Reklama

Kanály TV JOJ s HbbTV už aj na družici Astra 3B (23,5°E)

Slovenská skupina TV JOJ sprístupnila svoje hybridné vysielanie (HbbTV) ďalším divákom. Po približne roku od spustenia „červeného tlačidla“ v terestriálnom vysielaní tak môžu špeciálne internetové aplikácie využívať už aj diváci, ktorí prijímajú programy prostredníctvom družice Astra 3B (23,5°E), vrátane zákazníkov satelitného operátora Skylink.
Pokračovanie nižšie:

Pod červeným tlačidlom ponúka TV JOJ napr. službu sedemdňového archívu staníc TV JOJ, JOJ Plus a WAU. Nechýba ani funkcia TimeShift, ktorá umožňuje spätné prehrávanie programov 24 hodín dozadu. Okrem toho je k dispozícii aj aplikácia Počasie.

HbbTV pripojila TV JOJ, na družici Astra 3B (23,5°E), k programom TV JOJ HD, JOJ Plus HD, WAU HD a Rik. Technické parametre pre príjem programov môžete nájsť v sekcii Frekvencie.

Pre spustenie hybridného vysielania budú diváci potrebovať televízny či satelitný prijímač s podporou HbbTV štandardu a pripojenie k internetu. K interaktívnemu HbbTV obsahu sa divák dostane štandardne stlačením červeného tlačidla na diaľkovom ovládači.

Slovenské a české programy s aktívnym HbbTV na družici Astra 3B (23,5°E):

DAJTO HD, DOMA HD, JOJ PLUS HD, Markíza +1 HD, Markíza HD, Nova International, TV JOJ HD, WAU HD, ČT 1 HD, ČT 1 JM HD, ČT 1 SM HD, ČT 2 HD, ČT 24 HD, ČT :D/art HD, ČT sport HD, KinoSvět, ÓČKO, Prima COOL HD, Prima KRIMI, Prima Love, Prima MAX HD, Prima Zoom HD, Retro Music TV, Šlágr TV, Jednotka HD, Dvojka HD, Seznam.cz HD, Nova Sport 1 HD, Nova Sport 2 HD, RiK, Nova +1 HD, Nova 2, Nova Action HD, Nova Cinema HD, Nova Gold, Nova HD a Prima HD

Ukážka HbbTV od TV JOJ – Archív

Ukážka HbbTV od TV JOJ – Počasie

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Tu exkluzivitu hbbtv na programioch TV JOJ mohol nechat este 50 rokov. Dali to tomu kto ma najmenej zakaznikov. Na Slovensku je to tak.

    1. Vyše 30% ľudí sleduje TV z terestriálu. Tomu hovoríš „najmenej zákazníkov“? A tá rok trvajúca exkluzivita vyplývala možno z toho, že na technickej príprave HbbTV na Jojke sa podieľal Towercom, čert vie, akú mali medzi sebou dohodu… A treba povedať, že tá aplikácia funguje dosť čudne, veľmi mnohé relácie sa nedajú z toho 7-dňového archívu prehrať, hoci TV Joj na ne má práva. A niekedy si len tak zmizne 24-hodinový timeshift…

    2. koľko z tých 30% to má pripojene k netu a môže to využiť

    3. pele1: myslíš, že príjem TV cez satelit nejako dramaticky zvyšuje dostupnosť či mieru pripojenia k netu v porovnaní s divákmi, ktorí sledujú TV cez DVB-T?

    4. Ahriman:Čísla nepustia a Slovensko nie je ČR z tých 30% koľko má DVBT na hlavnom TV počet abonentov Plustelky tiež hovorí jasne.

    5. pele1: veď práve, čísla nepustia, ale žiadne si neuviedol. Ako som už písal, riešilo sa to tu vo viacerých diskusiách a článkoch, 30% je správne numero, môžeš si to vyhľadať (a nejde len o hlavný TV v domácnosti, správne si podotkol). Počet abonentov Plustelky s tým nič nemá (lebo potom by sa dal zobrať, čojaviem, trebárs počet zákazníkov Orange sat, ktorý je oproti Plustelke polovičný a argumentovať s tým, že satelit u nás využíva zanedbateľné minimum divákov – čo by samozrejme nebola pravda).

    6. pele1: a okrem toho sme odbočili od pôvodnej témy – či má pripojenie na internet väčšie percento ľudí so satelitným alebo terestriálnym príjmom. Ja by som povedal, že tam nebude podstatný rozdiel, Ty tvrdíš niečo iné, tak ma zaujíma, ako si k tomu dospel.

    7. Ahriman:polož si otázku komu dnes stačí volné dvbt a tam nájdeš aj odpoveď

    8. Napríklad dôchodcom, tí majú samozrejme pripojenie na net zriedkavejšie, ako je priemer v populácii. Alebo mladým, ktorí na lineárne vysielanie kašlú a filmy si pozrú na nete, DVB-T majú ako doplnok na správy a aby im niečo hučalo v pozadí. Ľuďom s káblovkou či IPTV, ktorí majú terestriál na ďalšom TV v domácnosti. A tak ďalej. No a teraz daj nejaké relevantné prieskumy, čo z toho zaváži viac… A ešte zober do úvahy fakt, že na vidieku je väčšie zastúpenie sat. príjmu, lebo je tam menšia dostupnosť kábloviek, IPTV, ale samozrejme aj broadband netu.

