Reklama

AVIS testuje v DAB+ nové rádio

Do ponuky digitálneho rozhlasového multiplexu operátora AVIS v Banskej Bystrici pribudlo Rádio Liptov. Na novinku nás upozornil jeden z našich pravidelných čitateľov.
Pokračovanie nižšie:

AVIS šíri rádio momentálne v testovacom režime s dátovým tokom 96 kbps. Ide už o v poradí desiatu rozhlasovú stanicu v DAB+ multiplexe operátora, z toho sedem je od verejnoprávnej RTVS a tri od komerčných vysielateľov.

Rádio Liptov sa zameriava vo svojom vysielaní hlavne na hity rokov 80-tych a 90-tych, nechýbajú však ani tie súčasné.

Maximálny výkon DAB+ vysielača Banská Bystrica – Panský diel, ktorý vysiela na kanáli 10B (211,648 MHz), je podľa platného povolenia 3 kW ERP. Presnú polohu vysielača, aj s kompletnou ponukou, môžete nájsť v sekcii Vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. V Nitre bude 2/7 rok, čo Avis vypol DAB vysielač. Pritom Avis opätovne požiadal a dostal povolenie na DAB vysielanie zo Zobora do 30.4.2020. Stratil som ale trpezlivosť a kúpil som internetové rádio. Nie je síce prenosné, ako môj DAB prijímač, ale spĺňa všetko, čo od neho očakávam.

  2. ktoré väčšie mesto okrem Nitry nemá dab signál?

    1. DAB+ signál nemá Prešov – 3. najväčšie mesto na Slovensku (Nitra – 4. najväčšie mesto)

    2. Veru, keby ho tí babroši z Towercomu pustili s ERP 10-15 kW z Dubníka, tak má DAB+ polovica východného Slovenska. Takto ho z Heringeša môžu počúvať (teda bez nejakého DX bastlenia) iba KE a blízke okolie, najďalej dostrelí smerom na juh, k maďarským hraniciam.

  3. Je hanba ze v DAB+ vysielani to na Slovensku zaspava. Zobor, Nad Oborou, V. Javorina, Sucha hora a dalsie… Na co cakaju!!! Tato spiaca Ruzenka je neveritelna. Uz malo byt pokryte aspon 79% populacie. Ale pocuvat len blabol ze sukromne radia nemaju zaujem… a cakak a mat zalozene ruky to je take detinske. Spustit siet a hotovo. Problem su paradoxne samotne radia, bojim, bojim sa konkurencie!? Ale ako to potom bude ked nebude konkurencia, to naozaj budeme pocuvat zahranicne radia!? Mam pocit ze si to nase media koleduju. Regionalky neratam, maju svoje caro.

    1. a kto bude platiť prevádzku a el. energiu ? ? ? Jaj aj Ty ? ? ?

    2. Avis vysiela v Banskej Bystrici vo svojom multiplexe Devín, Rádio FM aj napriek tomu, že ho v DAB multiplexe vysiela aj Towercom a tieto stanice sú tam aj v pásme VKV. V Nitre nemáme možnosť počúvať ani jednu z týchto staníc ani v pásme FM ani v DAB, ak nepočítam Devín po 18:00h v pásme AM po ukončení národnostného vysielania. A kto platí Avisu za elektrinu v DAB v Banskej Bystrici? To vie iba on..

    3. Vedia to všetci čo pozorne čítajú. Vysielač v BB sa platí z tých peňazí, ktoré sú od toho, pre ktorého bol vysielač postavený.

    4. VÚS? To je jedna z tých tisícov zbytočných príspevkových organizácií? To fakt Avis postavil vysielač pre nich?

    5. DAB + spotreba elektriny je smiešne nízka. Preto sa analog ruší v iných štátoch. Ale my zrejme budeme posledný kým to pochopíme a budeme konať až keď EU dá nám príkaz, na prechod do BAB+ aby sme neboli opicami v našom neekoloickom zmýšlani a nezaostávali v IQ zadubenosti.

    6. V DVB-T/2 kockovanie, v DAB+ plechový zvuk… no to je už len výhra

    7. m m: a v analógu bol zase šum a zrnenie, duchovia, štyri stanice s potrebným množstvom vykrývačov a prevádzačov bez možnosti SFN zapatlali celé pásmo, vysielače museli mať 20x vyšší výkon, kvalita obrazu bola nižšia a HD neexistovalo, v FM rádiách tiež šumí, blízke frekvencie sa miešajú, FM pásmo je tiež preplnené… Mohli by sme takto rýpať dookola, ale fakt je, že DVB-T a hlavne DVB-T2 má kopu výhod oproti analógu a kockuje iba ak je mizerne riešená anténa a rozvody. Alebo pokrytie. A plechový zvuk v DAB+… To závisí na dátovom toku. Pre audiofilov to nie je, ale to nie je ani FM vysielanie. Pri väčšom počte spustených DAB+ multiplexov bude možné jednotlivým rádiám prideliť väčší bitrate a kvalita by tak mohla byť minimálne na úrovni FM.

  4. Tak už to má logiku. Totiž v súčasnej zmluve medzi RTVS a Towercomom ohľadom šírenia DAB vysielania na Slovensku (zverejnená v Centrálnom registri zmlúv na webe) je aj časť o testoch rôznych kodekov (AAC – LC, AAC plus-v1, AAC plus-v2) pri digitálnom rozhlasovom vysielaní vzhľadom na budúce konečné rozhodnutie o jeho výbere. Preto je vysielač Avisu v Banskej Bystrici, kde VÚS zvuk DAB vysielania z vysielača Towercomu porovnáva so zvukom z vysielača Avisu. Ten používa na tých istých programoch RTVS iné kodeky. Preto tá duplicita.

    1. Plechový zvuk ako plechový zvuk, nie je čo porovnávať…

    2. No neviem, ale podľa mňa na porovnávací test kodekov netreba vysielač.

  5. Viete niekto načo je táto Anténa slniečko? – zväčšite si obrázok:

    digitalnitelevize.cz/forum/ostatni/antena-slniecko-222237/

    1. Vieme. (aká otázka, taká odpoveď) … je to pokus o všesmerovú obojpolaritnú (H/V) anténu pre VHF (TV-I.+VKV-FM+TVIII.), vyskytuje sa aj v menších rozmeroch (pre príjem v UHF) ale celkovo jej „okrasná“ funkcia prevyšuje príjmové schopnosti.

Komentáre už nie sú povolené.