Reklama

Cez DVB-T prijíma u nás programy 31 percent populácie, v ČR až 58

Digitálne terestriálne vysielanie cez anténu (DVB-T) prijíma podľa posledného prieskumu GfK z marca 2016 31% populácie Slovenskej republiky vo veku od 15 do 79 rokov. Ide pritom o jedinú platformu, ktorá ponúka stále televízne programy aj bez mesačných poplatkov. U ostatných formách príjmu už musia diváci platiť poskytovateľom pravidelne poplatky.
Pokračovanie nižšie:


Aký však čaká osud terestriálneho príjmu po prípadnom odchode kanálov Markízy, ukáže len čas. Prevádzkovateľ všetkých štyroch celoplošných multiplexov ako aj platformy Plustelka, spoločnosť Towercom, má v pláne však aj naďalej investovať do terestriálneho vysielania a to nielen vo forme zlepšovania pokrytia ale aj rozširovaním ponuky programov.

Na rozdiel od Slovenska je v susednej Českej republike pozemné digitálne vysielanie kľúčovou platformou. Potvrdil to najnovší prieskum Digimonitor pre České Rádiokomunikácie zameraný na príjem televízneho vysielania. DVB-T využíva u našich západných susedov až 58% domácností. Navyše stále medziročne narastá.

Terestrické digitálne vysielanie je v Čechách stále najviac využívané. Pre české domácnosti je silným argumentom bohaté zastúpenie televíznych programov, ľahká dostupnosť signálu na celom území ČR a bezplatný príjem. V porovnaní nákladov a efektívnosti je tak tento spôsob príjmu televízie stabilne veľmi populárny. Aj v prípade prechodu z analógového na digitálne vysielanie, kedy došlo k miernemu poklesu divákov využívajúce terestrické vysielanie, sa ukázalo, že domácnosti sa po určitom zaváhaní postupne vracali k zemskej bezplatnej televízii,“ hovorí Marcel Procházka, riaditeľ regulácie a stratégie Českých Rádiokomunikácií (ČRa).

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Towercom – signál v sr&čkovej kvalite aj cez vašu anténu

    Naše DVB-T je oproti českému doslova výsmech

    1. To skôr české ide v zlej kvalite pre prepchaté muxy x klonmi hlavných staníc. Tam razia cestu kvantity..

    2. Na mrtve .sk je článok, kde Towertrollovia vyplakávajú ako DVB-T utrpí, keď odíde TV Angelika. Pritom je to ich dielo – oni sú hlavný zdroj stavu, kde dostali DVB-T v Banánovej republike vďaka nenažratým cenám a neschopnému menežovaniu. Všetko by to mali povyhadzovať od strechy po základy. Oni sú hlavná príčina neúspechu DVB-T.

      P. S.: Naďalej tvrdia v článkoch, že tie nenažraté ceny nemienia znížiť. Takže dovi dopo dopi The End

  2. kvalita je dobra porovnaval som to vedla rakuskeho dvb-t,ktore bolo do 27.oktobra nekodovane a nemali ani hd my mame zatial aspon rtvs v hd a prijem mam vynikajuci na kus drotu chytim vsetky nase a to som 25km vzdusne od zobora,mam aj antenu a na tu aj javorinu a kamzik

  3. Kvalita je dobra, stabilná, aj pri zlom počasi kde satelit končí…len ten obsah resp. počet a skladba programov ma trápi.

    1. Súhlasím zo slabým počtom tv staníc .Ale napriek tomu sa na Stv vždy dá niečo vybrať z programovej ponuky.

    2. Plne suhlasim, aj ja som maximalne spokojny. Vyhoda, ze 90 min. program trva 90 min anie 130 akjo na Narkoze aq Jojke…..

  4. Ja som Skylink zrušil a som spokojný s pozemným príjmom kvalita OK aj mux plustelky sa my zlepšil možno je to počasím že sa ochladilo. Tie česke Prima a Barrandov by som bral miesto Markízy.

  5. Toto je na hanbu a smiech ako tu u nás na slovenskú určuje ceny a podmienky jeden provider na ktorého nenašiel ovládacie páky ani antimonopolný úrad

    1. Monopol ohrozuje vysielanie DVB-T ako také a jeho budúnosť v Banánovej republike

      Hrozí, že Towertroll zlikviduje DVB-T v Banánovej republike.

