Reklama

V ČR spustili novú DVB-T2 sieť, šíri všetky programy ČT v HD kvalite

V susednej Českej republike dnes spustili České Rádiokomunikácie (ČRa) v spolupráci s Českou televíziou (ČT) novú prechodovú DVB-T2 sieť, prostredníctvom ktorej šíria svoje programy tamojší verejnoprávni vysielatelia. Od spustenia novej DVB-T2 siete, nazývanej ako Prechodová vysielacia sieť 11 (PS11), dosahuje pokrytie 98,7%. Takto vysoké pokrytie zabezpečuje celkovo 22 DVB-T2 vysielačov, ktoré boli spustené dnes krátko po 10. hodine. Do mája sa má navyše toto číslo ešte zvýšiť a to až na 99,9% územia Českej republiky.
Pokračovanie nižšie:


Novú prechodovú DVB-T2 sieť si môžu naladiť nielen diváci po celej ČR, ale aj na Slovensku a to hlavné tí, ktorí bývajú v blízkosti hraníc. Najzaujímavejšie vysielače pre slovenských divákov sú určite Brno – Kojál, Frýdek Místek – Lysá hora, Ostrava – Hoštálovice či Valašské Klobouky – Ploštiny. Všetky uvedené vysielače vysielajú na 26. kanáli (514 MHz).

Prechodová vysielacia sieť 11 šíri aktuálne všetkých šesť televíznych programov Českej televízie vo vysokom rozlíšení (ČT1 HD, ČT2 HD, ČT 24 HD, ČT Sport HD a ČT:D HD/ČT art HD), ako aj rozhlasové okruhy ČRo (ČRo Radiožurnál, ČRo Dvojka, ČRo Vltava, ČRo Plus, Rádio Wave, Rádio Junior, D-dur a ČRo Jazz). Všetky televízne stanice vysielajú už v novom kodeku H.265/HEVC.

PS11 je v poradí už treťou DVB-T2 sieťou v susednej Českej republike. Aktívne sú už PS 12 ako aj PS13. Kompletnú ponuku šírených programov v celoplošných DVB-T, ako aj prechodových DVB-T2, vysielačov nájdete v sekcii Vysielače. Programy z novej Prechodovej siete 11 budú pridané do zoznamu v najbližších dňoch. Navyše v blízkej budúcnosti máme v pláne pridať do sekcie aj zoznamy vysielačov.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Kojal už ide na plný výkon ? zatiaľ nič 0/0 pričom k 28 90/60

    1. chyba ako vždy u Teba … už o 10:15 všetko parádne hralo

  2. Lojzo: a aký máš TV? Lebo mne tiež na jednom TV k28 ide takmer na 100 ale k26 seká padá atď. a raz ukazuje signál 100 raz zase nič o kvalite už ani nehovorím. Myslím že problém je v TV – je tvoja TV v zozname podporovaných? Tá moja nie je. Mám však ešte druhú TV ktorá v zozname podporovaných je a na nej ide všetko takmer na 100 (aj PS11 na k26 aj PS12 na k28.

    1. Mam setobox Plustelky alma iHD televizor mám Panasonic Viera 6 ktorý podporuje len DVB-T

  3. Bývam Bošanoch OK.Partizanske. 28-k na 100% 26-k. 00%

    1. a nebude problem aj v tom, ze na 26k sa vysiela z Bralovej skaly?

    2. Ja nemislim ze to bude Bralova skala 26k
      Lebo Bralova skala neni vtom smer jak je Brno.Ja chitam Brno 28k.Musim počkať na Zlín.10.5

    3. Aj keď je Bralova skala v inom smere, pri dostatočne silnom signále bude takmer vždy dosť odrazov schopných rušiť príjem. A záleží aj na parametroch antény – predozadný pomer, vyžarovací uhol, atď., samozrejme vo vzťahu k vzájomnej polohe vysielačov. Tým chcem povedať, že podľa mňa to tá Bralova skala práveže bude.

