Reklama

Towercom už nainštaloval anténový systém T-DAB+ na vysielač Banská Bystrica – Laskomer

Towercom sa pripravuje na spustenie v poradí už tretieho vysielača digitálneho rozhlasu. Po Bratislave a Košiciach ho plánuje spustiť aj v Banskej Bystrici. Podľa informácií od našich čitateľov bol na vysielači Banská Bystrica – Laskomer nainštalovaný už aj potrebný anténový systém, ktorý má šíriť digitálny rozhlas na kanáli 12A (223,936 MHz) vo VHF pásme s maximálnym výkonom ERP v nulovej rovine 2 kW.
Pokračovanie nižšie:


Môžem potvrdiť, že anténový systém pre skúšobné vysielanie T-DAB+ na vysielači Laskomer v Banskej Bystrici je nainštalovaný,“ povedal pre náš portál SatelitnáTV.sk Michal Šuran, marketingový manažér spoločnosti Towercom. Presný termín spustenia ale operátor ešte nemá a s najväčšou pravdepodobnosťou to nebude ani do konca tohto roka. „Spustenie skúšobného vysielania T-DAB+ z tejto kóty predpokladáme začiatkom budúceho roka,“ dodal.

Poslucháči na strednom Slovensku si tak ešte budú musieť na príjem digitálneho rozhlasu niekoľko týždňov až mesiacov počkať. Programová ponuka bude rovnaká ako v prípade doterajších dvoch multiplexov operátora. Aktuálne šíri Towercom 6 rozhlasových staníc od verejnoprávneho vysielateľa RTVS. Kapacita multiplexu však nie je zaplnená ani z polovice. V budúcnosti by sa tak mohla rozšíriť aj o ďalšie stanice.

Aktuálna programová ponuka
Rádio_Devin, dátový tok: 96 kbps, Stereo, kodek AAC
Radio Junior, dátový tok: 128 kbps, Stereo, kodek AAC
Radio_Litera, dátový tok: 96 kbps, Stereo, kodek AAC
Radio Pyramida, dátový tok: 136 kbps, Stereo, kodek AAC
Radio_FM, dátový tok: 128 kbps, Stereo, kodek AAC
Radio Slovensko, dátový tok: 136 kbps, Stereo, kodek AAC

Okrem Towercomu prevádzkuje jeden digitálny rozhlasový multiplex na Slovensku aj operátor AVIS. Z vysielača Nitra – Zobor (stanica lanovky) šíri osem staníc. Šesť od RTVS a dve od komerčných vysielateľov New Model Radio a Rocková Republika. V blízkej dobe by však mohla pribudnúť aj Europa 2.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

    1. Suchá hora by akurát tak svietila do Maďarska, Poľska a na Moravu, jej prínos pre Slovensko by bol minimálny. Keď sa z nej vysielalo, musel byť skoro v každej dedine vykrývač.

  1. Rakúsky rozhlas ORF sa rozhodol bojkotovať DAB+.Neplánuje opustiť FM vysielanie.V budúcnosti nevylučuje inú normu,ale nie DAB+.

  2. Re:mmc
    Pri FM má velmi kvalitné pokrytie Suchá hora. Tak isto to bolo aj pri analógovej tv.
    Je pravda že „svietila“ ďaleko no aj doma pokryla toho veľmi veľa. Maďari aj Rakúšania svietia tiež ďaleko do nášho vnútrozemia. Aspoň je väčší výber staníc.

    1. sorry, neskoro som si všimol, že som to napísal pod článok o DAB+ … samozrejme vo VHF sú iné podmienky a potom aj pokrytie na Slovensku vychádza lepšie

Komentáre už nie sú povolené.