Reklama

Česi spustili ďalší nový DVB-T2 vysielač v blízkosti našich hraníc

Naši susedia v Českej republike už dosiahli pokrytie novej prechodovej DVB-T2 siete viac ako 97% domácností. Informoval o tom prevádzkovateľ siete, spoločnosť České Rádiokomunikácie (CRA), pri príležitosti spustenia dvoch nových vysielačov Chomutov – Jedlová hora a Zlín – Tlustá hora.
Pokračovanie nižšie:


Vysielač Jedlová hora šíri signál prechodového multiplexu na 31. kanáli v horizontálnej polarizácii s maximálnym povoleným výkonom 31,6 kW v ERP. V prípade Tlustej hory je signál dostupný na 22. kanáli s výkonom 100 kW v ERP. Tento vysielač bude určite zaujímať aj Slovákov, ktorí žijú v blízkosti hraníc. Signál totiž doletí aj na Slovensko. Pre príjem je samozrejme potrebné už zariadenie s podporou štandardu DVB-T2 a kodeku H.265/HEVC.

Definitívne ma dosiahnuť pokrytie prechodovej DVB-T2 siete 99% domácností a to už v priebehu roku 2018. Aktuálne je v DVB-T2 multiplexe šírených 15 televíznych staníc a ďalšie by mali postupne pribúdať.

Pripomeňme, že prechod na DVB-T2 je vynútený z dôvodu odobratia časti televíznych frekvencií, ktoré budú po roku 2020 alokované pre mobilné dátové siete „5G“. Súbežné vysielanie, ktoré spustili CRA, má zabezpečiť prechod českých divákov na nový štandard. Na súčasnom DVB-T vysielaní sa nič aktuálne nemení až do roku 2020, diváci tak teraz nemusia nič riešiť. Ak si však domácnosti teraz budú kupovať nový televízny prijímač či set-top-box, mal by to byť taký, ktorý podporuje nový štandard vysielania DVB-T2/HEVC.

Zoznam kanálov šírených v prechodovej sieti DVB-T2 v ČR
Barrandov Plus, Barrandov TV, Kino Barrandov, Óčko Gold, Óčko, Prima Cool, Prima Love, Prima MAX, Prima Zoom, Prima, Šlágr TV, Šlágr 2, Óčko Expres, Barrandov Family a TV Noe.

Všetky stanice sú už šírené v kodeku H.265/HEVC. Kompletný zoznam vysielaných programov, a to nielen z Českej republiky, môžete nájsť v sekcii Vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Tí, ktorí prijímate TV Barrandov, ale originál český z českých DVB-T vysielačov, tak vysiela Barrandov teletext ? ? ?

    1. Áno TV Barandov vysiela teletext aj v Muxe DVB-T aj v Muxe DVB-T/2.

Komentáre už nie sú povolené.