Reklama

Towercom pripojil Cryptoguard ku všetkým programom z Plustelky a odkódoval dočasne športovú stanicu

V terestriálnom vysielaní majú už niekoľko dní pripojené všetky programy, ktoré sú súčasťou platformy Plustelka (aj balíka Plustelka Viac), tri kódovacie systémy, dva Irdeto (jeden pre CAM moduly a druhý pre STB) a už spomínaný Cryptoguard AB. Z akého dôvodu je pripojený nový systém Cryptoguard AB nie je oficiálne doteraz známe. Towercom sa pre náš portál SatelitnáTV.sk k tejto téme vôbec nevyjadril a neodpovedá ani na žiadne naše ďalšie otázky.
Pokračovanie nižšie:

Podľa neoficiálnych informácií došlo k pripojeniu nového kódovacie systému Cryptoguard AB z dôvodu dodávky nových zariadení, ktoré budú podporovať práve tento systém. Súčasní zákazníci sa však nemusia obávať, v najbližšom období zostanú v prevádzke aj naďalej doterajšie systémy Irdeto.

Ďalšou novinkou v terestriálnom vysielaní je ochutnávka stanice Sport 1 v štandardnom rozlíšení (SD/MPEG-4). Športový program tak aktuálne vysiela nekódovane (FTA) dočasne v druhom celoplošnom multiplexe, ako aj v prvom multiplexe, ktorého je štandardne súčasťou. Ochutnávka by mala prebiehať do 9. mája. Športoví fanúšikovia sa môžu tešiť na prenosy z MS v ľadovom hokeji – I. divízia či z portugalskej ligy NOS. Kompletný program stanice môžete nájsť aj v našom TV Programe.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

    1. Veď aj tak dopadne. Teraz najnovšie „obmenil“ program Otty. Predmetný upgrade spočíva v tom, že cca o 30% zredukoval obsah filmotéky, bez náhrady. Koncepcia žiadna, informácie o budúcich zámeroch nijaké, tajnostkárstvo absolútne, otázka HEVC, či H-264 v prvom multiplexe stále nezodpovedaná, a teraz ešte aj neistota ohľadne budúcnosti kódovania. Doteraz som Plustelku vehementne obhajoval, ale všetko má svoje hranice. Nechám dobehnúť predplatený Irdeto CAM modul a prechádzam na kombináciu české FTA + Sledování TV + Youtube + bombuj.eu. Howgh.

    2. check2-pekne a trefne si to napísal.Ja ti môžem ešte odporučiť „Lepší.TV“

    3. Lepší.tv chce za sledovanie na druhom zariadení celkom mastný príplatok (3,85€ navyše k základu 7,39€), čím sa stáva nezaujímavou. Sledovanie TV má zase v slovenskej verzii biedne málo programov v štandardnom balíku a zaujímavá začne ich ponuka byť až pri vyššom balíku za 11€. Česká verzia sa vraj nedá objednať, pri registrácii požadujú údajne fotku občianskeho. O tom, koľko zariadení môže naraz využívať ich ponuku, nie je na ich webe ani zmienka. Takisto pri lepší.tv je česká ponuka výrazne bohatšia. Myslím, že pri týchto cenách, podmienkach a ponukách nie sú tieto služby nijako zvlášť zaujímavé. To už radšej Magio Go Premium alebo Antik… Prípadne niektorú sat. platformu.

    4. No treba dadať,že Lepší.TV má v ponuke smart TV aplikáciu a tak isto ponúka aj svoj STB prijímač za 70€ alebo mes polplatok a 90 staníc v základe.Telekom MagioGO nemá smart TV aplikáciu a nemá ani vlastné STB pre MagioGO (už rok nedostupné).Antik tak isto nemá smartTV aplikáciu-ak chcete sledovať 2 tv tak 1 STB Nano3 stojí 89€ potom za každý 4€/ mesačne.Takže počiatočné náklady sú veľmi vysoké.

