Reklama

Poľský DVB-T MUX 8 sa rozšíril o dva nové programy

Od 22. decembra sú dostupné v poľskom DVB-T multiplexe 8 (MUX 8) dva nové programy, z toho jeden vo vysokom rozlíšení (HD). Naši severní susedia tak môžu prijímať voľne cez anténu už aj TVP Sport HD a po niekoľkých mesiacoch opäť aj TVP Rozrywka. Oba programy prevádzkuje tamojší verejnoprávny vysielateľ TVP, ktorý tak aktuálne šíri v tamojšom DVB-T celkovo desať kanálov, jeden v MUX 1, sedem v MUX 3 a po novom dva v MUX 8.
Pokračovanie nižšie:


Multiplex 8 je dostupný v Poľsku od roku 2016. Všetky vysielače šíria signál vo VHF pásme, jeho prevádzkovateľom je operátor EmiTel. Doteraz boli súčasťou tohto multiplexu iba programy Zoom, Nowa, Metro, WP a niekoľko test kanálov.

Celkovo sú dostupné u našich severných susedov štyri celoplošné multiplexy, vďaka ktorým môžu sledovať diváci až 29 televíznych staníc. Všetky vysielajú voľne a v kompresnom formáte MPEG-4.

Iba terestriálny signál prijíma v Poľsku viac ako 1/3 všetkých domácností. Takmer 6 miliónov domácností má vo svojich domoch signál z DVB-T a z toho viac ako 4,5 milióna prijíma iba programy z DVB-T.

Zoznamy nielen poľských DVB-T vysielačov môžete nájsť už tradične v sekcii Vysielače. Nechýba tam tiež aj ponuka jednotlivých multiplexov.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Treba už len dúfať,že RTVS dodrží sľub a obnoví na budúci rok 2020 športový kanál STV3,ktorý sa má šíriť voľne v DVB-T,už len v HD rozlíšení.

    1. No ešte to by akurát tak chýbalo. Ani Dvojku nevedia rozbehnúť na 24 hodín denne, v noci je tam monoskop. Ešte aby si tak rozfašírovali rozpočet nákupom drahých športových práv a zbohom aj ostatné 2 verejnoprávne programy – bude na nich monoskop 18 hodín denne a k tomu aj koncesionárske poplatky stúpnu. Namiesto Trojky nech dajú kvalitné dokumentárne a vzdelávacie programy na Dvojku, tak, ako to má ČT 2, nech ich v noci reprízujú a nech hodia viac kvalitných filmov na Jednotku.

    2. Trojka naozaj netreba ,stačí vybrať kvalitnejší obsah programu ako píše cpt.Čt vie zaradiť dokumentárne programy na dvojke aj u nas by sa to hodilo.Keby sa Rtvs rozšírilo ešte o jeden program tak koncesie sa navýsia raz toľko.

  2. Tak máme nový rok a na promo pozícii v DVB-T sa objavila Prima plus Promo.

Komentáre už nie sú povolené.