    4. Ak máte problém s príjmom českého DVB-T2 muxu ČT K26 vyskúšajte umiestniť anténu na streche za strojovňami výťahov, vetrákmi, komínmi, atikami, výklenkami alebo na opačnú stranu sedlovej (šikmej) strechy, alebo opačnú stranu bloku – na okno alebo balkón, aby anténa bola v „tieni“ budovy voči nežiaducemu signálu napr. z Bralovej skaly, Magurky, Martinu…

    5. Ahoj.Na aku antenu a aky zosilovac chytas ceske stanice?Ja som v BN.Ked sa otepli,tak by som chcel vyliest na bytovku a vyskusat signal.Myslis ze mam sancu?Vdaka za info.Vali

  4. perfektna kordinacia zrušilo mi to bralovu skalu na k 26

  5. Na 26 vysiela Bralova skala aj Martin. A čo sa týka tých ktorí sú mimo zony rušenia myslím si, že ČRa budú ešte doladzovať SFN.

  6. K. Vojtela má pravdu ja bývam v chynorany a 1.2.3. aj PS12 cz.muxy z kojálu šlapú OK.Ale dnes spustená PS11 z kojálu k.26 je nepozerateľná obraz kockuje,vypadáva signál a pritom tv je UHD certifikovaný CRa,kupovaný pred mesiacom.Asi sa to bije zo signálom z Prievidze -Bralová Skala na kanále 26.

    1. veď o tom píšem už v mojom prvom
      klobasa
      29.03.2018 o 13:59

      nejde ani bralova skala ani Ps11(čista 0 ) a pritom Ps 12 mám 80% kanal 22 lenže to je Zlín. a toto 26k klobúky .Takže mi to vychádza že pokial sa Bralova nebude meniť som nahratý škoda. Zatial ale mám dobrý kanál 33 na čtčka. Počkám na Zlín v 10.5. či to neprebije.

  7. Môžeme len ticho závidieť.To dvb-t u nás mali radšej tiež zobrat České radiokomunikácie.

    1. Namiesto cirkusov s plateným DVB-T a DVB-T2 by možno ponuka vyzerala úplne inak, keby to prevádzkoval niekto iný a hlavne ako u nich, kde je kvalitné pokrytie, všetky stanice zadarmo a hlavne počet staníc sa blíži k 100-vke ! ! !

    2. K stovke? Pokiaľ viem, je to okolo 30. Aj to je síce pekné číslo, ale od 100 to má ďaleko. Netreba preháňať.

    3. 100 je málo napíšme 500 to je krajšie číslo.Ale inak môžu mať aj 5000 kanálov čo z toho keď tam budú dávať také chobotiny ako 5846 časť nekonečného seriálu Ulice a pod. je to nepozerateľné.Radšej menej ale kvalitu ale to slovákovi nestačí ten musí mať veľa hoci odpadu ale veľa.

  8. Keď mi bralova skala zgumovala 59 kanál z Kojalu tak som sa s tým vyrovnal.Ale dnes mi zgumovala aj 26 kaná.Teda vlastne aj sama seba.Nejde ani jedno ani druhé.Verím že sa s tým niekto bude zaobetať.Keď platím koncesionárske poplatky nech STV ide.(ale na inom kanáli).Inač 28,22k ide na100%

  9. treba volať a mailovať do towerkomu že martinský a prievidzský vysielač na 26k. su rušené dnes spustenýmy vysielačmi v CR. PS11 CRa taktiež vysiela na k26. Tieto vysielače v CR majú ale 100KW výkon takže sa navzájom rušia.

    1. Vysielače Straník K32 a Martin K26 mali byť len dočasne, po spustení Krížavy a navýení výkonu mali byť vypnuté… Aspoń to tak tvrdili…

    2. Správne, treba napísať do Towercomu aby na martinskom a prievidzskom vysielaču patrične navýšil výkon aby prebil nežiaduce rušičky z Moravy a zo Sliezska !

    3. naopak treba to nechať tak aby nemali žiaden dobrý signál zo svojej republiky

  10. Všetky chytateľné PS11 sú na K26, čo môže robiť rozdiely oproti PS12, ktorá je na K28 a K22. Podobný jav sledujem na rakušákoch, kde K24 vykazuje oproti K34 (pri rovnakej sile a mod parametroch) nižšiu kvalitu, na impulznej odozve je vidieť signál z viacerých vysielačov.

