Reklama

ČR: Prechodová DVB-T2 sieť už aj z vysielača Frýdek-Místek – Lysá hora

České Rádiokomunikácie (CRA) spustili v utorok 17. októbra nové DVB-T2 vysielače z Čiernej a Lysej hory, ktoré šíria programy Prechodovej DVB-T2 siete. Vďaka týmto novým vysielačom sa zlepšil signál vo Východných Čechách a moravskoslezkom regióne. Oba šíria signál na 28. kanáli (530 MHz) v horizontálnej polarizácii.
Pokračovanie nižšie:


Frýdek-Místek – Lysá hora môže vysielať Prechodový DVB-T2 multiplex s maximálnym povoleným výkonom 25 kW ERP, v prípade vysielača Trutnov – Černá hora je maximálny povolený výkon 100 kW ERP.

Vysielač Lysá hora môže byť zaujímavý aj pre slovenských divákov, vzhľadom k tomu, že ide o vysielač umiestnený v blízkosti našich hraníc. Problémy sa však môžu objaviť v okolí Žiliny, kde na rovnakom kanáli vysiela z kóty Veľké Hradisko lokálny multiplex operátora AVIS.

Pripomeňme, že prechod na DVB-T2 je vynútený z dôvodu odobratia časti televíznych frekvencií, ktoré budú po roku 2020 alokované pre mobilné dátové siete „5G“. Súbežné vysielanie, ktoré spustili CRA, má aj dôležitý sociálny rozmer. Českí diváci majú čas na nákup nového prijímača až do roku 2020, čím majú aj priestor pre prirodzenú obmenu televízorov. Na súčasnom DVB-T vysielaní sa nič nemení až do roku 2020, diváci tak teraz nemusia nič riešiť. Ak si však domácnosti teraz budú kupovať nový televízny prijímač či set-top-box, mal by to byť taký, ktorý podporuje nový štandard vysielania DVB-T2/HEVC.

Zoznam kanálov šírených v prechodovej sieti DVB-T2 v ČR
Barrandov Plus, Barrandov TV, Kino Barrandov, Óčko Gold, Óčko, Prima Cool, Prima Love, Prima MAX, Prima Zoom, Prima, Šlágr TV, Óčko Expres, Barrandov Family a TV Noe.

Všetky stanice sú už šírené v kodeku H.265/HEVC. Kompletný zoznam vysielaných programov, a to nielen z Českej republiky, môžete nájsť v sekcii Vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

    1. ja som z Višňového pri Žiline a taktiež mi nejde ani Hradisko ani Lysá Hora. Dnes som kontaktoval telefonicky aj spoločnosť AVIS ale zatiaľ nenastala žiadna zmena.

  1. @jojo
    Môžte prosím napísať kde to konkrétne nejde? Ďakujem.

  2. AVIS asi bude musieť požiadať o zmenu kanálu pre regionálny mux v Žiline, keď sa to ruší…

  3. @skratek
    Nejde to napr. ani na sidlisku Hajik v Ziline.

  4. @skratek
    Tu sa jedná o podobný problém ako vo Vrútkach (Martine) a okolí – kanál 54 z Lysej Hory a bývalý kanál 54 Avisu. V okolí Žiliny je veľmi dobrý príjem kanálov z vysielača Lysá Hora – 37 a 54 kanál v norme DVB-T a teraz aj kanál 28 v norme DVB-T2. Takže veľké rušenie a aj nemožnosť príjmu bude na veľkej časti územia, ktoré pokrýval signál Avisu z Hradiska. Kanál 28 je prechodový kanál jednofrekvenčnej siete DVB-T2 v CZ, riadne skoordinovaný pre CZ, avšak s presahom na Slovensko. V tomto prípade si dovolím tvrdiť, že za kratší koniec bude ťahať AVIS. Buď zmení kanál (čo nie je až také jednoduché), alebo sa musí zmieriť s tým, že bude vysielať len pre cca 1/4 ľudí z pôvodného pokrytia – čo je komerčne nezaujímavé. V CZ kanál 28 z Lysej nezmenia :).
    PS: Avis bude čeliť aj kritike ľudí, čo nemajú záujem o regionálku, ale je im znemožnený príjem lukratívneho Mux-u z CZ zadarmo cez anténu. Takže Avis si získa „popularitu“ ako svojho času vo Vrútkach.

    1. A čo na to majitelia televízii ktoré vysielajú cez Avis? A ako to dopadlo v tom Martine?O

    2. @skratek: Ako najlepšia voľba pre AVIS a voči divákom je zmena vysielacieho kanálu pre Žilinu na Hradisku… napríklad na 25. kanál, 40. kanál alebo 41. kanál alebo iný… skratek to ako vždy zvládne…

    3. Wisła – Skrzyczne má skoordinovaný 41 kanál, na ktorom vysiela DVB-T multiplex, ktorý je dobre prijímateľný na Kysuciach a aj v okolí Žiliny.

  5. Dnes oznámila Ceská televize, ze chce vysielat svoju prechodovu siet Dvbt-2 na kanali 26. Kedze v Martine a okoli vysiela na k.26 z Matice RTVS, problem s príjmom hlavne vo Vrútkach sa zrejme zopakuje.

  6. Tí ktorí máte problém s rušením LTE vyskúšajte tento LTE filter: http://**.sk/solight-pasmovy-lte-filter-rozsah-0-790mhz-max-60-kanal-dvb-t_d270264.html . Hoci som mal v anténe SITO v anténnej krabičke kovový predzosilňovač v ktorom bol zabudovaný aj LTE filter, tak mi aj napriek tomu kockoval a trhal obraz alebo sa krikľavo zazelenal – zaružovel. Tento LTE filter mi pomohol, obraz je bez rušenia – a to som ho ani nenamontoval k anténnej krabičke, ale zhruba 5 m od antény na trase cca 10 m dlhého kábla k trafu. A k tomu LTE filtru ešte potrebujete dva F konektory (koncovky). Tie majú aj v bežnom elektre…

    1. Trochu mimo témy, ale ako reklama na firmu zaujímavé… Ja by som si tento filter určite nekúpil.

  7. TV Raj uverejnila na Facebooku svoje stanovisko k problému s k28 Hradisko.

  8. Na TV Sever ide v spodnom riadku oznam že 27.10. o 12:00 prechádzajú na k25, tak dúfam že to platí pre celý k28 Avisu z Hradiska.

Komentáre už nie sú povolené.