Reklama

V ČR dokončili výstavbu DVB-T2 siete PS12, súčasné DVB-T začnú odpájať v roku 2019

České Rádiokomunikácie (CRA) dokončili v susednej Českej republike výstavbu základnej prechodovej DVB-T2 siete PS12. Podľa operátora dosahuje aktuálne nová prechodová sieť pokrytie 99,6% domácností. Poslednými spustenými vysielačmi boli Kleť a Mařský vrch, ktoré šíria signál na 27. kanáli. Okrem toho budú postupné aktivované aj nové dokrývače Zdíkov, Loučovice, Volary a Týn nad Vltavou, ktoré posilnia signál v oblastiach s nedostatočným signálom.
Pokračovanie nižšie:


Pozemné digitálne televízne vysielanie je najvyužívanejšou platformou príjmu televízie v Českej republike, ale aj v Európe. Len v ČR ho využíva takmer 60% divákov. Pre divákov je to jediný spôsob, ako môžu televíziu prijímať bezplatne a vďaka prechodu na modernejší spôsob vysielania budú môcť využívať napríklad prístupy do televíznych archívov, videá na želanie a mnoho ďalších interaktívnych služieb. Aktuálne sme dokončili výstavbu hlavných vysielačov prechodovej siete a do konca tohto roka spustíme všetky dokrývače, ktoré zabezpečia pokrytie aj v odľahlých oblastiach Českej republiky. Zároveň intenzívne pripravujeme naše vysielacie siete na finálne prechod tak, aby všetko prebehlo hladko a bez problémov“ hovorí Martin Gebauer, generálny riaditeľ CRA.

V ČR sa tak už diváci môžu pripravovať na prechod zo súčasného DVB-T na nový vysielací štandard DVB-T2. Pripomeňme, že okrem PS12 sú v prevádzke ešte aj ďalšie dve prechodové DVB-T2 siete PS11 a PS13.

S vypínaním DVB-T začnú naši susedia už v novembri 2019, teda približne o rok. Podľa harmonogramu má byť posledný DVB-T vysielač odpojený najneskôr v júni 2020. Do tej doby musia všetci diváci prejsť na nový vysielací štandard. Všetci tak budú potrebovať už zariadenia s podporu DVB-T2 a kodeku H.265/HEVC.

Podľa posledných prieskumov je už štvrtina českých domácností vybavená DVB-T2/HEVC prijímačmi. Najjednoduchším a najlacnejším spôsobom pre zachovanie bezplatného terestriálneho príjmu je obstaranie si nového set-top-boxu, ktorého cena začína na 550 Kč (21,21 €).

Lákadlom na prechod majú byť všetky HD programy od tamojšieho verejnoprávneho vysielateľa (ČT 1 HD, ČT2 HD, ČT 24 HD, ČT Sport HD a ČT:D HD/ČT art HD) , ktoré sú šírené v Prechodovej sieti 11, či komerčných vysielateľov Prima Comedy Central HD a JOJ Family HD, ktoré v súčasnosti vysielajú v Prechodovej sieti 13. Zoznam šírených programov vo všetkých prechodových sieťach nájdete v sekcii Vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. U nás na Slovensku zacnu s odpajanim v 2029. Uplne to staci. Kazda domacnost uz bude mat tv s DVB T4.

    1. Len hejtuješ a ani nevieš ako blízko si k pravde, akurát DVB-T4 nebude (a nebude ani DVB-T3)

    2. pri perspektívnych krokoch Towertrollu bude v 2029 analóg

  2. Na Slovensku v polovici roku 2020 na vysielačoch ktoré vysielajú od kanálu 50 po k60. Tam by sa už spustil dvb-t2 hevc. Otázka je či komplet už všetky z daného vysielača alebo iba daný multiplex ktorého sa to týka. Lebo podľa všetkého sa to dotkne takmer každého vysielača okrem Žiliny.

    Najlepšie by bolo ak by uz pustili na finálnych kanáloch hevc vsetky plánované siete. No a súbežne vysielanie 2 až 4 týždne. Aspoň plustelka môže preklopiť kanály do HD

    1. Aj rakusania maju T2 a neriesia HEVC. Ocakavam rovnaky scenar u nas.

    2. Netreba mať veľké očakávania … okrem veľkých čachrov s kanálmi (budú sa prelaďovať aj tie čo netreba, teda 21~48) sa preklopí do DVB-T2 len MUX1, VPMUX a 2.MUX zatiaľ ostanú v DVB-T.