      Keby v Banánovej republike bola celoplošná konkurencia šírenia signálu ako v CZ tak Angelika a spol by mohli vysielať tam… V Banánovej republike boli nastavené podmienky tak, aby mohol vyhrať len Towertroll. Tento nenažratý monopólny stav by mala EU napadnúť, riešiť a zistiť, či podmienky výberového konania boli OK, či nešlo o nejakú obdobu nástenkového tendra s nastavenými parametrami, ktoré môže splniť len nenažratý monopol a tým znevýhodniť konkurenciu (o nenažratých monopólnych cenách už ani nehovoriac)…

    2. Aký monopol ? O čom tu hovoríš ?
      Veď tu máš napr. Avis.
      To, že Markíza odchádza z DVB-Tčka bude tým, že na to nemá, alebo chce aby Slovač nemala možnosť čumieť do bedny , bez upisovania a bez mesačného cvakania.

      Markíza si už o sebe myslí, že je HBO a že od Slovače za sledovanie reklamy môže pýtať peniaze.
      Markíza si predstavuje, že jej budú musieť platiť prevádzkovatelia TV služieb za to že môžu šíriť jej programy. No, ale v konečnom dôsledku bude musieť za to zaplatiť divák. Chlapcom z Markízy už nestačí zarábať na reklame. Pravdepodobne zamestnanci TV a herci si nadelili nemalú výslužku a možno stále málo. Slovenský trh je malý, aby za slovenských hercov stali milionári.

      Na prevádzku DVB-T treba nemalo peňazí. Energie. Údržba vysielačov …
      Pochopil hajd a či nestačí ?

    3. Vzhľadom na odchod Markízy z Dvbt sa každý pýta, prečo ceny Towercomu nevadia TV Joj, TV LUX, TA3 a tv8, keď sú údajne likvidačné, ako to teda, že ešte vôbec vysielajú? Aj TA3 vysielala spočiatku len cez satelit a potom dobrovoľne vstupila do Dvbt vediac o cenách. Neverím, že jej poskytli inú cenu ako ostatným televíziám, takže ako to teda je? STV nespomínam tá ma príjem pre vysielanie vyplývajúci zo zákona a Senzi je už v Plustelke. Zaujímave je, že tieto media nepodporujú Markízu, a tak ostala sama vo výklade spochybnenia Dvbt vysielania, ktoré funguje všade vo svete ako samozrejmosť. Absolútny výkon p.Macka v ukážke príjmu Dvbt spochybnil hodnovernosť výkladu Markízy k odchodu z terestriálneho vysielania, ktorá tak môže prísť o licenciu na terestriál, keďže odchádza dobrovoľne. Zatiaľ nevedno, či sú kocky hodené, keďže termín opustenia Dvbt je až koncom roka,radi si však počkáme na konečné prehlásenie zainteresovaných, ktoré tento významný nie každodenný krok povedia ako to už býva na Slovensku – tlačovke.

    4. Ešte je tu jedna možnosť, ktorú tu nikto nespomína, toto rozhodnutie odísť z DVBt urobilo vedenie Markízy – je to rozhodnutie, ktoré poškodí Markízu. Myslím že Markíza nebude prvá firma na slovensku ktorú dovedie k poklesu jej vlastný šéf.

    5. TV Hnoj + Towertroll = Jaj aj Ty (takže ceny im určite nevadia, ak vôbec nejaké sú…)

    6. Tak len námatkovo: nemecký MediaBroadcast, rakúsky ORS, maďarská Antenna Hungaria, chorvátske OiV … všetko monopoly ! A všadej je také mizerné DVB-T/T2 ? Myslím, že nie, tak to asi nebude monopolom, skôr tým bájnym „špecifickým slovenským trhom“, či na čo sa to zvyknú operátori vyhovárať.

    7. Malým trhom.
      Rakúsko. Maďarsko. Česko , majú približne raz taký veľký trh. Je to o 100 % viac peňazí v prímoch , ako na Slovensku.
      Zdá sa Ti to málo ?

    8. Ako som tu niekde uz pisal, nejde len o to, ze tu existuje monopol, ale najma o to, KOMU bol ten monopol priklepnuty – nekompetentnej, cez noc vzniknutej firme s balkanskym pristupom k podnikaniu (co najrychlejsie nahrabat a kaslat na kvalitu). Navyse je prepojena s mocenskymi strukturami, vdaka ktorym sa dostala ku korytu, takze statne urady vykonavajuce dohlad (napr. PMU) logicky nemaju ani v pate, aby Towercom nutili dodrziavat nejake pravidla. Na uvedenom nic nemeni ani to, ze skupina Mrkvyza odisla z DVB-T tiez viac kvoli vlastnej nenazranosti, nez kvoli cenam Towercomu (toto moje tvrdenie podporuju fakty ako nezaujem Mrkvyzy vysielat zadarmo cez alternativne kanaly, napr. Volnu telku cez satelit, Avis a pod. plus klamliva kampan proti DVB-T, dalej snaha dvihat ceny kablovym a IPTV operatorom, zvysovanie cien za reklamu pri sucasnom lobovani za dalsie navysenie podielu reklamy vo vysielani atd.)

