Reklama

ANTIK Sat odložil prechod na H.265, poznáme nový termín

Satelitný operátor ANTIK Sat presúva prechod programov z kodeku H.264 na nový H.265/HEVC o niekoľko týždňov, ako avizoval. Pôvodne mal začať šíriť slovenský operátor programy, na družici Eutelsat 16A (16°E), v novom kodeku už od 17. augusta 2017. Podľa našich informácií sa tak nestalo z dôvodu letných dovoleniek. Nový termín je 6. septembra. „Preloženie migrácie na HEVC zo 17.8.2017 na noc z 5. na 6. septembra bolo spôsobené neprítomnosťou zákazníkov z dôvodu ich letných dovoleniek pre účely výmeny set-top boxov, ktoré podporujú HEVC režim. Po tomto dátume už väčšina kanálov bude v H.265,“ povedal pre portál SatelitnáTV.sk TV manažér ANTIK Telecom Vlastimil Lakatoš.
Pokračovanie nižšie:


Operátor tak ešte nestihol vymeniť všetkým predplatiteľom pôvodne boxy a preto nastal posun termínu. Spomeňme, že k výmene dodávaných boxov dochádza bezplatne. Používateľom pôvodného boxu Kaon HD (bez archívu) je kuriérom na náklady operátora dodaný nový satelitný HD prijímač AB Cryptobox 700 HD s podporou HEVC. Zákazníkom s ANTIK Mini 2S je box vymenený za najnovší UHD box ANTIK Mini 3S s archívom ako aj ďalšími multimediálnymi funkciami.

Po dokončení výmeny prijímačov a prechodu na kodek H.265 bude môcť ANTIK pridať nové programy. O aké konkrétne ešte pôjde, nie je známe. „Čo sa týka noviniek budeme o nich informovať v dohľadnom čase,“ uviedol Lakatoš. Jedinou známou novinkou je módny kanál Fashion TV. O podrobnostiach sme vás už ako prví informovali.

Spomeňme, že nový kodek H.265/HEVC v porovnaní s doterajším H.264 znižuje dátový tok televízneho programu takmer o polovicu a to pri zachovaní porovnateľnej obrazovej kvality. Na jednom satelitnom transpondéri tak môžu operátori šíriť viac kanálov, prípadne SD stanice nahradiť HD verziami.

Mohlo by vás ešte zaujímať