Reklama

ČR: HD programy Novy a Primy nebudú v DVB-T2 zadarmo

U našich susedov v Českej republike sú aktuálne spustené tri celoplošné prechodové DVB-T2 multiplexy (PS11, PS12 a PS13), ktoré šíria viac ako 30 televíznych kanálov v najnovšom kodeku H.265/HEVC. Všetky vysielajú síce nekódovane (FTA), no iba v štandardnom rozlíšení (SD). Výnimkou sú kanály verejnoprávnej televízie (ČT), ako aj JOJ family HD, Prima Comedy Central HD a niektoré regionálne TV. Ponuka voľných HD programov tak nemusí byť pre divákov lákavá, a zdá sa, že tomu inak nebude ani v budúcnosti.
Pokračovanie nižšie:


Zástupcovia oboch najväčších komerčných vysielateľov Nova a Prima jasne dávajú verejnosti najavo, že nechcú šíriť svoje programy vo vysokom rozlíšení zadarmo. Po káblových, IPTV či satelitných operátoroch, sa to tak dotkne aj terestriálneho vysielania. Posledne o tom informovali obaja generálni riaditelia na minulotýždňovej konferencii Digimedia 2018, ktorá sa konala na Kavčích horách. Píše tom portál Digitálni Rádio.

Vyzerá to tak, že HD stanice najväčších komerčných vysielateľov nebudú môcť sledovať zadarmo v terestriálnom vysielaní ani diváci v ČR, kde prijíma programy cez túto vysielaciu technológiu až približne 60 % divákov.

Aktuálne však neexistuje v ČR žiadna terestriálna platforma a vyzerá to tak, že v blízkom čase ani nevznikne. Ak by nakoniec aj vznikla, je otázne, či budú vôbec ochotní českí diváci za HD programy komerčných vysielateľov v terestriálnom vysielaní platiť. Mohla by totiž nastať situácia, kedy by diváci zostali len pri bezplatnom vysielaní, alebo rovno prejdu ku IPTV, káblovým, či satelitným operátorom, vzhľadom k tomu, že budú ponúkať oveľa viac programov.

Platené terestriálne platformy už fungujú vo viacerých štátoch Európy, ktoré už využívajú štandard DVB-T2, vrátane Slovenska. Spomenúť tak môžeme slovenskú Plustelku, rakúsku Simpli TV či nemeckú freenet TV.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. za reklamný odpad platiť ,to teda nikdy!!!existujú aj iné možnosti ako si zaobstarať bezplatbný príjem programov,a nie tým nenažrancom platiť za reklamný program prerušovaný filmami…

    1. …. ktorym nenazrancom? … neplatit za odpad a zaroven si ten odpad ides hladat inde a zadarmo aby si ho mohol pozerat?

    2. sdfg: 1. Peter nepísal, že si zaobstará bezplatný príjem TÝCH ISTÝCH staníc, ktoré označil ako reklamný odpad. 2. Pointa by sa dala sformulovať aj tak, že kým tieto TV vysielajú zadarmo, tak si môžu dovoliť vysielať aj odpad – lebo je zadarmo. Ale ak chcú vysielanie spoplatňovať, musia za to ponúknuť aj nejakú protihodnotu. 3. Bude to ešte sranda v tej ČR, keďže ľudia nakúpili set-top boxy s podporou DVB-T2 a HEVC, z ktorých drvivá väčšina nemá CI slot ani čítačku kariet. Neviem komu a ako potom ponúknu telky svoje spoplatnené vysielanie v HD.

    3. Neznášam tie cirkusy so spoplatnením HD. Pri prechode z ČB na farebný signál sa nič nespoplatňovalo, detto z analógu na DVB-T. A teraz sa robia cirkusy so spoplatnením HD pri prechode na DVB-T2. Pritom HD je dávno bežný štandard, dokonca už je v pasé, už je tu UHD 4K, 8K, testuje sa 16K… zo zákona by malo byť, že všetko, čo je v terestriáli by malo byť bez poplatkov a nekódovane ! ! ! Frekvenčné spektrum je nerastné bohatstvo každého štátu = všetkých občanov. Kto chce vysielať platene-kódovane, tak má satelit, káblovky, MMDS, MVDS a IPTV.

    4. Miki Mouse: ono to vôbec nesúvisí s prechodom na DVB-T2, je to len taká zámienka. Reklamy už nevynášajú tak, ako voľakedy, preto teraz telky natŕčajú ruky na všetky strany. Ale pochybujem, že Česi budú tak ochotne platiť, ako si to vysielatelia predstavujú… A ten zákon, ktorý spomínaš, by bol veľmi zlý, už som to tu raz písal. Ak by totiž operátori nemohli vysielať spoplatnené programy v DVB-T/T2, tieto programy by neboli automaticky zadarmo – pretože by najskôr neboli vôbec. A to, že frekvenčné spektrum je bohatstvom štátu, sa nijako nevylučuje s existenciou platených staníc v DVB-T/T2. A keď už spomínaš satelit, MMDS a MVDS, tak aj tie využívajú to isté spektrum, ergo podľa tejto logiky by nesmeli byť platené telky ani tam.

  2. Rakúšania všetko zakódovali okrem ORF 1 a 2 SD. Vysielajú v DVB-T/T2 H264.
    Češi urobia asi to isté. Pokódujú a bez karty nepôjde nič.

