Reklama

Nevyhovuje vám nové poradie kanálov od DIGI TV či Magio Sat? Môžete si ho zmeniť

Po poslednej aktualizácii programovej mapy, v dodávaných satelitných prijímačoch od DIGI TV, sa viacero zákazníkov sťažuje na nové usporiadanie staníc. Satelitný operátor totiž zmenil poradie väčšiny televíznych kanálov, a to sa užívateľom nepáči. Svoje obľúbené programy majú totiž na úplne nových predvoľbách. Podľa samotnej DIGI TV má byť dôvodom veľkého presunu kanálov, v dodávaných boxoch, príprava na ďalšie rozširovanie ponuky, ako aj prechod z SD na HD.

U väčšiny dodávaných set-top-boxov priamo od operátorov, ktoré sú dostupné na našom trhu, poradie kanálov v hlavnom zozname, bohužiaľ nie je možné meniť. To je aj jeden z dôvodov, prečo niektorí preferujú skôr vlastné zariadenia. Platformy Magio Sat a DIGI TV sú však výnimkou a ponúkajú užívateľom aj možnosť si spraviť svoj vlastný tzv. setting a to bez potreby zdĺhavého vytvárania obľúbených zoznamov. Nie všetci zákazníci však o tejto možnosti vedia, preto som sa ju rozhodol bližšie predstaviť.
Pokračovanie nižšie:


Poradie kanálov v dodávaných satelitných prijímačoch je možné veľmi jednoducho zmeniť pomocou špeciálnej webovej aplikácie, ktorá je dostupná nielen pre zákazníkov DIGI TV či Magio Sat, ale aj českých platforiem T-Mobile Sat a DIGI TV CZ.

Musím však zdôrazniť, že poradie kanálov, ktoré si pomocou webovej aplikácie vytvoríte, nie je natrvalo. Bude platiť iba do najbližšej aktualizácie. Po aktualizácii bude preto nutné si opäť programy zoradiť nanovo. Možno sa vám to bude zdať postavené na hlavu, má to však svoje opodstatnenie. Pri novej aktualizácii sa môžu zmeniť parametre programov, môžu pribudnúť nové a preto by už ten doterajší setting nemusel byť aktuálny. Chýbali by tam nové programy a niektoré by z dôvodu zmeny parametrov nefungovali. Preto je potrebné si opäť vytvoriť nový setting. Po aktualizácii však podľa mojich skúseností odporúčam počkať minimálne dva dni a až potom si vytvoriť nový zoznam staníc. Dosť často stáva, že aktualizácia prebehne v jeden deň aj dva krát, prípadne ešte na ďalší deň. Dôvodom môže byť, že operátor nášiel v zozname nejakú chybu a preto vydá takto krátko po sebe dve aktualizácie. Nie je to samozrejme vždy, ale stáva sa to.

Ako si vytvoriť svoje vlastné usporiadanie staníc

1. Je potrebné navštíviť špeciálnu stránku www.chcemtotakto.sk a vybrať operátora (DIGI TV, Magio Sat, DIGI TV CZ či T-Mobile Sat CZ).

2. Po výbere operátora si teraz označíme všetky programy, ktoré nás zaujímajú, respektíve, ktoré chceme mať v našom zozname a klikneme na tlačidlo „Pokračovať na usporiadanie staníc“.

3. Teraz si môžeme usporiadať vybrané programy podľa vlastnej chuti a dokonca aj vybrať čísla pod ktorými budú stanice dostupné. Po dokončení klikneme na tlačidlo „Pokračovať na typ STB prijímača“.

4. Pri tejto voľbe si musíme vybrať typ prijímača, ktorý máme od operátora, a pokračujeme na jeho základné nastavenia.

5. V tomto kroku si nastavíme jazyk hlavného menu set-top-boxu a DiSEqC porty. DiSEqC porty využívajú zákazníci v napr. v bytových domoch v prípade, že majú v rozvode viac družíc. Pokiaľ máte parabolu iba na jednu družicu, môžete tuto voľbu nechať na „Vypnutý“.

6. Teraz si môžeme stiahnuť náš vytvorený setting do PC. Ešte predtým však aplikácia umožňuje zadanie emailu pre zasielanie noviniek, to však môžeme ignorovať a pokračovať na ďalší krok stlačením na zelené tlačidlo „Stiahnuť kanálovú mapu“.

Ak už máme stiahnutý setting v PC, môžeme prejsť do poslednej fázy a tou je prenesenie všetkých údajov do nášho set-top-boxu.

Stiahnutý setting, je potrebné rozbaliť a následne nakopírovať s celým priečinkom do hlavného adresára nášho USB kľúča, ktorý musí byť naformátovaný systémom FAT32. Priečinok je pomenovaný podľa typu nášho set-top-boxu, teda buď NA1170, alebo KSTB2046. Pre istotu si ešte môžeme overiť, či sa v danom priečinku nachádzajú aj nejaké súbory, mali by tam byť dva. Ak máme zložku aj so súbormi už nakopírované na USB kľúči, môžeme ho bezpečne odstrániť z nášho PC a vložiť do zapnutého set-top-boxu. Ten si následne setting stiahne v priebehu pár sekúnd. Pokiaľ by sa tak nestalo, je potrebné vyskúšať iný USB kľúč. Mne osobne sa totiž tiež poradilo aktualizovať kanálovú mapu až s druhým typom USB kľúča.

