Reklama

Chorváti spustili digitálne rozhlasové vysielanie v štandarde DAB+

V Chorvátsku boli minulý týždeň spustené prvé štyri vysielače digitálneho rozhlasového vysielania v štandarde DAB+. Tri šíria signál na kanáli 9C (206,352 MHz) a jeden na 11C (220,352 MHz), vo VHF pásme.

V rozhlasovom multiplexe, ktorý sa identifikuje ako OIV DEMO, sa nachádza od štartu celkovo 16 rozhlasových staníc. Všetky sú však iba od komerčných vysielateľov. Tamojšia verejnoprávna HRT (Hrvatska radiotelevizija) nešíri v multiplexe zatiaľ ani jednu svoju rozhlasovú stanicu.
Pokračovanie nižšie:


Podľa dostupných informácií majú byť aktuálne spustené v Chorvátsku štyri DAB+ vysielače Učka, Ivanščica (1,25 kW), Mirkovica (1 kW) a Sljeme (5 kW). Prvý šíri signál na kanáli 11C, zvyšné na 9C. Posledne menovaný vysielač môže byť zaujímavý aj pre slovenských lovcov signálov, vzhľadom k tomu, že pri zlepšených prijímových podmienkach je možné z tohto vysielača prijímať u nás aj DVB-T/T2 signály na kanáloch 25, 28, 42, 48 a 53. Predpokladáme preto, že pri zlepšených podmienkach doletí aj signál z DAB+, minimálne na južné Slovensko.

Ponuka DAB+ multiplexu
Antena Radio, GOLD FM, Enter Zagreb, GOLD FM, Koprivnica Župan, Narodni Radio, Radio 101, Radio 808, Radio Banovina, Radio Dalmacija, Radio Istra, Radio Kaj, Radio Martin, Radio Zabok, Sjeverni FM, Soundset Trsat, Trend Radio

Všetky rádiá vysielajú s kodekom HE-AAC v1 a dátovým tokom 72 kbps.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Nie tri, ale štyri. Ako prvý bol spustený vysielač Učka na 11C.
    Ivanščica + Mirkovica + Sljeme vysielajú na 9C.
    Vo V polarizácii vysiela len Ivanščica, ostatné sú v H polarizácii.

    1. Ešte by som doplnil, že ide o experimentálne vysielanie s časovým obmedzením na 1 rok. O zaradenie do experimentu prejavilo záujem oveľa väčšie množstvo staníc, ktoré sa tam z kapacitných resp. z ekonomických dôvodov nakoniec nedostali. Mesačná suma za umiestnenie v experimente (cez 4 vysielače) bola nakoniec stanovená na 3 300 KN (v prepočte cca 440 €) za jednu stanicu.

  2. Pochybujem že pri tomto slabom výkone signal doletí na Slovensko oproti i Slovinsku z Vysielača Pohorie

    1. Mne sa minulý týždeň podarilo počúvať cez autorádio , pri inverznom počasí HRT1 v Trnave na frekvencii 102,4.

Komentáre už nie sú povolené.