Reklama

Towercom zverejnil presné termíny prechodu na DVB-T2 pre ďalšie vysielače

Už tento utorok 19. júla 2016 prejde do štandardu DVB-T2 vysielač 4. celoplošného multiplexu z bratislavskej vysielacej veže Kamzík. Informoval o tom prevádzkovateľ multiplexu, spoločnosť Towercom. Všetci diváci, ktorí prijímajú programy z platformy Plustelka, práve z tohto vysielača, tak už budú musieť vlastniť zariadenie s podporou nového vysielacieho štandardu DVB-T2.
Pokračovanie nižšie:


Okrem presného termínu prechodu vysielača Bratislava – Kamzík na DVB-T2, boli už zverejnené aj dátumy pre vysielače Banská Štiavnica – Sitno (31. kanál), Nitra – Zobor (31. kanál) a Ružomberok – Úložisko (46. kanál).

Pripomíname, že do nového vysielacieho štandardu DVB-T2 prechádzajú len vysielače štvrtého multiplexu, ktoré šíria kódované programy terestriálnej platformy Plustelka. Ostatné tri celoplošné multiplexy zostávajú vysielať aj naďalej v štandarde DVB-T. Diváci, ktorí prijímajú nekódované programy cez anténu, nezaznamenajú tak v blízkej dobe žiadnu zmenu.

Plánovaný časový harmonogram prechodu na DVB-T2 v jednotlivých lokalitách
26. týždeň (29. 6.) Banská Bystrica – Laskomer (40. kanál), povolený výkon 25,120 kW
28. týždeň (12.7.) Nové Mesto nad Váhom – Veľká Javorina (23. kanál), povolený výkon 25,120 kW
28. týždeň (14.7.) Žilina – Krížava (39. kanál), povolený výkon 10,000 kW
29. týždeň (19.7.) Bratislava – Kamzík (39. kanál), povolený výkon 50,000 kW
30. týždeň (26.7.) Banská Štiavnica – Sitno (31. kanál), povolený výkon 25,000 kW
30. týždeň (26.7.) Nitra – Zobor (31. kanál), povolený výkon 15,850 kW
31. týždeň (2.8.) Ružomberok – Úložisko (46. kanál), povolený výkon 19,953 kW
32. týždeň (8.8.-14.8.) Lučenec – Blatný vrch (32. kanál), povolený výkon 19,953 kW
32. týždeň (8.8.-14.8.) Košice – Heringeš (21. kanál), povolený výkon 19,953 kW
33. týždeň (15.8-21.8) Poprad – Kráľová hoľa (22. kanál) , povolený výkon 5,000 kW
33. týždeň (15.8-21.8) Košice – Dubník (22. kanál), povolený výkon 10,000 kW
33. týždeň (15.8-21.8) Poprad – Hranovnica (39. kanál), povolený výkon 19,953 kW
34. týždeň (22.8-28.8) Bardejov – Magura (46. kanál), povolený výkon 15,849 kW

Technické parametre DVB-T2 vysielačov 4. multiplexu
Kódový pomer: 3/4 Ochranný interval: 1/8
Počet nosných: 32k Modulácia: 256-QAM
Kompresný formát pre video H.264 a pre audio HE-AAC ostáva tak ako doteraz.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Dobrý deň.
    Chcel by som poukázať na možné zvýšenie nárokov na kvalitu prijímacieho zariadenia. Údaje sú z prijímača Zircon T3000HD Plustelka. Pred úpravou vysielača Krížava som mal S=85%, Q=100%.
    Po úprave vysielača mám S=82% a Q=65%! Anténa Color spektrum a v prívode do prijímača je len jeden VHF+UHF zlučovač, terciálny rozbočovač a zosilňovač 47-1300MHz na pokrytie strát na kábli a rozbočovači.

    1. Tú kvalitu signálu, ktorú udávajú STB a TV, by som bral s rezervou. To nie sú presné meracie prístroje a dávajú len orientačné (a niekedy aj celkom bludné) údaje. Samozrejme, po prechode na DVB-T2 sa očakáva isté menšie zhoršenie pokrytia (lebo sa zníži rezerva SNR pre kvázi-bezchybný príjem, ako tu už niekto písal), ale pokiaľ obraz netrhá a neštvorčekuje, neriešil by som to.

