Reklama

V DVB-T je o jeden program menej, skončil nekódovaný video bar

V druhom celoplošnom multiplexe dnes ukončil šírenie televízny kanál video bar. Vysielanie programu bolo šírené nekódovane (FTA) v kompresnom formáte MPEG-4.
Pokračovanie nižšie:

Kanál video bar spustil vysielanie v januári tohto roku. Vo vysielaní mohli diváci sledovať rôzne upútavky na filmy a programy z ponuky videopožičovne otta. Na pozícii nechýbalo ani hybridné vysielanie (HbbTV), ktoré odkazovalo priamo na službu otta.

K odpojeniu programu došlo z dôvodu ukončenia vysielania. Prevádzkovateľ totiž prišiel koncom augusta o licenciu, ktorú mu odobrala Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR).

RVR odobrala licenciu vysielateľovi z dôvodu, že uskutočnil prevod podielu na základnom imaní oprávneného vysielateľa a podielu na hlasovacích právach oprávneného vysielateľa s licenciou v rozsahu prevyšujúcom 55 % celkovej hodnoty základného imania a hlasovacích práv oprávneného vysielateľa počas trvania platnosti licencie bez predchádzajúceho súhlasu Rady s takým prevodom.

Súčasťou druhého celoplošného multiplexu je tak aktuálne päť programov, okrem Promo kanálu (SD/MPEG-4), ešte aj TA3 (SD/MPEG-2), WAU (SD/MPEG-2), Plus (SD/MPEG-2) a TV JOJ (SD/MPEG-2). Aktívny je navyše aj dátový kanál otta – interaktívna služba, kde je dostupné však iba HbbTV vysielanie služby otta.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Kedy už konečne namiesto tých rôznych keketín pridajú normálne programy.

  2. Nie je tu niekto z Komarna? Vysiela este TV Komarno alebo D1TV na 53. kanali?

    1. Igor,
      mala by vysielať MTV Komárno (mne sa zobrazovala ako D1TV). Minulý týždeň niektorý pracovný deň som ju pozeral na 53. kanáli. Koncom týždňa v sobotu alebo nedeľu nešla, no netvrdím, že nevysiela, lebo ju občas sledujem na malej prútikovej anténke magneticky a horizontálne upevnenej vnútri, v izbe, na stĺpiku lampy, ktorá je asi 0,5 m od okna, čo vonkoncom nie je ideálne. Na nej mi idú maďarské stanice hlavne z vysielača Gerecse.

    2. Igor,
      dnes ráno som vyskúšal, či vysiela MTV Komárno/D1TV na 53. kanáli. Vysiela!

  3. Prečo Pluska nevysiela v HD ? HD signál Plusky sa vyrába.

    1. Keby sa prešlo na MPEG-4, tak by bolo možné nahradiť možno aj všetky 4 SD/MPEG-2 kanály ich 720p verziami. Alebo aspoň 3 z nich, štvrtý by prešiel do SD/MPEG-4. Ale Ojojoj group by asi nemala záujem o vysielanie svojich FTA kanálov v HD.

  4. Vo svete uz testuju 8 k rozlisene na slovensku stale testujeme rozlisenie SD,???

    1. 16K, 6G a h.266 testujú akurát tak v laboratóriách. A tieto technológie ešte dlhé roky z labákov nevylezú, leda tak ako demo na veľtrhu elektroniky. V praxi nie je komerčne nasadená ani 5G, prvé 5G mobily ešte len pomaličky prichádzajú na trh, 8K vysielanie sa vyskytuje len veľmi ojedinele ako test, 8K TV prijímače sa dajú spočítať na prstoch jednej ruky nešikovného drevorubača a dokonca aj 4K a kodek h.265 je ešte dosť veľká rarita v satelitnej, káblovej a IPTV distribúcii, jedine v OTT službách sa už vyskytuje viac-menej pravidelne. Najväčší problém je, že HD technológia je tu už dlho a ešte stále máme všade plno SD staníc. Zotrvačnosť trhu je dosť veľká, zdá sa. Obzvlášť v TV/sat. segmente.

  5. Konečne pretože šesť staníc v jednom MUxe pri MPEG-2 už bolo naozaj veľa a čo chvíľa boly ja JOJky kockované keď boly rýchlejšie scény. Podľa mňa reklamný kanál na platenú službu Plustelka má byť priamo v štvrtom Muxe 4 Plustelky. Aj ten promokanál Plustelky kde sa striedajú na ukážku vybraté stanice Plustelky tam nemá veľký význam pretože ten kto by si chcel nakoniec zvoliť a platiť Plustelku si musí zaobstarať uplne nové zariadenie DVB-T kodek 265/HEVC. Navyše ten tento promokanál z Muxu je v norme MPEG-4 a nie v MPEG-2 ako zvyšok neplateného DVB-T okrem Jednotky a Dvojky v HD kvalite.

