Reklama

V ČR dnes spustili prvé dva vysielače prechodovej siete DVB-T2

V susednej Českej republike dnes spustili prvé dva vysielače prechodovej siete DVB-T2. Signál v novom štandarde môže prijímať aktuálne približne 26% obyvateľov krajiny z vysielačov Praha Žižkov a Cukrák na 31. kanáli. V novom multiplexe je voľne šírených 11 televíznych programov v štandardnom rozlíšení s už najnovším kodekom HEVC. Chýbajú tam však stanice komerčnej TV Nova. Prevádzkovateľom siete sú České rádiokomunikácie (CRA).
Pokračovanie nižšie:


V nasledujúcich mesiacoch bude sieť rozširovaná aj do ďalších regiónov. Táto nová DVB-T2 sieť bude zabezpečovať vysielanie televíznych programov komerčných televíznych staníc aj po roku 2020, kedy sa predpokladá vypnutie súčasných DVB-T sietí. CRA tak napĺňajú stratégiu rozvoja pozemného vysielania, ktorú schválila vláda Českej republiky.

Prechod na DVB-T2 je vynútený z dôvodu odobratia časti televíznych frekvencií, ktoré majú byť po roku 2020 alokované pre mobilné dátové siete „5G“.

Je to významný okamih pre celý televízny sektor,“ hovorí generálny riaditeľ CRA Martin Gebauer. „Dnešný deň je začiatkom pokrývania Českej republiky signálom televízneho vysielania novej generácie. Teraz budeme pokračovať vo výstavbe ďalších častí prechodovej siete, tak aby sme do jari 2018 pokryli viac ako 99% územia ČR,“ dopĺňa Martin Gebauer.

Pozemné vysielanie prijíma v ČR viac ako 60% domácností a je to jediná platforma, ktorá je pre divákov zadarmo. Súbežné vysielanie, ktoré spustili dnes CRA, má aj veľmi dôležitý sociálny rozmer. Ľudia dostávajú čas, aby si prirodzene obnovili súčasne televízory so starším DVB-T tunerom, na nákup nového s podporou DVB-T2 majú čas až do roku 2020.

Vysielanie v štandarde DVB-T2 je realitou na Slovensku od leta 2016, kedy do tohto štandardu postupne prechádzal štvrtý multiplex. V ňom sú šírené programy terestriálnej platformy Plustelky. Na rozdiel však od prechodnej siete v ČR u nás vysielajú programy v DVB-T2 multiplexe ešte v kompresnom formáte H.264. Podobný model ako my má pritom aj rakúska Simpli TV.

Zoznam kanálov šírených v prechodnej sieti DVB-T2 v ČR
Barrandov Plus, Barrandov TV, Kino Barrandov, Óčko Gold, Óčko, Prima Cool, Prima Love, Prima MAX, Prima Zoom, Prima a Šlágr TV

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Pre konečného zákazníka absolútne bez zmeny. Vysielajú totiž duplicitne v SD kvalite no v novej norme. Takto ťažko nalákajú ľudí na obmenu TV či kúpu nového setoboxu. To budú všetci riešiť ako vždy tesne pred vypnutím DVB-T v roku 2020. Tak to bolo aj pri analógu.

  2. Za povšimnutie stojí výkon vysielača Praha-Cukrák-k31- 100kW.To keby mala naša Krížava….

    1. Cukrák nemá takú nadmorskú výšku a hlavne nie je 20km od CZ hraníc a cca. 60km od PL. Krížavu museli dokonca schvalovať aj Maďari… FM pásmo chytím v pohode v Podunajskej nížine.
      25kW by však Krížava mohla pražiť keby Towercom chcel podobne ako Lysá hora.
      Pri SK muxe 3 však museli znížiť výkon lebo sa im vzájomne rušila Krížava a miestne dokrývače Žilina,Martin a Čadca asi pre oneskorené odrazy.

    2. Jeseník-Praděd ide tiež 100kW a je takmer na hraniciach s PL.Krásne ho chytím v jednej obci v okr.Prievidza,ale 4 a 1 sk mux ani náhodou.

    3. DVB-T z Jeseník – Praděd chytajú aj v okolí Piešťan, čítal som na jednej diskusii… (lebo 33+49 sú rušené Trnavou)

    4. A tie dokryvace nie su v SFN s Krizavou? Alebo tie odrazy mali take oneskorenie, ze nestacil zvoleny ochranny interval na ich „zneskodnenie“?

