Reklama

Malý slovenský operátor testuje v DVB-T kodek HEVC

Miestny slovenský telekomunikačný operátor Gecom sa rozhodol, že otestuje šírenie programov v novom kodeku H.265/HEVC. V jednom zo svojich terestriálnych DVB-T multiplexov v Michalovciach, začal šíriť kanál Retro Music Channel v kodeku H.265/HEVC. Portál SatelitnáTV.sk o tom informoval náš pravidelný čitateľ Quido. Podľa jeho slov je aktuálne český hudobný program šírený voľne (FTA).
Pokračovanie nižšie:


GeCom šíri programy prostredníctvom dvoch miestnych DVB-T vysielačov v Michalovciach na kanáloch 28 (530 MHz) a 32 (562 MHz). Väčšina staníc je však kódovaná systémom Conax a preto je pre ich príjem potrebná dekódovacia karta platformy Téčko, ktorú je možné zakúpiť priamo u operátora.

Retro Music Channel v kodeku HEVC vysiela na 28. kanáli, pre príjem je samozrejme už potrebné zariadenie, ktoré podporuje tento nový formát. Zvyšné programy z oboch multiplexov šíri operátor zatiaľ aj naďalej v kodeku H.264.

Nový kodek H.265/HEVC v porovnaní s doterajším H.264 znižuje dátový tok televízneho programu takmer o polovicu a to pri zachovaní porovnateľnej obrazovej kvality. V jednom multiplexe tak môžu operátori šíriť viac kanálov, prípadne SD stanice nahradiť HD verziami. Nový kodek otestoval už aj Towercom vo svojom miestnom multiplexe z bratislavského Kamzíka, kde boli šírené programy Jednotka HD, Dvojka HD a RTVS UHD. Aktuálne je tento vysielač, ktorý vysielal na 6. kanáli vo VHF pásme vypnutý.

Doplnené 31.12.2017: Po niekoľkých dňoch testovacieho vysielania ukončil Gecom testy programu Retro Music Channel v HEVC.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. nechce GECOM na Orave šíriť svoje kanály ? Orava je Towercomom zanedbávaná už od začiatku digitalizácie a Gecom by tu mal veeľa zákazníkov 😉

    1. no môžu ísť na ich stožiar, ale koľko dní by tam finančne vydržali…

    2. Veď nemusia byť na magurke aj iné vysielače sú v NO na bytových domoch

    3. To čo predviedol Towercom po Slovensku je otras,nemali Slovenské vysielače nikdy dopustiť sprivatizovať,Malo to ostať štátne ako v Čechách!!!!!!!!!!

    4. Celé Tečko je v strate. Keby neposkytovali aj iné služby tak to zanikne.

    5. Pcha 😉 na Orave je 50.000 kariet aktívnych, tak tu netroluj za sky a towe 😉 keby mali len v NO 10.000 kariet conax čo by mali zaplačeš 😉

  2. A také televízie ako Skylink alebo Telekom a Digi tv sa nechystajú tento nový kodek H.265/HEVC pridať?

    1. Satelitný operátor Antik a Flix už vysiela s kodekom H. 265/hevc

    2. A aký by to malo pre nich zmysel? Vysielajú cez satelit v DVB-S2/MPEG4 (vlastný uplink, nie prevzaté programy od iných vysielateľov). Prechod na HEVC by im síce uvoľnil nejakú kapacitu, ale čo by tam zaradili? Nehovoria co tom, že pre Skylink by to bola rana do zatylku, nakoľko ľudia mu ešte neodpustili prechod z DVB-S/MPEG2 do DVB-S2/MPEG4 a stým spojenú nutnosť výmenu boxu a už by mali opäť meniť boxy? Telekom je s Magiom a Digi v trošku inej situácii – boxy dodáva sám, takže by ich musel komplet obmeniť (je dosť moťné, že ďalšia generáci aboxov už bude HEVC podporovať).

      Antik a Flix boli v inej situácii – začali s čistým štítom, takže im žiadne plošné výmeny boxov nehrozili.

