Reklama

ČRa spustia špeciálny kanál o prechode na DVB-T2

Operátor České Rádiokomunikace má v pláne spustiť v blízkej dobe nový televízny kanál s názvom „Nalaďte se na DVB-T2“. Pôjde o informačný program, ktorý bude divákov informovať o prechode na nový vysielací štandard.
Pokračovanie nižšie:

Kanál už získal vysielaciu licenciu, šírený môže byť prostredníctvom terestriálnych vysielačov na území Českej republiky. Licencia je platná na 12 rokov.

Vďaka novému programu tak získajú diváci všetky potrebné informácie o prechode na DVB-T2.

Postupné vypínanie súčasného vysielania v štandarde DVB-T má začať u našich susedov už v novembri 2019. Ukončené bude v roku 2020. Prechod na DVB-T2 je vynútený z dôvodu odobratia časti televíznych frekvencií, ktoré budú po roku 2020 alokované pre mobilné dátové siete „5G“.

V nových DVB-T2 multiplexoch budú všetky programy šírené už v novom kodeku H.265/HEVC, podobne ako v súčasných Prechodových sieťach (PS 11, PS 12 či PS 13). Pre príjem sa tak bude už vyžadovať zariadenie s podporou DVB-T2 a kodeku HEVC.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. a v ktorom roku bude vysielat H.265/HEVC na slovensku???

    1. Tak ako píše iko, okolo r. 2022. Ono nie je problém prejsť na HEVC aj hneď, ale mnoho ľudí nemá zariadenia s podporou tohto kodeku, tak sa čaká na postupnú prirodzenú obmenu. Ale Towercom a dalšie zainteresované strany by už teraz mali robiť osvetu, aby ľudia kupovali už len zariadenia schopné spracovať HEVC, a nie zastarané výklepky z Tesca a pod.

  2. Danko to nastavil na 2055 ked sa bude celosvetovo upustat od HEVC 😀

  3. Aj tesco má telky s novým kodekom napr Blaupunkt, Sharp, gogen aj sencor za lacny peniaze ja mam Sony z novembra 2015 stál síce 740eur ale po aktualizácii to zvláda tento kodek I keď ten android už 7 je pomalá ale obraz aj v sd to kompenzuje naj obraz I keď hd je super a 4K zbytočné lebo sa nevysiela ani len 1080p

  4. Poprosil by som o vysvetlenie výhod HEVC oproti pouzivanemu systému DVBT-2 na slovensku.

    1. HEVC zdvojnásobuje kompresný pomer dát v porovnaní s H.264 a MPEG-4 AVC (energetická nenáročnosť a relatívna rýchlosť).

      Najdôležitejšou je dvojnásobná efektivita pri kompresii so zachovaním rovnakej kvality videa. V praxi to znamená, že rovnaké video s totožným fps bude o polovicu menšie. V prípade rovnakého bit ratu, teda dátového toku, bude video ešte kvalitnejšie.

      Viac info – výhod HEVC: techbox.dennikn.sk/temy/h-265-hevc-kodek-ktory-bude-vladnut-svetu/

  5. Dakujem za vysvetlenie len keď je to tak super prečo Antik sat a Orange sat od toho odstupujú.Vyzerá to tak ze technológia nie je zvladnuta na 100 percent.

    1. alex: technológia je zvládnutá na sto percent, ale veľa ľudí má staré sat. prijímače bez podpory HEVC, preto sa to zatiaľ málo používa. Orange navyše chce pritiahnuť zákazníkov Skylinku, ktorí by v prípade použitia HEVC museli meniť prijímače a to by ich mohlo odradiť. Antik zase zdieľa viaceré programové pozície s Orange sat, takže logicky tieto programy musia využívať na kompresiu rovnaký (starší) kodek, ako má Orange sat. Preto Antik prešiel u zdieľaných programov naspäť na MPEG-4 a HEVC používa len u niektorých.

  6. pan Le Fu ma pravdu napr. v NAY obchodoch predavaju set top boxy ešte mpeg 4 ktoré onedlho nebudu ludom na nič???

Komentáre už nie sú povolené.