    5. Pôvodne mali byť dokrývače Žilina a Martin pre Mux 3 po spustení Krížavy vypnuté. No bolo by dosť miest ,kde je lepší signál z miestych vysielačov ako z Krížavy, ktorá bola dosť dlho blokovaná Poliakmi pre Mux 3. Prvé dni po jej spustení boli viacerý bez signálu lebo to TV nevedeli spracovať. SFN v kopcovitom teréne nefungovala ideálne pri „silnej“ Krížave.

    6. Ale veď to je rovnaký výkon ako pri analógu, lebo jke to akoby 10-násobne. čiže 100 kW pri DVB-T je akoby 1000 kW pri analógu. Čiže ten 31. kanál ide akoby s 1000 kW (len v digitáli pri DVB-T je to 100 kW). Už by sa mohli prebudiť aj Towertroly a pospúšťať všetko na maximum, lebo tie smiešne 3 – 5 – 10 – 20 kW výkony sú na smiech alebo lepšie povedané na zaplakanie pri kockovaní… a ide to riadne na nervy, keď sa nedá normálne pozerať program. Načo sa rvali do prevádzky DVB-T, keď nie su schopní normálne pokryť územie. Mali to prenechať iným napr. Českým Rádiokomunikáciám.

  3. Dopadnu ako TV Mrkvyza. Minus 50% oproti Ojojoj. (Nie v absolutnom vyjadreni, ale pomernom, aby nedoslo k nedorozumeniu.) Cesi platia za to, co byvalo zadarmo este neochotnejsie, nez Slovaci. Ak chcu spoplatnovat, nech spravia premiovy kanal s radikalne obmedzenou reklamou a kvalitnejsim obsahom, za ten potom mozu pytat poplatky.

  4. Aj na západe a severe Slovenska o pár rokov prídu diváci cez anténu o cezhraničný príjem aj TV Nova a spol, lebo po prechode do DVB-T2 Nova avizovala, že bude zakódovaná a platená ako rakúske TV a TV Angelika… Dovi, dopo, dopi…

    1. Mam rad toto vestenie z gule. Tak po prve, moze to byt a nemusi. S takou sebaistotou by som to ako hotovu vec nevyhlasoval. Po druhe, TV Mrkvyza uz pekne pada na cumak so sledovanostou, nieco podobne sa stalo aj s RTL v Nemecku, v Angelike sa nepoucili, mozno sa ostatni poucia aj na nej. Po tretie, DVB-T2 je technicky standard, to vobec neznamena povinnost spoplatnenia stanic, ktore v nom su ci budu sirene. Rovnako je technicky mozne tieto stanice spoplatnit aj hned teraz v DVB-T. A po stvrte, drviva vacsina rakuskych TV stanic je sice zakodovana, ale nie spoplatnena, dokonca tusim aj dekodovacie moduly su zadarmo. Ale nie si prvy, co tu siri tieto myty, som zvedavy, odkial sa beru.

    2. Mudrlant strikes back: vsimol si si, ze tie clanky pisu o UVAHACH, nie o tom, ze je rozhodnute o spoplatneni? Ze sa to tam hemzi vyjadreniami v zmysle „cakame na konkretnu podobu DVB-T2“, „zatial sa nemozeme vyjadrit“, atd.? Navyse sa tam explicitne pise o zakodovani iba HD verzii programov (Nova), nie SD. Mimochodom, tak je to aj v Nemecku, HD kodovane, SD su volne (FTA). A opravujem svoje tvrdenie o rakuskom DVB-T2: vacsina rakuskych TV stanic, KTORE BOLI FTA V DVB-T, je sice zakodovana, ale nie spoplatnena – tam som sa vyjadril nepresne, pardon – no na podstate veci, totiz ze nie vsetko zakodovane musi byt aj spoplatnene, to vsak nic nemeni. Takze trvam na tom, ze dnes kategoricky vyhlasovat nieco v zmysle „divaci pridu o cezhranicny prijem … lebo po prechode do DVB-T2 Nova avizovala, ze bude zakodovana a platena…“ je vestenie z gule. Opakujem: moze to byt a nemusi.

    3. A ešte mi vysvetli načo budú v DVB-T2 mazanice v SD… V DVB-T2 budú len HD resp. 4K stanice

    4. Zajo: urcite budu aj SD stanice, hlavne tie mensie uvitaju znizenie nakladov po prechode na kodek h.265/HEVC a skresani datovych tokov. A aj tym velkym TV sa pravdepodobne vyplati mat HD aj SD verziu, za jednu budu inkasovat, druha bude zrejme FTA – kvoli sledovanosti, aby im neklesli prijmy z reklamy. V Nemecku to tak je, aj v dalsich krajinach. Takze ak takyto obchodny model zjavne funguje, da sa ocakavat aj v CR. A pokial si Cesi aj v DVB-T2 MUX-och ponechaju konstelacie 64QAM, tak postacia 2 alebo 3 kanaly v 4K a uz nebude miesto na to, aby vsetky ostatne kanaly boli v HD.