    5. liberté TV: aplikácia pre smart TV je síce príjemný bonus, ale v praxi bude veľmi záležať na jej vyladení. Trúfam si tvrdiť, že okrem pár top modelov smart TV z posledných dvoch-troch rokov pobeží na väčšine TV pomaly (keď si zoberiem, aká otrava je už len čakať na spustenie akejkoľvek appky na mojich TV…). Ale ok, je to určite plus pre zákazníka (pokiaľ to nie je dôchodca, napríklad). Avšak tých 90 staníc v základe u lepší.tv SK nemá výpovednú hodnotu – ono sa to veľmi rýchlo scvrkne na cca. 35 po očistení od balastu typu Lux, TV8, Life TV, Mňam TV, regionálok, FTA staníc z Astry 19,2°E a nášho FTA terestriálu, Senzi, Šlágr a kopy dalších. To je potom už porovnateľné (po rovnakej očiste od hlušiny) s Magio Go a ani Antik veľmi nezaostáva, akurát ceny majú niekde úplne inde. Čo sa týka STB, je to naozaj veľké faux pas pre Telekomančov, že dlhodobo nevedia zaistiť dostupnosť boxov pre Magio Go, s tým súhlasím, o kvalite aplikácií Telekomu ani nehovoriac. Ale každú chvíľu má prísť na trh nový 4K box pre Magio Go, tak uvidíme, či sa táto firma polepší. Ale to s tými STB od Antiku som nepochopil – veď si môžem kúpiť dva ich boxy a neplatiť za prenájom, či som niečo prehliadol? Mimochodom, cena za prenájom boxu je u lepší.tv takmer rovnaká – 3,7€. A pre lepší.tv by som tiež potreboval 2 STB, ak chcem sledovať TV od nich na dvoch veľkých obrazovkách a aplikácia pre smart TV mi nefunguje, alebo nevyhovuje. Ceny za boxy sa inak tiež dajú skresať, oficiálne stojí box lepší.tv na ich webe 74€, ale dá sa kúpiť za 65€, STB pre Antik TV som videl pod 80€. No a ešte je tu trochu riskantná možnosť zaobstarať si nejaký iný Android box, nainštalovať doň aplikáciu a riskovať, že sa to nemusí podariť, že nebude fungovať diaľkové ovládanie appky určenej pre smartfón, a pod. Podčiarknuté, sčítané: v prípade, ak chcem mať lepší.tv na dvoch TV, teoreticky môžem ušetriť na boxoch, ale potom budem platiť mesačne takmer dvojnásobok oproti Magio Go a takmer trojnásobok voči najnižšiemu platenému balíku Antik TV (ktorý má ale o cca. tretinu menej hodnotných staníc).

    6. Aj Sledovaní TV má smart aplikáciu, aspoň v mojom LG a ide /myslím promo STV1 a 2, TA3, Nasa TV a neodmysliteľný poklad všetkých operátorov, TV8/ úplne v pohode. Za 25 euro mesačne ponúka full všetky stanice, problémom je, že sa snažia vliezť na platobnú kartu, a to v mojom prípade nepadá v úvahu. Lepší TV smart aplikáciu mám tiež, v pohode sa nainštaluje, pohyb menu v pohode, ale jediný dostupný promo kanál -ČT24 – nič, teraz neviem, či je problém s rýchlosťou internetu /nemal byb byť – 5 Mb/sek od Telekomu, ale tiež 2 set boxy na Magio TV, takže rýchlosť sa môže deliť/, alebo tým, že ide o českú stanicu. Výhoda je, že netreba platobnú kartu. Celkovo však pre mňa je ponuka na Sledování TV zaujímavejšia.

