Reklama

Česi pokryjú do konca roka prechodovou DVB-T2 sieťou takmer 98% územia

V susednej Českej republike pokračujú České Rádiokomunikácie (CRA) v rozširovaní pokrytia prechodovej DVB-T2 siete. Aktuálne si môže vysielanie v novom štandarde naladiť už 78% obyvateľov krajiny.

Dostupnosť prechodovej DVB-T2 siete chcú však CRA aj naďalej rozširovať. Do konca tohto roka má dosiahnuť pokrytie 97,6% územia. V prvom štvrťroku 2018 sa následne dostupnosť zvýši až na 99% domácností.
Pokračovanie nižšie:


Pre slovenských divákov bude určite najzaujímavejšie spúšťanie vysielačov, v blízkosti našich hraníc, ako Brno – Kojál (28k), Zlín -Tlustá hora (22k), Frýdek Místek – Lysá hora (28k) či Mikulov – Děvín (28k). Všetky majú byť v prevádzke najneskôr do konca roka 2017.

Pripomeňme, že prechod na DVB-T2 je vynútený z dôvodu odobratia časti televíznych frekvencií, ktoré budú po roku 2020 alokované pre mobilné dátové siete „5G“. Na súčasnom DVB-T vysielaní sa ale zatiaľ nič nemení, diváci tak teraz nemusia nič riešiť. Ak si však domácnosti už budú kupovať nový televízny prijímač či set-top-box, mal by to byť taký, ktorý podporuje nový štandard vysielania DVB-T2/HEVC.

Zoznam kanálov šírených v prechodovej sieti DVB-T2 v ČR
Barrandov Plus, Barrandov TV, Kino Barrandov, Óčko Gold, Óčko, Prima Cool, Prima Love, Prima MAX, Prima Zoom, Prima, Šlágr TV, Óčko Expres, Barrandov Family a TV Noe.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Towercom nesiaha Českym Radiokomunikaciam ani po členky. Tu je vidno aky maju kvalitny manažment a že sa chodi do prace robit anie drat gate ako na Slovensku. Že Towercomaci.

    1. Myslíš? Towerkom a ČRa patria rovnakému majiteľovi – fondu Macquarie Infrastructure Funds. Takže o manažmente to nebude… Nehovoria co tom, že v SR už Towerkom v DVB-T2 vysiela podstatne dlhšie ako v ČR (aj keď ešte nie v HEVC).

      Skôr to bude o tom, že že v ČR majú operátori presun do DVB-T2 nariadené legislatívou (Plán prechodu majú schválený), vrátane termínu (2020), u nás ešte nič také nemáme. Ďalšou vecou čo to ovplyvňuje je to, že v ČR má ČRa silnú konkurenciu a v DVB-T (u všetkých poskytovateľov) vysiela množstvo kanálov. V SR má všetky celoplošné frekvencie monopolný Towerkom a aj ponuka programov je biednejšia.

    2. v čechách to museli zaviesť lebo nemci prešli skôr do dvbt2 a rušili by sa im mobilné siete.

    3. Management nie je rovnaký, aj keď vlastník je. V ostatných bodoch súhlas.

  2. V Žiline vysiela na 28k AVIS,rovnako ako má vysielať Lysá hora.

    1. Vie niekto odpovedať ako to ovplyvní príjem? 28k AVIS versus 28k Lysá Hora?

    2. napíš škriatkovi, aby našiel iný kanál,tak ako našiel v Martine namiesto k54 nový kanál k41

  3. vidím že už sa niektorí horlivci nemôžu dočkať kupovania nových set top boxov a TV s DVBT2.To že umožní väčší počet staníc je aj tak nepodstatné-veď teraz aj tak klony narkozy a joj nestoja za nič a o navýšení kvality si môžete nechať zdať.Navyše to smrdí spoplatňovaním TV staníc tak ako to urobili v Rakúsku o čom už informovala aj Nova.Rýchlo mať euro,rýchlo byť v jadre,rýchlo dvbt2 bez uváženia to je také detinské.

    1. Milis sa, v rakusku su spoplatnene len kanály ktore v dvbt neboli a mimochodom su vela v HD, tie ist kanály su cez sat sice zadarmo, ale len v sd, za HD platíš navise.
      Ale v Německu sa spoplatnily sukromne TV kanaly, ktore boly predtím zadarmo v dvbt (ale už tiez v hd

  4. no dufam že nechaju free stanice novy a primy v sd aj po prechode na hvc 265 stale sa nevie či to tam bude v hd alebo sd, hd nebude zadara ale sd by mohli nechat

  5. este ste nepokrili vsetky multiplexy 1-2-3-4 a uz chcete pokrivat DVB T2 cize to bude v roku 2050 mi slovaci stale zaostavame a preco klamete ludi ,v cechach je na vsetko peniaze len na slovensku niet ked je to jedna firma towerkom.

    1. lenže v Čechách nerozkrádajú štátne milióny, miliardy, tak ako v Banánovej republike…

    2. ale rozkrádajú – stačí sledovať české správy.Zakopaný pes bude v tom že ich tam je 2x toľko a preto má napríklad ČT 4x väčší rozpočet a v rozpočte štátu sa vyberie väčší mešec peňazí.V SR je 2x menej ľudí a teda trh ale vysielače,obsluha,technika,vybavenie musí byť také isté(ak chceš vysielať musíš mať,, železo,,softvér, ľudí a pod.) a pri zlodejinách zostane v kasičke menej ako pri zlodejinách v ČR.

  6. pre technikov z Avisu: V Prešove je potrebné robiť niečo s vysielačom, lebo pravidelne na 41. kanále kockuje obraz na všetkých programoch, niekedy sa to nedá vôbec pozerať lebo je to celé rozkockované bez zvuku, naposledy včera to 2 dni kockovalo, aj pred cca mesiacom tiež 2 dni aj predtým, stále sa to opakuje – väčšinou to vypadne v piatok pred víkendom a potom to opravia až v pondelok, asi v piatok je stále preťažená internetová sieť a vzedy to blbne alebo neviem prečo to stále vypadne pred víkendom… A dnes to už išlo normálne, ale večer už zasa kockovalo. Je tam nejaká porucha ! ! !

    1. Napíšte prosím na info@avistel.sk prípadne na facebookovskú stránku Avisu.

    2. Potvrdzujem. MUX Avisu v Prešove občas robí problémy. Pritom sila signálu vyzerá byť ok..

    3. prečo sa AVIS nedohodne s RH na Orave ? nechápem ? , ľudia už po zistení výšky SERPO prechádzajú na anténu a AVIS na Orave môže z toho vyťažiť, no len to by sa musel dohodnúť s RH

    4. Tak Avis to zrejme opravil, v poslednom čase už problémy nie sú.

Komentáre už nie sú povolené.