  11. Na dolných Kysuciach hrá na 26 k Námestovo Magurka aj vodorovne odrazom od kopca.

    1. Možno tak na kopci v Budatínskej Lehote, ale priamo dole v meste medzi kopcami nie. Iba ak nejaké nestabilné odrazy od Veľkého Vreteňa :).

  12. Len gulím očami, aká odborná diskusia tam na západe , tu na východe , kde nič nie je , akosi všetko spí. Okrem poľno a italy mafie.

    Predpokladám , že aj maďari dvihli výkony, lebo , ako som už písal , v okolí Sobraniec je veľa voľných maďarských staníc, pred tým som ich neregistroval.

    V máji sa chystám na tú Ukrajinu, pozisťovať , čo tam nové.

    1. Neviem, či Maďari dvihli výkony hlavných vysielačov, ale možno už spustili plánovanú sieť dokrývačov blízko našich hraníc na úpätí Slanských vrchov. Mali by mať výkony síce len pár stoviek wattov, ale pri dobrej polohe by ponad nížinu mohli dosvietiť ďaleko.

  13. Partizánske Brno-Kojál , k 29, DVB-T sieť 1 Signál 90/70 ,,k 28 DVB-T2 prechodová sieť 12 Signál 90/66-8 ,,k26 DVB-T2 prechodová sieť 11 0/0 Skáče ale 90/68 -nedajú sa však naladiť programy ,u nás je možné však po otočení smeru a prehodení antény na vertikál Bralova skala (26. kanál), povolený výkon 3,981 kW, pol. V , ako píšete zrejme sa blokujú ,síce aj ked to je úplne iný smer a pri cz Horizontál…

  14. A musím sklamať všetkých, čo budú chcieť prijímať signál českého DVB-T2 na K26 aj po roku 2020, kedy sa má prejsť aj na Slovensku na DVB-T2, lebo K26 zostáva aj pre DVB-T2 na vysielačoch Bralová skala, Námestovo, Ružomberok. V koordináciach pre DVB-T2 síce nie sú uvedené Prievidza, Dolný Kubín a Ľubochňa, ale na dokrytie to bude určite aj tam… Otázny je aj ten Martin…

  15. Bralova skala k26 tu bola skôr a plní si svoju úlohu:Handlová/Prievidza+okolie.-treba pripomenúť,že sa nachádza na strednom Slovensku a pokrýva konkrétnu oblasť.To že niekoho zruší na západnom Slovensku je smola/riziko diaľkového príjmu.Tak isto k26 CZ nie je určený pre Slovensko.Takže meniť kanál či už SK alebo CZ je nezmysel-len dobrá vôľa.

  16. Cadca je signalom v poriadku k26 z Lysej hory. Nieje rusenie na tomto kanali ziadne. Len podotknem ze je to fullhd rozlisenie v hevc kodeku. Preto to niektore stb resp. tv nevedia dekodovat na zaklade tohto rozlisenia svojim cpu+gpu

  17. Češi majú v pláne časom vysielanie kódovať ako Rakúšania. 🙂 Vlastník Towercomu je zhodný s vlastníkom Českých rádiokomunikací.

    1. To je další blbost co sem slyšel kvůli kódování. Tak zaprve všechny sítě nevlastní České radiokomunikace ale taky Pařízek. Takže to bude boj a hlavně boj o diváky. Do teď je vše volný a zůstane to volný. Každému jde o sledovanost a kdo by platil za odpady , stejně tam nic nedávají a Čech platit nebude dvakrát když už to platí v nákupním košíku. Oni to zkusí zpoplatnit ale na 110% jim to nevyjde. Teď mají sledovanost top seriálu víc jak milion diváků a dovedete si představit že by třeba platilo jen 250 tisíc diváků? To by byla pro novu nebo Primu katastrofa. Takže si to musí vše dobře rozmyslet. Příklad z Německa víc jak 80 milionů občanů a platí si jen 1 milion. U nás 10 milionů a kolik b bylo ochotnich platit za staré opakovačky? No čas ukáže ale naštěstí není jeden vlastník všech sítí jako u vás a tak toho zneužívá!!!

