Reklama

RTVS zvažuje spustenie jedného spoločného HD kanálu pre Jednotku a Dvojku

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) zvažuje nad možnosťou spustenia jedného spoločného HD programu pre Jednotku a Dvojku. Pre náš portál SatelitnáTV.sk to povedal Andrej Doležal, riaditeľ sekcie technickej realizácie RTVS. V praxi by to znamenalo, že na jednom spoločnom HD programe by sa vysielali iba programy vo vysokom rozlíšení a to ako z Jednotky tak aj Dvojky. Pripomeňme, že rovnaký model využívala zo začiatku aj Česká televízia, ktorá prevádzkovala spoločný HD kanál s názvom ČT HD.
Pokračovanie nižšie:

Uvažujeme nad tým a nad rovnakým modelom aj pre DTH. Práve na to pripravujeme technickú štúdiu, t.j. ako automatizovane prepínať, resp. ako riešiť programové priority ak na oboch programoch pôjde natívny HD obsah,“ povedal pre náš portál Andrej Doležal. Ako ďalej uviedol: „Nevidíme v tom však žiadny zásadný a neprekonateľný technicky problém. Verím, že čoskoro oznámime pravé tento model vysielania v HD.

Dôvodov na spustenie jedného spoločného HD kanálu je hneď niekoľko. Aktuálne RTVS už vysiela HD programy ako na Jednotke tak aj Dvojke. Jednotka HD je dostupná vo verejnoprávnom multiplexe, Dvojka HD tam z kapacitných dôvodov umiestnená byť nemôže a preto je zatiaľ dostupná len u vybraných káblových a IPTV operátorov. Po spustení spoločného HD programu by tak mohol byť tento program dostupný pre všetkých v rámci verejnoprávneho multiplexu poprípade aj na satelite.

RTVS aktuálne vysiela na Jednotke a Dvojke v HD kvalite programy ako Anjeli strážni, Família, A3UM, Slovenské kino, Umenie 2012, Ovce.sk, dokumenty z tvorby nezávislých producentov, kvalitné zahraničné dokumenty, ale aj Rómsky magazín, nový sitcom Hlavne, že sa máme radi, kulinársky program Nebíčko v papuľke a tiež športové podujatia ako Liga majstrov, diskusný ring 5 minút po dvanástej a nedeľnú reláciu O 5 minút 12.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Podľa mňa je lepšie riešenie čisto STV1 HD, pretože väčšina ľudí si prehodí na pozíciu č, 1 STV1 HD a starú SD verziu STV1 dá na koniec programu.

    Spojiť 2 TV do 1 HD verzie nie je správna cesta, mala to tak donedávna aj ČT a upustila od toho, lebo sa ľudia sťažovali na neprehľadnosť programu a časté prepájanie na staré SD stanice. Nechápem, prečo sa RTVS nepoučí od Česka!

    A dúfam že sa konečne dočkáme aj v Skylinku HD verzie STV, je hanba že tam hlavná verejnoprávna televízia nevysiela v HD verzii, pritom Skylink je jedným z najväčších vysielateľov na Slovensku.

  2. Načo chcú mať hybrid (ani ryba, ani rak), nech je STV1 HD alebo STV2 HD, keď už nemôžu byť obe. Skôr by mala byť Dvojka (filmy, dokumenty, šport) ako Jednotka (zväčša publicistika, a tam HD veľmi nechýba).

  3. Presne suhlasím tiež mám skylink a je presne hamba,že STV nemám v HD-čku hádam sa toho niekedy fakt dočkáme….

  4. Navrhnuty model je dobrym riesenim, pretoze STV nema zatial financne moznosti na spustenie obidvoch programov v HD verzii zo satelitu. Takymto docasnym riesenim neprideme o HD obsah z obidvoch programov. Vysielat iba :1HD by znamenalo prist o HD verziu vybornych dokumentov a kvalitnych filmov vysielanych na :2. To spravila CT, ked v HD verzii zo satelitu vysiela iba CT1HD, ktora sa pretransformovala na zabavnejsi program a kvalitny programovy obsah z CT2 nie je mozne sledovat v HD. A to je velka skoda. V dalsej faze by bolo mozne vysielat v HD obidva programy STV.
    Vdaka aj za taketo (dosasne) riesenie.

  5. Áno, tiež si myslím, že pre ten televrak stačí kombinovaný HD okruh.

Komentáre už nie sú povolené.