Reklama

HD programy Jednotka a Dvojka na satelite Astra v lepšej kvalite

Slovenský verejnoprávny vysielateľ RTVS šíri od dnes svoje televízne programy Jednotka a Dvojka vo vysokom rozlíšení, na satelite Astra 3B (23,5°E), v lepšej obrazovej kvalite. U oboch HD programov bol totiž navýšený dátový tok. Stalo sa tak po uvoľnení kapacity, ktorá vznikla po odpojení programov Českej televízie vo vysokom rozlíšení ČT1 HD, ČT2 HD a ČT Sport HD, ktoré boli šírené, do utorka 15. novembra 2016, z rovnakého satelitného transpondera, z frekvencie 12 363 MHz. Aktuálne už ČT využíva pre šírenie svojich HD programov nový transponder 12 344 MHz, ktorého prevádzkovateľom je M7 Group.
Pokračovanie nižšie:


Len pre porovnanie, dátový tok oboch HD programov dosahoval pred zmenou 12 Mpbs, z toho približne 10 Mbps bolo použitých na video, zvyšné 2 Mbps využívali audio stopy, teletextové vysielanie a iné služby. Aktuálne využívajú programy celkovo až 16 Mbps, z toho približne 14 Mbps pre video a 2 Mbps pre audio stopy, teletextové vysielanie prípadne EMM/ECM.

Navýšenie dátového toku môžu postrehnúť diváci satelitných platforiem Skylink, Voľná telka/Plustelka ako aj majitelia RTVS kariet v podobe lepšej obrazovej kvality.

Technické parametre pre príjem Jednotka HD a Dvojka HD:
Družica: ASTRA 3B (23,5°E)
Frekvencia: 12 363 MHz
Polarizácia: Vertikálna
FEC: 3/4
SR: 29500
Norma: DVB-S2
Modulácia: 8PSK
Provider: Towercom
Kódovanie: Irdeto (0668, 069A, 0624), Cryptoworks (0D96), Viaccess (0500)

STV1 HD
PIDy:
Video: 5015 (H.264)
Audio: 5025 – slo (MPEG-1), 5115 – slo (MPEG-1)
PCR: 5015
PMT: 5005
ServiceID: 4905
Teletext: 5355

STV2 HD
PIDy:
Video: 5016 (H.264)
Audio: 5026 – slo (MPEG-1), 5016 – slo (MPEG-1)
PCR: 5016
PMT: 5006
ServiceID: 4906
Teletext: 5356

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. V súvislosti so skvalitnením tv vysielania RTVS chcem poznamenať,že to nie je také jednoznačné.Všetky tzv.vylepšenia
    vrazili do obrazu/videa/,a čo AUDIO,zostalo v tej istej chabej kvalite,prečo ho tiež nevylepšili na DA ako česká televízia

  2. Zvuk DA? DA je skratkou pre digital audio. RTVS vysiela zvuk digitálne, takže o to tu zrejme nejde.

    Asi ste mysleli zvukovú stopu DD (dolby digital), ktorá obsahuje väčšinou viackanálový zvuk.
    Viackanálový zvuk je zvýšenie kvantity, súčasné zvýšenie kvality je veľmi diskutabilné. Nie všetky programy majú viackanálový zvuk a mix stereo zvuku v DD stope je v praxi na úkor kvality. Ale uznávam, že to môže byť otázkou vkusu. Mne osobne viackanálový zvuk v TV vysielaní nechýba, chýba mi vyššia kvality stereo zvuku.

    Zvuk v TV vysielaní je v súčasnosti znehodnotený nadmernou komprimáciou, ktorej dôsledkom je minimálny dynamický rozsah zvuku. A týka sa to žiaľ všetkých SK/CZ televízií, vrátane RTVS a ČT. Tu vidím veľký priestor na zvýšenie kvality, ktorú viackanálový zvuk nenahradí.

    Ešte si pamätám, ako pred pár rokmi bolo potrebné po prepnutí na programy STV a ČT pridať hlasitosť. Oproti komerčným televíziám bol ich zvuk tichší (kvôli vyššiemu dynamickému rozsahu mal nižšiu priemernú hlasitosť), ale aj oveľa prirodzenejší a kvalitnejší. Je smutné, že napriek lepším technickým možnostiam, sa kvalita v mnohých oblastiach zámerne znižuje.

  3. problematika audi dolby digital česke tv vysielaju na sky linku neviem presne ale asi viac ako desat stanic audio dolby digital a slovenska ani jedna ???????????????????????

    ,,,,

  4. Môžem s vami Milan a Tono len súhlasiť,avšak naše komentáre v tejto rubrike sú len konštatovania.Nikto z kompetentných
    z RVTS,ktorý sústavne tvrdia,že skvalitňujú predovšetkým obraz na úkor zvuku,o naše komentáre ani nezakopnú.
    Je smutné,že profesionálne odborný technici z RTVS neriešia skvalitňovanie vysielania KOMLEXNE /obraz+zvuk/,ako je to
    v ČT.

    1. Myslím si, že zvukové stopy Dolby Digital pribudnú aj v HD vysielaní rtvs z Astry po vypnutí SD vysielania od 1.1.2017.

    1. Áno, ale je dosť nepraktické pozerať Jednotku HD a počúvať pritom zvuk DD z Jednotky SD. A navyše je to aj časovo posunuté.

Komentáre už nie sú povolené.