Reklama

Towercom spustil nový DAB+ vysielač v Žiline

V stredu 31. mája spustil Towercom v poradí štvrtý vysielač digitálneho rozhlasu z kóty Žilina – Krížava, ktorý zabezpečí pokrytie digitálneho rozhlasu prevažne na severe Slovenska. Vysielanie je šírené na kanáli 12A (223.936 MHz), programová ponuka je totožná s predchádzajúcimi tromi DAB+ multiplexami Towercomu. Výkon vysielača nie je známy. „Vzhľadom na to, že ide o testovaciu prevádzku, výkon vysielača ani ďalšie podrobnosti nebude spoločnosť Towercom zverejňovať až do jej skončenia,“ uviedol operátor.

Pokračovanie nižšie:


Signál z nového DAB+ vysielača Žilina – Krížava sa nám podarilo zachytiť na vonkajšiu DAB+ anténu až v Zlatých Moravciach. V prípade prenosného rádia s teleskopickou anténou sú v danej oblasti len náznaky signálu.

Aktuálne je digitálnej rozhlasové vysielanie dostupné na Slovensku už z piatich vysielačov Bratislava – Kamzík (12C), Banská Bystrica – Laskomer (12A), Žilina – Križava (12A), Košice – Heringeš (12B) a Nitra – Zobor, horná stanica lanovky (11C). Prvé štyri prevádzkuje Towercom a posledný AVIS.

Obaja operátori šíria vo svojich multiplexoch po desať rozhlasových staníc.

Aktuálna ponuka DAB+ multiplexu od Towercomu:

Rádio Anténa Rock, dátový tok: 104 kbps, Stereo, kodek AAC-LC
Rádio Devin, dátový tok: 96 kbps, Stereo, kodek AAC-LC
Rádio Jemné, dátový tok: 104 kbps, Stereo, kodek AAC-LC
Radio Junior, dátový tok: 136 kbps, Stereo, kodek HE-AAC v1
Radio Litera, dátový tok: 96 kbps, Stereo, kodek AAC-LC
Radio Lumen, dátový tok: 104 kbps, Stereo, kodek AAC-LC
Radio Patria RSI, dátový tok: 112 kbps, Stereo, kodek AAC-LC
Radio Slovensko, dátový tok: 136 kbps, Stereo, kodek AAC-LC
Rádio Vlna, dátový tok: 104 kbps, Stereo, kodek AAC-LC
Radio_FM, dátový tok: 128 kbps, Stereo, kodek AAC-LC

Aktuálna ponuka DAB+ multiplexu od AVISu:

New Model Radio, dátový tok: 80 kbps, Stereo, kodek AAC-LC
Radio Aktual, dátový tok: 128 kbps, Stereo, kodek AAC-LC
Radio Best FM, dátový tok 128 kbps, Stereo, kodek AAC-LC
Rádio Devín, dátový tok: 112 kbps, Stereo, kodek AAC-LC
Rádio FM, dátový tok: 112 kbps, Stereo, kodek AAC-LC
Rádio Junior, dátový tok: 80 kbps, Stereo, kodek AAC-LC
Rádio Patria/RSI, dátový tok: 80 kbps, Stereo, kodek AAC-LC
Rádio Slovensko, dátový tok: 112 kbps, Stereo, kodek AAC-LC
Rocková Republika, dátový tok: 128 kbps, Stereo, kodek AAC-LC
Rádio Litera, dátový tok: 80 kbps, Stereo, kodek AAC-LC

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Dobrý den,
    Aj v Ostravě jsém hitil DAB + Žilina Křižava
    Hráje to dobré

  2. Stále málo komerčných rádií .Slabá ponuka na to aby som dal 150€ na nové rádio.

    1. Písal som o rádiu a nie škatuli od topánok. Pioneer X-HM36D-B.

    2. Presne tak , škatulí je na mraky. Ja som cca pred rokom hľadal standalone zariadenie FM/DAB+/WEB + farebný displej (keď už teda majú tú slideshow) a jediný pre mňa dizajnovo prijateľný kúsok bol Grundig Cosmopolit 8. Cena vtedy v DE bola cca 150€, za dva dni doma. (SK e-shopy +50€ do 3 týždňov)