Pokiaľ by sme chceli vrátiť kanálovú mapu od operátora, môžeme tak urobiť výrobné nastavenia a všetko sa vráti do pôvodného stavu.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Doplnim autora este v tom, ze ak chcete mat v rastri aj „neoficialne stanice“ typu Barrandov, ci Prima Comedy Central, je potrebne v hornej ponuke zakliknut polozku EXPERT. Radenie je trochu komplikovane a zdlhave, odporucam pouzivat prehliadac, ktory si pamata cookies, aby pri dalsej zmene nebolo treba nahadzovat vsetko nanovo. A (zatial) pri tejto forme zoradenia stanic nie je mozne naladit satelitne radia, tie funguju len pri novom tovarenskom nastaveni alebo zoradeni stanic priamo v ramci STB v polozke Oblubene.

    1. Prosim vas, tie „neoficialne stanice“ v ramci Digi Slovakia funguju?

  2. Ja to mám usporiadané medzi obľúbené , ale aj tak by to mohli nejako logicky usporiadať , slovenské, české, filmové, športové, detské, dokumentárne a ostatné

  3. Dobrý článok! Tá webová aplikácia je skvelý nápad. Možno by zniesla aj malé vylepšenia, napríklad pridať možnosť zoradenia sat. rádií (ako píše nick ‚hemendex‘) a možnosť importu predtým vytvoreného settingu zo súboru, aby ho nebolo potrebné vytvárať celý nanovo po vymazaní / expirácii cookies. Prípadne by to mohli autori upraviť do formy standalone aplikácie.

  4. Úžasné, geniálne, neuveriteľné!!! Pohodlne ukladať a ladiť stanice podla seba som mohol už pred xy rokmi na dnes už bezcenných esdéčkových sat.prijímačoch.Za toto nikdy nechcem používať prijímače od operátorov, to by bolo za trest. O sat tuneroch vo viacerých tv ani nehovorím.

    1. Veru, na TV so vstavanými sat. tunermi je to úplné zúfalstvo. Ešte som nevidel TV, ktorá by zoradenie / triedenie programov mala vyriešené aspoň trochu rozumne. Často sa nedajú ani len mazať stanice zo zoznamu.

  5. romannitra : načo potom čitaš take članky a diskusie čo sa ta netykaju kedže nikdy nechceš použivat primače od operatorov ,stracaš čas ,či ty asi ani nemaš včo ine robit ,hmm

  6. V dnešnej dobe tak zaťažovať užívateľa- nesúhlasím a nechápem!!!

  7. nechapem ja mam dva stb od telekomu magio sat a mam kanaly usporiadane podla seba filmove dokumentarne pre deti atd. aj podla cisla napr. 1. stv1 2. ct1 3. hbo….. mozno ze som ten clanok zle pochopil.

  8. uz len to statisticky preniest do ich systemu , a vyrobne nastavenia radenia programov radit podla oblubenosti u uzivatelov

    1. To by musel byť veľmi sofistikovaný algoritmus, čo by toto vyhodnocoval… Lebo pri príliš jednoduchom riešení – napr. určenie štatisticky priemernej pozície jednotlivých staníc v ľubovoľnej väčšej množine settingov – by z toho zaručene vznikol strašný galimatiáš (asi ako moja predošlá veta :-D). A nepomohlo by ani keby sa rátal medián alebo modus namiesto aritmetického priemeru.

  9. Prečo toto, veď si to usporiadam podľa seba v obľúbených

  10. Mne to nefunguje uz skusal 3 rozne kluce a vzdy naskočí na obrazovke prehrať média.Viete poradiť?Mám Magio sat

  11. Zdravim, uvažujem nad prechodom do Digi tv , mám tv Philips so vstavaným sat.tunerom a neviem či si vybrať CA modul alebo STB . Niečo som našiel o CA modeloch pre LG a Samsung tak neviem , pri STB by zas pribudla ďalšia krabička a ovládač. Alebo funguje CA modul aj v inych značkách bez problémov ? Keď tu teraz čítam o triedení programov tak neviem.

  12. Niektoré TV sú ešte horšie ako boxy od DIGI. Pokiaľ nechceš každý mesiac prelaďovať, alebo sa tomu veľmi nerozumieš, zober si ich box.

  13. Ahoj. Mne to funguje len minutu. Potom nabehne modre okienko „Programy sa aktualizuju“ a vsetko sa nastavy naspat. 🙁

    1. Skus vypnut v nastaveniach automaticku aktializaciu.

    1. Jedine co ma napada je, ze nemas uz aktualny setting. Daj vyrobne nastavenia, sprav si novy setting cez web a nahraj do prijimaca.

  14. Mne neide spustiť danú stránku „chcemtotakto“, zobrazí sa mi okno s nápisom „Táto stránka nie je dostupná pre mobilné zariadenia“.
    Aj keď som pri stolovom PC. Už som četoval aj s Digi, sľubil že sa mi ozve
    keď zistí v čom je problém ale už týždeň prešiel a nehlási sa !?
    Skúšal som to aj u susedy a stále len to isté zobrazenie !!!
    Ďakujem

Komentáre už nie sú povolené.