Reklama

V ČR spustili v posledných dňoch viacero nových lokálnych DAB+ vysielačov

V susednej Českej republike sa postupne rozširuje digitálne rozhlasové vysielanie DAB+ k čoraz väčšiemu počtu poslucháčov. Pokrytie pritom neplánuje rozširovať iba Český rozhlas (ČRo), ale aj malé lokálne multiplexy.
Pokračovanie nižšie:

V súčasnosti u našich susedov prevádzkujú lokálne DAB+ vysielače traja operátori – TELEKO digital, RTI a České Radiokomunikace. Okrem toho je k dispozícii aj celoplošný multiplex Českého rozhlasu, za ktorým stoja České Rádiokomunikace.

TELEKO digital má aktuálne v prevádzke deväť lokálnych DAB+ vysielačov po celej krajine, z toho osem v III. VHF pásme a jeden v L pásme. Poslednými novinkami operátora sú vysielače Jihlava – Strážník na kanáli 8A (195.936 MHz) s maximálnym výkonom 1 kW a Frýdek Místek – Lysá Hora na kanáli 7B (190.640 MHz) s výkonom 150 W. Pre slovenských poslucháčov by mohol byť určite najzaujímavejší posledne menovaný vysielač, vzhľadom k tomu, že sa nachádza v blízkosti našich hraníc. Reálne sa mi však počas tohtotýždňovej inverzie podarilo naladiť už oba spomínané lokálne DAB+ vysielače, vďaka sfázovaným anténam Emme Esse, a to až v Zlatých Moravciach. Za bežných podmienok však príjem nie je možný.

Operátor RTI prevádzkuje aktuálne 4 DAB+ vysielače z toho dva v III. VHF pásme a ďalšie dva v pásme L, ktoré budú postupne nahradené novými. V posledných dňoch spustil RTI dva nové vysielače. Vo štvrtok 17. októbra to bol DAB+ vysielač Plzeň – Sylván na kanáli 5B (176,640 MHz) s povoleným výkonom 1kW, ktorý nahradil doterajší z lokality Zikmunda Wintra. V stredu 23. októbra zase preladil operátor vysielač České Budějovice – Kluk z kanálu 5D na 7A a ukončil z tohto vysielača šírenie v L pásme. V pláne je tiež rozširovanie pokrytia do ďalších lokalít. Niektoré nové vysielače by mali byť spustené ešte tento rok.

Kompletný zoznam DAB+ a DVB-T2 vysielačov, aj s programovou ponukou, môžete nájsť už tradične v sekcii Vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Od 1. novembra vraj začne vysielať DAB z vysielača Kojal. Uvažoval som nad postavením antény. Keďže som ani po veľmi dlhom premýšlaní neprišiel na žiadnu výhodu príjmu DAB oproti satelitu, tak som to vzdal. DAB je dobré do auta. Pri stacionárnom prijme nemá pri súčasnej kvalite zvuku žiadne opodstatnenie s výnimkou prípadu, kedy nie je kam umiestniť parabolu. Príjem DAB z Česka je skôr otázkou hobby ako reálnej potreby. Tiež som zo ZM a pred mnohými rokmi som mal sfazované 4 antény na príjem českej televízie, ale odkedy vysiela cez satelit, mám už iba parabolu, ktorá nevyžaduje toľko miesta a zabezpečuje mi oveľa kvalitnejší príjem v mojej lokalite. A to dnes platí aj o DAB.

  2. Chytnul jsem vysolacu dab kojal Novom meste nad Váhom na rádio Sencor dab 6600 6carek ale musel jsem jit ven

Komentáre už nie sú povolené.