    5. ORF tu v BA chytám už zakódované v HD. Nekódovane išla, iba ORF1 a ORF2 SD. ORF1, 2, 3 HD a ďaľšie odnože zakódované. 🙂 Tak žiadne sci-fi, ale realita. 🙂

  5. Som zvedavý, koľko miestnych vysielačov, ako rušičky vznikne na západnom Slovensku po spustení dvb-t2 na južnej Morave.

  6. Miki Mouse
    To násobenie výkonu závisí od toho, či sa použije T, alebo T2 a aká modulácia – QPSK, 16QAM, 32QAM, 64QAM, 256QAM. Práve použitie T2 a 256QAM odrezalo od pokrytia vela obytaveľov v okrajových častiach pokrytia MUX4.

    1. konstelacia existuje, ale v DVB-T/H/T2 sa nepoužíva resp. nie je definovaná v norme

  7. V SK máme jediný skoordinovaný vysielač pre 100kW a to Košice Dubník. Ináč max. 50kW a väčšina 25kW.

  8. Kedy konečne začnú vysielať ČT1 a ČT2 v MUX 4 – PLUSTELKA v HD rozlíšení ? ? ?

  9. U nas tých 100 kW nema ani jeden zakladny vysielac A POTOM take ULOZISKO v členitom terene/Ruzomberok v tieni/ sa neda chytať na prízemí vôbec a na 5.poschodi iba zo zosilnovacom…To starý analogFM sa dal prijímať aj na izbové pruty

    1. kilowatty nie sú všetko, dôležité sú lokácie … zbytočná je Kráľová hoľa, čo dosvieti až za Debrecín, ale v Slovenskom raji ani ťuk, Krížava pražiaca do skál Malej a Veľkej Fatry … to všetko sú relikty z čias, keď sa vysielalo len vo VHF a hlovnou úlohou týchto lokalít bolo zabezpečenie celoštátnej telekomunikačnej prevádzky rádioreléovými trasami. Namiesto RR trás je dnes všade optika a siete v UHF (400,450,800,900,1800 MHz) majú celkom inú topológiu a približne takú by mali mať aj televízne siete na 500~700 MHz.

    2. RR trasy sa využívajú ešte aj dnes aj pre DVB-T ide signál cez rádioreléové trasy. A čo sa týka Kráľovej hole a Dubníka, tak analógový TV signál vo výbornej kvalite z nich prijímali až v Rumunsku v horských oblastiach okolo Vălcău čo je cca 60 km východne od mesta Oradea. Samozrejme analógový TV / FM signál z vysoko umiestnených vysielačov ako Krížava, Suchá hora, Kráľova hoľa Dubník išiel / ide hlboko do vnútrozemia CZ, HNG, AU, PL, RO. Napríklad aj analógový TV signál STV 1 a STV 2 z TV prevádzača na observatóriu na Lomnickom štíte K38 a K41 určený pre Tatranskú Javorinu prijímali hlboko vo vnútrozemí Poľska, až v Krakowe.

    3. Ale to nie kvoli analogovemu vysielaniu, ale vdaka hustejsej sieti dokryvacov. A tiez preto, ze sa niektore kanaly vysielali vo VHF pasme.

  10. Česká republika, Maďarsko, Rakúsko majú skoordinované 100 kW výkony, len na SK sú skoordinované len 2x 100 kW na Dubníku a na ostatných vysielačoch je poväčšine max. výkon 50 kW, aj to nejdú naplno. No a k tým 3 – 5 – 10 kW je škoda sa vyjadrovať. A ešte tá slávna V polarizácia a stanovištia, Suchá hora OFF, pritom v Česku ide aj na vysokých kótach 100 kW. Tým čo robili koordináciu v SK b mali dať medaile, ale zemiakové.

    1. Ako pise mmc vyssie, na nasom clenitom uzemi su prilis vysoke vykony zbytocne, v UHF pasme lepsiu sluzbu spravi hustejsia siet slabsich vysielacov, asi ako mobilne siete (GSM, 3G, LTE, Flarion/Flash OFDM…) Tie 100kW veze vyuziju Poliaci a Madari na ich rovinach, este aj CR je menej clenita, nez Slovensko. Ale samozrejme aj u susedov su umiestnenia vysielacov pozostatkom (technologicky) starych casov, operatorom sa nechce investovat do rozsiahleho prebudovania sieti, tak radsej prazia z povodnych kot s vysokymi vykonmi a snazia sa „prehlusit“ ostatnych …

Komentáre už nie sú povolené.