    2. Keby si blbosti len počul, ale ich aj píšeš … v prípade Nemecka miešaš občanov s domácnosťami, Markíze to napríklad vyšlo, aj keď v CZ je situácia iná, ale druhé Taliansko (kde sa RAI a Mediaset spolu s elektropredajcami dohodli na reklamnom modeli ) z Vás nebude, rozhodne treba rátať s vývojom podobným Nemecku, Rakúsku, Maďarsku.

    3. Jak sem psal , čas ukáže a ne každý model sedí přesně na každý stát. Prvně se musí začít kódovat ale jak asi víš když si tak chytej, tak tady se neprodávají boxy se slotem na kartu. Věříš že by někdo platil za obsah který je plný reklamy a vše se opakuje. Nalijeme si čistého vina. Na Slovensku to třeba narkóze vyšlo ale u nás je to zcela něco jiného. Jiný stát jiný mrav.

    4. Cz-Sk :

      „Věříš že by někdo platil za obsah který je plný reklamy a vše se opakuje. Nalijeme si čistého vina.“

      Meleš pěkné capiny, proč podle tebe teda většina za tento stejný odpad platí Skylinku 89 Kč měsíčně?!

      „Na Slovensku to třeba narkóze vyšlo ale u nás je to zcela něco jiného. Jiný stát jiný mrav.“

      Konečně jsi napsal částečně pravdu s „Jiný stát jiný mrav.“ a vlastně jsi přiznal že typický Čecháček z Čech je vychytralý jen sám pro sebe a nejlépe úplně vše by chtěl nejraději zadarmo ale na,druhé straně v zaměstnání vysoký plat.

      Ani celá Česká republika jako společný stát všech ostatních zemí kromě Čech není na tom s mentalitou všech jejich národností jednotně. Čech je Jen Čech a ne automaticky každý občan České republiky jako celek společného státu jak píšeš.

      Já osobně si nyní též platím za stanice Markízy po skončení jejich bezplatného príjmu přes pozemní anténu zrovna tak jak u většiny známých z mého okolí

    5. Zdenek: no v ČR práveže väčšina neplatí, pokiaľ ma pamäť neklame, tak (ešte stále bezplatná) DVB-T tam má na trhu podiel nad 50%. Naopak v SR majú platené sat. platformy navrch, preto si mohla skupina Mrdkíza dovoliť to, čo si dovolila. A je dosť otázne, či jej to vyšlo – z krátkodobého hľadiska sa zdá, že si zlepšila peňažnú bilanciu, ale jej majiteľ asi vie, prečo ju teraz zdanlivo ozdravenú rýchlo predáva.
      K tomu „Čecháčkovi, který by chtěl úplně vše zadarmo“ – a ty si myslíš, že je ok pýtať prachy od všetkých dookola za mizerné programy zamorené reklamou? Tak buď je TV stanica prémiová, ponúka solídny obsah s minimom reklamy a nechá si to zaplatiť od divákov, alebo si nechá platiť od zadávateľov reklamy, šetrí na programe (tzn. vysiela odpad) a vysiela FTA. Ale všetko toto dohromady – vysielať hnoj zamorený reklamou (ešte aj mimoriadne agresívnou, vrátane HbbTV!), odísť z FTA, pýtať nehorázne poplatky od operátorov a tým pádom aj od divákov – to je bezcharakternosť a darebáctvo! A keď to niekto kritizuje, tak je u teba kolenovrt, čo chce všetko zadarmo? Trochu rozlišuj, preboha.
      A k tomu možnému spoplatneniu komerčných TV v ČR toľko, že im to ani zďaleka nemusí prejsť tak ľahko, ako u nás Mrkvýze. Skúsiť to môžu, ale pokiaľ radikálne nezlepšia úroveň vysielania, prídu o množstvo divákov (a to z tých komerčne najlukratívnejších vekových skupín), a teda prídu aj o príjmy. Česi (a Moravania a ďalší – aby si nepovedal, že som šovinista 🙂 ) si nenechajú skákať po hlave až tak, ako Slováci a dnes je už plno on-line služieb, kde sa dá pozerať čo chceš, kedy chceš, bez reklám a za dobrú cenu. A to ani nespomínam nelegálne možnosti… Už dnes veľmi často počúvam od 15-30-ročných, že televíziu prakticky vôbec nesledujú, filmy a seriály pozerajú výlučne on-line a na klasické lineárne TV vysielanie, ktorému sa treba časovo prispôsobovať, zvysoka kašlú. Pokojne sa teda môže stať, že po prípadnom spoplatnení DVB-T2 v ČR nastane masový odliv mladších divákov k nelineárnym službám (lebo keď už platiť, tak za niečo lepšie) a vysielatelia komerčných TV aj so svojou reklamnou brečkou utrú hubu.

