Reklama

ČT zahájila výstavbu nového štúdia v Brne

Česká televízia dnes slávnostným poklepaním základného kameňa začala výstavbu nového štúdia v Brne. Moderný televízny areál by mal vzniknúť v mestskej časti Líšeň za štrnásť mesiacov.

Brnenské štúdio Českej televízie odštartovalo svoju činnosť pred päťdesiatimi tromi rokmi. V jeho priestoroch v centre mesta od tej doby vyrástlo niekoľko generácií televíznych profesionálov a vznikla rada skvelých programov. Ale dnes, keď sú najmä technologické podmienky vysielania už ďaleko rozvinutejšie, je nevyhnutné, aby tvorcovia mali pre svoju prácu kvalitnejšie a dôstojnejšie zázemie,“ hovorí generálny riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák, podľa ktorého sú v túto chvíľu už obe budovy v centre mesta, z ktorých jedna fungovala od tridsiatych rokov ako bytový dom a druhá ako banka pre modernú televíziu nevyhovujúce. „Nové štúdio v Brne vnímam ako možnosť rozvinúť naplno potenciál všetkých zástupcov všetkých televíznych odborov,“ dopĺňa Petr Dvořák.
Pokračovanie nižšie:

Po dokončení stavby bude nové štúdio vybavené technológiami a zamestnanci by sa do neho tak mali presunúť v polovici roka 2016. „Veľmi si vážim toho, že môžem byť pri tak významnej udalosti, akou začatie výstavby nového televízneho štúdia v Brne bezpochyby je,“ hovorí jeho riaditeľ Jan Souček a dodáva: „Verím, že nové priestory vylepšia doterajšie zázemie a umožnia ďaleko väčší vývoj nových programových formátov.

Brnianske štúdio Českej, resp. Československej televízie, vzniklo 6. júla 1961. Odvtedy sídlilo na niekoľkých miestach v Brne. V súčasnej dobe má technické a vysielacie zázemie v štúdiu Typos na Jezuitskej ulici, produkcia, dramaturgia, archív programových fondov a ďalšie pracoviská sú v budove na ulici Běhounská. Žiadny z týchto domov nebol projektovaný pre televíznu prevádzku a vzhľadom k finančnej náročnosti na opravy a k zlej dopravnej obslužnosti v centre Brna sa ČT rozhodla pre výstavbu nového štúdia, ktoré by zodpovedalo súčasným nárokom.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Verím , že tam nájdu svoju prácu aj viacerí Slováci , všetky mozgy odíjdu.

  2. Ej tá slovenčina:
    Zle (nespisovne – český výraz s iným významom v slovenčine): „ČT zahájila výstavbu nového štúdia v Brne“ (hájiť/zahájiť = chrániť, brániť, …)
    Správne na druhý pokus: „Česká televízia dnes slávnostným poklepaním základného kameňa začala výstavbu nového štúdia v Brne…“

    Opäť zle: “Brnenské štúdio Českej televízie odštartovalo svoju činnosť pred päťdesiatimi tromi rokmi…“
    Brno – brniansky, -a, -e; Kladno – kladniansky, -a, -e; … tak, ako pri slovenskej obci Zlatno – zlatniansky, -a, -e. Podobne: Dukliansky priesmyk a nie (čiastočne česky) Dukelský priesmyk.

Komentáre už nie sú povolené.