  2. Najskôr SD , potom HD , pritom DVB-T a teraz DVB-T2 , a chudák divák , ktorý nie je techník má z toho miš-maš. Osveta žiadná , na predajňách personál nemá ani šajnu o DVB-T2 , nie to ešte aby ponúkal nové prijímače, veď je treba vypredať staré .

    Akú anténu ??? No a kto ma vedieť ??? Veď predávači majú iba vysoké školy humanitárneho zamerania .

    Ale veď každý tvrdí , že najlepší je satelit , niekedy tvrdili , že ešte je aj príjem zadarmo , dnes už nie.

    Je treba teda vysvetľovať a vysvetľovať , a na to internetový predajca nemá čas.

    1. Máš pravdu.Len si zabudol dopísať -nedostatočné pokrytie signálom 4. a 1. muxu.Na stabilný,dlhodobý tv príjem bez technologických excesov, rozhodne neodporúčam anténu DVB-T. Ideálny je satelit pre rodinné domy,pre činžiaky káblovka alebo IPTV.

    2. realita, si sa teraz narodil do tejto doby (DVB-S2/H264/SyklinkReady/IrdetoM7), najviac technologických excesov sme si užili práve so satelitom od čias CzechLink/Cryptoworks napr. nekonečné kartové mariáše … a to nerátam analógové excesy na 11W,21E,10E,1W,18W,16E, 28E 🙂

    3. mmc-nefunguje ti to preto,lebo si s tým nevieš poradiť.musíš sa obrátiť na odbornú firmu.

    4. Pobavil si. Praveze mmc je zrejme z takejto odbornej firmy, sudiac podla jeho prispevkov. Nepochopil si zmysel textu, na ktory reagujes. On pisal o roznych peripetiach suvisiacich so sat. vysielanim, obzvlast co sa tyka Skylinku a nestazoval sa, ze mu nieco nefunguje. 🙂

  3. Aj ten satelitný príjem nie je bohviečo.Časté záseky obrazu .Niekde búrka a už nieje signál.Ten terestriál aspoň ide aj cez búrku
    ak je tam pokrytie.

  4. Satelitny prijem mal som ale uz nechcem ? Stale zvysovanie poplatkov stale-Skylink.Dakujem.

    1. No platiť za DVB-T Plustelku,kde každých 10 sekúnd vypadáva signál,tiež nebudem.

  5. Pre mňa napríklad stačí aj voľná telka.Veď na všetkých programoch stále dokola to isté.

  6. Najhoršie na to je schéma 256 QAM. Ak by ostala 64 QAM tak to by bolo pol biedy.

    1. To ti poviem potom, ked aj u nas preklopia MUX4 do DVB-T2.

  7. Lenze pokial tomu dobre rozumiem, prave konstelacia 256QAM sa rozhodujucou mierou podiela na vyssej kapacite DVB-T2 MUX-u oproti DVB-T s najvyssou moznou konstelaciou 64QAM (pri rovnakej sirke kanala, samozrejme). Efektivnejsie FEC hra v tomto mensiu ulohu. Opravte ma niekto, ak sa mylim.

  8. Ta bieda sa fakt ukaze az po prepnuti Dubnika do T2. Ako jediny je totiz ruseny analogovym signalom z Ukrajiny na tom istom kanale. Pri 256 Qam tam sice bude ovela viac miesta, ale vsetko na ukor signalu.

  9. Pravdepodobna pricina – Zobor a Sitno nepresli na DVB-T2 asi kvoli nestabilnemu pocasiu s burkami.

  10. Sitno a Zobor su vysielače na ktorých to pokrytie 1.muxu a 4.muxu asi šetria.Okolie nedostatočne pokryté,niečo nič a keď aj tak nestabilny signál,resp.kvalita.Sú v okolí aj dokrývače pri ktorých by som bol spokojný ako Nová Baňa-Viničný vrch.Ale podľa nich stačí mux 2 a 3. a hotovo.

