Reklama

Do miestneho DVB-T multiplexu v Piešťanoch pribudli dva nové programy

Miestny DVB-T multiplex v Piešťanoch, ktorý vysiela na 42. kanáli (642 MHz), sa rozšíril o dva nové televízne programy v štandardnom rozlíšení. Navyše podľa našich informácií má tento vysielač na starosti už operátor AVIS. „Prevzali sme celý objekt aj s vysielačom,“ uviedol pre náš portál SatelitnáTV.sk technický riaditeľ spoločnosti AVIS Branislav Kašuba.
Pokračovanie nižšie:


Diváci v Piešťanoch a blízkom okolí si môžu z miestneho DVB-T multiplexu od dnes naladiť popri TV Noe, TV Karpaty, Šlágr TV aj dve nové televízne stanice IN TV a TV Vega. Všetky vysielajú nekódovane (FTA) a v kompresnom formáte MPEG-2.

TV Vega je nová slovenská lokálna televízia, ktorá sa vo svojom vysielaní zameriava hlavne na Trnavský kraj. Vlastníkom licencie je spoločnosť Slov Media Group. Stanica vysiela aktuálne v skúšobnom režime.

IN TV má v pláne spustiť vysielanie v najbližších týždňoch. Vo vysielaní sa chce zamerať nielen na spravodajské či publicistické relácie, ale aj na dokumenty a vzdelávacie programy.

Podľa platného povolenia vysiela miestny vysielač z kóty Červená veža s výkonom 1,2 kW.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Každý deň nové správy , obrátky sa zvyšujú , voľby sú čo chvíľa . Avisacka sieť sa rozrásta , komu ju preda? Ktorá finančná skupina si brúsi zuby ? Plné MUXY , dobré stožiare , silné výkony a hlavne postupne sa doplňujúca mapa.
    Necháme sa prekvapiť.

  2. Je čas po vzore čechov uvažovať aj o DVB-T2 , maďari a ukrajinci už majú.

  3. Madari maju tiez DVB-T, len vysielaju v uspornejsom formate MPEG-4.

  4. Tak to je prekvapenie. Ale hlavne, že kapacita multiplexu z Červenej veže je využitá naplno. Či už patrí firme Karpaty realmedia alebo Avisu. Na dôvažok, NOE už z J. Bohuníc nevysiela, resp. k. 59 je vypnutý.

  5. Všetko ide o. k. Len TV Karpaty má nekvalitný zvuk. Miesto príjmu: Floreát, cca 800 m od vysielača.

  6. U nás to nejde do nedele som mal signál 100% od pondelka 0% 14 km od vysielača .

  7. 14 km od vysielača nejde nič pritom som mal do nedele 100% signál (polovičný výkon) ešte šťastie že chytám 36 k Nitra a počkám na 22 k Hlohovec do 15.2 na Trnavskú krajskú TV Vega

  8. Vysielac Jaslovske Bohunice k59 ma poruchu,cakaju na suciastku na opravu.

  9. Ivan 100% čoho ?
    Prechod z 12Mbps (3 SD programy MPEG2) na 22Mbps (6 SD programov MPEG2) vyžaduje o 8dB lepší pomer signál/šum a tam bude asi chyba … signálu si mal len tak-tak, ale vďaka modulácii 16-QAM a silnému FEC 1/2 (také silné sa nevidí často ani na satelitoch) si mal 100% niečoho

  10. Moc tomu nerozumiem ale na tv som mal ukazovateľ signálu 100% teraz nulu

    nejde to na polovičný výkon ? (vysielač) keď signál chytáte len Piešťanoch

    Nitra Klokočina 36k ide na sto percent vysielač vzdialený 40km výkon vysielača 4kw

  11. Akú maš anténu? Dufam, že nie nejakú vnútornú?

  12. Na vnútornú anténu sa da chytiť Nitra 36 k výkon vysielača 4kw ?

    Mam klasickú sitovú z predzosilňovačom v anténe a priebežní zosilňovač 10db

    mam naladené 21 k 23k 27k 33k 36k 39k 44k 48k 50k 55k 56k, 57k 59k z čiech 40k ( kojal mux2 (nova,prima..)