  1. check2 toto čo tu píšeš je čisté konšpirátorstvo, všetky info sa dajú zistiť ak nie na webe tak priamo u nich a 30% si si musel cucnúť z prsta pri 600 filmoch 🙂

    1. Naozaj nie som si vedomý, kde a kedy Towercom povedal, že pri preladení 1.multiplexu zostane H 264, a nebude HEVC /aj keď je to veľmi pravdepodobné/. Posledná informácia z 21.03.2019 na zive.sk je: Aktuálne nie je známe, či pri 1. multiplexe pôjde o prechod do staršieho kódovacieho štandardu (kodeku) MPEG-4, alebo moderného HEVC.
      A to je dôležitá informácia pre zákazníkov.
      Konšpirátorstvo odmietam, keďže som doteraz vždy bol zástancom Plustelky, teraz mi to osobne je už absolútne jedno.
      Pokiaľ ide o OTT-u, mal som v v Mojom zozname odložených 20 filmov na pozretie, zostalo 14. Zmizli napr. Vinetou I a II, Poklad na Striebornom jazere pre decká, , nejaké horory a sci-fi. Zato v sekcii dobrodružné pribudli Krtove dobrodružstvá – fakt sa už neviem dočkať. Písal som cca 30%, nepočítal som ich, ale vychádzal som z Môjho zoznamu, takže palec si pokojne môže cucať niekto iný.

    2. Nemo22: akurát tu v tomto článku vyššie máš ešte aj vyjadrenie redakcie, že Towercom neodpovedá na žiadne otázky. A nie je to ojedinelý prípad. Okrem toho ani na ich weboch (plustelka.sk, cezantenu.sk) nenájdeš zďaleka všetky potrebné informácie (skús si pozrieť trebárs sekcie „zoznam vysielačov“ alebo „mapa dostupnosti“) a v minulosti to bolo ešte horšie. Takže žiadne „konšpirátorstvo“…

    3. Citát z webu cezantenu.sk
      DVB-T2 (Digital Video Broadcasting – Terrestrial) je nástupnícky štandard digitálneho televízneho vysielania cez pozemné vysielače, ktorý vychádza z pôvodného štandardu DVB-T. Jeho hlavnou výhodou je lepšie riadenie dátového toku, čo umožní vysielať vyšší dátový tok pri rovnakej šírke televízneho pásma multiplexu. Inými slovami ide o to, že vďaka inej modulácii a nastaveniu ochranných intervalov bude možné vysielať viac programov pri rovnakej kvalite. Dátový tok bude komprimovaný štandardom MPEG-4.
      Všimnite si poslednú vetu. Ak tomuto nerozumiete vráťte maturitné vysvedčenia zo slovenského jazyka 🙂

    4. Pri tej videotéke je to teda 30% z tvojho zoznamu, tak to potom povedz tak. Inak to bude asi bežná rotácia titulov, práva na dobu určitú alebo čo nejde vymenia.

    5. Nemo22: no akurát pri odborných témach by som sa na web cezantenu.sk neodvolával. Táto „špecifikácia“ DVB-T2 je dosť nepresná. Väčší dátový tok v DVB-T2 oproti DVB-T nie je zásluhou nejakého „riadenia“ dátového toku, ale vďaka použitiu efektívnejšieho samoopravného kódu (FEC) – LDPC (low-density parity check) + BCH oproti konvolučnému + Reed-Solomon v DVB-T. Povedané ľudskou rečou: po novom budú dáta na opravu chýb – ktoré vždy vznikajú rušením pri prenose signálu – zaberať menej miesta v MUX-e, preto viac z dátového toku zostane k dispozícii pre užitočný signál (payload). A tiež sa kapacita MUX-u zvýši vďaka pridaniu agresívnejšej (vnútornej) modulácie 256QAM (nárast bitrate o 1/3 oproti 64QAM za cenu trochu horšieho SNR a teda aj reálneho pokrytia pri nezmenenom ERP vysielača) do špecifikácie, popri pôvodných typoch modulácie z DVB-T. Ale táto modulácia nie je povinná, myslím, že takí Rakúšania používajú aj naďalej 64QAM. No a DVB-T2 špecifikácia vôbec neurčuje MPEG-4 ako jediný kodek, ktorým sú komprimované prenášané videodáta. Takže to môže byť MPEG-4/AVC, h.265/HEVC a teoreticky aj zastaraný MPEG-2…
      Jedna vec je rozumieť písanému textu, druhá je rozumieť kontextu a tretia je mať nejaký prehľad v odbornej problematike. Nemusíš ovládať technické detaily, ak nie si „od fachu“, ale to maturitné vysvedčenie by si mal aj tak vrátiť Ty sám – chápanie kontextu je totiž zahrnuté vo všeobecných znalostiach jazyka. Pretože ani len z toho uvedeného citátu z webu cezantenu.sk nevyplýva použitie MPEG-4 v MUX1 po jeho preklopení do DVB-T2. Je to len nejaká (nepresná) technologická osveta zo strany Towercomu, nie oznámenie zámerov tejto firmy s MUX1 – to je ten kontext, ktorý je zrejmý aj bez hlbších odborných znalostí.

