Reklama

O zníženie tzv. koncesionárskych poplatkov možno požiadať do konca júna

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) predĺži v tomto roku termín, do ktorého možno požiadať o oslobodenie, prípadne úľavu pri platení takzvaných koncesionárskych poplatkov. Pôvodný termín 31. marec sa rozhodlo verejnoprávne médium posunúť na 30. jún.

V súvislosti so zákonom o úhrade za služby verejnosti, poskytované RTVS, vnímam veľmi citlivo neprimerané ťažkosti, ktoré majú prevažne dôchodcovia a zdravotne ťažko postihnuté osoby pri uplatňovaní nárokov na rôzne typy úľav,“ vysvetlil šéf RTVS Václav Mika.
Pokračovanie nižšie:

Od povinnosti platiť poplatok za RTVS sú dnes oslobodené osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ZŤP), ako aj ľudia, ktorí odoberajú elektrinu vo viacerých domácnostiach. O polovičné zníženie mesačnej úhrady môžu žiadať dôchodcovia, ktorí súčasne nepoberajú zárobok a nežijú s osobou, ktorá takýto príjem má. Rovnaký nárok majú aj poberatelia dávky v hmotnej núdzi. Právo na oslobodenie od poplatku, prípadne jeho zníženie, však musí každý platiteľ preukázať doložením kópie dokladov, ktorú pošle do RTVS poštou alebo na emailovú adresu uhrady@rtvs.sk.

V súčasnosti musia fyzické osoby platiť mesačný poplatok vo výške 4,64 eura. Mika už avizoval, že mieni otvárať tému zvyšovania koncesionárskych poplatkov. Vlani RTVS už v medzirezortnom pripomienkovom konaní navrhoval zvýšenie tohto poplatku na šesť eur.

Podľa údajov verejnoprávneho média požiadalo do konca roku 2012 o oslobodenie od poplatku celkom 89.480 ZŤP.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Nechápem, prečo je to určené dodávkou elektrickej energie. Cigáni v osadách nemajú prípojky elektrickej energie, ale televízor majú v každej chatrči a tiež občania s vlastníctvom viacerých nehnuteľností, ktorí inkasujú veľké nájmy od podnájomníkov platia len jeden poplatok. Úžasné, zákony si robia tí v parlamente pre seba?

  2. Dobry den, som drzitelom ZTP a doteraz som paltit plnu sumu koncesionarsku poplatku. Chcel by som si uplatnit vyhodu neplatenia a chcel by som sa informovat ci tato vyhoda bude platit ak sa prestahujem na inu adresu v auguste.

    Ďakuejm za odpoveď

  3. Prečo mám znovu posielat kopiu preukazu ked si ho môžte vyžiadat Vy pri dnešnšj technike len aby som zasa platil pošti za dopis ako dôchodca kedy konečne prestanete stou byrokráciou pomaly je väčšia ako za komunistov.Dôchodcov zbytočne buzerujete.

  4. cela RTVS nech ide do riti..!!!! Ked to chcete mat platene, tak si to zakodujte!..

    Tie *** co tam davate uz ani male deti nepozeraju. Taky zakon.., ze podla elektriky mam platit televiziu moze prijat iba 150 ***!!!!!!!!!!!!!

Komentáre už nie sú povolené.