Reklama

Trojica kanálov Markízy v terestriály opäť s TXT, pribudlo aj HbbTV

Po približne dvoch mesiacoch si môžu diváci, ktorí prijímajú programy prostredníctvom antény, spustiť opäť teletextové vysielanie (TXT) na programoch Doma a Dajto. Okrem toho je aktívny teletext už aj na hlavnom kanály Markízy – Markíza HD. Všetky tri programy šíri operátor Towercom vo štvrtom celoplošnom multiplexe, ktorý už vysiela v štandarde DVB-T2. Sledovať ich však môžu iba zákazníci platformy Plustelka, vzhľadom k tomu, že sú kódované systémami Irdeto.
Pokračovanie nižšie:


Ako sme si v redakcii portálu SateltináTV.sk všimli, úplnou novinkou vo štvrtom multiplexe je aj hybridné vysielanie (HbbTV), ktoré je dostupné na všetkých troch programoch Skupiny Markíza.

Asi najzaujímavejšou aplikáciou v hybridnom vysielaní Markízy je určite Videoarchív. Nachádzajú sa v ňom prevažne vlastné programy a seriály skupiny Markíza. Bezplatne je tak možné si pozrieť napr. Televízne noviny, Teleráno, Počasie, Športové noviny či dokonca aj niektoré seriály a telenovely.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Vážení diskutéri
    Pomôžte mi sa zorientovať v tomto svete 🙂 je teletext takou potrebnou fíčurkou, že sa bez bej nedá obísť? Ako v čase internetu, káblových EPG systémov fakt neviem načo mi je teletext? Sorry, že sa tak priblblo pýtam, ale príde mi že poskytovatelia by sa mali zaoberať podstatnejšími vecami a do budúcna riešiť výzvy hodné tejto doby, ale asi som to nepochopil, keď na sklonku roku 2017 riešime či je alebo bude niekde teletext..

    1. Mám na to rovnaký názor. Teletext som už veľmi, veľmi dávno nezapol. Význam môže pre starších ľudí, ktorí nemajú internet. Kvôli správam a rôznym „informáciám“ by úplne stačilo, keby ho vysielala jedna stanica.
      Na TV program je lepšie a prehľadnejšie EPG, kto sa naučil pracovať s teletextom, naučí sa aj s EPG.
      Pre spomínaných nepočujúcich postačuje pridať titulky do streamu (voliteľne zapnuteľné). Nie je potrebné kvôli titulkom vysielať celý teletext.

    2. Treba si uvedomiť, že TV a set-top boxov s podporou HbbTV je stále málo, že nie každý má možnosť alebo chuť pripojiť TV na net, že teletext v HbbTV je často spracovaný mizerne a neprehľadne, DVB titulky na niektorých TV fungujú nespoľahlivo – na rozdiel od tých teletextových, v EPG často nie sú všetky informácie o programe ktoré sú v TXT, atď. Kým sa všetky tieto problémy neodstránia, TXT bude mať stále svoj význam.

    3. Ale ja som nepísal o Hbb TV. Hbb TV potrebuje prístup na internet. A kto má internet, má aj počítač a s ním oveľa väčšie možnosti.

      Podľa mojich skúseností má práve EPG viacej informácií o obsahu programu. Ja osobne však TV program vyhľadávam na internete. EPG používam len pre rýchly prehľad a programovanie nahrávania. Inak je EPG zasa hlavne pre tých, ktorí nemajú internet. Kto nemá internet, často si kupuje tlačený program.

      Problém s titulkami je veľmi zriedkavý. Často ho rieši aktualizácia firmvéru TV (zariadenia). Počas záruky je to reklamovateľná závada. V ojedinelých prípadoch u starších prijímačoch sa dá závada riešiť kúpou STB. Len kvôli titulkom vysielať celý teletext je nelogické.

      Zo svojho okolia vidím, že teletext používajú niektorí dôchodcovia, ktorí nemajú internet. A tiež „športovci“ (tipovači), ktorí na ňom vyhľadávajú výsledky športových zápasov. Drvivá väčšina vlastníkov TV teletext vôbec nepoužíva (vrátane mňa).

