Reklama

AVIS šíri v Banskej Bystrici v DAB+ deväť staníc, pribudla jedna nová

Do ponuky digitálneho rozhlasového multiplexu DAB+ v Banskej Bystrici, ktorý šíri signál na kanáli 10 B (211,648 MHz), pribudlo tento týždeň nové komerčné rádio. V poradí deviatou stanicou, v multiplexe operátora AVIS, je rádio Jazz FM, ktoré sa vracia do DAB+ po približne jednom roku. Dostupné je v kvalite 128 kbps. O novinke nás informoval jeden z našich pravidelných čitateľov.
Pokračovanie nižšie:

Rádio Jazz FM spustilo vysielanie 1. júna 2018, kedy nahradilo Rádio Aktual. Vo vysielaní sa zameriava, ako už názov napovedá, na jazzovú hudbu. Rozhlasovú stanicu môžu prijímať poslucháči okrem DAB+ aj prostredníctvom analógových FM vysielačov, ako aj družice Astra 3B (23,5°E) či internetu.

Aktuálne šíri AVIS v Banskej Bystrici 9 rozhlasových staníc v digitálnej kvalite, z toho sedem od verejnoprávnej RTVS a dve od komerčných vysielateľov. Kompletný zoznam šírených staníc v DAB+ multiplexoch môžete nájsť v sekcii Vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. A v Nitre zo Zobora siri AVIS v DAB+ až 0,000000 úžasných rozhlasových staníc v nádhernej zvukovej kvalite co ocenia hlavne hifi nadšenci……
    S pozdravom…

  2. No neviem…v dnešnej dobe spúšťať DAB+ je blbosť.FM úplne postačuje-ani to nepočúvam.Rádia rôznych žánrov počúvam cez internet-HbbTV-IPTV…atď.Na DAB+ je neskoro,presne ako neskoro prišlo Blu Ray-predbehli ho pevné pamäte.DAB+ predbehli internetové siete.Nový DAB+ prijímač určite nebudem kupovať: je to výstrel do tmy.

    1. Vidíš, a predsa Blu-ray ešte nevyhynulo. A internet ešte nie je všade bezproblémovo dostupný a ešte aj tam, kde je, je často s dátovým obmedzením, takže FM rádiá a DAB+ majú svoj zmysel. Keďže FM pásmo je preplnené, aj DAB+ sa ešte chvíľu uživí. Pre Teba asi fakt nemá zmysel investovať do prijímača, keď Ti vyhovuje dostupnosť internetových rádií, ale nie každý je na tom rovnako ako Ty.

  3. Všetko o com píšeš je distribúcia cez internet. Treba nejakú nezávislú platformu od netu. Aj keď aj dab môže pozivat na distribúciu obsahu do vysielačov aj INTERNET alebo LL alebo privátne siete,no a nie v každej situácii máš net k dispozícii pre využitie zrovna na počúvanie rádia. Z FM na DAB existujúce stanice nechcú prejsť kvôli väčšej konkurencii pre obsadene FM pásmo a dostatok kapacít v DAB.
    V severských štátoch,anglicku,nemecku aj čuduj sa svete aj v ČR to ide len u nás nie…. 🙂
    Hlave že v BB ma AVIS aj twrcm každý vysielač a pritom sú už jedna firma.

    A v Nitre to AVIS takto doavisoval……

  4. Avis v Nitre z vysielača Zobor ukončil DAB+ vysielanie 2.7.2018. Odvtedy z tejto kóty DAB+ už nie je vysielané. Licenciu na vysielanie mal do 30.4.2019. Bol by som veľmi rád, keby o licenciu na DAB vysielanie zo Zobora požiadal Towercom.

    1. Otázka znie: len kto to bude platiť, lebo celoplošné stanice sa nehrnú do DAB+ kvôli možnému zníženiu počúvanosti, detto je to v Austrii: lupa.cz/clanky/celoplosna-sit-dab-v-rakousku-se-blizi-lidri-trhu-v-ni-nebudou/

  5. Nevidím význam preklápania FM do DAB+. Je rok 2019-TV frekvencie sa idú uvolniť pre 5G.Naozaj musíme budovať DAB+ v dobe WiFi a vysokorýchlostného internetu?Na trhu je v ponuke veľa WiFi rádio-prijímačov,doba sa zmenila.

    1. hmm nevidíš … ak chceš vidieť a vedieť doštuduj si tému broadcast/multicast/unicast

    2. @FTTH: aj Ty si asi jeden z tých, čo poznajú len (veľko)mestské prostredie, kde je WiFi a LTE na každom kroku. Ale nie všade je to tak. Okrem toho, ako správne naznačil mico, tento typ vysielania dosť zaťažuje dátové siete a DAB+ (ešte viac DVB-T/T2, DVB-S/S2…) je spôsob, ako sa tomu vyhnúť.

  6. Avisu, s.r.o. bolo Telekomunikačným úradom predĺžené povolenie na T-DAB vysielanie z kóty Nitra Zobor do 30.4.2020. Zatiaľ ale DAB+ vysielač zo Zobora mlčí od 2.7.2018.

Komentáre už nie sú povolené.