    9. Súhlasím s Pele1. Prijímať DVB-T a DVB-S je možné cez zabudovaný tuner v TV, alebo cez set-top-box (STB). Zabudovaný DVB-S tuner majú len smart TV prijímače. Takže (takmer) každý, kto prijíma DVB-S, má možnosť pripojiť TV k internetu a využívať HbbTV. V prípade DVB-T je to výrazná menšina. STB k DVB-T využívajú väčšinou majitelia starších CRT TV a tieto lacné STB neumožňujú pripojenie k internetu. Pri DVB-S príjme je podiel STB s možnosťou pripojenia k internetu a využívaniu HbbTV tiež vyšší. Už samotný fakt, že v DVB-T vysiela Joj len v SD rozlíšení, predurčuje tento spôsob príjmu len nenáročných užívateľov. Takže logicky je predpoklad využitia HbbTV v DVB-S vyšší.

    10. Milan: Tvoja úvaha by aj mala logiku, ale zabúdaš na to, koľko ľudí tu má lacné satelitné prijímače bez HbbTV (väčšina Skylink ready, tuším aj Magio a Digi boxy) a tiež na to, že je veľa ľudí s káblovkou a IPTV, ktorí majú smart TV bez toho, aby bol pripojený k satelitnej anténe. Jednoducho vychádzaš z nesprávneho predpokladu, že všetky alebo aspoň väčšina smart TV využíva sat. tuner len preto, že ho má a ešte k tomu je lavór natočený na 23,5E. Ďalšia problematická vec je, že nie každý smart TV má HbbTV (už som takých zopár videl, samozrejme ide o staršie typy – trebárs Samsung „D“, „ES“…). Ako som už napísal, je tu veľa možných faktorov, ale bez prieskumu sa jednoznačne nedá povedať, ktoré prevážia.

  2. Ako funguje to HBBTV? Treba mať k tomu aj pripojenie na internet??, Alebo to funguje aj v offline režime?, Hlavne že HBBTV na TV JOJ majú a teletext na Skylinku nemajú, kedysi to tak bolo.Má ešte zmysel teletext?, Keď v dnešnej je všetko na internete?

    1. K HbbTV nie je internet nutný, záleží od konkrétnej aplikácie … na druhej strane v našich končinách takú aplikáciu nikto neprevádzkuje, bol len nejaký krátky test.

  3. 30% to kde si nabral. To si priratal aj zakaznikov okolitych krajin. To je tak do 10% max.

    1. Jozef: už sa to tu riešilo v diskusiách aj článkoch viackrát, aj s doložením zdrojov, skús použiť vyhľadávanie. Alebo skús použiť logiku – aj v domácnostiach s káblovkou/IPTV/satelitom je dosť často na druhom-treťom TV len DVB-T príjem. Tých 30% sa nazbiera dosť ľahko. Okrem toho, odvolávať sa na malú a nereprezentatívnu vzorku, ktorú uvádzaš, je trochu mimo. A do tretice – 10% populácie (je to určite nad 30%, ale – čisto akademicky – dajme tomu) nie je málo. Je to určite viac, ako má drvivá väčšina operátorov (sat., kábel, IPTV, MMDS…) zákazníkov na Slovensku.

  4. U nas v dedine ma antenu tak kazdy desiaty dom ktory tu stoji. V ostatnych magio digi a skylink. Ked je to tak vsade tak max 10%.

    1. …..a potom su este mesta kde skoro na kazdom paneláku je spoločna antena na DVBT kde je moznost prijmu (netvrdím ze ju kazdy vyuziva). A zrazu je tych percent podstatne viac ako 10.

    2. Diváci majú väčšinou na prvom – hlavnom televízore v obývačke platené platformy napr. satelit, káblovku, ale na druhom, treťom a ďalších televízoroch majú príjem z antény alebo zo spoločnej antény STA prípadne aj spoločný SAT (v miestnostiach napr. kuchyňa, jedáleň, detské izby, hosťovské izby… ale aj hotelové izby, rekreačné zariadenia, chaty, školské a administratívne budovy, domovy, internáty, nemocnice – všade tam majú príjem cez anténu resp. STA – je to množstvo divákov). A vlastne napr. Markíza aspol. o túto sledovanosť odchodom z antény DVB-T prišli…

  5. Antenu som hodil do šrotu v maji 2006. Odvtedy mam skylink a menit nebudem. Zvykol som si na lepšie a prechadzat na SD programy nemienim. Aj ked je to zadarmo. Terestrial na SK nema buducnost. Dopadne jak vo Švajčiarsku.

    1. Veštenie z gule. Skús zostať pri vecných argumentoch. A nemôžeš súdiť podľa seba všetkých – ty si hodil anténu do šrotu a najmenej stotisíc ľudí (pravdepodobne oveľa viac) používa kartu Skylinku už len ako škrabku na okná áut od ľadu (funguje to skvele). Takže tak…

  6. Archív JOJ alebo Plustelky-OTTA je veľmi slabý.Treba na tom popracovať aby dobehli IPTV.Taká Česká televízia-to je iná káva.

Komentáre už nie sú povolené.