  6. Ak už 31% využíva DVB-T , prečo sa to nepromuje ???, Markíza aj teraz vysiela reklamy na Sky , prečo nezačnú všetky telky masirovať DVB-T .

    Všetky lokálky a regionálky sú nápomocné , poďme do toho , podporme DVB-T , aj bez Markízy.

  7. Ja len dúfam že towercom dá za tv angelika adekvátnu náhradu do dvbt. nenažraná markíza nech sa zadrhne tými peniazmi!

    1. Všetko bude adekvátnou náhradou na dvbt za tv angeliku aj keby tam dali celodenné prdenie takú hodnotu má tv reklama-angelika.

  8. DVB T sila signálu 90%,kvalita signálu 100%,podotýkam to som cca 30km od vysielača a anténu mám na balkone.Mám aj satelit ,intenzita 87% kvalita 100%..Ináč k tým meračom sledovanosti,tak o tom som počul,ale nikoho z takýmto akože relevantným „meračom“ nepoznám.

  9. Markíza pripravila šokovú terapiu nielen divákom Dvbt ale aj operátorom kábloviek kedže vynechaním terestrickej platformy volne šírenej sa budu musieť zákonite meniť aj ceny služieb.Bude zaujímavé ako sa s tým vysporiada aj divak ktorého nahovaraju formov upútavky na odchod z Dvbt,kde mal kvalitný signál a bol maximálne spokojný.Jeho finančné zaťaženie ktoré ho odchodom z Dvbt čaká vôbec neriešia akoby nevedeli že terestrial pozerajú hlavne dôchodcovia a diváci s nízkym príjmom ale je aj sučasťov každého moderného bytu. Novému seriálu Mackoviny s izbovov anténov uverili možno malé deti pre ktoré bol asi pripravený a nedopatrením sa dostal do hlavného spravodajstva.Kedže sa hovori že všetko zlé je aj na niečo dobré diváci pochopili o čo vlastne tej našej Markíze ide….V našom bytovom dome sme skúsili nepozerať par dní Markizu a zistili sme že až tak chýbať nebude takže sa potom viac pozerala STV JOJ TA3 a ine televizie.Z toho plynie len to že ak si to chce naša Markíza vyskúšať na ostro od 1.1 2017 nech sa páči po čase zbadáme že sa sama prihlási spať do Dvbt tak tichučko ako Dajto.

  10. Pred desiatimi rokmi som kupil satelit lebo na antenu som chytil 2 programy a vsetko zrnelo. DVB-T este nebolo. A dnes nebudem satelit menit za antenu. Je mi uplne jedno ci Towercom bude sirit 2 programy alebo 10, ci v SD kvalite ci HD.

    1. Podla všetkého čo píšeš bývaš v teréne kde je najvhodnejšie použitie satelitu.Táto diskusia však rieši celkom iný a závažnejší problém.Reálna sledovanosť je iná ako sa uvádza.Neberie sa do úvahy realita že terestriku používa skoro každá domácnosť teda aj ten divak ktorý ma satelit ,káblovku či IPTV. Na druhom.treťom a často aj viactich miestach bytu pozerá Dvbt,a tak tu vznikol problém merania sledovanosti.Táto doba doniesla fenomén že každý si pozerá niečo iné čo však niektoré prieskumy vôbec neriešia.Bežná prax pri stavbe rod.domov je rozvod Dvbt a satelitu tkzv. do hviezdy samozrejmosťou a tak má majiteľ bytu komfort všade kde ho potrebuje.Preto sa aj mnohý diváci naštvali lebo vyriešenie rozvodu ich stálo aj nejaké fin.prostriedky.Nie všade je káblovka alebo IPTV.A ani satelit sa nedá namontovať všade tam kde nie je pripojenie možné a divák má len Dvbt či sa to niekomu páči alebo nie.

  11. Naco sunam tie dvb nanic pre par stanic misa nevirovname ceskej republike vo cechach idu 24tv stanic ces dvb misme chudaci slovaci naco su rosirenie tovercom nanic nechto zrusia. Zavsetko len platit treba na hovbi nam je DVB nechto zrusia. Hajzli suto nech. Sito strcia do zadku cele DVB

    1. na západe Slovenska mám z českého DVB-T 40 staníc 🙂

    2. a v akej lokalite bývaš? a chytáš okrem MUX-1-2-3 CZ aj MUX4 CZ ?

  12. Juvink nič v zlom, ale keby si mal aspoň trochu rozumu v tej kepeni a bol chytrí človek ako niektorý tak si tie voľné stanice môžeš kľudne aj rozšíriť, zlučovačom signálov a máš aj maďarské programy so slovenským balíčkom a chytáš úplne zadarmo cca 20 programov.

Komentáre už nie sú povolené.