    3. Nemec robi s vysokym ziskom, to radio za 150 kupi za 75 ne slovenskemu supakovi co prevadzkuje webshop da zlavu 5 eur lebo vie, keby mu dal za 75 tak zajtra uz sk webshop predava za 80 eur a on si narobil sam sebe zbytocnu konkurencu a ne nete by uz nebola najnizia cena 150 ale 80 zo Slovenska – a toto Nemci nechcu, preto potom sk weby davaju dlhsie lehoty z Nemecka ako z Ciny aby to ani nikto nechcel a nekupoval, kup si radsej cinsky no name smejd.

    4. nj.takže ty vlastne nechceš DAB+ rádio ale luxus za málo peňazí.To je večný problém nespokojných ľudí zo všetkým.Za málo peňazí veľa muziky.Keby si chcel to čo si písal tak nové rádio zoženieš za podstatne menej ako 150€.

  3. To čo sú za najnovšie móresy v Banánovej republike, že sa nezverejňujú ani paramete ako za socializmu – všetko ide k horšiemu… dole vodou… a že prišlo nové „vedenie“, no ďakujeme pekne za tieto novinky a otrasné zmeny…

  4. Dobrý den,
    Ják jsem spál předim hráje to venku na bálkoné
    Domá to nehráje vubec DAB + Žilina Krížava
    Jsem rát šeto hráje kv Ostravě kolik toma kilovatu
    Dekuji za informáce

  5. Dobry den !

    Je fajn , ze spustili DAB + ale neviem prečo sa vola vysielač Zilina – Krížava ked ten Vysielač je na Martinských Holiach prečo nie Martin – Krížava

  6. Lebo medzinárodne sa kanály / frekvencie v rámci plánov ST-61, GE-84, GE-06… prideľujú k najbližšiemu veľkému (najväčšiemu) mestu (aj keď menšie mestá sú bližšie). Napríklad: Rzeszow – Sucha Gora, aj keď Krosno je bližšie, Košice – Dubník, aj keď Prešov je bližšie a Dubník je v Prešovskom kraji, Žilina – Krížava, aj keď Martin je bližšie, Ružomberok – Úložisko, aj keď Liptovský Mikuláš je bližšie atď.

  7. Už dlhšiu dobu hľadám v nejakom e-shope:DVD alebo Blu-Ray mikrosystém s tunerom DAB+.Nič som nenašiel,neviete o niečom?

    1. Nie-nie Majo.Zle si čítal zadanie úlohy:DVD/BluRay DAB+ mikrosystem.Hľadám niečo takéto:
      lg.com/au/home-audio/lg-FB165DAB-micro-hifi-system

  8. Ako si Jaj aj Ty dovolia nezverejňovať technické parametre verejnej služby, keď využívajú v prenájme štátne frekvencie – nerastné bohatstvo každého štátu, ktoré patria všetkým občanom – hneď posielam sťažnosti na Regulačný úrad, Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií a Radu pre vysielanie. Nemáte niekto kontakty na tieto úrady? Keď nezverejňujú parametre, nech im okamžite odnímu frekvenciu. Čo to má znamenať ? ! ? Čo si to dovoľujú ? ? ?

  9. Bruno: Asi preto, že sa to určuje podľa krajského mesta ktoré je 3x väčšie ako Mt? Dôvodov môže byť viac, a pýtať sa alebo rozčulovať sa nad tým je úplne zbytočné 🙂

    1. Moze to byt aj Zilina – Krizava, no urcite by som to nenapisal, ze vysielac sa aj v Ziline nachadza.

  10. Zachyteny aj v PP na autoradiu s vypadkami v aute stojacom na parkovisku

  11. Výkon vysielača nám prezradil RÚ: http://www.satelitnatv.sk/2017/06/towercom-moze-sirit-dab-z-krizavy-s-vykonom-5-kw/

  12. Naco toto cele, ved si mozes pustit aj stream z netu a mas vyriesene.

Komentáre už nie sú povolené.