  13. Ako som sa dozvedel od povolanej osoby vysielač 42k ešte nejde na plný výkon 1.2kw to je všetko k tomuto článku.

  14. Nový prevádzkovateľ šetrí. Výkon je o dosť nižší. Pred nedávnom som TV Karpaty chytal na kus koaxu a teraz bez antény žiadny signál.

  15. Maroš prevádzkovatel nešetrí, aby sa tam dalo vysielať viac programov musela sa zmeniť modulácia a tým pádom aj velkosť pokrytia.. Neni to momentálne o výkone.. Tieto vysielače s takýmto výkonom nie sú určené na to, aby sa chytali na vnútornú anténu ale vonkajšiu.. Ale ludia, ktorým to prestalo chodiť na vonkajšiu anténu sa nemusia báť, ak sa spustí Hlohovec tak myslím že v daných miestach bude mať tiež pekné pokrytie..

  16. skratek, ďakujem za vysvetlenie. Takže tento mux už definitívne patrí Avisu? Mohli by ste upozorniť TV Karpaty na nekvalitný zvuk?

  17. No ja bývam na Banke, vzduchom cca 600 m od vysielača na Červenej veži,
    priama viditeľnosť, doteraz roky bez problémov. No a teraz signál sila 8%, tak moja mama, ktorá Karpaty pravidelne je nešťastná a o to viac, že kamatátky v Piešťanoch to majú. No ale šak hádam to raz rozchodíme a opäť budú dôchodci spokojní.

  18. zas to musím napísať: 8% čoho ?
    Sila to určite nebude, lebo výkon sa nezmenil. Môže to byť kvalita, lebo sa zmenili parametre modulácie a korekcie chýb. Tak či tak, na Banke to pôvodne hralo aj na televízor bez pripojenej atény, teraz by sa patrilo aspoň kus drôtu do neho zastrčiť.

  19. Pre mmc :
    Sila signálu cca 80%. Kvalita signálu cca 0%. Prečo sa v každej diskusii musí nájsť majster sveta s pripomienkami ako “ príjem bez antény a teraz by sa aspoň kus drôtu patrilo do TV strčiť“. Nuž milý mmc : Anténa color najväčšia aká kedy bola na trhu. Príjem z Javoriny k.55,56,57 cca 100 %, Brno Kojál k.29 cca 98 %, ďaľšie české kanály napr. 59 cca 50 %, k.41 cca 65%. Tak neviem či treba ešte ten drôt na Karpaty. Ja so sa chcel s ostatnými podeliť len o skúsenosť.

    Pre Ivana :
    Odkiaľ máte info, že by to malo tento týždeň nabehnúť v plnej sile?

  20. No vidíte , „sila 80, kvalita 0“ je niečo celkom iné ako „sila 8“ … jednoducho ste si tou colorkou v opačnej polarizácii a otočenou na Javorinu ten signál „rozbili“ tak, že je nepoužiteľný … a ten drôt na Karpaty netreba, ale hodí sa.

  21. Ale tá kolorka je na tom istom mieste od roku 1995. Doteraz išlo všetko O.K. Keď začalo fungovať DVB-T a bolo treba opačnú polarizáciu z Brna Kojál a z Javoriny, tak sa mi nejako nechcelo dávať 2 antény a samozrejme aj zlučovače na 29, 40, 41, 42, 55, 56, 57, 59 kanál ( toto všetko mi ide na tú jednu kolorku) kvôli polarizácii. Nakoľko sa mi chcelo hľadať informácie a aj prakticky skúšať, tak som niekde našiel ako nejaký pán vyriešil podobnú situáciu. Nedal anténu ani horizontálne ani vertikálne ale niečo medzi. Napísal, že síce anténa vyzerá ako keby už mala odpadnúť ale všetko šlape ako má. Tak som vyšiel pri anténu a čuduj sa svete ešte len som ju povolil, takže sa naklonila odhadujem tak o 2-3 stupne a signál z Brna aj z Javoriny nabehol na maximum ako bolo možné dosiahnúť. Keď som ju skúsil otočiť buď H alebo V signál z jedného vysielača sa samozrejme stratil ale z toho druhého pri správnej polarizácii bol taký ako pri miernom naklonení o ktorom som písal. Anténu som teda zafixoval v tej mierne naklonenej horizontálnej polohe a už minimálne 3 roky to perfektne funguje. Takže taká je moja praktická skúsenosť s príjmom. Bývam na Banke pod Ahojom takže moja anténa je natočená na západ, tak aby bol čo najlepší signál z Brna, tá Javorina je perfektná aj keď je to trocha bokom. No a tie nešťastné Karpaty išli dobre tak ako to bolo, tak preto som začal teraz riešiť čo sa stalo. Nemôže to byť tou polarizáciou, keď z ničoho nič padne kvalita signálu z cca 80% na 0 – 8 %. Uvidíme či to nabehne v pôvodnej kvalite ako písal Ivan.

