Reklama

DAB+ zo Zobora je mimo prevádzky už niekoľko mesiacov

Digitálne rozhlasové vysielanie v štandarde DAB+ nie je možné prijímať z vysielača Nitra – Zobor (horná stanica lanovky) už viac ako dva mesiace. Rozhodli sme sa preto o vysielači, ktorý šíril signál na kanáli 10C (213,360 MHz), zistiť aktuálne informácie. Dočkajú sa poslucháči v blízkej dobe vôbec opätovného spustenia DAB+ zo Zobora?
Pokračovanie nižšie:


Hlavným dôvodom, pre ktorý je DAB+ vysielač momentálne neaktívny, je neplatné povolenie. AVIS mohol prevádzkovať vysielač iba do konca júna 2018 a nové povolenie mu zatiaľ pridelené nebolo. „Spoločnosť AVIS požiadala o povolenie, v súčasnosti prebieha správne konanie o udelení povolenia,“ uviedol pre portál SatelitnáTV.sk Roman Vavro, tlačový hovorca Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ).

Okrem neplatného povolenia rieši však operátor aj nie príliš veľký záujem zo strany samotných vysielateľov. Rádiá sa do novej technológie totiž vôbec nehrnú. Spomeňme, že AVIS má DAB+ vysielač aj v Banskej Bystrici, ktorý je aktuálne tiež už mimo prevádzky.

V súčasnosti tak DAB+ vysielače prevádzkuje na Slovensku iba Towercom a to v Bratislave, Žiline, Banskej Bystrici, Košiciach a v Dunajskej Strede. Zoznamy nielen DAB+ vysielačov môžete nájsť v sekcii Vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Autor na začiatku dáva otázku.

    Dočkajú sa poslucháči v blízkej dobe vôbec opätovného spustenia DAB+ zo Zobora?

    Autor by mohol zistiť nejakú relevantnú odpoveď.

    Pekný deň.

  2. Mohla by prísť na trh konečne nejaká nová rádiokomunikačná spoločnosť, ktorá by prevádzkovala DAB+, DVB-T, DVB-T2, FM.

    1. Máš skvelý podnikateľský zámer. Držím Ti palce. Smelo do toho!

  3. V Nitre sme po dvoch rokoch opäť bez signálu Devínu a Rádia FM. Ako to, že SRo nemá u týchto staníc v FM alebo DAB pokrytú lokalitu so 100 000 obyvateľmi mi je záhadou.. Doteraz pokrytie signálom Devína a Rádia FM suploval aspoň Avis v DAB. Ale už vyše dvoch mesiacov je ticho.. SRo určite o nepokrytí signálom Nitry nemá žiadne vedomosti a Towercom spúšťa DAB vysielanie týchto programov, ktoré sú šírené v tých istých lokalitách aj na FM. Nitra by bola povdačná aspoň za DAB.

    1. Do Nitry nezasahuje z týchto FM vysielačov signál?:

      Devín: 94,6 MHz Nové Zámky, 106,2 MHz Štúrovo, 102,6 MHz Sitno

      Rádio_FM: 102,8 MHz Nové Zámky, 103,7 MHz Štúrovo

    2. Signál Devínu a Rádia FM dorazí tak po okraj Nitry aj zo silnějších vysielačov (Kamzik, Javorina, Sitno). Mesto je v takej malej kotline, tak sa o príjme nedá hovoriť. Situáciu so signálom riešil práve DAB vysielač Avisu zo Zobora, lenže onemel..

    3. Nechce sa mi verit, ze by nebol signal z Kamzika v NR. Pobehaj po byte s radiom, alebo si daj externu antenu a mas pokoj.

    4. V prípade stacionárneho príjmu ide Rádio Devín v Nitre na frekvencii 12363 MHz. Príjem je čistý – bez rušenia a vo vyššej kvalite ako DAB+.

    5. V prípade, že nie je požadovaná tak vysoká kvalita zvuku ako na frekvencii 12363 MHz, je možné Devín prijímať po 18:00h aj na frekvencii 1098 kHz. Vysielač je vzdialený iba 8 km od centra mesta, takže príjem je stabilný a silný.

    6. V Nitre slabý signál Devínu z Kamzíka, ktorý siaha tak po okraj mesta na frekvencii 104,4 MHz je čiastočne rušný silnejším signálom miestneho vysielača na Klokočine pre Rádio Jazz na frekvencii 104,1 MHz. O satelitnom aj internetovom vysielaní SRo viem a v núdzi ho aj používam. V princípe ide o to, že bežný človek v Nitre, tak ako moja mama v mestskej bytovej zástavbe nemá šancu sa po vypnutí DAB zo Zobora k Devínu dostať.

    7. V Nitre mali byť dávno FM bubláčiky pre rádio _FM a Devín. Stačí 50 W podobne ako Fun radio. V okolí mesta je príjem týchto staníc bez problémov. V aute mi ide v pohode aj 89,3 z BA pri rádiu _FM po celom meste. Verím však, že v zástavbe je to už problém. Devín som neskúšal.
      DAB+ by tam mal spustiť Towercom a bude pokoj. Kludne aj presunúť vysielač z D. Stredy, kde je duplicitný voči Bratislave.

