Reklama

RTVS sa pripravuje na spustenie tretieho a štvrtého programu

Príjmy RTVS v roku 2018 dosiahnu približne 129,5 milióna eur. Celkové výdavky by mali byť okolo 128,7 milióna eur. Rozpočet je plánovaný ako vyrovnaný s prebytkom 800 tisíc eur. Informoval o tom verejnoprávny vysielateľ. Rizikom sú však podľa RTVS staré súdne spory. Návrh rozpočtu schválila už aj Rada RTVS, ktorá ho označila ako umenie možného.
Pokračovanie nižšie:


Rada RTVS zároveň schválila aj zmenu organizačnej štruktúry, v rámci ktorej sa vytvoria sekcie nových médií, výskumu a vývoja a výroby programov a športu. Vznik Sekcie nových médií reflektuje na nové výzvy v online prostredí. Zvyšné súvisia s plánom zriadenia ďalších programových televíznych okruhov – Trojky a Štvorky. Trojka sa zameria na spravodajstvo, šport a publicistiku, životný štýl a dokumenty, Štvorka na online vysielanie pre detských divákov do 15 rokov.

Budúcoročný návrh rozpočtu vychádza zo skutočnosti, že RTVS bude disponovať v porovnaní s rokom 2017 nižšími príjmami vo výške 4,4 milióna eur z dôvodu zníženia príspevku zmluvy so štátom, úhrad za služby verejnosti a ostatných vlastných príjmov. Vzhľadom na tento výpadok RTVS predpokladá v roku 2017 úsporu a vyššie príjmy vo výške 5,7 milióna eur, ktoré vznikli vo všetkých oblastiach okrem investícií. Výpadok príjmov zároveň vykryla predovšetkým znížením výdavkov v televíznej výrobe a v režijnej oblasti. Tieto faktory umožnili postaviť vyrovnaný rozpočet a zároveň pokryť základné nároky na výrobu a vysielanie televíznej a rozhlasovej výroby v roku 2018.

Jeho nastavenie podľa riaditeľa sekcie televíznych programových služieb Tibora Búzu umožní dokončiť rozbehnuté projekty k 100. výročiu vzniku Československa, 25. výročiu vzniku SR či k 50. výročiu vpádu okupačných vojsk. „Na druhej strane treba povedať, že rozpočet je nedostatočný, pretože nám prakticky neumožňuje investovať do výroby projektov a programov naviazaných na ďalšie roky. Pokiaľ nebude systémovo vyriešené financovanie RTVS, tak budeme stále zápasiť s týmto problémom,“ upozornil.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Dúfam, že ich dajú hneď do HD. A kde ich dajú do DVB-T (MUX ?), je miesto alebo bude nutné vytvoriť piaty, MUX5?

    1. Len či bude tam dosť „miesta“/kapacity, hlavne ak budú v HD, čo by malo byť normálne v tejto dobe.

    2. RTVS 3 bude v DVB-T, ale RTVS 4 nebude v DVB-T, bude len online (možno neskôr ak sa spustí DVB-T2 VP MUX bude aj RTVS Štvorka terestriálne). Keď sa spustí RTVS 3, tak vo VP muxe budú musieť vypojiť pravdepodobne RTVS Dvojku v SD rozlíšení alebo aj Jednotku SD, ak bude málo miesta pre prenos. kapacitu…

  2. A načo je to dobre??? Aby sa mohly dvihnúť koncesionárske poplatky že?

  3. Rozhodne to bude v HD, to je dnes už štandard a predpokladám, že Trojka a Štvorka budú na RTVS kartách čiže na Astre 23,5E.

  4. Najskôr vyplakávajú, že nemajú peniaze a je potrebné zvýšiť koncesionárske poplatky, a teraz idú spúšťať 2 nové programy???
    Čo tak začať efektívne využívať existujúce zdroje a použiť ich na skvalitnenie existujúcich programov?

    Tu pomôže len celé vedenie televízie kompletne rozpustiť a prepustiť. Pre vidinu osobného prospechu už stratili akékoľvek zábrany a zbytky zdravého rozumu.

  5. nech daju nieco nove, lebo tie nase sukromne telky su neznesitelne plne reklam, otrasne. este ze su aj ceske ct1. 2. a hbocka. inak vsetky stoja za h….. ani v amerike nedavaju tolko reklam, co mark. a jojki a ostatne hnojky.

  6. V Maďarsku už dávno majú sedem verejnoprávnych kanálov (z toho 6 je v HD) a neplatia žiadne koncesionárske poplatky. Len naša verejnoprávna televízia má deravé vrece s dvomi úbohými kanálmi.

    1. Juraj, majú 7 VP kanálov, 6 je zdarma (M1, M2, M4, M5, Duna, DunaWorld) a M3 je zakódovaná. Len v tom množstve je dosť hlušiny, často nepozerateľné veci, aspoň podľa mňa, mnoho opakovaní a niekedy tie naše 2 VP ponúkajú viac, tým ale netvrdím, že by sme mali „ostať“ len pri dvoch. Len aby boli kvalitne naplnené, Ešte niečo, v poslednom čase majú plno dlhých reklamných blokov, skoro ako naše „slečny“ komerčné, aj keď i u našich VP pribudlo reklamy, 🙁

    2. fzj, nemusíš mi vysvetlovať, dobre poznám. M3 je sice zakódované, ale ľudia žijúci v Maďarsku si môžu zakúpiť kartu a napr. u nás na Slovensku niektorí operátori majú v ponuke.
      Ja som mieril na to, že naša RTVS má rozpočet na rok 2018 129,5 milióna EUR na 2 kanály aj s koncesionárskymi poplatkami, a maďarský MTVA fungoval v roku 2016 z 87,55 miliard HUF, čo je v prepočte cca. 292 milióna EUR na 7 kanálov.
      Na rok 2018 má MTVA plánovaných 80,872 miliard HUF, čo je 269,6 milióna EUR
      Keď náklady rozdelíš na počet kanálov, vychádza:
      RTVS 129,5 milóna EUR / 2 = 64,5 milióna EUR na kanál
      MTVA 269,6 milióna EUR / 7 = 38,5 milióna EUR na kanál
      Z toho vyplýva jednak, že sa to dá robiť aj lacnejšie (skoro polovičné náklady na kanál), ako na Slovensku, na druhej strane nezdierajú občanov koncesionárskymi poplatkami.
      Akože tamojšia vláda deklaruje, že verejnoprávne televízne a rozhlasové médiá slúžia všetkým a majú byť pre občanov zadarmo, a u nás sa správa RTVS ako podnikajúca firma a vyberá poplatok (zo zákona na každý elektromer, nezávisle, či je k tomu zapojený televízor, alebo nie)?

Komentáre už nie sú povolené.