Reklama

RTVS plánuje ukončiť šírenie SD verzií programov v DVB-T

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) už plánuje vypnutie SD verzií programov Jednotka a Dvojka, ktoré sú šírené v tzv. Verejnoprávnom multiplexe (MUX 3), ešte v staršom formáte MPEG-2. Presný termín ich vypnutia však zatiaľ nie je známy, vysielateľ by k tomu mal pristúpiť najneskôr v deň štartu tretieho programu (Trojka). Dohodol sa na tom s prevádzkovateľom tretieho celoplošného multiplexu, spoločnosťou Towercom.
Pokračovanie nižšie:

V deň oficiálneho začatia vysielania tretej HD Programovej služby Vysielateľa prostredníctvom Verejnoprávneho terestriálneho multiplexu bude šírenie Programových služieb Vysielateľa Jednotka SD a Dvojka SD prostredníctvom Verejnoprávneho terestriálneho multiplexu ukončené,“ uvádza sa v novom dodatku zmluvy o pripojení a poskytovaní verejnej elektronickej komunikačnej služby medzi RTVS a spoločnosťou Towercom.

Dvojica SD programov tak uvoľní miesto pre tretí program, ktorý bude už šírený v HD kvalite a samozrejme nekódovane. Po spustení Trojky by tak mali vysielať v treťom celoplošnom multiplexe (MUX3) všetky tri programy RTVS iba v HD kvalite (HD/MPEG-4). Pripomeňme, že okrem televíznych programov môžu diváci prijímať cez anténu opäť aj rozhlasové stanice, ktoré budú k dispozícii dočasne v prvom celoplošnom DVB-T2 multiplexe a to až do preklopenia tretieho multiplexu na DVB-T2.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Len zabudli povedať, v ktorej dekáde chcú RTVS 3 spustiť, pretože dovtedy bude MUX 1 vlastne rádiový, len sem tam prerušený nejakou tou TV stanicou. Najprv bola úvaha spustiť RTVS 3 na MS v hokeji 2019, teraz potichu uvažujú o olympiáde 2020, alebo žeby až tej nasledujúcej? Rovnako, ako z Towercomu, aj z RTVS cítiť ono bezradné a bezmocné tajnostkárstvo, tak typické pre firmy na pokraji ekonomického zrútenia- keďže však doteraz ešte nespustili hysterickú kampaň za zvýšenie koncesionárskych poplatkov, o úprimnosti ich zámeru spustiť trojku /a dokonca na internete aj štvorku pre deti / v dohľadnej dobe dosť pochybujem…

    1. Presne tak! Bezchybne napísané. Tá bezradnosť z nich trčí ako potrubie zo steny. V RTVS nemajú jasno ani v tom, aké sú ich ciele, nieto ešte v prostriedkoch na ich realizáciu. Ale to už tak zvyčajne býva, keď je vo vedení neschopná háveď, ktorej jediná kvalifikácia spočíva v politickej rektoskopii.

  2. Niekde som tu čítal, že rádiá prídu sem do mux3 z mux1, keď sa mux3 preklopí do T2. Ale veď všade sa hovorilo, že mux 2 a mux3 ostávajú v štandardnom dvb-t. Tak teraz ako?

    1. Prechod MUX2 a MUX3 do DVB-T2 je len taká úvaha do budúcnosti. V najbližších 2-3 rokoch to s najväčšou pravdepodobnosťou nehrozí.

  3. Skratek si na príjme?:

    V Prešove asi vypadol vysielač K27 – čierny obraz (Intenzitu ukazuje 74 %, Kvalita signálu: 0 % – predtým 100/100 %) Modulácia: žiadna.

    Dnes vypadol LTE Swan v Prešove 2 – 3x, tak neviem či to je tým, alebo je problém v našej anténe, lebo sme mali výpadok prúdu. Takže neviem, či je chyba u nás alebo na vysielači.

    Prípadne kto ste z Prešova ide vám K27 ?

    1. R-ko no pozerám na to a všetko sa javí byť v poriadku.. Skúste ešte zistiť či nie je problém len u vás prípadne či niekomu inému to tiež nejde, ak by nešlo napíšte na facebook avisu alebo sem a bude sa to preverovať..

    2. Mne to ide bez problémov. K27 aj všetkých 5 programov v ňom.

  4. ahoj..
    Vy,co nepouzivate dvbt..tak vas nechapem..
    Vase komentare su len sama kritika..nevrazivost..a ziaden pozitivny nahlad..
    To naozaj sedite nonstop pri telke?
    Uz som to raz napisal..sledovanie telky je len na spestrenie zivota..zivot je o niecom inom..
    Tak nekritizujte..a zacnite brat veci s nadhladom..co najskor zacnite chodit von..medzi ludi..a naucte sa zit v realnom zivote..
    Potom pochopite..ak mate aspon mimimalne iq..

    1. To o čom točíš? To, že niekto niečo kritizuje, podľa teba znamená, že je nevraživý, nemá nadhľad, nechodí medzi ľudí, nežije reálny život a stále sedí pri TV? A ešte sa odvolávaš na IQ… Inak jesť ti chutí, teploty nemáš?

Komentáre už nie sú povolené.