    6. V CZ prijíma terestriálne vysielanie DVB-T / DVB-T 2 zdarma cez anténu cez 60 % obyvateľstva. Na SK tvrdia, že je to cez 30 % obyvateľstva, ale ja tvrdí, že to prijíma (aj na druhých, tretích… televízoroch) cca 45 – 50 % obyvateľstva SK.

  18. na Velky PIATOK som naladil susedovy DVDT-2 H265 PERNEK Okr. MALACKY z KOJALA všetky česke stanice OK.Pan MIKI MOUSE nekuvykajte okolo platenia TV.

    1. tono :

      Malacky jako celé Záhorie jsou historicky na moravském územní a to aj geograficky a proto tam jde signál z Moravy na špendlík zasunutý v TV konektoru pro připojení antény. Kdyby nebyl vysílač v Borském a na Javorině přímo na moravsko-slovenské hranici, tak je převážná část celého Záhoria bez slovenských stanic protože by tam z východu neprošel signál přes hřeben Karpat které byly aj hranicí mezi Moravou a Nitranským knížectvim v rámci velké Moravy.

    2. Moravský región Slovácko ,,Dnešné Slovácko v 9. storočí pravdepodobne tvorilo politické jadro Veľkej Moravy. Potom jeho východná časť patrila do Uhorska, dnešná hranica vznikla až v 12. storočí. Ottův slovník naučný (začiatok 20. storočia) Slovácko ešte uvádza ako súčasť Slovenska (vtedy chápaného ako územie prevažne obývané Slovákmi).,,Wikipedia

    3. Uhorské Hradisko, Uhorský Brod, … sú „Zakarpatami“, ako i Záhorie. V okolí/pri U. H. sú dosť významné veľkomoravské náleziská. Slovácko „tvoria“ hlavne okresy Hodonín a okres Uherské Hradiště. Slovácko – veľmi pripomína nielen názvom Slovensko, i jazyk, hlavne v minulosti, bol viac podobný slovenským nárečiam (slovnou zásobou, spodobovaním [i moravské nárečia – Moravania hovoria napríklad často i prevzaté české „nazhledanou“ miesto českého „naschledanou“ = písané nashledanou, atď.], než českým nárečiam i neskôr kodifikovanému jazyku – na ktorú (napríklad i tu skôr spomínané spodobovanie) mala vplyv nemčina, apod.
      To „uhorské“ znamená niekdajšie zemepisné/štátnosprávne ukotvenie.
      Mimochodom na Slovensku i na Morave výrazne prevláda (~ 70 %) haploskupina R1a (východná/východoeurópska = ‚slovanská‘), v Čechách je jej menej a je tam veľmi výrazný podiel haploskupiny R1b (západná/západoeurópska = ‚germánska‘).

    4. A to má aký vzťah k šíreniu signálu riešiť, komu historicky patrilo ktoré územie? Toto má akurát potenciál vyvolať nacionalistické vášne a konflikty. Nič v zlom, ale obzvlášť argumentácia haploskupinami vyzerá ako vystrihnutá z nejakej kotlebovskej hovnostránky, od niektorého ich „experta-historika“. 😀 Na šírenie signálu má vplyv reliéf, vzdialenosť vysielača, jeho vyžarovací diagram, prípadné rušiace signály atď., politická príslušnosť územia je irelevantná, tak načo sa tým zaoberať?

