Reklama

Chorvátsky DAB+ multiplex doletel počas inverzie až na Slovensko

Inverzné počasie prinesie vždy lovcom vzdialených signálov veľkú radosť. Vtedy sú totiž zlepšené prijímové podmienky a vďaka tomu je možné zachytiť, na niekoľko minúť až hodín, aj vzdialené vysielače, ktoré za bežných podmienok samozrejme nemáme šancu prijímať.
Pokračovanie nižšie:


Mojim posledným úlovkom tento mesiac vo VHF pásme bol chorvátsky DAB+ multiplex. Išlo s najväčšou pravdepodobnosťou o vysielač Zagreb – Sljeme, ktorý je vzdialený odo mňa 332 km, a z ktorého občasne prijímam aj DVB-T/T2 na kanáloch 25, 28, 42, 48 a 53. Raz sa mi dokonca stalo, že došlo k úplnému zarušeniu silného verejnoprávneho multiplexu na 48. kanáli zo Zobora. DAB+ vysielač sa identifikuje ako “OIV DEMO”, vysiela na kanáli 9C (206,352 MHz) s maximálnym povoleným výkonom 5 kW. V multiplexe vysiela aktuálne 16 rozhlasových staníc. Všetky sú šírené s kodekom HE-AAC v1 a dátovým tokom 72 kbps.

Okrem uvedeného vysielača Zagreb – Sljeme majú Chorváti aktívne ešte aj ďalšie tri DAB+ vysielače. Dva vysielajú tiež na kanáli 9C (206,352 MHz) a jeden na 11C (220,352 MHz).

Pre príjem DAB+ som použil vonkajšiu dvanásťprvkovú anténu ISKRA VF 12 (5-12 k) bez zosilňovača, ktorú mám aktuálne napojenú na externý USB DAB+ tuner v PC. S uvedenou anténou sa mi už v Zlatých Moravciach podarilo naladiť nielen tento chorvátsky multiplex, ale aj DAB+ z Rakúska, Česka, Slovinska, či dokonca Nemecka. Samozrejmosťou sú aj naše DAB+ multiplexy. Bežne mi ide multiplex z Kamzíka, zo Zobora a Krížavy.

Ponuka chorvátskeho DAB+ multiplexu
Antena Radio, Enter Zagreb, GOLD FM, Koprivnica Zupan, Narodni Radio, Radio 101, Radio 808, Radio Banovina, Radio Dalmacija, Radio Istra, Radio Kaj, Radio Martin, Sjeverni FM, Soundset Trsat, Trend Radio a Zagorski radio

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. V pondelok som prvý krát kanál 9C naladil v horizontále až na Kysuckom kopci Žiar(n.v.869)na 5 prvkovú anténu+dab zesilovač,vzdialenosť 435 km.Signál kolísal.

  2. pan Viktor Cerny prečo vyzdvihujete že k nam doleti signal DVB-T z chorvatska byvam kusok od Bratilavy mam naladenych 14 českych 14 rakuskych stanic a slovenske nula bodov.

Komentáre už nie sú povolené.