Reklama

V Bratislave sa mohol zlepšiť príjem miestneho vysielača na 32. kanáli

Diváci v hlavnom meste môžu spozorovať zlepšenie príjmu miestneho vysielača na 32. kanáli, ktorý prevádzkuje operátor AVIS. Podľa našich informácií, nedošlo však k navýšeniu výkonu, ale iba pootočeniu vysielacích antén smerom viac na mesto (sever). Z uvedeného dôvodu sa preto mohli vo vybraných častiach Bratislavy zlepšiť prijímové podmienky.
Pokračovanie nižšie:


Miestny vysielač AVISu šíri na 32. kanáli (562 MHz) aktuálne dva české televízne programy, kresťanskú TV Noe a teleshoppingovo-hudobný Šlágr. Obe stanice vysielajú nekódovane (FTA) a v kompresnom formáte MPEG-4 (H.264). Vysielač je umiestnený na ulici Vlčie hrdlo a podľa platného povolenia môže šíriť signál s maximálnym povoleným výkonom 1 kW.

Spomeňme, že AVIS vlastní povolenie aj na druhý vysielač v Bratislave, ktorý môže byť umiestnený pri Volkswagene. Vysielať by mal tiež na 32. kanáli a to s výkonom 0,5kW.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. To si ako môžu dovoliť zmeniť vyžarovací diagram? Či Towercom môže všetko?

    1. Neboj sa, ak bude problém s rušením Maďari, Rakušáci a Česi sa hneď ozvú a hlavne Maďari (Šoproň K32)

    2. Ak sa dá zmeniť vyžarovací diagram smerom na mesto anténa nevysielala kruhovo ale smerovo takže signál sa u južných susedov neobjaví, nastáva však otázka pre koho sa vlastne v povodnom nastavení ant. systému vysielalo.

  2. Keby tak niekto otočil vysielaciu anténu na Krížave smerom na juh,k39 mux4…ááách jaj.

  3. V CZ budú mať už 3 celoplošného prevádzkovateľa DVB-T/T2: https://www.televizniweb.cz/2018/02/provozovatel-mnam-tv-a-mnau-tv-chce-byt-dalsim-operatorem-siti-dvb-t2/ A žiaden monopol ako v Banánovej republike ! ! !

  4. Stačí keď bude výkon 70 kw vo všetkých smeroch a netreba vysielače ani na kysuciach, orave a liptove, keby bol ako v CZ 100 kw tak ho chytajú aj na ostravsku a v slonskuPL na izbové antény

    1. @Rado
      Ani v CZ, AT či HU nemajú hlavné vysielače bez obmedzenia do určitých smerov. Tak ako naša Javorina či Kamzík nepáli 50kW smer CZ, AT či HU.

    2. V PL aj CZ majú vo vnútrozemí čo je od 100 km od hraníc výkony 100 kw vsesmerove 🙂 ináč by som mal na Orave prd, keby krizava ficala len na 50 kw môžu v okolí 100 km zrušiť vysielače towe

  5. Ten k.32 vyskúšam. Doteraz som nemal v časti N.mesto na tretom poschodí ani náznak signálu.

  6. Bratislava – Kamzík 37. kanál (602 MHz), povolený výkon 1 kW -Programy: TV Noe, Šlágr TV, TV Osem, TV LUX a Západoslovenká TV
    Prevádzkovateľ: Crystal Trade
    Na Machnáči mám signál 100%, ale hraje len Západoslovenká TV a u zvyšných štyroch je už niekoľko mesiacov len čierna obrazovka. Vie niekto Prečo?

    1. Ak ti hraje aspoň jedna stanica z MUX-u, tak príjem tohto multiplexu máš dobrý, ostatné stanice sú zrejme odpojené. Noe a Šlágr máš v MUX-e Avisu, k32, ktorý možno teraz už chytíš, Lux a TV8 sú vo 4. celoplošnom MUX-e z Kamzíka. A vôbec, tie stanice sú totálne o ničom, s výnimkou ojedinelých relácií na TV Noe (myslím predovšetkým tie o astronómii, nespomínam si na presný názov).

    2. pre: dr. B. Nutty: Lux a TV8 sú v 1. celoplošnom muxe nie vo 4. A píše sá hrá a nie hraje – to je po vychodňarsky… 🙂

    3. Ach sowwy, ten MUX som si splietol. A áno, viem, že to bolo nespisovné, ale zdalo sa mi to vtipnejšie… ;-P

    4. K37, teda ten od ZSTV, môžu rovno vypnúť 5 staníc z toho ide len tá ZSTV.. je to výsmech a ubohosť v jednom

  7. Všetko je peniazoch, pozície tam su-neplatia tak ich vypli inakší dovod tam nebude.K37 je pridelený pre Nitra Zobor po prechode vysielania na T2.Potom bude K37 z Kamzíka tak či tak vypnutý, škoda priestoru v Muxe to je teda fakt.

  8. Sa čudujem regionálkam že odtial nechcú vysielať.
    K37 z Kamzíka ide dobre nielen v BA ale aj po celom juhozápadnom Slovensku na rozdiel od Avisu k32 čo ide z komína Slovnaftu a má veľké obmedzenie pre Maďarský Sopron k32

    1. Keby dali 32. kanál a 37. kanál z vysielača Koliba – SHMÚ – Jeséniova ulica 17 (odtiaľ vysielala analógová TA3 na K39) tak by pokryli signálom celú Bratislavu a okolie a mali by plné muxy staníc, lebo by to nebolo tak finančne náročné ako na Kamzíku.

    2. Tam by im to Maďari nedovolili. Stačila by výškovka no priamo v meste. Napr. veže Polusu.
      Prípadne iný kanál napr. 23 z Javoriny, ktorá by určite aj prešla koordináciou. Tú by z Koliby nerušili a BA by pokryli v pohode.
      Tak fungoval aj ex. k55 ZSTV z Kamzíka.

    3. Ak nemôže byť Kamzík (z akéhokoľvek dôvodu), tak je riešením Technopol (smer severovýchod) s opakovačom v Horskom parku (smer severozápad).

  9. Včera som to vyskúšal. Na k32 Avis je po novom náznak signálu. No naďalej programy nenaladí. Na K37 ZSTV z Kamzíka pritom 100%.

    1. Mám to na vnútornú ako doplnok ku káblovke. Našiel som miesto zo stabilným príjmom k32. Orientačný ukazovateľ signálu lietal okolo 50-60% .Kamzík mi ide komplet na 100% vrátene k.37.

      Je to aj tak veľké zlepšenie predtým nebol ani náznak signálu na k.32. Ešte to potrebujem doriešiť rodine v Ružinove hlavne kvôli Šlágru. Je to síce bližšie k Slovnaftu no iba prvé posch.

Komentáre už nie sú povolené.