    5. Ľa, (aj) tu českí kotlebovia na ČT24HD: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10150778447-historie-cs/318281381940002/

    6. Prosím tě , a kdo by platil satelit a tech jak píšeš 89 korun jako servisní poplatek? Nevím jak to tady znáš v tom tě nemohu soudit ale v okolí je satelitu po malu a nebo mají jen vešáky. Proč platit , když se nabízí cesta bezplatná a blázen by toho nevyužil. Tady vubec nejde o vychcanost. Jen si zaujatý a takhle se prostě dospelý lidé nepíši. Máme tu 104 stanic včetně nemeckých a Polských. Podívej se na Sebe , nevyuži by si šance? Opět nebudu soudit protože tě neznám. U nás je vyhoda v tom že kabelovka u nás zaspala a satelitně prostě na panelaku satelit vedle satelitu nevypadá zrovna hezky. Když by to samé bylo u vás , dopadlo by to podobně jako u nás i když nevím protože co vím za narkozu si platíte. Oproti nám v České republice není mnoho lidí co by platili za odpadní kanály plus super reklamy , Osobně rád se nechám když zpoplatní novu odpojit a určite na tom budu lépe casově a stejně převažně mame tel jako kulisu. JInak Zdravím Slovensko

  19. Kde som kuvíkal okolo platenia ? ? ? Asi si sa zmýlil. Nie som si toho vedomý…

    Na Záhorí musí ísť DVB-T a DVB-T2 z CZ na kus drôtu alebo aj na zicherajsku napychnutú v anténnom konektore.

    České stanice z DVB-T / DVB-T2 CZ vysielačov idú v BA a okolí aj na: Sídlisko Dlhé Diely, Dúbravka, Lamač, Karlova Ves (čiastočne), Kramáre (čiastočne), Petržalka (západ), Devínska Nová Ves, Záhorská Bystrica + celé Záhorie. A príjem je možný aj na väčšine územia západného Slovenska (Podunajská nížina, Ponitrie, Horná Nitra, Považie okolo Piešťan) ako aj na severe (Kysuce, Orava, Turiec), prípadne aj na strednom Slovensku (vyššie miesta – samoty, chaty, napr. okolie Novej Bane, Žarnovice) je možný príjem českých TV staníc. Ale samozrejme nie všade musia ísť všetky multiplexy alebo DVB-T2 multiplexy, kvôli rôznym miestnym rušičkám na rovnakých kanáloch…

    1. V Nových Zámkoch to nechytám. Za 6 rokov som asi tri krát chytil vysielač Zlín na K25 , alebo dokopy 5 krát Brno na K40.
      Výhľad na ten smer mám bez prekážok a predsa. Asi je to už moc ďaleko.

    2. S petrzalka zapad si nie som isty. Prdcasom som chytal krasne Mikulov k29 a k40 ale odkedy spustili gerecse a sopron, tak som prisiel o oba dvb-t muxy. Teraz s dvbt2 to ani nejdem skusat, kedze na 26 su tiez gerecse. Ma niekto skusenosti s dvbt2 z Mikulova v petrzalke?

    1. Toto sú nevýhody celoplošných jednofrekvnčných sietí DVB-T2… Pri DVB-T boli okrem SFN aj iné kanály na rôznych vysielačoch, napr. ak sa kvôli rušeniu miestnych rušičiek nedal prijímať vysielač Kojál, Valašské Klobouky, Zlín, tak išla Jihlava – Javořice, alebo Jeseník – Praděd, Ostrava…

  20. Presne tak o tom písem už 29.3. Piestany žiaden signál.

  21. Keby české a slovenské televízne stanice nakupovali práva pre celú Európu, tak by mohli voľne vysielať cez satelit pre celú Európu, tak ako vysielajú voľne cez satelit napr. RTL, SAT.1, EUROSPORT, ktoré nakupujú vysielacie práva pre celú Európu… resp. by mohli byť šírené CZ stanice na SK a SK stanice na CZ území bez týchto terajších cirkusov…

