania, aby sa ľudia vedeli podľa toho zariadiť. Ale to by som asi chcel od tých babrošov priveľa… *eyeroll*

    2. Mám na to rovnaký názor, ako Recovery. DAB je v dnešnej dobe úplne zbytočný.
      Ako aj z článku vyplýva, DAB je kvantita na úkor kvality. Kto toto potrebuje? A načo týmto „mediálnym smogom“ zaplavovať vysielací priestor?
      Internet sa stáva samozrejmosťou a rozširuje sa aj mobilný internet. Ten ponúka fakticky neobmedzené množstvo „rozhlasových“ staníc v rozmanitej kvalite.
      Kto internet nemá, alebo ho nemá práve v dosahu, pre toho je prístupnejšie FM vysielanie. A to má výhodu hlavne pri pobyte mimo domácnosti a pri cestovaní. Napr. v aute. Pri prejazde oblasti s horším pokrytím FM zašumí, prípadne sa prepne na mono, DAB však vypadne a je sprevádzaný nepríjemnými pazvukmi.
      Môj záver – doma DAB nepotrebujem a pri cestovaní je pre mňa nepoužiteľný.

    3. Paralelné vysielanie VKV II s DAB+ bude určite trvať dlhšie ako sa predpokladalo, že VKV II bude ukončené v roku 2025. Predpokladám, že pararelne sa bude vysielať do 2035. Ak to pásmo zostane voľné, tak sa môže vysielať naveky…

    4. Milan: nie, z článku vyplýva, že sa bude zvyšovať počet DAB multiplexov, aby sa zabezpečila aj nejaká prijateľná kvalita. Treba si uvedomiť, že DAB/DAB+ je stále v začiatkoch – koľko kanálov je obsadených v FM pásme? A toto chceš porovnávať s jediným DAB multiplexom, ktorý bol zatiaľ spustený? Robíš predčasné závery o niečom, čo sa ešte ani poriadne nezačalo. A online rádiá cez mobilný net nič nevyriešia – vieš, čo sa stane, keď sa zrazu pripojí väčšie množstvo ľudí na jednu BTS a začne ťahať streamy cez LTE, či nebodaj 3G? Nikomu to nepôjde! Stačí sa pozrieť na tú biedu v LTE sieťach každý deň zhruba medzi 18:00 až 22:00… Internet nie je vhodný pre broadcast a už vôbec nie v prípade lineárnych služieb, je to mrhanie cennou kapacitou, toto si málokto uvedomuje. Na to sú oveľa vhodnejšie technológie – ako práve DAB a FM, streaming cez net by mal zostať len ako doplnok, napríklad pre zahraničné stanice, ktoré si spomínal. A keďže FM pásmo je už prehustené, časom sa bude musieť aspoň niečo presunúť do DAB. Mimochodom, keď už spomínaš kvantitu na úkor kvality – určite si sa niekedy stretol s presluchmi medzi blízkymi FM frekvenciami, práve kvôli prehusteniu tohto pásma. Takže DAB nie je zbytočný mediálny smog – to je falošný argument, tzv. kvalifikujúce pomenovanie a apel na emócie namiesto faktov. Aj pri cestovaní by malo byť DAB výhodnejšie, ako FM – vďaka výhodám ‚digitálnej‘ modulácie, opravnému kódu, ochrannému intervalu, atď. bude s najväčšou pravdepodobnosťou pokrytie územia DAB vysielačmi lepšie, a to pri ich menšom počte a výkone. A tie pazvuky pri výpadku signálu sa dajú eliminovať celkom jednoducho, použitím bufferu – časom sa to dúfam dostane aj do low-end DAB prijímačov.

Komentáre už nie sú povolené.