    1. A som zvedavý, kam si tie karty diváci strčia, keď drvivá väčšina STB s podporou DVB-T2 a HEVC nemá čítačky kariet ani CI slot. 😀

    2. Dr. pozri na posledný plustelkový box.
      Asi tým štýlom v 265.
      České TV už dlhšie hovoria o kódovaní.

    3. Áno, môžu začať ponúkať svoj vlastný box s embedded kartou. Ale koľko ľudí si to kúpi povedzme za 60€ ako u nás, keď len ‚pred chvíľou‘ si kúpili nový box? Len aby mohli potom platiť ešte aj mesačné poplatky? Myslím, že vysielatelia v ČR sa spoliehajú na to, že keď to vyšlo v Rakúsku a Nemecku, že to vyjde aj tam. Ale podľa mňa tým len donútia ľudí k pirátstvu – Česi sú jednak vynaliezaví, po druhé nechcú platiť, ak to nie je nevyhnutné a do tretice budú naštvaní, že ich niekto chce ojekabátiť. Tam to sotva bude tak, ako na Slovensku, že Mrdkíza svoje náklady prehodí na divákov a otrocký národ skloní hlavy a pokorne zacvaká…

    4. Telky ako TV Angelika a TV Stara sú odsúdené na zánik za toto čo urobili divákom… otázka času…

  3. Tv ešte nepochopili že ludia nie su ochotný pozerat aj ked dobrý film na komerčných tv s neumerným množstvom reklám a nie že ešte im za to platit,aj ked mám dostupnost terestriálneho vysielania z čr aj tak by som im za to nedal ani cent.Ked chcem dobrý film tak si ho stiahnem z netu a pozriem bez otravných reklám.

  4. Ako spomínal Dr. B. Nutty, je veľmi, veľmi otázne, či by v Čechách prešla varianta spoplatnenia komerčných staníc pod zámienkou ich HD verzie. Bezplatné DVBT tam má totiž dlhú tradíciu a masívnu podporu zo strany obyvateľstva. Ale ak by sa tak stalo, bol by to najväčší mediálny podvod v dejinách krajiny. ČR totiž do digitalizácie v súvislosti s prechodom na DVBT2 /prevádzka prechodových sietí 11 a 12, 13-ka je komerčná/ vrazila cca 1 mld Kč zo štátneho rozpočtu, ďalšie prachy /a následne DPH/zhltli set top boxy a nové TV s podporou H 265. A to všetko by mala byť len reklama v prospech zdierania ľudí zo strany Novy, Primy a možno aj Barrandova? To by Češi fakt ťažko rozdýchavali. Keby totiž pravidlá boli jasné hneď od začiatku, buď by rovno prešli k inému operátorovi, alebo by si počkali na set boxy s CI slotom. Ale faktom zostáva, že súdiac podľa posledných krokov TV vysielateľov je zrejmé, že v honbe za peniazmi strácajú akékoľvek zábrany, takže si počkajme a sledujme tento cirkus. Ja osobne sa po r. 2020 pripravujem na bezplatné vysielanie ČT1, ČT2, ČT 24, ČT šport, ČT art, STV1, STV2 …všetko v HD a naviac zadarmo, slušná ponuka, čo poviete?

    1. •••
      Ja osobne sa po r. 2020 pripravujem na bezplatné vysielanie ČT1, ČT2, ČT 24, ČT šport, ČT art, STV1, STV2 …všetko v HD a naviac zadarmo, slušná ponuka, čo poviete?
      Áno. Možno s ČT sport to nebude asi bez „kódu“ — pre geoomrd.

    2. check2 @ :

      „ČR totiž do digitalizácie v súvislosti s prechodom na DVBT2 /prevádzka prechodových sietí 11 a 12, 13-ka je komerčná/ vrazila cca 1 mld Kč zo štátneho rozpočtu, ďalšie prachy /a následne DPH/zhltli set top boxy a nové TV s podporou H 265.“

      Bože co to ťápeš za to totální capiny?!

      Od kdy podle tebe stát a teda Česká republika proplácí občanům České republiky nákup nového set-top-boxu nové TV s kodekem 265?!

      Za další to jsou sítě 21, 22 s 23 a ne 11, 12 s 13 a z toho jsou komerční jen dvě a ne všechny jak píšeš!

  5. Chcem sa spýtať, či ste si nevšimli, že občas asi 1 – 2x do mesiaca vypadne MUX 4 asi na minútu (modrí resp čierna obrazovka a vypisuje, že chce CI modul) a to v čase okolo 23:00 hod. Všimli ste si to? Robí to v celej sieti vysielačov MUX 4 alebo len na konkrétnom vysielači?

    1. Je viac než dosť možné, že to robí len Tvoj prijímač. Máš asi CA modul v TV, predpokladám podľa toho, čo si písal. Ak máš možnosť, vyber ho a skús ho používať v inom TV (alebo boxe), či sa to bude opakovať. Lebo podľa mňa to bude chyba v module, bug v SW televízora alebo čiastočná nekompatibilita TV s CA modulom.

    2. Aha, prehliadol som, že sa to deje 1-2x za mesiac. Tak to by mohol fakt byť na vine vysielač… Z ktorého vysielača prijímaš MUX4?
      Ešte mi napadlo, či to náhodou nesúvisí so zasielaním zápisov na kartu…

  6. Už včera bylo pozdě a klidně možou zakódovat aj to SD kromě HD protože tento český komerční hnoj z Čech od Novy, Primy atd. se nedá sledovat ani zadarmo ale právě opačně by oni měli platit divákovi za že to vůbec sleduje!!!

Komentáre už nie sú povolené.