      Prechod na HEVC má zmysel v terestriáli, kde je oproti satelitu podstatne menšia šírka pásma, takže úspornejší kodek umožňuje napchať do jednoho multiplexu viac programov a šetriť. U satelitu to má zmysel iba v prípade, že dôjde so zmenou z MPEG4 do HEVC súčasne aj k zmene z HD do UHD.

  3. Čo by kupujúci mali vedieť pred kúpou nového televízneho prijímača obsahuje krátke video Regulačného úradu – https://youtu.be/JexyJq1lqj4

    1. RÚ: bolo by dobré aktualizovať zoznam DVB-T vysielačov na vašom webe. Posledná aktualizácia je zo začiatku októbra…

  4. mohla by sa konecne plustelka zobudit a prestat vysielat v sd kvalite ….

    1. Môže prestať vysielať v SD kvalite, ale súčasne si môžte z ponuky škrtnúť polovicu programov… HD žerie podstatne viac kapacity ako SD a tam kde v MPEG4 vopchajú 12-15 programov v SD, tak v HD ich dajú s odretými ušami 5-6. Teda ak chcete naozaj HD kvalitu a nie len LOGO!

    2. ved tu pisu, ze v pripade ze bude vysielat v novom kodeku tak usetria miesto, tak nevidim problem. Ale nie oni namiesto toho pridaju dalsi detsky kanal, akoby ich nebolo dost a samozrejme v sd kvalite

    3. Full HD v HEVC stále potrebuje v priemere asi 2,5x väčšiu šírku pásma, ako SD v MPEG-4. Takže to nevychádza… Už to tu pár ľudí písalo, že by bolo dobré prejsť v MUX2 na MPEG-4, Wau, Lux a TV8 prehodiť z MUX1 do MUX2 a MUX1 preklopiť do DVB-T2/HEVC, MUX4 takisto do HEVC. A samozrejme rozšíriť pokrytie MUX4. Prípadne vymieňať staré boxy za nové s podporou HEVC, alebo aspoň dať výraznú zľavu na HEVC box existujúcim zákazníkom. Potom bude dosť miesta na rozširovanie Plustelky a aj na viac programov v HD a hádam by sa mohla začať Plustelka vyplácať ako klientom, tak aj komerčne Towercomu.

  5. Všetky telky ktoré sú v muxoch v MPEG-2 si za šírenie platia. Tu teda TWC veľa nezmení. Prečo televízie využívajú stále MPEG-2 je teda otázka na nich.

    Len pre predstavu tu je aktuálne využitie muxov 1-3

    MUX1
    Celková kapacita: 19,91 Mbps
    WAU (MPEG-2): 3,83 Mbps
    TV8 (MPEG-2): 2,62 Mbps
    TV LUX (MPEG-2): 2,44 Mbps
    Sport 1 (MPEG-4): 2,16 Mbps
    CT1 (MPEG-4): 1,66 Mbps
    CT2 (MPEG-4): 1,45 Mbps
    Prima Plus (MPEG-4): 1,39 Mbps
    Voľná kapacita: 1,67 Mbps
    Zvyšok je pre audio, TXT…

    MUX2
    Celková kapacita: 19,91 Mbps
    TV JOJ (MPEG-2): 3,68 Mbps
    Barrandov Family (MPEG-2): 3,59 Mbps
    JOJ Cinema Promo (MPEG-2): 3,15 Mbps
    JOJ Plus (MPEG-2): 2,67 Mbps
    TA3 (MPEG-2): 2,6 Mbps
    Voľné miesto: 1,33 Mbps
    Zvyšok je pre audio, TXT…

    MUX3
    Celková kapacita: 19,91 Mbps
    Jendotka HD (MPEG-4): 5,28 Mbps
    Dvojka HD (MPEG-4): 4,7 Mbps
    Dvojka (MPEG-2): 2,76 Mbps
    Jednotka (MPEG-2): 2,49 Mbps
    Voľná kapacita: 1,16 Mbps
    Zvyšok je pre audio, TXT…

Komentáre už nie sú povolené.