    1. Z tých 6 staníc boli 4 v MPEG-2 a dve v MPEG-4. Multiplex teda nebol až tak prepchatý (4×3,5+2×1,5 Mbps, ešte zostane 2,9 Mbps na zvuk, TXT, EPG, ottu, servisné dáta, VBR rezervu…), nevšimol som si ani nejaké kockovanie staníc. Promo stanica v 2. multiplexe nejaký ten význam predsa len má, lebo ju vidia aj diváci s prijímačmi bez podpory DVB-T2, t. j. väčší počet potenciálnych zákazníkov. Kto má zariadenie Plustelky, ten už je pravdepodobne zákazníkom, jemu už promo vysielať netreba.

    2. Len by som bol zvedavy odkedy vysiela Plustelka v kodeku 265 HEVC pan Zdenek ???

    3. RobertS @ :

      A já som tam niečo písal o tom že už teraz vysiela Plustelka v DVB-T2 v kodeku 265/HEVC? Môžeš to tam hľadať ako dlho chceš a nič také tam nenajdeš. Len som tam písal o tom, že ten kto by chcel prejsť z DVB-T (ak doteraz vlastní iba prijímač DVB-T MPEG-4 alebo MPEG-4) tak je treba si po novom zaobstarať už zaradenie pre DVB-T2 ktoré má najnovší kodek 265 pretože Towercom sa už teraz zaviazal k tomu že v budúcnosti MUX 1 a čo skoro preklopí z DVB-T2 264 do DVB-T2 265.
      Iba najväčší blázon by si v dnešnej dobe po novom zaobstaral prijímač DVB-T2 s kodekom iba 264 a nie už s 265 a o rok lebo dva by ho vyhadzoval do kontajnera a opäť vyhadzoval ďalšie penzia za nový prijímač DVB-T2 s kodekom 265 kvôli tomu že nemyslel na zajtrajšok keď už to Towercom verejne zverejnil.

  6. kobečne tu blbost zrušili a kedy už konečne spustia ten prvý mux novu ponuku plustelky

  7. JOJ prepnuť do FullHD vysielania ak je kapacita voľná a nahradiť v plustelke niečim iným.

  8. No a ako hodnotíte regionálky v HD ???? Avis ich vysiela v PP,KE,PO,MI,RV , diváci ich majú zadarmo.

    1. Určite sa to ľuďom páči, ale viac z nás sa radšej sťažuje a zanadáva si, než by verejne pochválil. Takže z mojej strany VEĽKÝ palec hore.

    2. Za mňa palec hore. U nás regionálne tv cez Avis Lučenec v kuchyni bežia skoro celý deň.Hronka ,Stredoslovenská tv a Local tv.Vyhovujú aj po obrazovej stránke.

  9. RobertS @ :

    A já som tam niečo písal o tom že už teraz vysiela Plustelka v DVB-T2 v kodeku 265/HEVC? Môžeš to tam hľadať ako dlho chceš a nič také tam nenajdeš. Len som tam písať o tom že ten kto by chcel prejsť z DVB-T (ak doteraz vlastní iba prijímač DVB-T MPEG-4 alebo MPEG-4) tak je treba si po novom zaobstarať už zaradenie pre DVB-T2 ktoré má najnovší model pretože Towercom sa už teraz zaviazal že MUX 1 čo skoro preklopí z DVB-T2 264 do DVB-T2 265.
    Iba najväčší blázon by si v dnešnej dobe zaobstaral prijímač DVB-T2 s kodem iba 264 a nie 265 a o rok lebo dva by ho vyhadzoval do kontajnera a opäť vyhadzoval ďalšie penzia za nový prijímač DVB-T2 s kodekom 265 kvôli tomu že nemyslel na zajtrajšok keď už to Towercom verejne zverejnil.

