Reklama

Aktualizované: Dnes sa prelaďuje vysielač Štúrovo – Modrý vrch

Obyvatelia Štúrova a jeho blízkeho okolia, ktorí prijímajú programy prostredníctvom antény, si dnes budú musieť preladiť svoje prijímacie zariadenie. Towercom dnes totiž prelaďuje druhý celoplošný multiplex z tohto vysielača z pôvodného 21. na 45. kanál (666 MHz). Verejnoprávny multiplex zostáva aj naďalej na 48. kanáli (690 MHz).
Pokračovanie nižšie:

K prelaďovaniu dochádza z dôvodu uvoľňovania pásma 700 MHz (49. až 60. kanál), ktoré od členských štátov žiada Európska únia. Toto pásmo bude totiž v budúcnosti využívané pre potreby mobilného internetu.

Divákom, ktorí prijímajú programy z vysielača Štúrovo – Modrý vrch, odporúčame spustiť, na prijímacom zariadení, automatické ladenie, aby sa programy načítali z novej frekvencie. Ladiť však odporúčame až v poobedných hodinách, vzhľadom k tomu, že do 12:00 je naplánovaná odstávka oboch vysielačov. K zmene frekvencie došlo konkrétne u druhého multiplexu, ktorý šíri aktuálne nekódované programy JOJ Plus, RiK Promo, TA3, TV JOJ, WAU, otta – interaktívna služba a video bar.

Aktualizované o 16:24:
Ako informoval portál SatelitnáTV.sk Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ), po preladení môže šíriť vysielač Štúrovo – Modrý vrch druhý celoplošný multiplex s maximálnym výkonom 16 kW ERP. Pôvodne bol pritom výkon iba 0,926 kW.

Prelaďovanie čaká v týchto dňoch aj vysielač Nitra – Zobor. Naplánované je na utorok 9. júla 2019. Vo štvrtok 11. júla bude nasledovať Kráľovský Chlmec – TVP Kráľovský Chlmec.

Kompletný zoznam vysielačov môžete nájsť v sekcii Vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Zaujímajú ma výkony, nie teoretické informácie. Museli byť vydané nové prevádzkové povolenia. MUX2 išiel oproti MUX3 smiešnym výkonom ani nie 1 kW, kdežto MUX3 cez 15 kW.

    1. Výkony zisťujeme. Ak budeme mať podrobnejšie info, budete o tom informovať a samozrejme aj aktualizovať zoznam v sekcii Vysielače.

    2. Typický TWC, nič nezverejní všetko zatajuje, v ČR zverejňujú ČRa všetko.

    3. Podla RU zdvihli ERP na 16kW a pekne to poznat. Naladil som to skoro 90km od vysielaca (okres ZH), terenny profil tomu nezodpoveda a ani inverzia nie je. Signal je stabilny, bez vypadkov.
      https://ibb.co/qmKXjxM

    4. Towercom informácie nezatajuje, oni len jednoducho kašlú na komunikáciu s (odbornou) verejnosťou. Sem-tam spravia kampaň v médiách a myslia si, že urobili dosť. Typické slovenské šlendriánstvo a lemravosť. Ono to vyzerá ako drobnosť, ale kvalitná komunikácia má leví podiel na postoji verejnosti k firme… Vyčleniť nejakého junior PR pracovníka na odpovedanie odborným médiám, zber FAQ a ich zverejňovanie na webe, prípadne aj pre reakcie na otázky širšej verejnosti by predsa nemal byť až taký veľký problém. Schválne nespomínam inštitút hovorcu, lebo ten zvyčajne hovorí veľa a nepovie nič podstatné – slúži najčastejšie ako múr medzi papalášmi s maslom na hlave a ‚dotieravými‘ novinármi. 🙂

  2. Ja som zvedavý či sa zlepší na budúci týždeň kanál 21 zo zobora ktorý bude potom na 45 smerom na Záhorí

    1. Čo sa týka Nitry, štandartné MUXy mi idú úplne v pohode, jediné, čo by som ešte trochu výkonovo poriešil, tak to je signál MUXu, ktorý šíri signál Plustelka Viac z 36.k!

  3. guľášový názov, na mape je Veľký vrch a pod nim Modrý majer (poľnohospodárska usadlosť)

    1. v geodetických a vojenských mapách (VKÚ) je uvedený názov kóty Modrý vrch: sk.wikipedia.org/wiki/Modr%C3%BD_vrch_(Belianske_kopce)

  4. Mmrimiboy zo zobora ide Plustelka na kanali 31 nie na 36 a máš pravdu ten signál je slabý nevim prečo ho nezosilia

    1. mmiriboy pise o Plustelke Viac a ta vysiela na 36 a nie o Plustelke standart co vysiela na 31 !!!

  5. roberts tak to som si nevšimol ale už viem díki za upozornenie

  6. Zobor bude bez zmeny výkonov. Zdroj RÚ. Zobor K45: 44 052 W a K28: 20 000 W ERP.

Komentáre už nie sú povolené.