    1. nákup práv pre celú Európu bude pravdepodobne drahší a preto to kupujú len lokálne a druhá vec je že taký vlastník CME ktorý má Novu a Markízu v oboch štátoch má inú obchodnú a reklamnú politiku a preto je to rozdelené na dva regiony kde nahrabú viac peňazí za reklamy a nie jeden kde by mali menej a navyše by si konkurovali.Treba si uvedomiť konečne jednu zásadnú vec divák je na poslednom mieste ich záujmu najdôležitejší je zisk,obchodní partneri ktorí s nimi robia obchody a nie divák so svojimi potrebami a požiadavkami.

    2. Presne tak. Len doplním, že mediálne skupiny typu CME majú vačšinou kúpené práva pre ČR aj SR (lebo takto v balíku ich to vyjde lacnejšie) a nepotrebujú draho nakupovať práva pre celú Európu. Nie je náhoda, že keď ide nejaký zahraničný film napríklad na Nohe, o 2-3 týždne ide aj na Mrdkíze. Takže výhovorka, že české stanice nemôžu vysielať v SR (a naopak) kvôli porušovaniu autorských práv, neobstojí – práva sú vo väčšine prípadov nakúpené pre obe územia. Skutočný dôvod je ten, že české stanice v SR ukrajovali zo sledovanosti tým našim, ktoré patria rovnakým majiteľom, a tým si vlastne kanibalizovali zisky z reklamy. Odstránenie českých staníc z ponuky tunajších operátorov má donútiť divákov čumieť výlučne na tie stanice, z ktorých tečie zisk z reklamy. A obzvlášť dôležité to bolo pre skupinu Mrdkíza v čase, keď odišla z DVB-T a zároveň (spolu s Hnojkou) zaviedla nehorázne poplatky operátorom – diváci aj operátori museli mať za ňu čo najmenej možností náhrady, aby vytlačila svoju cenu čo najvyššie. Takže ako píšeš, divák je pre televízie na poslednom mieste, je iba číslo v štatistike, masa bez identity dobrá akurát na to, aby sa do nej mohli tlačiť bezduché reklamy. Remeselná hrdosť už vymizla.

  22. a preto netreba týmto užernikom v tzv.medialnom biznise nič platiť a treba ich zdieračské systémy obísť…

  23. Tie „prieskumy“ na „výpočet“ koľko ktorej tzv. tv-spoločnosti kvapne, zväčša, z nahlúplych reklám je veľmi pofidérne, aspoň z môjho pohľadu. Reklamu treba zaplatiť. A zaplatia to všetci (ak to „kúpia“), či tie reklamné stanice pozerajú alebo nie.

  24. Dám osobnú skúsenosť :
    Po tom cirkuse , keď Markíza odišla z DVB-T som ju prestal pozerať, aj keď som pre ňu v minulosti pracoval. Postupne som zanevrel aj na JOJ , aj pre tu som pracoval. Dnes si pozriem RTVS , celej rodine na dedine som namontoval antény a všetci teraz pozerajú iba voľné stanice cez DVB-T , v pohode im to stačí a neplatia nikomu ani cent. / akurát koncesie /.
    Na adresu mladých:
    Súhlasím , že mládež už klasické televízory nepotrebuje a už ich ani nevlastnia. Predal som v jeseni byt , mal som tam UPC , lebo som monitoroval vlastnú regionálku , oni si do nábytkovej steny vložili liehový krb , áno notebooky im frčia.
    Podobne aj moje deti už televízor nepoužívajú, odmietajú sledovať obsah , ktorý im niekto naordinuje , určí časy a ešte tam narve samú reklamu, áno starší , teda 55+ si ho ešte zapnú, preto som premenoval regionálku TV Zemplín na TV Senior.