    4. Problémy s DVB titulkami sú práveže dosť časté. Nie že by úplne nefungovali – čo takú reklamáciu urobí dosť problematickou – ale stačí napr. pridať zvuk, zobraziť zoznam kanálov a pod. a titulky (u viacerých typov LG TV) zmiznú aj na viac, ako 10 sekúnd, čo je otravné. To je len jeden príklad z mnohých, iné typy TV a STB majú tiež svoje muchy. Aktualizácia firmwaru býva častejšie zbožným prianím, než realitou. A v EPG má viac informácií o programe, než v TXT akurát tak Joj Cinema a skupina Pro7Sat1. Ale taká RTVS, väčšina kanálov skupiny Joj, RTL atď. má málokedy, resp. takmer nikdy nemá v EPG uvedené herecké obsadenie, ale v TXT áno. Ako to má skupina Mrkvýza, to neviem, nepozerám. A čo sa týka internetu, väčšinou sa mi nechce utekať z obývačky hore schodmi do pracovne a zapínať PC, vyťahovať notebook z tašky alebo sliepňať do malej obrazovky mobilu kvôli banálnej informácii trebárs o počasí, programe, kvôli bleskovému prehľadu správ a pod., keď si to môžem prečítať hneď a pohodlne na veľkej obrazovke. To len na ilustráciu toho, akými rôznymi spôsobmi môžu ľudia využiť TXT a že stále je veľa scenárov, v ktorých je teletext užitočný a najmä pohodlný. Další príklad, „športovcov“ – tipovačov si správne spomenul Ty sám. A tvrdenie, že drvivá väčšina vlastníkov TV vôbec nepoužíva teletext, by bolo treba doložiť nejakým prieskumom, lebo v takom prípade by ho vysielatelia podľa môjho skromného názoru pravdepodobne už boli vypli raz a navždy.

    5. pre Palo41 : Nepočujúci majú vďaka Teletextu prístup k informáciam – správsam a aj k titulkám napr. počas filmov a relácií…

    6. Nepočujúci nevedia používať internet?
      Nepočujúci si nevedia zapnúť titulky?
      Lebo to, čo píšete, nemá nič spoločné so sluchom.

    7. Nepočujúci to som aj ja a samozrejme ze viem pouzivat internet bez problémov aj pozerať filmy cez internet aj s titulkami. Ale keď chcem pozerať 40 palcový TV aj s titulkami bez nutnosti zapnúť PC? Teraz konečne dali skryté titulky cez DVB Subttitle digitálne titulky na Markíze HD ale stále je pod teletext. Doma a Dajto musím spustiť titulky cez teletext. Nech prejde titulky z teletext na digitálne titulky a potom môžu rovno VYPNÚŤ teletext.

  2. Konečne, že už spustili Teletext, sťažovalo sa na to veľmi veľa divákov v diskusiách a hlavne nepočujúci. Diváci si platia za programy Plustelky a oni si len tak na 2 mesiace vypnú teletext. A kedy konečne spustia MULTIPLEX 4 na Orave, aj diváci z Prievidze, Starej Ľubovne, Rožňavy, Sniny… sa sťažujú, že nemajú signál, ďalej sa diváci sťažujú v diskusiách, že kedy zvýšia výkony všetkých multiplexov z vysielača KE – Dubník.

  3. Ten teletex je dobre že ho pridali naozaj chýbal pre veľa ľudí každý nepotrebuje len epg na tx sa dá vždy nasť niečo zaujímavé.

  4. Nepocujuci ocenia skryte TXT titulky, a aj ti, ktori si chcu pozriet nieco s orig. stopou a so slov. titulkami, a zlepsili sa v ang. jazyku. 🙂 A EPG pri zmene programu nebyva hned aktualizovany. TXT str. 333 je aktualna hned. A nie kazdy DOBRODRUH si zapoji na TV aj INTERNET. A kontakty potrebuje ponuknut KAZDY, takze ak je moznost cez TXT, tak preco to nevyuzit.?

  5. v teletexte je skratka spravodajstva z celého dňa, pozerám keď nezízam na správy, usporí to kopec času a čítam len to, čo ma zaujíma. Nemusím veľa listovať a pozerať na žiadne internetové kraviny a polopravdy, prajem príjemné sviatky

    1. Presne tak ja som nepočujúci a konečne spustili teletext kvôli skryté titulky.navyse bonus konečne Markíza HD už spustili DVB subttitle titulky. Pochválim Plustelka

  6. Na tomto (ale aj predchádzajúcich príkladoch prepadu) je vidieť, čo urobil odchod z antény z voľného DVB-T:

    Joj v piatok rekordná, vianočné Všetko, čo mám rád s najlepším výkonom od štartu! Premiéra Markízy prepadla:

    https://mediaboom.sk/nezaradene/joj-v-piatok-rekordna-vianocne-vsetko-co-mam-rad-s-najlepsim-vykonom-od-startu-premiera-markizy-prepadla/

Komentáre už nie sú povolené.