  22. Gratulujem, máte pestrú paletu programov. Na Vašom mieste by som ale riešil ako Karpaty nechytiť. Ide Vám K41 a toho istého vysielača vysiela s rovnakým výkonom aj K42. Ak by Karpaty nevysielali, máte ďalších 8 českých programov. 🙂

  23. No veď ako som písal v prvom príspevku, Karpaty sú hlavne kvôli mame. Je to dôchodkyňa, každú chvíľu tam vidí nejakých známych. Občas to pozriem aj ja, hlavne keď je to po nejakom vystúpení detí. Dcéra nám chodí do ZUŠ aj na mažoretky. Chytám aj kanál 41, je to z Uherského Hradiště, regionálna sieť 7. Teraz keď tak hrozne fúka je ten signál cca 50-60% sila aj kvalita takže
    v pohode ale ráno len asi 10% kvalita a 50% sila a čudujem sa, že to ani nevypadávalo, len napísalo zlý signál ale išlo to. No a ten kanál 42, kvalita
    5-10%, sila 95% ale bez obrazu.

  24. 22k Hlohovec pravé teraz sila 100% kvalita zatiaľ 0% 19 km od vysielača

  25. V Piešťanoch chytám na k. 22 RTL, TV2 a M2HD z Gyoru. Momentálne sila signálu 38, úroveň chyby bitov 380.

  26. Ivan z D.Lopašova a Maroš z PN … napíšte/pripnite sem tam niečo aj na dxforum

  27. Na 22k ide maďarský MUX C. Do budúcna by ale mal AVIS vysielať na tomto kanáli.

  28. Čítal som všstky vyššie uverejnené príspevky ale aj tak by som mal otázku. K42 z Piešťan sa dal nedávno chytiť ešte aj za NVNM smerom na TN ale teraz nič a to mám vonkajšiu anténu zo zosilovačom. Ak by sa výkon vysielača zlepšil bude možné chytiť tento MUX v tamtej oblasti? Či treba len skúšať?

  29. Vysielač PN42 má dlhšiu dobu nejakú chybu, ktorá sa pri pôvodnej modulácii 16-QAM až tak neprejavovala, po prechode na 64-QAM je to však kritické. Určite sa to bude riešiť, ale momentálne je prioritou prevádzkovateľa dobudovať celoplošné pokrytie a to v priebehu 1~2 týždňov.

  30. V Hlohovci je plánovaný vysielač na 22k, ale nik nevie kedy sa spustí a čo tam bude:( TV Karpaty mám v HC nulový signál a to mám priamy výhľad s anténou 42dB, myslím, že TV Karpaty šla o krok nazad, nie dopredu, keď týmto krokom stratila veľa divákov 🙁

  31. Pre Peto:

    TV Karpaty už dlhšiu dobu nedbá na svojich divákov. Buď je ich redakcia ľahostajná alebo málo technicky zdatná, lebo zvuk je katastrofálny.

  32. Maroš, ale to sú už celkom iné Karpaty facebook.com/1576046972655826/photos/a.1622548314672358.1073741829.1576046972655826/1634827526777770/?type=3

  33. Pre Ivana
    Som z HC centrum byvam na vežiaku, skúšal som a mal by som chytiť K22 ak by vysielal z HC, ale signál stále nulový. viď. power.szm.com/TV_regiony.htm

  34. HC je len v pláne. AVIS naň nemá ani ešte povolenie. http://www.satelitnatv.sk/2016/02/avis-ziskal-povolenia-na-miestne-dvb-t-multiplexy-pozrite-sa-v-akych-mestach/

Komentáre už nie sú povolené.