    6. Pardon, za ten posledný odsek sa ospravedlňujem a beriem späť. Až teraz som si všimol, že ide o aktuálnu informáciu, ktorá súvisí s prechodom MUX1 na DVB-T2 – vychádzal som zo staršej verzie cezantenu.sk, ešte pred spustením kampane. Moja blbosť, mal som si najprv dôkladne pozrieť ten web. Ale to o nepresnom popise DVB-T2 zo strany Towercomu platí.

  2. Lenže musia odpovedať, lebo využívajú štátne frekvencie – nerastné bohatstvo štátu, čiže všetkých občanov. Inak by RÚ mal odňať všetky celoplošné prídely. Stačí sa pozrieť ako České Rádiokomunikácie komunikujú s divákmi a vopred informujú do detailov – presný dátum, čas – hodinu a minútu – zostavené plány k prechodu alebo spusteniu nových vysielačov…

  3. V Čechách informujú lebo antena tam vedie v prijme u nás je to satelit mali by dat vsetko co sa da do HD po preklopeni môj nazor je že bude obycajne dvb t2 ako v rakúsku

  4. netreba vrtat do niecoho co funguje.naco nam tu je hevc?planuju snad pridat tv stanice?ake?ô) ci snad nejake radio stanice?:) hadam dab?:) max pridaju txt ci hbb? pokial nepovedia co maju v planoch naco mi je nejake hevc zariadenie? vyhadzovat peniaze a mat doma hevc box ci tv?:)) to je ako ist si kupovat 3D tv.pokial to nebude premna zaujimave nevidim dovod kupovat nejake hevc lebo je to hevc zariadenie.je najmensi problem dnes si kupit za 30 eur box ale naco? trh je o tom zaujat a zakaznik zareguje zaujmom a je tu fin podpora a moze sa rast rozrastat. ale takto mam reagovat naco?) len hlasna uvaha.

    1. Towercom časom s najväčšou pravdepodobnosťou pridá nejaké programy a tie, ktoré sú v Plustelke, bude zrejme preklápať do HD. Vtedy sa mu rýchlo minie miesto v MUX4 aj MUX1 a HEVC začne byť nevyhnutnosťou, to je odpoveď na otázku „načo nám tu je HEVC?“. Kedy to bude, to je dnes ťažké povedať, programy môže Towercom pridať už túto jeseň či na jar 2020, HEVC tu môže byť o dva-tri roky, ale to len tak odhadujem… FTA DVB-T (MUX2 a 3) zostane asi tak, ako je, tam HEVC netreba (snáď iba ak by RTVS spustila tretí program a zároveň by chcela ponechať SD MPEG-2 verzie všetkých troch, kvôli spätnej kompatibilite). A DAB s tým nesúvisí, to je iná norma, iné frekvencie. Takže na kúpu boxu s podporou HEVC máš dosť času.

  5. pan Sickoznaj je to všetko pekne čo pišeš ale nesuhlasim z tebou načo nam je HEVC ak chceš pozerat česke stanice potrebuješ tuner s HEVC o par mesiacov bude v čechach aktualne iba HEVC.

  6. Towercom ma starost ako všetko zakodovat a ked chceš pozerat tv zaplat.

    1. Len aby mal kto pozerať.Uvidíme ako to myslia už za mesiac na vysielači Zobor keď sa bude preladovat.

    2. stačí sa pozrieť ako je postupne likvidované šírenie free staníc bez náhrad…

  7. čo mate stale proti TV LUX nepozeraj tuto stanicu a je to v každom štate je v ponuke katolicka stanica.

Komentáre už nie sú povolené.