Reklama

AVIS uvažuje o spustení testovacieho vysielania DAB v Nitre

Telekomunikačný operátor AVIS, ktorý prevádzkuje po celom Slovensku aktuálne už osemnásť lokálnych terestriálnych vysielačov DVB-T a ďalšie sú vo fáze príprav, uvažuje o spustení skúšobného vysielania digitálneho rozhlasu (DAB). Ako prvý o plánovaných testoch informoval web masmedialne.info, podľa ktorého by malo byť vysielanie digitálneho rozhlasu spustené v III. pásme.

Zatiaľ je to celé v etape rozmýšľania,“ uviedol pre náš portál SatelitnáTV.sk technický riaditeľ spoločnosti AVIS Branislav Kašuba.
Pokračovanie nižšie:


Testovacie vysielanie by malo byť dostupné z vysielača Nitra-Zobor, ďalšie podrobnosti, ako výkon vysielača, mapa pokrytia či programová ponuka, však nie sú známe. Rovnako ako ani dátum spustenia testov.

Budú to technologické skúšky a následné merania,“ dodal Kašuba.

Pre príjem digitálneho rozhlasového vysielania (DAB) je potrebný rádio prijímač s podporou tohto nového štandardu. Pokiaľ teda vlastníte starší analógový prijímač s podporou FM, testovacie či prípadne riadne vysielanie DAB nebudete môcť prijímať.

Štart testovacieho vysielania DAB na Slovensku je pre nás veľmi zaujímavá téma, ak by preto došlo k jeho spusteniu, budeme Vás samozrejme na našom portáli SatelitnáTV.sk informovať.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. AVIS tam určite strčí nejaké kvalitné programy, ako je jeho zvykom. 😀

  2. Všade je lídrom v šírení digitálneho vysielania poskytovateľ národného vysielania, len u nás sa musí RTVS hrať s technológiou DRM+, na ktoré ani neexistujú komerčne dostupné prijímače…

  3. Šplhol by si u mňa, ak by zaradil do svojej ponuky aj Český rozhlas 1 – Radiožurnál. 🙂

  4. AVIS v BB vysiela len 3 programy.Kedy aj v BB spustí ďalšie?
    Dig.rozhlas schvaľujem.Berme si príklad z ČR.

  5. Zobor ma ale Towercom ja to vidim tak to bude asi z lanovky. Keby dali lokalny mux na Zobor tak by to pokrylo pekne juhozapad aj celu BA.

  6. Huráaaaaa! Konecne niekto v tejto republike zacina premyslat.

  7. Žeby sa konečne začalo namiesto kecania a zavádzania aj konať? Ak áno, klobúk dole!

  8. Tak tak radsej dat lokalne DVB-T na Zobor ako sa tam hrat v dnesnej dobe s DAB.

  9. Karci, z Nitry celú BA určite nie, od Horského parku na západ (oblasť Patrónky, Mlynskej doliny, Karlova ves (okrem dlhých dielov), Dúbravka, Lamač, Záhorská, DNV…. nie je šanca 🙂 a aj v uliciach mesta, no neviem neviem…

  10. Niekto tu napísal, že si máme brať príklad z ČR. Pozri sa na pokrytie v Česku a porovnaj s Poľskom. Nieviem čo chcelo Česko ukázať tým, že spúšťalo DAB v L pásme, v ktorom je pokrytie katastrofálne. V Poľsku je všetko vo VHF III a z ponuky 9 staníc si vyberie každý. Veľmi sa mi páči Radio Rytm. Moderná hudba so správami a bez reklám. Neviem prečo tento porál neinformuje o DAB v Poľsku, pritom má na SK najväčší presah a to od Čadce až po Sninu. V Poľsku sa dajú zohnať za 19 € nové kvalitné citlivé nemecké tunery DUAL DAB.

Komentáre už nie sú povolené.