Reklama

Nový test kanál v maďarskom multiplexe C

Operátor Antenna Hungária aktivoval v týchto dňoch v maďarskom celoplošnom DVB-T multiplexe C nový test kanál. Podľa našich zistení sa kanál identifikuje v prijímacích zariadeniach ako Teszt a dostupný je na ňom zatiaľ iba test obrazec v HD kvalite. Video bitrate dosahuje v priemere 1,07 Mbps.
Pokračovanie nižšie:

Vysielanie programu je šírené nekódovane (FTA), použitý je však už nový kodek H.265/HEVC. Ide tak o ďalšie testy nového kompresného formátu v maďarskom DVB-T/T2. Spomeňme, že začiatkom júla boli spustené prvé testy v Budapešti na 34. kanáli (578 MHz). Aktuálne tak operátor testuje vysielanie v kodeku HEVC už aj v celoplošnom DVB-T multiplexe. Vďaka tomu si môžu diváci po celej krajine overiť, či ich zariadenie už podporuje tento nový štandard.

Antenna Hungária sa postupne pripravuje aj na prelaďovanie z dôvodu uvoľňovania pásma 700 MHz. Okrem toho bude časť multiplexov preklopená do DVB-T2. Štart ostrého vysielania v štandarde DVB-T2 je naplánovaný u našich južných susedov v roku 2020.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Zaujímavé, že aj klasický dvb-t televízor to naladil. Obraz nič a pískanie. STB Alma (tá staršia) to naladila medzi rádiá.

    1. Ale zrejme má podporu DVB-T2 (264), lebo T nevie identifikovať signál T2.

    2. MUX C je ešte v T. Je to presne to isté ako MPEG-4 na starých boxoch MPEG-2.

    1. Ešte sa nevie. Iba toľko, že 2 muxy (FTA) ostanú v dvb-t a 3 muxy (platené) pôjdu do dvb-t2.

    2. Tu sú čísla kanálov pre siete DVB-T – A, B a DVB-T2 – C, D, E: televizniweb.cz/2019/08/madarska-cesta-k-uvolneni-pasma-700-mhz-nove-site-pro-televizi-az-do-roku-2032/

  2. j s: vďaka za link! Takto má vyzerať odborný článok. Tunajšia redakcia akosi často ignoruje zaujímavé témy (koniec eo TV, plány prelaďovania DVB-T v PL a HU, zmluva RTVS s Towercomom na vysielanie Trojky v MUX1, atď…), namiesto toho sa zaoberá napríklad prelaďovaním totálnych nezmyslov (RT Esp) a vypisovaním víkendových športových prenosov, ktoré si každý môže nájsť v EPG a rovno nastaviť časovač / upozornenie…

  3. Tesedikove mám maximální signál na madarov a slovenské len 76℅ ako je to mozné viskúsalsom som izbovú anténu slovenské vóbec ne chitím a madarské ide aj stím tak aké visielace majú naslovensku unás ide gerecse kabhegy a győr mózem tocit vsade anténu madarské ide

  4. Niekedy ešte za socializmu bol pre Nové Zámky v rámci STOCKHOLM 1961 medzinárodne skoordinovaný 300 kW kanál č. 33 na dokrytie územia. Je to zaznačené v mapách vysielačov v starších knihách o anténach. Len neviem, či za socializmu aj vysielal K33 v Nových Zámkoch a kde bol skoordinovaný tiež neviem, či na komín Elektrosvitu alebo či sa mal stavať stožiar (tak ako dnes stoji na Tekvičnom poli odkiaľ v minulosti vysielala TV JOJ na K33). Ale predpokladám ak to malo byť 300 kW vyžiarených, tak by to musel byť aspoň 70 m stožiar alebo 100 m komín Elektrosvitu. Možno niekto viete viac o tom K33 Nové Zámky a či niekedy za socializmu aj vysielala na ňom nejaký kanál Československá televízia… Vlastne ten kanál bol plánovaný kvôli tomu aby sa vykrylo územie, kde nezasahoval signál z vysielačov Kamzík, Veľká Javorina, Zobor, Sitno, Štúrovo.

Komentáre už nie sú povolené.