  10. RTVS sa chystá na spustenie dvoch nových televíznych staníc.
    RTVS dlhodobo hovorí o plánoch spustiť ďalší televízny okruh, ktorý má byť zameraný na šport a zdravý životný štýl. Oficiálne by niektoré detaily o stanici mali byť známe v priebehu nasledujúcich týždňov. RTVS zatiaľ stále oficiálne nepotvrdila termín spustenia. No kým donedávna sa o novej športovej stanici hovorilo ako o tretej v poradí, dnes jej už RTVS pridáva prívlastok „štvrtá“. Predtým by totiž mala stihnúť spustiť ešte jeden kanál.
    Šport bude až štvrtý

    Niektoré detaily sú už dnes známe. Ako pre Mediálne.sk potvrdila hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková, programová televízna služba so zameraním na šport a životný štýl bude štvrtým televíznym okruhom RTVS a bude niesť názov Šport.
    Podľa avizovaných plánov má športová stanica nielen vytvoriť priestor pre športové prenosy, ale takisto pomôcť žánrovo „vyčistiť“ Dvojku. Tá by po zmenách mohla byť zameraná počas dňa na deti a večer byť televíziou artového typu aj s priestorom pre národnostné menšiny či záujmové skupiny.
    Najbližšie zasadnutie Rady RTVS je plánované na 14. októbra, v návrhu programu bod o chystaných staniciach nie je. Reč však bude o príprave rozpočtu na rok 2020, kde by mali byť projekty nových TV kanálov RTVS zohľadnené.

    1. Som veľmi skeptický. Keď „žánrovo vyčistia“ Dvojku, monoskop tam už nebude od jednej do šiestej, ale od polnoci do poludnia. A na ten rozpočet som obzvlášť zvedavý – buď tam zaznie požiadavka na zvýšenie tzv. koncesionárskych poplatkov (čo pred voľbami aj tak nemá šancu prejsť), alebo sa na ňom aspoň bude dať dobre zasmiať. Veď ako chcú v rozpočte na rok 2020 zohľadniť náklady na nové stanice predtým, ako prejednali ich obsah a vysielaciu štruktúru? Kocúrkovo je slabý odvar oproti Řezníkovmu meneždementu v RTVS…

  11. Nebojte sa-už na budúci rok pribudne na anténe STV3HD.

  12. Seret @ :

    Presne tak a plný súhlas!

    Veď to české DVB-T je totální odpad snad krom ČT ale aj ze takový archív.
    Česi majú staníc ako natentovaných a na druhé strane tam nie skoro vôbec nic na čo by sa dalo pozerať.
    Vôbec najväčší hnoj a odpad u staníc od Novy. Na Barrandove na všetkých jeho okruhoch furt iba poťápaný Soukup. A Prime iba tak MAX a ZOOM.
    Keby hneď teraz kompletne zakódovali a zpoplatnily celé české DVB-T okrem ČT s TV Noe a regionálky TV Slovácko tak sa vôbec nič nestane!!!

    1. Barrandov je odpad, súhlas. S Primou Zoom a Max tiež súhlas, možno by som pridal aj Cool, to sa tiež ešte dá. Aj ČT sa dá pozerať. Ale aj Noha má obstojné stanice, konkrétne Noha Cinema a Noha 2… Na TV Noe naopak podľa mňa nie je takmer nič zaujímavé, okrem relácie „Hlubinami kosmíru“ a občas aj „Pod lampou“.

  13. pán Pidjin prečo urážaš tv nova aká tv noha???

    1. Nebuď smiešny. Ohradzuješ sa, akoby som urážal niekoho z tvojej rodiny. A neživú vec asi ťažko možno uraziť, keď sa trochu nad tým zamyslíš… Okrem toho to nie je urážka, len si trošičku robím srandu a ak si si nevšimol, vyňadril som sa o tých dvoch programoch vcelku pozitívne. Dúfam, že sa zastaneš aj všehomíru za to, že som ho pomenoval odľahčeným výrazom ‚kosmír‘ a výraz ‚vyňadril‘ si teda žiada krutú pomstu, čo povieš? 😀

  14. Tv Noe prešlo z HD vysielania naspäť na SD vysielanie ! Na Astre 3B a regionálnom DVB-T !

    1. Mustafa, čo trepeš o tom že TV Noe prešla na 23,5*E keď to nie vôbec pravda pretože momentálne ide stále v HD akurát mají zdeformovaný obraz kvôli špatnému formátu obrazu v 4:3 namiesto 16:9.

  15. Na Astre 3B aj v DVB-T multiplexe Avisu má TV Noe stále rozlíšenie full HD. Hoci obraz je teraz deformovaný (hlási pomer strán 16:9, ale je stlačený na 4:3).

    1. Pidjin @ :

      V kabelu UPC to ide do dnešného dňa stále v SD ale vo správnom formátu.

Komentáre už nie sú povolené.