    1. No nie som si celkom isty, ci nie je nutny aj nejaky fyzicky zasah do hardveru vysielaca.

  11. Asi menedžéri majú dovolenky za tie vysoké platy a odmeny, tak nemal kto dať vyhlásenie, tak asi preto to neprešlo…

  12. Mne napisali ze s technickych pricin nemohli preklopit do dvb-t2 a ze.ohlasia v najblizsom case termin, takze cele.SR.dvb-t stoji za.prd , hlavna vec ze sa zas nabali niekdo

  13. No, neviem, či sa pri preklápaní do DVB-T2 dá nabaliť, faktom zostáva, že celé DVB-T vysielanie na Slovensku je akosi čudne rachitické. Akoby niekomu vyhovovalo, aby sa DVB-T ako primárny zdroj signálu využívalo minimálne (napríklad oproti takému Česku alebo Maďarsku). Už pri prechode z analógu sa vec komplikovala zmenou polarizácie, kvalita signálu je slabá, ponuka programov mizerná. Česká vláda už schválila celoplošný prechod na DVB-T2 vrátane špecifikácie kódovania, u nás je tichúčko, len Towercom sa hrá na svojm piesočku.

  14. To si naozaj myslite ze pri technickych problemoch sa niekto nabaluje?Najskor meska dodavka zariadenia tak to presunuli na iny termin a preklopia v poradi ine vysielace.Mali by vsak oficialne informovat. Plan do konca leta chcu dodrzat a to je podstatne.

  15. Na Slovensku využíva terestrialný prijem len 11% obyvateľstva (89% platí a platí)

    1. A čo im iné ostáva pozerať na kocky v DVBT keď máme také super pokrytie a mimo iné 100% nesleduje televíziu.

    2. Povedz mi-v čom je iná Markíza od JOJ,Doma od Plus…..na všetkých tých „zadarmo“ kanáloch cez anténu to isté-odpad.Chýba dokumentárny-detský-športový kanál,preto aj ja platím.Chcel som DVB-T Plustelku,ale slabý signál-po prechode do DVB-T2 ešte slabší.Ostáva len satelit-kábel-IPTV.

    3. Žiadne 10 %. Ale DVB-T signál cez anténu prijíma 33 % populácie Slovenska: http://www.satelitnatv.sk/2015/04/towercom-potvrdil-koniec-stanice-dajto-v-dvb-t-signal-cez-antenu-prijima-33-populacie-slovenska/

    4. 11% bolo v casoch prechodu niekto umyselne zavadza teraz je to 30% prieskum robila spolocnost GFK a keby bolo lepsie pokrytie bolo by to aj viac.Samozrejme konkurencii lepsie vyhovuje ked sa uvadza 11%-na sledovanost Dvbt. Je to boj o divaka…Towercom ma rezervu v pokryti ..rozsirenim ponuky a kriva aj v informaciach.Je vyslovenych vela otazok patrilo by sa ne na odpovedat.

    5. Udaj 30% je z jara roku 2015 takze 33% zodpoveda realu roku 2016 takze pocet divakov v Dvbt evidentne stupa.Keby bol Skylink predany pred prechodom a nie pocas prechodu z analogu na digital pocet divakov Dvbt by bol dnes podobny ako v Cesku…nas divak bol donuteny hladat si riesenie prijmu.Bolo treba pretacat anteny prerabat bytove a rodinne domy a to trvalo cca rok.Dnes sa uz neda na nic vyhovarat je to uz len na Towercome ako sa to bude v blizkej buducnosti vyvyjat.

  16. Dopredu bolo jasne ze DVB-T na Slovensku nie je priorita. 1.Nschopnost pustit konkurenciu./vsetky muxy towercom/. 2.Pokrytie vysielacmy./mux 1 a 4 mizerne pokrytie,hlavne ze chceme v uvodzovkach aby vsetci sledovali plustelku/. 3.Mizerna ponuka programov/preco towercom nema taku ponuku programov ako je napriklad v Čechach,Madarsku alebo Polsku ked sa ako firma tak vsade vychvaluje. JEDNOZNACNE BOL TO ZAMER.

  17. Presné thermíny, ktoré sa nedodržiavajú: Veľká Javorina, Krížava, Nitra, Zobor…

Komentáre už nie sú povolené.