    1. Rozumní ľudia v panelákoch si na schôdzach spoločenstiev bytov schvália obnovenie, doplnenie, zdigitalizovanie STA-čiek (spoločných televíznych antén a satelitov na strechách) a majú zdarma množstvo voľných programov. V niektorých lokalitách, ktoré sú v blízkosti 2 – 3 štátov, tak je to aj okolo 100 voľných staníc. Napríklad západné Slovensko (HU, AU, CZ), severné Slovensko (CZ, PL). A najvýhodnejšie je to v tých panelákoch, kde je okolo 100 bytov – t. j. buď výškové 12, 13-poschodové bloky alebo 7, 8-poschodové dlhé bloky ktoré majú napr. 6 vchodov a tam je tiež okolo 96 – 100 bytov. Pri rozpočítaní je možné realizovať projekt s profesionálnymi skupinovými terestriálnymi alebo satelitnými stanicami. Tam, kde to ľudia majú si to chvália a postupne sa odpájajú od platiacich služieb. A to čo dajú do montáže a kúpi komponentov sa im vráti za pár mesiacov (už len zato, čo neplatia platené TV služby operátorom). A na ďalších schôdzach si schvaľujú doplňovanie STA-čiek novými programami (doplnenie nových komponentov alebo profi staníc). A ešte ak by niekto chcel lacnejšie zrealizovať obnovenie STA-čiek, tak tam kde je dostatočne silný signál nie sú potrebné ani profi stanice do rozvodu, stačí aj priamy signál, to, čo je na vysielačoch – čísla kanálov je aj v rozvode. Napr. aj v Petržalke je veľa takýchto blokov, kde majú množstvo TV a SAT programov, písali to aj ľudia v diskusiách alebo aj technici – antenári tu prispievajú…

  25. Zdravim som z Trstina okr.Trnava a si pametam ze za čias analogu sme mali doma novu aj čt tak rozmyšlam či by to išlo aj teraz v dvbt2 hvc 265 a aj stare dvbt myslim ze sme to mali na mikulov čt alebo na kojal brno ale čt 1 rušila stv2 teraz čakam na nejaky rozumny combo prijimač teda konkretne cryptobox 752 by mal prist na trh a prijimat dvbt cz

    1. v Trstíne záleží, kde si … je tam pás, kde Kojál hral, hrá a bude hrať … 26 som ešte neskúšal, ale 28 je v pohode

    2. pre viki: Za analógu bol v Trnave a okolí signál z vysielača Veľká Javorina – K21 NOVA a K47 ČT2

  26. pre mmc neviem aky pas to mysliš ja byvam na tzv.hornom konci všetci mali novu aj ked nie super myslim duchov a chytal som ju aj odrazom od zarubov a čt určite z mikulova

    1. Okrem budúceho Cryptoboxu 752HD je veľmi slušný combo prijímač s podporou HEVC aj Amiko HD8265+.

    2. pozri si na mapavysilacu.cz pokrytie z Kojálu a predĺž si ten kvázi trojuholník čo smeruje špicom od TT k Tebe

  27. Problém s príjmom PS11 cz.vyriešený .V Chynorany ,dal som anténu Solight HN59 z bočnej strany domu aby bola tienená od Prievidza-Bralova skala k26. ktorý rušíl signál zBrno- Kojálu k26.Teraz norma h265 Brno-Kojál PS11 -26k. 100/68,PS12 -28k. 100/78 a okrem toho z kojálu ide 29k. 40k. 59k. všetko OK.Predtým som mal sito tzv.polskú anténu a PS-11-26k. 0/0 ,PS12-28k 70/36 ale kanály 29k. 40k. 59k. boli OK.Podotýkam teraz mám anténu 3,20metra nad terénom.

    1. veď minule som práve o tom tu písal, aby ste to skúsili, tí ktorí máte sproblémy s rušením: Anténu skrývať voči rušiacemu signálu – napríklad na streche: za strojovňu výťahu, vetráky, komín, na opačnú stranu – šikmej – sedlovej strechy, na balkón/okno (aby tienil panelák). Pri diaľkovom príjme ak sa používa predzosilňovač je potrebné odfiltrovať vedľajšie kanály, aby tiež nedochádzalo k rušeniu…

Komentáre už nie sú povolené.