Reklama

Dnes sa prelaďuje viacero vysielačov na východnom Slovensku, vrátane Dubníka

V stredu 24. júla má naplánované Towercom ďalšie prelaďovanie terestriálnych vysielačov. Podľa už zverejneného harmonogramu sa má dnes prelaďovať vysielač Košice – Dubník a televízne prevádzače Prakovce – TVP Prakovce, Šarišské Sokolovce – TVP Šarišské Sokolovce a Stará Ľubovňa – TVP Stará Ľubovňa.
Pokračovanie nižšie:

Po preladení bude vysielač Košice – Dubník šíriť prvý multiplex na 23. kanáli (490 MHz) a druhý multiplex na 37. kanáli (602 MHz). Okrem zmeny kanálu bude tiež preklopený prvý multiplex zo staršej normy DVB-T na novšiu DVB-T2. Vďaka tomu získajú diváci navyše k doterajším programom rozhlasové stanice RTVS a TV Lux bude už v HD kvalite (HD/MPEG.-4). V prípade, že programy z prvého multiplexu po preladení zariadenie nenaladí, je potrebné si overiť, či podporuje už štandard DVB-T2. Tretí a štvrtý multiplex zostávajú bez zmeny, diváci ich tak budú môcť prijímať aj naďalej na 25. (506 MHz) a 22. kanáli (482 MHz).

TVP Prakovce a TVP Šarišské Sokolovce šíria od dnes druhý multiplex na 37. kanáli (602 MHz). V prípade TVP Stará Ľubovňa sa mení vysielací kanál tretieho multiplexu a to z 24. na 42. kanál (642 MHz).

Kompletný prehľad dnešných zmien

VysielačZmena kanálov
Košice – DubníkMUX1 z 57 na 23
MUX2 z 59 na 37
MUX3 bez zmeny (25)
MUX4 bez zmeny (22)
Prakovce – TVP PrakovceMUX2 z 59 na 37
MUX3 bez zmeny (25)
Šarišské Sokolovce – TVP Šarišské SokolovceMUX2 z 59 na 37
Stará Ľubovňa – TVP Stará ĽubovňaMUX3 z 24 na 42

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. TVP Stará Ľubovňa sa mení vysielací kanál tretieho multiplexu a to z 24. na 42. kanál

    1. Môžeš to niečím doložiť, že na k42 a nie na k25, ako stojí v článku? Nejaký dokument, alebo si to overil osobne?

    2. premeral to osobne, dotkol sa vyžarovacej antény a 42 sekúnd ho triaslo…

    3. RU a satelitnatv.sk https://www.satelitnatv.sk/2019/06/uz-coskoro-sa-zacnu-preladovat-dvb-t-t2-vysielace-pozname-julove-terminy/ je to allotment Poprad

  2. Diváci nič nezískajú, skôr prídu o Lux a hlavne dóchodci budú „nadšení“ keď im zmiznr…

    1. Keby Towercom preklopil ČT1 a ČT2 do HD, tak by získali aspoň zákazníci Plustelky… Avšak na lavór bodka cézet píšu, že RTVS si v MUX1 objednala kapacitu 10 Mbps pre chystanú Trojku s účinnosťou od 1.7.2020 a 2,4 Mbps pre rádiá RTVS. Takže nakoniec je čistý zisk kapacity v DVB-T2 plus 5,3 Mbps oproti DVB-T – a z toho značnú časť zožralo preklopenie TV Lux do HD. Takže s ČT v HD sa dá počítať – ak vôbec – do konca júna 2020. No čistý průser, toto…

    2. Trojka do Mux1 nedava zmysel. Su to len spekulacie. Mux1 bude T2 a nema ani zdaleka take pokrytie ako Mux3. Uz logika nepusti. Iba zeby chceli aby sa zacali kupovat nove boxy. Ale v novej zmluve je jasne definovane, ze po starte Trojky skoncia Sd kanaly v Mux3.

    3. fajnšmeker: isteže to nedáva zmysel – pre nás. Ale z pohľadu Towercomu to zmysel dávať môže – je to také to naše tradičné prelievanie verejných financií do súkromných vreciek. Aj z pohľadu vedenia RTVS to môže dávať zmysel – niekto asi dostane „malú domov“ za to, že takú nehoráznosť umožnil a podpísal zmluvu. Nie som jediný, komu to došlo, check2 píše nižšie v podstate to isté. A na parabola.cz, odkiaľ mám túto informáciu, to bolo uvedené ako hotová vec, t. j. podpísaná zmluva – hoci tam boli uvedené aj iné možnosti, napr. tá najlogickejšia, že Trojka zostane v MUX3 a SD verzie Jednotky a Dvojky sa vypnú. Ale že takáto zmluva existuje, o tom sa píše aj inde a svedčia o tom aj verejnoprávne rádiá v MUX1.

  3. Ad Le Fu
    Ak je pravda, čo píšeš, tak to by bola obludnosť, prisilná aj pre banánovú republiku uprostred čokoládového kontinentu….tak teda akási čudesná spoločnosť s názvom RTVS, ktorú cez koncesionárske poplatky živíme z našich daní a má zo zákona vlastný verejnoprávny multiplex ktorý si aj sama financuje /opravte ma, pokiaľ sa mýlim/, si u inej čudesnej spoločnosti s názvom Towercom prenajme za naše /rozumej verejné/ peniaze časť kapacity súkromného multiplexu, aby v ňom šírila verojnoprávny obsah, tj. STV3 a rádia SRO…Teda, keby to dal do éteru Slobodný vysielač, povedal by som, že ide o štvavú a nenávistnú konšpiráciu, ale hľadiac na posledný vývoj v Towercome a RTVS považujem za potrebné smutne pripustiť, že by to pokojne aj mohla byť pravda…

    1. prečo „ak je pravda“ ? všetko je na webe, toto konkrétne na crz.gov.sk

    2. Pošli to na NKÚ, mediálny výbror NR atď., prípadne aj politikom nech to riešia kam idú verejné financie a načo atď.

    3. no potrebujú odnekiaľ zinkasovať milióny, keď im odišla TV Angelika a s ňou aj peňáze… potrebujú vyplniť finančné suchoty…

    4. check2: presne tak. A aj mne od prekvapenia vyliezli buľvy, keď som sa to dozvedel. Ale podľa všetkých dostupných informácií to je pravda. Idem si to ešte pozrieť na CRZ (vďaka za tip, Mac Taylor). Zaujíma ma hlavne to, či ide o zmluvu záväznú, alebo o nejakú rámcovú zmluvu, podľa ktorej si RTVS ešte necháva čas na rozmyslenie, či Trojka pôjde do MUX1 alebo MUX3.

  4. Ad Mc Taylor:

    Priznám sa, centrálny register zmlúv nepatrí k mojim oblúbeným web destináciám, ale prezriem si tú zmluvu o nájme, vďaka za podnet.

  5. mam priamu viditelnosť na Dubnik a širokopasmovú anténu no staré frekvencie boli silnejšie….SLABOTA ALA TOWERCOM

    1. Vlado. Počkaj deň – dva. Aj K45 z NR išiel prvý deň žalostne, no našťastie sa to umúdrilo a teraz šľape lepšie, než stará frekvencia. Vydržať.

  6. ahoj..po preladeni mam aj ja problem s prijimanim signalu..som z Vt.. a to uz par dni preslo..

Komentáre už nie sú povolené.