Reklama

Rakúšania spustili celoplošný DAB+ multiplex, naladíme ho aj na Slovensku

V utorok 28. mája 2019 spustili v Rakúsku oficiálne prvý celoplošný DAB+ multiplex. Spúšťanie vysielačov bude prebiehať na tri etapy a bude zakončené v septembri 2020. V prvej etape, ktorá odštartovala dnes, bude v prevádzke sedem DAB+ vysielačov. Konkrétne sú to Viedeň – Kahlenberg, Viedeň – Liesing, Viedeň – DC Tower 1, Graz – Schöckl, Linz – Lichtenberg, Semmering – Sonnwendstein a Bregenz – Pfänder. Prevádzkovateľom všetkých je spoločnosť ORS comm GmbH & Co KG.
Pokračovanie nižšie:

Súčasťou prvého celoplošného DAB+ multiplexu je aktuálne 8 rozhlasových staníc (jö.live, Klassik Radio, Radio Energy, Radio 88.6, Rock Antenne, Technikum ONE, Arabella Relax a ERF Plus), ku ktorým sa môžu neskôr pridať ďalšie. Kapacita multiplexu nie je totiž ešte využitá na maximum. Dátový tok rádií sa pohybuje od 40 do 80 kbps.

Doplnené o 15:20: Do multiplexu pribudla v poradí deviata rozhlasová stanica – Radio Maria.

Vždy aktuálnu ponuku multiplexu, aj spolu so zoznamom vysielačov, môžete nájsť v sekcii Vysielače.

Rakúsky DAB+ multiplex je možné prijímať aj v niektorých častiach Slovenska. Pre slovenských poslucháčov môžu byť zaujímavé všetky viedenské vysielače, ako aj Semmering – Sonnwendstein, ktoré šíria signál na kanáli 5D (180,064 MHz). Počas našich testov sa nám podarilo bez problémov naladiť, na externú anténu, DAB+ multiplex z vysielača Semmering – Sonnwendstein až v Zlatých Moravciach. Slabý signál sme zaznamenali navyše aj na kanáli 8A (195,936 MHz). V tomto prípade ide o vzdialenejší vysielač Graz – Schöckl.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. V Nitre je vysielač a volne sa dá chytiť len 12 staníc nič viac

  2. Funguje to paradne, konecne spestrenie v pasme (DAB+) pocuvame to v Trencine a funguje tam aj funkcia TPEG. Super! A pre Towercom a Avis, kedy to tu spustite?!!!

  3. rakušania spustily celoplošnny DAB+ multiplex a kedy spusti slovensko celoplošny multiplex DAB+ ???

    1. Keď budeš robiť v topmanagemente Towercomu ty… 🙂

    2. nem spustia to, lebo kto to bude platiť ? ? ? Jaj aj Ty ? ?

Komentáre už nie sú povolené.