  4. Takto vypada podpora dab na Slovensku.

    Zacne vysielat vysielac,posluchac si kupi dab radio.povie si super, konecne sa da aj DEVIN JUNIOR LITERA PYRAMIDA chytit v NR bez netu.Hoci kvalita nebola bohvieaka ale hralo to,alebo hovorilo to ovela lepsie ako hralo pri tych kodekoch bitrateoch.
    No a potom sa to vypne bez toho aby boli posluchaci informovani ci sa to este vobec zapne.
    Preco npr nesla vo vysielani mesiac dopredu nejaka hlaska npr: MY MGMT AVSU ALEBO TOWEROMU SME NESCHOPNI VAM ZABEZPECIT KONTINUALNE VYSIELANIE A V PRVOM RADE
    KASLEME NA VAS POSLUCHACOV.
    Ved termin dokedy je platna licencia je znamy uz od jej udelenia.

    1. Keby vysielali vo verejnoprávnom DVB-T muxe len HD stanice bez SD, tak by bolo miesto aj pre 9 rozhlasových staníc.

  5. Už to tu zaznelo:Nie je záujem rádií o túto technológiu.Máme dobu internetu.

    1. Nie každí má/chce internet počas cestovania, napríklad v aute apod.

  6. Sme na Slovensku čo ine čakáte. Každý chce len prachy bez roboty.Že towercom.

  7. Typické využitie DAB+ a DVB-T(2) je pri mobilnom príjme – autá, vlaky, autobusy. Bohužiaľ takéto využitie nájdu tieto technológie povedzme v Japonsku, ale nie na Slovensku. Na Slovensku je to proste tak. A v našom prípade sa nemôžeme vyhovárať na terén, ktorý nie je extrémne hornatý ako vo Švajčiarsku, kde DVB-T odpískali podľa mňa najmä kvôli neporovnateľne vyšším nákladom na pokrytie hlbokých dolín. Podobný problém s pokrytím riešili Japonci už pred mnohými rokmi a experimentovali so satelitným príjmom v autách. Špeciálna plochá anténa, ktorá bola schopná prijímať signál z viacerých pozícií naraz bola integrovaná v streche auta. Neviem ako tie testy dopadli, ale potom som o tom už nikde nečítal. Pre stacionárny príjem (najmä v centrách miest) je výhodnejší internet – má neprekonateľnú ponuku staníc, prípadne kto si potrpí na lepšiu kvalitu zvuku, tak dobrou alternatívou je aj satelit (kvalita ale iba niektorých staníc + šírka ponuky staníc). DAB+ bude úspešné za predpokladu rozšírenia ponuky staníc, rozšírenia prijímačov a rozšírenia pokrytia. Odhadujem to na cca 5 rokov, kým sa o tom bude dať diskutovať ako o reálnej alternatíve k ostatným spôsobom príjmu.

    1. Tie ploché antény sú phased array antennas. V armáde sa táto technológia využíva bežne už dlhé roky, ak nie desaťročia (radary…), ale pre komerčné použitie zatiaľ nevyhovuje. Kvôli cene a potrebe častej kalibrácie. Je to stále hudba budúcnosti, ale takto to bolo spočiatku aj s GPS a pod.

    2. A taktiež nie je výhodné púšťať všetky video dáta cez net. V našich podmienkach, kde má mnoho ISP kadejaké FUP a agregácie schované na spodku zmlúv a VOP (drobné písmenká! Kto to číta? Priznajte sa všetci traja!) je dobré mať tento typ dát, ktorý najviac zaťažuje siete, vyhodený na broadcast službu, ktorá ich distribuuje oveľa efektívnejšie, než TCP/IP. Čiže na satelit a DVB-T/T2.

    1. Tomuto druhu komentárov nerozumiem. Keď ti to nevyhovuje, nemusíš to využívať, ale niekomu sa to možno hodí do krámu a nikomu to neškodí – tak načo táto zlomyseľnosť?

    2. asdfg,
      tu platí pre toho „nad“ Tebou to „staré“ a klasické „omen nomen“. 😉

  8. Napísal som hovorcovi TU, aby nás informoval, aká je budúcnost vysielača DAB+ Zobor. Ak mi odpovie, budem infomovať širokú verejnosť na radia.sk

  9. V mestách, kde je kvôli výstavbe problematický príjem treba mať vedľa hlavného vysielača aspoň dva (lepšie tri) lokálne vykrývače, ktoré zabezpečia stabilný príjem z optimálneho smeru.
    Ak už z Vás niekto cestoval s autom po Slovensku a chcel počúvať klasické FM vysielanie, iste vie, že s kvalitným príjmom to už nemá nič spoločné. Jednoducho vysielače už nemajú ten výkon, ako voľakedy.
    Ak teda ide prevádzkovateľom rádiového vysielania o efektivitu, treba sa zamerať na DAB, pretože pri tomto spôsobe prenosu kvalita posluchu nejde na úkor sily signálu, samozrejme aj toto má istú hranicu, ktorú treba dodržať.
    Myslím si, že aby sa to už konečne preklopilo do DAB, bude to chcieť oveľa vážnejší záujem zo strany prevádzkovateľov rádiového vysielania, ako nejaké „pokusné vysielanie“.
    Bude nutné určiť dátum, po ktorom sa budú rádiá vysielať už iba v DAB. Tento termín je však zatiaľ neznámy.

Komentáre už nie sú povolené.