    3. To vlnove pasmo co spominas sa musi uvolnit mobilnej tel.sieti.

    4. Anton: on asi myslel prechodové MUX-y, v r. 2020 by to ešte šlo aj na kanáloch 50 až 60. Toto pásmo sa má uvoľniť pre 4G/5G siete až neskôr.

  3. Pomali sa môžeme pripraviť na spoplatnenie dvb t, ako v Rakúsku a neviem či to nechcú urobiť aj v Česku, uvidíme?

    1. .. ako si prisiel na to, ze v Rakusku je to spoplatnene ? Zaujimave, ze ja mam Rakusanov od momentu kedy preklopili system na T2 a cele co bolo treba je kupit si kartu a zaregistrovat si ju (priamo v obchode).

  4. Že vraj Skylink sa chystá do Českého DVB-T 2 , písala o tom konkurencia v Česku , že vraj chce spustiť platený balík programov , veď Skylink bol proti koncom DVB-T 2 , Tak načo sa do toho púšťajú? ,

    1. Ak by sa náhodou Nova rozhodla nasledovať Markízu, aby to boli oni, čo budú inkasovať … v Belgicku sa im to podarilo – VRT odišla z DVB-T a následne sa objavila spoplatnená v AntenneTV by TVVlaandren(M7)

    2. Ještě mi prosím napiš kdo by platil za reklamní odpad? Určitě ať se nova , prima , a Barrandov zakodují. Osobně budu rád když se zakodují a zmizí tím pádem spousta reklamních kanálu !!! Stejně nic zajímavého nedávají a pro M7 grup to bude aspoň rána pod pás ale stejně si myslím že nedostanou kmitočty protože vysílání v dvb-t konci 2020 a pak bude jen dvb-t 2 a max 4 multiplexy a jestli se jim bude dařit tak max v Praze protože tam jsou přivandrovalci a vypatlany lidi a ti rádi zaplatí za něco co v normálním životě nevyuzijete jen kvůli časově tísni. Jinak osobně mi bude stačit SD na ty jejich stále se opakující seriály a filmy. Jsme moc náročný a ten kdo chce kvalitu si určitě najde alternativu jinou než pozemák.

    3. Ano,v Praze již SKY LINK testoval a chce vstoupit do DVB-T2.Ještě před testem SkyLinku se testovalo vysílání zaniklé GALAXIE SPORT přejmenované na NOVA SPORT.

  5. Ide niekomu visielac Žilina hradisko 25k ( možno už skončila životnosť visielaca hlavne tento týždeň raz ide raz nejde )

    1. To samé PARDUBICE TKB-27.kanál,ovšem jeden kilowatt-šel mi a vypotratil se…

    2. Pre skratek:

      Po napadaní snehu a mrznutí sa zhoršil (znížil) signál na K27 v Prešove hlavne na východ a juhovýchod, pridaj týmto smerom výkon.

    3. Na k27 v PO som žiadne problémy nezaznamenal, ani na V a JV. Možno sa iba na krátku dobu vďaka počasiu zlepšil príjem z Kráľovej hole na rovnakom kanáli a tým KH zarušila Šibenú horu. To by zodpovedalo aj tomu východu až juhovýchodu PO, kde je signál z KH oveľa silnejší, než v iných častiach mesta.

  6. Protože nechtějí mít konkurenci s jinou placenou službou,tak chtějí jednat za včasu a je to logické, já jsem už o tomhle věděl dopředu. V Praze v r. 2015 testovali v pozemním 4. multiplexu 2 kódované programy(Joj Cinema a Filmbox) které šly odkodovat stejným Skylink satelitním modulem, takže už měli v plánu o placený multiplex dávno.
    V Říčanech vysílá na 2 kanálech placená televize Freedom TV a pokrývá část východu Prahy, já ji přijímám a Praze 9. A schválně si najdi článek, myslím z R. 2016 že po přechodu do dvbt-2 mají v plánu spustit až 50 vysílačů po celé ČR. (a mají v nabídce všechny HBO v HD a za dobré ceny)
    Takže je logické, že skylink nechce mít ji konkurenci

  7. Tady je ten článek o placene televizi Česku
    https://www.lupa.cz/clanky/freedom-tv-po-roce-2017-chceme-mit-v-republice-padesat-dvb-t2-vysilacu/

Komentáre už nie sú povolené.